- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Egérpad topik
- Bluetooth hangszórók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arpee78
senior tag
válasz
i are robot #49 üzenetére
Az ellenőrzés után kijön egy deltaE érték, ami ugye két szín eltérését adja meg. Mi az a két szín?
-
i are robot
senior tag
Egyáltalán a kalibrálóprogikban az "ellenőrzéskor" van lehetőség referenciát választani?
Ezt fejtsd ki bővebben, légyszíves. Mit értesz itt referencia alatt, mihez kéne szerinted referencia? Félek hogy valahogy máshogy képzeled el a kaibráció lényegét, és amiatt vagyunk mi most fogalomzavarban.
-
i are robot
senior tag
Na én már végképp kezdem elveszíteni a fonalat.
Az ellenőrző mérést sosem úgy értjük, hogy mit mutata a monitor az előző méréshez képest, az nem izgat. Mindig az abszolút jóságot ellenőrizzük, tehát hogy azt mutatja-e a monitor, amit a VGA által neki megadott jel szerint mutatnia kellene. Tehát a referencia mindig az, hogy az oprendszer által használt színprofilnak minek kellene lennie, ezt a kalibráló műszer és a szoftvere tudja, és azt méri, hogy a monitor mennyivel eltérő színt jelenít meg. Ez az a bizonyos deltaE érték. A színingadozás, abban az értelemben amit te mondasz, azért nem jön szóba manapság, mert az LCD kiejlzők mentesek mindattól, amitől egy CRT szenvedett, nem érinti az elektromágneses sugárzás, nem vibrál, stb. Azért lehet hogy mondjuk fél év alatt mást mutat, mint azelőtt, mert a monitorok is öregednek, folyamatosan veszítenek a fényerőből is, és azért kell a kalibrálást ilyenkor újra elvégezni, hogy ezeket a deformációkat kiküszöböljük. Ha csak simán ellenőrizni akarod, hogy kell-e kalibrálni, akkor azt sem azért teszed, hogy megnézd mennyivel tért el az előző kalibráció értékeihez képest, hanem ekkor is arra vagy kíváncsi, hogy az abszolút értékhez képest mennyi a deltaE, és ha meghaladja a határértékeket (ld. korábbi írásomban), akkor bizony szükség lehet az újrakalibrálásra. A referencia tehát az az elméleti számhalmaz, aminek megfelelőt kellene mutatnia a monitornak. Az elméleti érték meg mindig attól függ, milyen színkezelő profilt (ICC, ICM) használsz operációs rendszer szintjén. Ha az sRGB-t, akkor azt. Ha saját korábbi kalibráció által készített profilt, akkor azt. Igy már homályos? Vagy éppen én vagyok az?
-
Arpee78
senior tag
válasz
i are robot #46 üzenetére
Akkor most RGB-ben, vagy LAB-ben adod meg a színt?
Egy RGB színszám van (0, 0, 128), amely a monitoron egy bizonyos színt eredményez. Ez a szín nyilván LAB-ban is meghatározható.
Nem biztos hogy érted mit nem értek
Ha a monitor profil a referencia, akkor a profilkészítés során megmért szín és az ellenőrzés során újramért ugyanazon szín közti különbség egyenlő kell legyen a mérőműszer pontatlanságával és amennyit a monitoron a szín közben ingadozik. A mai monitoroknak viszont elég jó a színtartása, nem villódzik a képernyő, pár nap alatt sem változik meg a szín, nemhogy pár perc alatt ami a mérés és újramérés közt van. Az OSD-hez közben nem nyúlok. Nem akarom a monitort sRGB-re kényszeríteni OSD-ből. Ha ezt tenném akkor is csak egy olyan monitorprofilt kapnék ami hasonlít az sRGB-re.
Egyáltalán a kalibrálóprogikban az "ellenőrzéskor" van lehetőség referenciát választani?
-
i are robot
senior tag
Tehát bekalibrálják a monitort, megvan a profil, mármint a monitor színprofilja. Ez + egy RGB színszám meghatároz egy LAB színtérben pontosan definiálható színt. Pl 0,0,128 Ami egy sötétkék, jó esetben.
Akkor most RGB-ben, vagy LAB-ben adod meg a színt?
Ellenőrizendő a minőséget a PH-s tesztelők lefuttatják azt a bizonyos Lacie Blue Eye progit. Ez a műszerrel újra megméri azt a bizonyos színt (0, 0, 128) És ekkor a profil által definiált és az újramért szín eltérne?
Ahogy mondod. Épp azért kell ellenőrizni, hogy megtudd, mennyire volt sikeres a kalibrálás. Arra is jó, amit mondtál, hogy idővel ellenőrzöd hogy van-e szükség újrakalibrálásra, de az első kalibrálásnál mindenképpen szükség van az ellenőrzésre, hogy tudd ellenőrizni a művelet jóságát. Ha a deltaE értéke 2-4 között van, akkor elfogadható, ha 1-2 között, akkor már teljesen megfelelő, ha netalán 1 alatt, akkor pedig tökéletes. A lényeg, hogy mekkora az eltérés egy szín esetében a VGA által a színkezelő profilnak megfelelően küldött jel elméleti, és a monitor által megjelenített valós mért érték között. A deltaE eltérés egy adott szín esetében a megjelenítendő és a mért érték különsége pedig az CIE Lab színtérben a két pont közötti távolság.
Ha a monitor profil lenne a referencia akkor nagyon minimális deltaE-k lennének. Feltételezem a monitorkalibráló progik ezen funkciója inkább arra való hogy időnként ellenőrizük a profil pontosságát. Ugye a monitor színei idővel "elmásznak" ergo a profil pontatlan lesz.
Namost itt van szerintem a keveredés. Merthogy színkezelő profilt használsz oprendszer szinten, viszont a monitorban is van lehetőség OSD-ből adott színprofilt beállítani. Mert ugye lehet úgy is kalibrálni, hogy egyedileg adod meg az RGB értékeket, ezzel finomhangolhatod a színhőmrsékletet, valamint választhatsz gyári beállításokat, pl sRGB-t. Ha ez utóbbit választod, akkor a kalibrálás során az RGB értékeket nem tudod pontosan megadni, hanem arra vagy kénytelen hagyatkozni, amit a monitor magától beállít, viszont a program így is csinál egy kalibrációs profilt, és ha azt ellenőrzöd, akkor lesz referencia az sRGB. Ezt lehet gyári beállításon is ellenőrizni kalibrálás nélkül, akkor szoktak ugyebár a tesztekben azok a nagy értékek adódni, viszont ott ahol a monitor kalibrált profiljai a referenciák, ott valóban minimálisak a deltaE-k, jól mondod. De itt sem mindegy mennyi az a kevés, lásd feljebb.
Remélem tisztult kicsit a kép.
update: Most olvastam csak el a cikkben az érintett részt, arra majd holnap még reagálok.
-
Arpee78
senior tag
válasz
i are robot #44 üzenetére
"...amilyen színprofilt használsz."
Tehát bekalibrálják a monitort, megvan a profil, mármint a monitor színprofilja. Ez + egy RGB színszám meghatároz egy LAB színtérben pontosan definiálható színt. Pl 0,0,128 Ami egy sötétkék, jó esetben.
Ellenőrizendő a minőséget a PH-s tesztelők lefuttatják azt a bizonyos Lacie Blue Eye progit. Ez a műszerrel újra megméri azt a bizonyos színt (0, 0, 128) És ekkor a profil által definiált és az újramért szín eltérne?
Itt a Samsung 931C tesztjében írnak valamit erről, itt az sRGB-t használták referenciának.
Ha a monitor profil lenne a referencia akkor nagyon minimális deltaE-k lennének. Feltételezem a monitorkalibráló progik ezen funkciója inkább arra való hogy időnként ellenőrizük a profil pontosságát. Ugye a monitor színei idővel "elmásznak" ergo a profil pontatlan lesz.
-
Arpee78
senior tag
Üdv
Valamit nem egészen értek. A monitorok színhűségénél a belinkelt deltaE érték hogy jön ki, illetve milyen körülmények közt van jelentősége?
Az vili mit jelent a deltaE:
"...LaCie Blue Eye Pro nevezetű szoftverével végeztük. A kalibrációs program azt vizsgálja, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a deltaE, mely egy olyan numerikus érték, mely meghatározza két különböző szín távolságát egy színrendszeren (sRGB) belül." by PH
Nem színkezelt környezetben oké hogy az sRGB képeket úgy szeretném látni ahogy az sRGB színtérben meg vagyon írva, érdemes azt referenciaként használni.
De ha van megfelelő színkezelés akkor mihez/minek van viszonyítás? Annak lenne értelme hogy a monitor saját színteréhez, azaz ha bekalibrálom a monitort és X idő múlva megmérem hogy egy szín olyan e mint a profil alapján kellene lennie.
A PH-s monitor tesztekben megadják a kalibrálás utáni deltaE értékeket, ha az sRGB színtér a referencia akkor egy monitor annál színhelyesebb minél közelebb van a színtere az sRGB-hez. Ez alapján az EIZO CG221 a maga AdobeRGB-s színterével és borsos árvával megbukna.
Szóval hogy van ez?
-
SlashMate
csendes tag
Kedves fórumozók!
Egy egyszerűnek tűnő kérdésem lenne:
Szeretném a TV készüléket, mint másodlagos monitort használni, PC-ről történő fimnézés gyanánt. Adott egy TV készülék, PC (MX440 vidikarival - tudom nem egy új cucc, de eddig mindíg ellátta a feladatát). A jel útja a következő: Videokártya [RCA csatlakozás] -> RCA/EURO AV konverter -> TV.
A kép problémamentesen meg is jelenik ugyan, de mindez fekete fehérben. Sajnos az euroav-n (és a mezei antennabemeneten) kívül nincs más lehetőségem, maximum a vidikari svideo kimenete + a konverter svideo bemenetét használva. Tudnátok valamilyen ötletet adni, hogy mit kellene kezdenem a színek érdekében?
Üdv: Máté -
azreon
tag
A colormunki megvétele után nincs kedvem csak a profilírozásra venni egy külön eszközt. Ez már így is elég sok volt. Beérem azzal, hogy ez is megfelelően kalibrál. Még ki kell próbálni hogy nyomtatás során mennyire lesz pontos. Végülis hogyha stimmel a nyomat és a monitor képe, akkor nincs is szükség a visszamérésre. Már csak a nyomtatót kell megvenni
-
azreon
tag
válasz
i are robot #38 üzenetére
Szia
Független szoftver alatt azt értem, hogy nem az eszközhöz mellékelt szoftver. Tehát egy olyan külső, ami támogatja az eszközömet és használható profilozásra. Ilyen programra gondoltam pont mint amit küldtél, de ez sajnos nem támogatja a colormunki-t. Úgyhogy még nézelődnöm kell ezügyben. Köszönöm a segítséged. Ismersz esetleg más ehhez hasonló programot is?
Korábban egy spyder2express-em volt, de az az új Lenovo L220x monitoromat mindig félrekalibrálta és azért cseréltem a colormunkira. Meg ez már nyomtató is tud majd kalibrálni. Csak a nyomtató hiányzik hozzá. -
i are robot
senior tag
Független szoftver alatt mit értesz? Merthogy tudtommal csak olyan szoftver van amivel mérhetsz deltaE-t, amivel kalibrálni is lehet. Én Mac-en a LacieBlueEyePro-val kalibrálok és ellenőrzöm (amivel a PH tesztekben is, viszont ennek csak a Mac-es változata van meg), PC-n pedig az X-Rite szoftverével kalibrálok (i1Match), de a BasiccolorDisplay4-essel ellenőrzöm. Ez utóbbival ugyan kalibárlni is lehet, de valamiért nekem nem működik a kalibráló része (se x64 Vistán, se x86 XP-n, nem sikerült rájönnöm miért), a deltaE mérésre viszont tökéletes (például).
-
azreon
tag
Sziasztok
Kalibrálással kapcsolatban lenne kérdésem. Most vettem egy Colormunki Photo spektrométert és bekalibráltam vele a monitoromat. Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e valamilyen független szoftver amivel le lehet mérni a különbséget az előtte és utána állapotok között? Ahogy itt a prohardver tesztjeiben is láttam, ők a kalibrátorhoz mellékelt szoftverrel mérték be, hogy mennyi a deltaE.
-
Vasinger!
nagyúr
Sziasztok!
Vki linkelne egy 931 BF-hez egy jól beállított profilt?
-
Arpee78
senior tag
válasz
i are robot #34 üzenetére
gyári alapbeállításra kell állítani, vagyis resetelni, és talán akkor áll a javasolt színhőmérsékletre.
Talán.
Megnéztem a sávosodást egy 8 bit-es monitoron. Kicsivel tényleg mintha sávosabb lenne, de egyáltalán nem jelentős mértékben. Emiatt nem tűnik érdemesnek az "igazi" fehéret keresni.
Ami még feltűnt, és tényleg indokolhatná az "igazi" fehér beállítását, a TN paneles monitorok színtorzulása ha nem pont szemből nézzük. Érdekes színek (az alapszínek) jelenhetnek meg ha eltérünk a hátérvilágítás színétől.
-
i are robot
senior tag
Ja, főleg notiknál meg egyszerűbb kijelzőknél lehet jó ez a NativeWhitePointos kalibrálás, vagyis ahol eleve nem lehet Custom RGB-ve színhőt állítani.
Akkor viszont az eredeti kérdésedre, miszerint hogy lehet egy monitor natív fehérpontját megtalálni, lehet hogy az a válasz, hogy gyári alapbeállításra kell állítani, vagyis resetelni, és talán akkor áll a javasolt színhőmérsékletre. Talán, bár ez már olyan hardveres okosság, amihez én nem igazán értek.
Sávosodás nem csak a 8 bitnél kisebb LUT-tal rendelkezőknél fordulhat elő? Merthogy a 8 bit a 16,7 millió szín, amit a panelek meg tudnak jeleníteni, ha ennél kevesebbet tud az elektronika, akkor lesz randa.
-
Arpee78
senior tag
válasz
i are robot #32 üzenetére
Na én is próbálgattam, méregettem.
Az i1 matchben valóban kérhető a "native white point", de ez csak azt jelenti hogy a progi nem kínálja fel a fehérpont kalibrálását és nem próbál attól eltérni.
Az LCD monitor OSD menüjében, ahol a három színcsatorna erősségét állíthatom én ott keresem a monitor natív fehérpontját. Az általam próbált monitorok esetén (egy kivételével) ez valószínűleg az 50-50-50. 50 alatt a fényerő elkezd csökkenni, 50 fölött pedig nem növekszik semmivel. 50 fölé állítva a fehér ugyanaz a fehér, de a középtónusoknál van valami változás (romlás?)
Van nálunk egy AGneovo monitor aminek van egy "panel default" beállítása is a színhőmérsékletnél. A legnagyobb fényerőt ezen beállítással adja. Feltételezem a hátérvilágítás fényéből a folyadékkristályok ekkor engednek át a legtöbbet. Ha a natív fehértől eltérő fehérre állítjuk a monitort a kristályok "elfordulnak" hogy valamilyen színt adjon. Mivel egy 8 bites lcd esetén max 256 féle állapotba kerülhetnek a kristályok – lehet marhaságot írok – a natív fehértől való eltérés azt eredményezi hogy kevesebb (pl 180) állapotot vehetnek fel a kristályok a középtónusok előállításához. Ekkor a színátmenetek kissé sávosak lesznek.
Ha a monitort natív fehérre állítom, de a kalibrálóprogiban ettől eltérő fehéret állítok ugyanez történik. (pl ha a háttérvilágítás 5000K fehéret ad, a kalibrálóprogit 6500-ra állítom, de a monitort az osdvel nem állítom 6500-ra).
Ha az LCD monitor 10 bites vagy LED-es (külön fény a három színnek) háttérvilágítású akkor valóban olyan fehéret állíthatunk magunknak amit akarunk.
Ha viszont egyszerűbb 6 v. 8 bites monitorunk van, a legrészletgazdagabb, legkevésbé sávos képet akarjuk és nem számít milyen színhőmérsékletű a fehér, akkor van értelme a natív fehéret keresgélni. Vagy a notiknál is ha ugyanazon fényerőt a legkissebb fogyasztással akarjuk elérni.
Amit írtam érdemes fenntartással kezelni.
-
i are robot
senior tag
No, következőre jutottam. Nem tudom milyen szoftverrel használod a kütyüt, de ma kalibrálgattam pár kijelzőt, és rájöttem, hogy az i1Match-nél a színhőmérséklet beállításánál meg lehet adni a Native White Pointot is, ami gyakorlatilag az eredeti kérdésfelvetésedre a válasz. Erre pl. olcsóbb kijelzőknél, meg laptopoknál lehet különösen szükség. Egy Apple iBook-ot kalibráltam most be úgy, hogy először az i1Match-el kalibráltam be, ebből megtudtam a Native White Pointot, és utána a LacieBlueEyePro-val csináltam a végső kalibrálást, ott pedig azt az 5400K-t adtam meg, amit az első alkalommal kimértem.
Csak hogy ezt meg tudjam oldani, kellett egy Mac-et kölcsönkérnem, mert a Lacie szofvtere nincs meg PC-s változatban, úgyhogy a saját monitorommal ezt sajnos nem tudom megcsinálni.
-
i are robot
senior tag
Hát, ha alsó-középkategóriás monitorokról van szó, akkor szerintem nem lőnek vele nyulat, csak többet vesződnél vele, mint amennyit érne az egész.
Rákerestem, érdekes a téma, azt hiszem kicsit utána is járok. Tervezem már ennek a könyvnek a beszerzését, virágolti e-book-ban már meg is van, de lapozgatni mégis jobb, és könnyebben kezelhető: http://www.colorremedies.com/realworldcolor/
Majd megnézem írnak-e erről valamit benne.Ja, meg most látom, hogy a natív fehérpontot gondolom a gyártónak kéne megadnia, a probléma meg ha jól értem az, hogy nem rendelkezel az értékkel, és jó lenne valahogy kimérni?
-
Arpee78
senior tag
válasz
i are robot #28 üzenetére
A műszer: Eye-one display 2
A monitor: mindenféle, többnyire alsókategóriás, LCD és CRT vegyesen amelyeket a felhasználástól függően eltérően szoktam kalibrálni és profilt készíteni.Ha képszerkesztés a téma, pl photoshop-al aminek jó színkezelése van, akkor szerintem a natív fehérpont lenne az ideális, a minél nagyobb színtér érdekében.
Amúgy kipróbáltam és látszólag úgy látszik mintha működne az elmélet, de nem biztos hogy jól látszik. Szóval érted, kissé bizonytalan vagyok az elmélet igaz voltát illetően.
google: native white point lcd backlight
-
i are robot
senior tag
Szóval fogalmam sincs hogy a háttérvilágítás hogyan befolyásolhatja a színhőmérsékletet, de nekem eléggé kifordítottnak tűnik a logika, merthogy a kalibrálás során a megfelelő színhőmérséklet egy ugyanolyan elérendő cél, mint a fényerő. Vagyis az adott munkához, a környezeti megvilágításhoz, és a te igéneidhez kell hogy igazodjon, és nem fordítva. Nem hiszem amúgy hogy olyan drasztikusan csökkenne a színtér, csak mert valamennyire eltér a kalibrált érték, mint a háttérvilágítás úgymond natív fehérpontja. Mindenesetre érdekes felvetés, csak logikátlannak érzem.
Milyen monitor, milyen készülék?
Meg most hogy így belegondolok, nem tudom van-e egyáltalán a háttrévilágításnak "fix fehérpontja", merthogy a panel színhőmérséklete a fényerő függvényében is változik. Ez az infó hogyan került a birtokodba?
-
Arpee78
senior tag
válasz
i are robot #26 üzenetére
A legnagyobb színteret akarom megfelelő fényerő (pl 120 cd/m2) mellett.
-
i are robot
senior tag
-
Arpee78
senior tag
Üdv
Műszerel kalibrálnék LCD monitort. Az alábbi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban
Ha jól tudom az LCD monitorok fehérpontjánál a háttérvilágítás a meghatározó. Ha eltérő színhőmérsékletre állítom mint ami valójában akkor egyebek közt kissebb színteret kaphatok.
Ha jól tévedek minél nagyobb az eltérés annál alacsonyabb az elérhető legnagyobb fényerő. Ezt mérve talán meghatározható a megfelelő színhőmérséklet. Valakinek van jobb ötlete hogy lehet megtalálni egy LCD monitor igazi fehér fehérpontját? Vagy ne is keressem?
Árpi
-
spacer
aktív tag
válasz
old_artist #22 üzenetére
Neked van kalibráló eszközöd? Ha igen mennyiért lőnéd be??
-
spacer
aktív tag
Láma kérdés, de egy laptopot is belehet kalibrálni???
-
doktor úr
aktív tag
Én is próbáltam régebben az IrfanView-t, de csúnyán méretezte át (le) a képeket a teljes képernyős megjelenítéshez. Javították? Color management-et tud? Persze egyszerűbb lenne kipróbálnom...
-
old_artist
addikt
válasz
old_artist #16 üzenetére
... ja, és ha nézel 2407wfp-t, akkor csakis mindenkléppen a rev.A04-es verzió a legjobb, a többi felejtős, rossz rev. széria, és ezeket még S-IPS panellel szerelték - ami színben és más egyébben is kiváló!
-
leewi
aktív tag
válasz
old_artist #16 üzenetére
.. mert épp rettentően elveszett(ek)..
rendben..köszönöm az infókat..valamelyikre lecsapok..
aztán jelentkezem kalibráltatni..
üdV
-
old_artist
addikt
... mert dolgoznak! - és Te?
Az a bajom a TN-esekkel (de gondolom más is igy va ezzel), ha színekkel dolgozol, akkor felejtős (a Samsung 2443BW 5ms 24"WS Samsung TN Film (LTM240CT04) panelos)!
A Dell már sokkal jobb választás, a 2405wfp-t nem ismerem (ha jól tudom, akkor eléggé régi széria), de a 2407wfp már elég jó/kiváló, viszont ez is kihaló félben van, de még mindig jobb, mint az újabb 2408wfp! Ha találsz még ilyet, akkor rá kell csapni, és megvenni!
24"-osból nem TN-es paneleset 100e alatt szinte lehetetlen venni, ha csak nem az újonnan debütáló Philips 240PW9EB/00 5ms g2g, LG display H-IPS (LM240WU4) panellal szerelt monitor (ami megkapta ezt az LG display panelt, mint a jelenlegi piacon nagyon jól/kiválóan szereplő HP LP2475W, viszont a felszereltsége sokkal szerényebb) az árával 100e körül nem alakul majd, akkor versenyképes lehet! -
leewi
aktív tag
válasz
old_artist #14 üzenetére
hogy miért nem alszanak ilyenkor a embere?
a samsung 70-ből megvan..ez egész jól hangzana
a dell amit találtam
Dell UltraSharp 2405FPW - 85e
Dell UltraSharp 2407wfp - 95e
ha már itt tartunk tudsz valami egetrengető különbséget a két típus között?köszönöm
üdV -
old_artist
addikt
-
leewi
aktív tag
válasz
old_artist #12 üzenetére
már átnyálaztam minden fórumot..
kisebb anyagi problémám is van..persze hiszek azoknak akik a TN panelek ellen vannak..így az eddigi jelölt (Samsung 2443BW) is kérdésessé vált..láttam a képét ki is próbáltam..de lehet, hogy egy használ PVA-s panelos lesz a befutó..végülis nem 1 évre venném..találtam is 1-2 Dell-t..most arra várok, hogy beszéljünk a tulajokkal..
ha esetleg tudsz eladó pva/spva..stb. akkor természetesen szivesen venném..
-
leewi
aktív tag
válasz
old_artist #10 üzenetére
egyszer valamikor volt..
akkor lehet itt a hiba..mostanság úgyis készülök egy tft venni..elvállalnád a kalibrálását?
-
leewi
aktív tag
lényeg a lényeg..akkor mindenki tapasztalta ezt..
igaz még mindig kiváncsi lennék mi műveli ezt..anno a laptopon is ugyanez volt így ott kizártam, hogy a szemem vagy a jóöreg crt lenne a hibás.. -
Eagl3
veterán
válasz
i are robot #5 üzenetére
Én az IfranView -et használom. Gyors és midnent tud ami a nézegetéshez szükséges. Sőt.
-
i are robot
senior tag
PC-s vagyok. Régebben ACDSee-t használtam én is, de Vistára átálltam, és most egyelőre csak a beépített nézegetőt használom. Nem valami húdeszuper, de átmenetileg jó lesz, csak lusta voltam keresni valami jól működő egyszerű dolgot. ACDSee-t kezdik túlbonyolítani, azért álltam re róla.
-
doktor úr
aktív tag
válasz
i are robot #2 üzenetére
Amúgy te milyen képnézegetőt használsz? Vagy MAC-en nyomod? Az ACDSee-t a pocsék színkezelése miatt hanyagolom.
-
doktor úr
aktív tag
Ha komolyabban fotózol, akkor az első dolog a megfelelő monitor kiválasztása. Aztán jön a hardveres(!) kalibráció, majd az alkalmazások színprofiljainak összehangolása, beállítása. A hab a tortán az, amikor a monitoron készre gyúrt képet nyomtatásra küldöd
mert akkor az RGB-CMYK konverzió is beszáll a játékba
-
i are robot
senior tag
Milyen operációs rendszert használsz (XP, Vista)?
Elvileg alap, hogy kalibrált a monitorod. Aztán lényeges, hogy az annak megfelelő profil legyen az operációs rendszered színkezelésénél beállítva. A 3-as FireFox állítólag (és ha jól tudom) képes a színkezelésre, hogy lehet-e ezt valahol állítani nem tudom, de nem kizárt hogy alapból rendesen megy. Acdsee hajlamos furcsaságokra, CMYK képeket eleve elbaxottan mutatja, de ha az OS-ben megfelelő profil van beállítva, akkor az RGB képeket többé-kevésbé helyesen mutatja. Windows (Vista) képnéző nálam csinál olyat, hogy normál nézetben mutat valamit, aztán ha átváltok teljes képernyős diavetítésre, akkor meg valami elképesztően mást látok, és gőzöm sincs ez miért van. Valahol talán lehet állítani, de még nem törtem össze magamat hogy megtaláljam. Végül pedig ha PS-ban a megfelelő profilt használod (ami megegyezik az OS profiljával), akkor az bizonyosan helyesen jeleníti meg a képeket, úgyhogy én ebben bíznék. Lényeg a lényeg, szerintem Windowson nem lehet teljesen összelőni a különböző programokban a színeket, mert sok nem is kezeli rendesen a profilokat.
-
leewi
aktív tag
üdvöZlet mindenkineK,
---témát kerestem semmi hasonlót nem leletem, ha valaki ne kövezzetek meg, s természetesen ott fogom kérdezni---
s akkor a nagy kérdés..
egy ideje fotózok és "utómunkálkodom"..
nem kellett sok idő, hogy ráébredjek valami nem klappol..az még hagyján, hogy a képek más gépén nézve másképp mutatnak..különböző beállítások..stb.DE, hogy lehet az, hogy a saját gépemen is másképp néz ki..persze erre is magyarázat a különböző programok másképp jelenítenek meg..
Így a kérdésem, hogy valaki tud-e arra megoldást, hogy ezek összehangolódjanak..adott eme kép
-nem jelenik meg
ugyanazt a tif állományt megnyitottam a Windows Picture and Faz Viewer-el, Mozillával (picasaweb-en lévő kép), Acdsee-vel és Photoshoppal..
a mozilla és a windows csak érdekességképp az most nem érdekes..
de mind a két képkezelő-szerkesztő program AdobeRGB-re van állítva a kép ezen profilu és valahol mégis hiba van..
az "eredeti" innen [link]nekem az is elég ha valaki azt mondja ez mindenkinél így van..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Odyssey G4 S25BG400EU IPS Monitor! 25" fHD / 240Hz / 1ms / G-Sync /
- FÓLIÁS LG 32UR500-B VA Monitor! 3840x2160 / 60Hz / FreeSync / 4ms
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- AKCIÓ! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- eladó Dell U3224KBA 6k
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest