Új hozzászólás Aktív témák

• regent

aktív tag

válasz Apollo17hu #236 üzenetére

Az igaz, hogy kap fizetést az államtól, és azért kapja, hogy segítsen a betegeken. De én azt állítom, hogy azzal, hogy segít egy betegen, az állam számára több értéket termel, (számszerüüleg is, nem csak morális értelemben), mint amennyi a fizetése.

Példa: elmegy a dolgozó az orvoshoz, az (mivel sokat tanult, ért a dolgokhoz) kiszúrja, hogy a dolgozó beteg, daganatos. Szerencsére még csak kezdeti stádium, sikerül meggyógyítani mondjuk 6 hónap alatt. Azután a dolgozó visszatér a munkájához, és még sok-sok évig esztergályolja a csööbilincseket. Ezzel értéket teremel a cégnek, aki ebbööl adózik, a dolgozó is adózik, vásárol, fizeti a gyereke egyetemi tandíját stb...
    Az orvos ezért az egy gyógyításért mondjuk kapjon összesen 100 ezer Ft-ot. Azért csak ennyit, mert ugye nem csak egy betege volt a 6 hónap alatt. Mondjuk az idejének az 1/6-od részét rászánta, így kb 1 havi keresetével számoltam egy kezdöö orvosnak. De a számok itt most nem is olyan fontosak.
    Az állam ebbööl a gyógyításból viszont ennek a pénznek a sokszorosát kapja visza, hiszen a meggyógyított betegnek ezután még rengeteg befizetése lesz.

Az állam tehát a doktor ingyenes oktatásával saját magának végez befektetést. Igazságos az, hogy ezután a doktor fizetésébööl még levonja havonta ennek a beinvesztált összegnek a törlesztését?

De ha mondjuk elfogadjuk azt, hogy igenis levonja, mert csak a biztos pénzzel számol, és nem veszi figyelembe a nem közvetlen anyagi hasznot, akkor is van baj a dologgal.
    Ugyanis az öreg orvosok nem fizetnek egy vasat sem vissza az államnak, csak a fiatalok.
    Nem lenne igazságosabb azt mondani, hogy minden magyar állampolgár, ha jól keres, fizesse vissza az államnak a taníttatására fordított összeget?

Mod: Orvost írtam, mert talán itt lehet legjobban megmutatni a másodlagos értékteremtést, de szerintem minden diplomás (tanár, mérnök, bölcsész....), és egyáltalán minden ember a munkája során nem csak annyi értéket termel amennyi a fizetése.

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák