- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
macilaci78 #46035 üzenetére
hány boltos maradt szabadlábon, miután kinyírták a problémás ügyfeleket?
-
azbest
félisten
válasz
-=RelakS=- #45953 üzenetére
ha több monitort is rádugsz, akkor arra érdemes figyelni, hogy néha vannak portok, amik közös kimeneten vannak belül és közülük csak egyiket lehet egyszerre használni vagy pedig van limit, hogy hány kijelzőt kezel adott gpu.
Igen, van hogy csatlakozó alakjától függetlenül hdmi képes a port és passzív átalakítóval hang is kijöhet
#45954 ollie
az oké, de a leírás arról szólt, hogy az intel video driveren is múlik, hogy hdmi vagy dvi jelet ad ki és nem lehet állítani a vezérlő szoftverében winen. Linuxon meg képes dvi dokkoló porton hdmi jelet kiadni. És előfordulhat monitor, ami nem eszi pl a dvi jelet.de például win alatt driver verziótól függően ugyanaz a t430 gép és dokkoló intel hd4000-zel vagy kezel 3 monitort vagy nem win alatt. Újabban nem kezelt. Linux alatt többfélét elfogad 3 monitoros felállásban. Hivatalosan 2őt támogat, de nem hivatalosan, ha két monitor azonos órajelet használ, akkor az egynek számít tükrözés nélkül is
3 egyforma dp portos monitort meg egyenesen imádja linuxon, de winen nem [link]
-
azbest
félisten
válasz
-=RelakS=- #45950 üzenetére
Attól függ milyen monitor, milyen gép, milyen oprendszer.
A thinkpad t430-as gépem, ugyanazzal a 4338as dokkolós dvi csatin winen dvi jelet ad ki hang nélkül. Linuxon meg hdmi jelet hanggal. Win alatt dp-hdmi szintillesztős átalakító donglet kellett használnom vele, hogy legyen hangkiadás a hdmi monitorra.
A hdmi lényegében továbbfejlesztett dvi. Annnyiban pontatlanul fogalmaztam korábban, hogy a dvi-nél nincsenek csomagok, csak csorog a video adat folyamatosan. A hdmi hozta be, hogy csomagokra állítja össze, hogy a hang is mehessen ugyanazon az adatszálon. Meg az is lehet, hogy nincs bekötve esetleg minden szál egy kábelben és azért nem sikerül jól az átvitel, meg esetleg nem eszik olyan adatot a monitor, amit egy kombinációval a videokártya küld. -
azbest
félisten
Esetleg elromlott az átalakító?
- A displayport-vga az aktív átalakító, vagy dp vagy hdmi adatokból csinál vga jelet. Az olcsóbbak lehet a dp -nek a hdmi alternate módját használják.
- dp-dvi az valószínűleg olyan passzív átalakító, amiben jelszint illesztő chip van, ami a gpu hdmi alternate jelét veszi ki a dp portról. Előfordulhat az is, hogy aktív átalakító, akkor ő a dp csomagokat maga alakítja át hdmi/dvi csomagokká.
- a hdmi-dvi átalakító teljesen passzív, csak a csatlakozó fizikai különbségét hidalja át. Ezért az kétirányú, míg a többi fajta csak egyik irányba működik. -
azbest
félisten
válasz
cbmfan #45935 üzenetére
Ja, a bios letöltés oldalon írnak prescotot sima és E változatnál is.
Ha nem tartja a cmos-t, azért lehet foglalat vagy trace sérülés is.
A cpu socketnél érdemes nézni még nincs -e sérülés szerintem.Régebbi procival megy? Ha van valahol diff, hogy mi változott a lábaknál, akkor abból kiderülhet, melyik újabban használt lábak környékén lehet sérülés.
-
azbest
félisten
válasz
5150head #45897 üzenetére
Intel lanoknál szokott lenni, hogy dual boot linux után win alatt nincs hálózat, kell neki lekapcsolás / áramtalanítás.
De olyan is volt, hogy valsz megsérült a lan vezérlő és hol kapott ipt hol nem, eszközkezelőben hol jó volt, hogy felkiáltójeles - alaplapcsere a notiban megoldotta. -
azbest
félisten
válasz
macilaci78 #45812 üzenetére
és még én hittem azt, hogy az élet császára vagyok, amikor mPcie slotba adapterrel hekkeltem bele 2242 ssd-t, fordítva és oldalra tett tartó csavarral
-
azbest
félisten
válasz
tserrof77 #45709 üzenetére
Ne írd be win 10 telepítőbe a kulcsot, hanem lépj tovább és válaszd ki azt a kiadást (home, pro?) amilyen volt korábban rajta. Aztán jó eséllyel online beaktiválódik az ms nyilvántartásából, mert anno, amikor beaktiválta, az ms el is mentette a géped hardver "ujjlenyomatát", amiből újra felismeri.
Ha pedig mégsem menne valamiért, 2-3 ezer forintot megér a használt licensz magyar cégtől véve, akik számlát is adnak.
-
azbest
félisten
szegedről is pár példa, napi menü desszert nélkül
90c 1890
famous 2280
hági 2690
india 2200 vega, 2400 húsos
kínai nagy fal 2000 kicsi, 2200 normálLehet akad még valahol valami diákokat célzó trash food hely, de könnyebb drágábbat találni.
Csak azért nem drágább, mint pár éve hamburg, mert azóta romlott a forint.Errefelé a coop, tesco, spar meglehetősen drága. Aldi még viszonylag jó, tán a lidl is. Simán van hogy az első háromnál 2x-es ára van valaminek az utóbbiakhoz képest.
-
azbest
félisten
bányászos boltokban szokott lenni sokféle [link] egpu topicban szokták néha linkelni.
Ahogy látom 2-3 ezer ft körül is van hasonló, csak kicsit nagyobb méretű.Ezen nem usb van és nem is hdmi, csak meglévő kábel technikát használnak a jel alaplapról a riserbe kiveztésére. Be ne dugd usb-be vagy hdmi-be ami olyan. Ezek 1x-esek, csak a videokártyák csatija miatt szoktak 16x aljzatosok lenni. Meg persze a tápbemenetnek úgy fér el az illesztése. Azt nem tudom működne-e táp rákötés nélkül.
-
azbest
félisten
válasz
tsiga18 #44769 üzenetére
nekem a régi t61 lenovohoz van advanced dock, amibe asztali gt610 kártyát tettem
(mint itt). Leginkább az opengl támogatás miatt az android szimulátorokhoz, akkoriban azzokkal dolgoztam. Külső kijelzőkkel használom őket főleg, szóval annyira nem volt fontos a beépített nekem. A t430-akhoz meg néha exp gdc dokkban lévő gt1050-et használtam.
Most meg egy fekete asus vivobook s 14 masina lett
12th gen i7-12700h (némileg visszafogva) és 8 integrált mellé betettem 32GB modult. És nemrég egy lenovo legion booststation dokk lett mellé az apróról, amibe áttettem a gt1050et. Elveszik benne
Amúgy nem is a játék miatt főleg, csak mocsok drágák a type-c dokkok ahhoz képest mit tudnak és szívtam a rajtuk átvezetett töltéssel is, mert kevesli úgy a gép. Az asztali gpu dokk meg 96W-ot átad. Azért a t430 3 háttértár helye hiányzik a mai vékony gépekből, most külső m.2 dongleket tudok használni tartalék rendszerként. -
azbest
félisten
válasz
tsiga18 #44762 üzenetére
Nekem egyik thinkpadben i7-3720qm megy 6 éve. A másikban meg i7-3612qm 3 éve
Manapság is sokmindenre elég, ha nem kell 4k monitorra kötni, utóbbi eléggé korlátos a régi intel gpu-val. A 3720qm -nél kb 2x olyan gyors egy mai 11tg gen i5-1135g7. Annál meg 2x olyan gyors egy 12th gen H-s szériás proci.
-
azbest
félisten
válasz
azbest #44724 üzenetére
ja, még azt azért érdemes tudni, hogy akad olyan monitor, amivel a hdmi kimenet csak fekete képet ad valamiért a dongellel. Egyik régi samu 1920x1200as és valami spécibb fhd monitorunk is úgy volt vele, de a dsub csatival működött akkor is. Talán valami olyan módot támogat a monitor, amivel nem kompatibilis. A többi fajtánkkal ment alapból.
-
azbest
félisten
válasz
DJGABI #44723 üzenetére
mivel a macrosilicon valójában usb2-es, ezért a nyomorult azon át próbálja áttolni a képet, plusz lehet amúgy is vacakabb a szoftvere. A 11gen 4 mag 8 szálas notival a macrosiliconra kötött fullhd monitoron akad már a sima egérmozgatás is, minél nagyobb a képen a változás, annál rosszabb. Nem késleltetés, hanem 5fps képfrissülés, töredező szélű ablakok kirajzoláskor. Mint amikor egy játék 5 fps
Kipróbálás után visszaadta a kolléga is, hogy ez használhatatlan, de én is kipróbáltam több géppel két különböző változatot is. Ez tényleg ilyen vacak hulladék.De legalább a procit is rendesen terheli.
Az fl2000 chipsetes, mint a vcomból az a fajta, meg a 10 éves gépemmel is már egész jól ment. Van már nekem egy változata régről is. A mostani procikkal meg sok esetben észre sem veszed, hogy nem natív kimenet. Teljesen folyamatos. Azért videónál vagy nagyon gyors mozgású tartalomnál lehet a tömörítés miatt kockásodik kicsit jobban. Csak, ha valami nagyon terheli a procit, akkor kezd kicsit észrevehetőbb lenni, hogy a proci dolgozik a képpel. Szóval teljesen jó irodai, netezős és hasonló célokra. Nem panaszkodnak rá a kollégák. [link]
Az fl2000 is működik usb2ővel, de úgy 800x600-ra van limitálva a felbontása.A displaylink lenne a menő, de az drága megoldás.
-
azbest
félisten
válasz
Klaus Duran #44697 üzenetére
alapvetően nem az a baj, hogy vízzel. Az ultrahangos tisztítókádban is sokszor desztillált vizet és tisztítószert használnak. A kerti csapvízzel inkább a vízkőnyomok, a foltos száradás lehet gond.
#44699koby11h
a lényeg, hogy meg kell szárítani. A korrózió áram alatt lévő vizes dolgoknál a legdurvább.Az alkohol robbanásveszélyes. -
azbest
félisten
válasz
koby11h #44675 üzenetére
ja, mondjuk igazad lehet... mi is bolti bővítős vostró * gépeket veszünk az irodába, ilyenekből is jön ki 250 körüli ssd és 8GB-os ram modul. Sokkal olcsóbb úgy, mint a gyári nagyobb, pedig elég vastagon fog így is a bővítős alkatrész ára.
100GB alatti kevésnek hangzik, még félig se lett másolva... ezért gondoltam inkább előtelepített rendszerre vagy ilyesmi.
*: ajjaj, lehet kifut a vcom usb3 hdmi dongle, amivel második monitort tudunk a vostrokra kötni
Egyedül ezt ismerem fl2000 chipsetesként. Mindenütt a valójában usb2-es, használhatatlanul lassú MacroSilicon 534D:6021 chipsetes borzalom van (cablexpert / Gembird A-USB3-HDMI-02 és A-USB3-HDMIVGA-01)
-
azbest
félisten
Vajon mi lehet a törénete az ilyen alkatrészeknek?
WD SN530 ssd-ket kapni fél év garival tonnaszám akár boltokban [link] akár itt hardveraprón [link] is. CHS hungary feliratos papírból kivágott és felragasztott kis műanyag tartós cumók.
Ami érdekes, hogy 12-13x volt már bekapcsolva és 60-100GB adat mozgatva rajtuk a dobozból kivéve.Ezek valami oem vagy szervizek, esetleg eladatlan gépekből bontott cumók raktárából származó készletek kerülőúton árusítva?
-
azbest
félisten
válasz
cbmfan #44546 üzenetére
Annak a kondinak külön wiki oldala van
Capacitor_plague
Bár én routerboardon találkoztam azzal, hogy kb mind ki volt nyílva 5 év után.
De hallottam hírét, hogy sorozatban döglenek. -
-
azbest
félisten
válasz
cbmfan #44411 üzenetére
csupa senior meg veterán
#44409cbmfan
ó, fogalmam sincs, hogy mi a tevém neve és hogy fel lehet e még támasztani 20 év után
Csak a két email címre emlékszem, amit akkoriban használtam, abból az egyik még él#44412macilaci78
én a betárcsázóst mobiltelefon soros kábelével játszottam 2005 körül -
azbest
félisten
válasz
cbmfan #44406 üzenetére
ez már egy későbbi korszak
2000 körül még sulinetes 64kbps egy egész iskolának
2003 körül már mini cdrw -vel hodtam haza a vmware telepítőt egyik középiskoa felnőttképzéséről a tanári gépről
Akkor nagyon lassúnak tűnt a fejlődés, pedig visszatekintve, pár év alatt nagyon messzire jutott. -
azbest
félisten
válasz
Top cat #44399 üzenetére
élet és tudomány webes archivum 220 floppyn (1999), úgy hogy nem 1.44, hanem 2.00 -ára formázva, hogy több férjen
Minden fordulóban 10-ből 1-2 hibás
Vagy a másik poén... egyik napon már nem ér le az mp3 fájl, mert szaladni kell a buszhoz a suliból. Ügyesen, letöltésvezérlő programmal folytatva másnap... hajrá, már csak 5% van hátra... 96%... 97%... 98%... 99%... 100%... jeee, na mindjárt kész.... 101%... 102%.... ... 120%.
Megváltozott másnapra a címen lévő fájl tartalma -
azbest
félisten
válasz
evilroy #44343 üzenetére
esetleg valamelyik játék streaming platformon át játszani? [link]
Bár nem tudom ahhoz elég erős -e az a gép (se a celeron, se a gt 730 nem túl jó. Vp9 codec-et, h265 videó dekódolás tehermentesíthetné, bár talán h264 módban is megy a streaming).
Persze kalózkodás kizárva (streamen akciós a cyberpunk, 30 euro. Geforce now kezel steamet). És van ahol vastagon árazva lehet venni a játékot, máshol lehet saját kulccsal is használni, ha jól tudom.Vannak ingyenes, korlátozottabb módon meg talán pár ingyen játék is rajtuk, kipróbálni.
-
azbest
félisten
válasz
tserrof77 #44258 üzenetére
Múltkor szívtunk hasonlót. Céges gamer estéhez a kolléga egy gépről átklónozta a telepített rendszert több másikra. Win persze nem indult. Sikertelen Win boot javítás után load bios defaults... ettől két gép folyton rebootolt, kép nélkül, minden valahanyadikra recovery bios kép, de az is rebootolt.
Netes keresés után varázs kombó, gép áramtalanít, bekapcs gombra rátenyerel egy időre. Majd fél percig nyomott bekapcs homb mellett áram visszakapcsol, gomb elenged, utána bekapcskor bios visszaflesselő recovery elindult.Persze utána is volt amelyik hülyült. Talán diszk hiba, talán elfáradt kondi miatti memória hibázás. Régi, 10 éves gihabyte lapos gépek. Utána ubuntu telepítő is elszállt egyiken.
-
azbest
félisten
válasz
-=RelakS=- #44224 üzenetére
Az inkább egyedi inkompatibilitás lehet. Több hdmi-dvi kábelt, átalakítót + hdmi kábelt használtam már. Sőt, fordított irányban is.
Armos mini számítógépek nem mindig tudják a dvi módokat, ezért azok nem működnek csak hdmi monitorral. De amúgy van olyan gép, ami dvi alakú csatin is kiad hdmi jelet hdmi monitorhoz (pl az a fujitsu q520 minipécé is ilyen, amiről most írok).
Vagy a thinkpad t430-am dokkolóján is megy hdmi jel a dvi csatin - de ott csak linux alólWines driver felismeri hogy dvi és úgy használja és nem adja ki a hangot.
De használok tévé stb-it is hdmi-dvi kábellel dvi monitorral. Pédáről dvi bemenetes monitort hdmi -dvi irányból. És ahogy írtam dvi-hdmi irányúban hdmi monitort is. Szóval elég rugalmas, mert csak fizikailag más. Talán a dvi és hdmi közt valami belső ellenállás vagy más jelzés alapján tud kölünbséget tenni, ha akar. De fizikailag nem gáz. Ja és pont hogy single link dvi szokott lenni ez a fizikai átalakító. Bár most elbizonytalanodtam utóbbiban.
-
azbest
félisten
ez nem olyan, mint a dvi-hdmi. Nem csak az alakja más, hanem jelszintet kell illeszteni. Ráadásul a chipnek, ami csinálja, bírnia kell a sok MHz-es jel átvitelét. Ezért még az sem mindegy a "passzív" szintillesztős kábelnél sem, hogy milyen chippel szerelték. A régebbi, butább, olcsóbbak csak a fullhd sávszélességét tudták. Az újabb 4k 60Hz sávszélessége sokkal nagyobb, ahhoz jobb "passzív" általakító kell. A 4k 120h vagy újabb fajta hdmi 2.1 megint más fajta chip.
De, hogy értsd. Hdmi-ből nem fogsz "passzívan" dp jelet csinálni. A dp->hdmi passzív szintillesztős kábel csak azért lehetséges, mert van dp port, ami képes hdmi jelet kiadni (dp++) csak nem a megfelelő jelszinten.
Aktív chipes kábel kell ahhoz, hogy újra csomagolja az adatokat. A dp->hdmi esetén is. Amikor például a szutyok intel gpu csak dp 1.2-őt tud és hdmi 1.4-et, ezért se hdmi se dp++ hdmi módban nem tud 4k 60Hz hdmi jelet kiadni. Viszont igazi dp módban -> aktív hdmi2.0 formára átcsomagolással mégis rá lehet kötni 4h 60Hz-es hdmi kijelzőre.
Na neked az, hogy egy hdmi kimenetre köss dp monitort, ahhoz mindenképp egy olyan aktív chipes kábel / dongle kell, ami a hdmi csomagokat átalakítja dp csomagokra. Nem is tudom, hogy kapni e egyáltalán. Ha valahol kapni, akkor drága lesz. Ez például olyan, ahhoz képest még nem is drága [link] [link]
-
azbest
félisten
válasz
tserrof77 #44185 üzenetére
Múltkor egy irodai dell latitude e6440 billentyűzet debugnál jártam úgy, hogy kékhaláloz a win bill kiszerelés után. Persze az is cmos halál volt, és mivel a külső akkut levettem szereléskor, ezért elfelejtett beállításokat - ahci módot.
A kollegina ragaszkodik a belakott gépéhez, nem akar újabbra váltani. Mindig szidja, de fél a költözéstőlAzt hiszem kb sikerült megvennünk az ország egyetlen új billentyűzetét ahhoz a géphez.
Az új dell vostro 3500-aknál meg a rendszergazda kolléga futott lukra azzal, hogy a win10 iso-t dd-vel írta ki pendrivera. És úgy valami nyomorék vagy legacy módban induló lesz a telepítő, amikor nem látja az nvmi ssd-t
Kell egy win a jó telepítő létrehozásához, vagy a wim fájl darabolós hekk, ha csak linux van kéznél.
-
azbest
félisten
válasz
macilaci78 #44050 üzenetére
Nekem úgy tűnt, hogy már vagy 10 éve volt valami durva forint árfolyam ingadozás, amikor hétről hétre tőzsde volt a termékek értéke. És a kisebb boltok egyszerűen nem tudtak ezzel mit kezdeni. Az akkori népszerűbb itteni boltok is átváltottak arra, hogy többféle nagyker listából generált árlistákat kezdtek kitenni helyi készlet nélkül.
Akik mostanában megvannak még, azok lehet közbeszerzések alvállalkozói vagy bejáratott céges ügyfélkörel bírnak.
De barkács téren is nagy a parlag, legalábbis rossz tapasztalataim vannak. Volt, hogy több üzlettel rendelkező "csavarboltba" mentem be egy listával, hogy milyen méretű és fajtájú csavarok kellenek nekem. És hiába tette ki a bolt felét a csavaros polcok sora. Némelyik méretből hiányoztak hosszúságok, csak gagyi fajta fejjel voltak. Volt, amiről nem tudták hogy mi. Csak az olcsó nem saválló fajta. Nem olcsón és darabra. És előre porciózott pakk is csak pár fajtából volt. Egy órán át számolgatta a srác a csavarokat a fizetéshez
Azóta sem értem, miért nem mérleggel becsülte. A végére amúgy is elszámolta plusz-minusz pár tucattal őket.
Azóta inkább megrendelem kínából előre, ha nem sürgős. 50-100as kiszerelésben jobb minőségűt adnak fillérekért. Bár azóta mintha lenne olyan webshoppal is rendelkező hálózat is, ahol elvileg van mindenféle. Csak nem mindig sikerült beazonosítani a webshopos infókból, hogy mit árulnak.. az sem az igazi.
Vagy elektronikai komponens... az országban sem volt szerimtem sehol.. neten nem találtam. Aztán egy lengyel üzlethálózatnál lett meg.
Vagy 3d nyomtatós, barkács téma. Lengyelektől rendelni méretre vágva sokkal olcsóbb volt alu építelemet, mint szegeden megvenni. Más magyar üzleteknél meg nincs ár, telefonon kéne érdeklődni mindenért, lehet csak nagy megrendelőkkel foglalkoznak.
Mintha a világ végén lennénk.
-
-
azbest
félisten
válasz
FoxiestFox #43864 üzenetére
nekem telefon van ilyen... ez a puha érzetű műanyag nagyon környezetbarát és állásában elbomló műanyagból készülhetett, mint a tesco szatyor
-
azbest
félisten
válasz
Kicsirics77 #43786 üzenetére
tiltakozom, nem történt ilyesmi, biztosan emlékeznék rá
-
azbest
félisten
jó, de az állami szféra utólag alkudozik
Amikor fél-egy év kiegyenlített számla után fizetés helyett rákérdeznek, hogy mennyit engednek a beszállítók a feléből, különben többé nem fognak megbízást kapni.De konkrétan olyat magam is láttam sok éve, hogy már 7edjére dobták vissza a számlát, mindig más kifogással. És valójában nem a számlával volt a baj, hanem fizetni nem akartak még.
Amúgy ja, kultúrális különbség
-
azbest
félisten
válasz
-=RelakS=- #43679 üzenetére
Gimiben volt vga monitor (640x480) bazi nagy képernyővel és vagy 130kg súllyal. Azt hiszem ketten alig bírták bemanőverezni. Sosem tudom meg, hogy mi értelme volt, de biztos valami pályázati pénzből lehetett
Ez még ilyen 286-486 időszakból volt, '94 körül.
-
azbest
félisten
válasz
-=RelakS=- #43675 üzenetére
serial killer
öreg vagy
-
azbest
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #43576 üzenetére
Amit írsz, hogy nem maratták le, az pont azt jelenti, hogy odavezették.A pcb tervezéskor nem gondoltak a lyukra. Körülveszi a 12v plane a lyukat
Csináltak folytatás videót, ahogy tovább vizsgálták egy új "javított" készlettel. Ami csak nylon csavarokat jelent. Eleve a lyukak sincsenek rézzel bevonva, ahogy szokás. [link]
Képzelt beszélgetés:
- remek, elkészültek a riserek, lehet beszerelni őket... na de bélám, hogyan lehet ezt a házban rögzíteni
- basszul elfelejtettük a lyukakat
- nem baj fúrunk bele utólag..Sőt, most nézem épp, van a cégtől reakció azóta [link] Viccelődik is a srác, hogy csak yolo, belefúrhatta a beszállító esetleg a nem tervezett lyukat.
Tán a cég tényleges visszahívást fog csinálni. De legalássib lesz újabb reviziós riser. [link]
Mondjuk, hogy itthon ebből mit tudnak a vásárlók vagy kapnak-e....#43577 macilaci78
Ha rendelős, akkor a jogszabályok szerint kell. Eleve pontatlan Vicoo kérdése. -
azbest
félisten
Minőségi pcie riser némelyik NZXT házban (NZXT H1 ) [link]
Tipikus misztikusan leálló számítógép, szélsőséges esetben kigyulladó.
A gyökerek a lyuknál vezettek valsz el 12v vonalat, amit a csavar rövidre tud zárni a földdel. -
azbest
félisten
válasz
qnadam #43565 üzenetére
néha be lehet azért szopni, korábbi munkahelyen egy komolyabb hálózati nyomtató/másoló szekrény volt. Ricoh talán. És a segédprogi win alatt alapból a generikus pcl-t válaszotta ki. Csakhogy jött egy update, win7 és win10 alá is, ami lecserélte a generikus drivert
Attól kezdve heteken át, kb minden nap valaki beszopta, hogy a kiküldött nyomtatás helyett egy sor ascii karakter végtelen oldalszámmal, amíg ki nem fogyott a papír (több százas adagoló, de általában előtte lekapcsolták). Ráadásul nem minden programból nyomtatva.
Később rájöttünk, hogy át kell billenteni a beállításoknál minden gépen azt, hogy a generic helyett a saját gyártói driverét használja a nyomorult -
azbest
félisten
Ma is kapni kifejezetten ipari célú eszközöket, amiken van soros port is. Csak sokszor állami körben értelmes dolgokat venni nem lehet, hanem kukaszökevényekkel kell csodát tenni
#43557 qnadam
driver akkor is kell hozzá. Ha raw módban adja tovább a nyomtatót, akkor a hivatalos drivert kell feltepíteni, csak hálózatiként hozzáadva. Anno, amíg nem volt driverem linuxra az obi b2200-asomhoz, addig egy raspin volt beállítva raw módra cups és win és osx alól arról nyomtattunk hálózaton át.Más opciók, hogy ha szabványos nyelveket ért a nyomtató, akkor lehet valamelyik generikus pcl vagy postscript driverrel is működik, persze lehet néhány funkció kimarad úgy, de az alapműködés megy. Ha esetleg linuxra van driver, netán még arm-mal is megy, akkor talán összehozható olyan is, hogy pdf-ként átküldősként a pi nyomtassa ki a pdf-et hálózati nyomtatóként.
Ha meg konvertálgatás, elég durva dolgokat összehoznak fanatikusok. Napokban láttam videót, hogy egy raspberry pi zero-ra írtak elvetemültek alacsonyszintű firmware-t, ami retro gépek rgb jeléből generál hdmi jelet egy kiegészítő input board segítségével [link]
Tippre nem arm utasításkészlettel megy, nem használja azt, hanem a videocore alrendszer saját nyelvén. Szóval bármi lehetséges -
azbest
félisten
válasz
SityiSXT #43484 üzenetére
Pénzügyi területen az excel doksik az atyaúristen. Nagyban is. Az adatok exportja és importja is sokszor excel fájlokkal történik. Sőt, nem csak az adatok, hanem akár a webes rendszerek konfigurációja, de még a képernyők leírása is abban van definiálva, azzal importálják be
Talán azért is, mert egy excel fájlt a legegyszerűbb és legkézzelfoghatóbb átadni, átvenni, eltenni archivumba esetleges jogszabályi dolgok miatt. Aztán persze néha gond, hogy csak 1 mllió sor lehet egy táblában
Bár itt gyanítom, hogy inkább a "kisebb" önjáró excel doksi csomagokról van inkább szó most.
-
azbest
félisten
válasz
scarabaeus #43328 üzenetére
Vagy egy agyboltba, de ott is úgy követelt új agyat, hogy nem vitte magával a régit
-
azbest
félisten
válasz
macilaci78 #43324 üzenetére
Van annak tevékenységkódja, kell plusz képzettség hozzá, hogy csúnya beszédes műsort is előadhat az üzlet? A stand-up comedy nem biztos, hogy ez, határ eset
TEÁOR 9234 - Máshova nem sorolható egyéb szórakoztatás?Ha a számtech cuccok forgalmazása minden második vegyesboltnak benne van a tevékenységi körében, akkor a számtechbolt miért is ne lehetne komédiás előadó is egyben. Csak ki kell írni
Egyik kollégám kifejezetten élvezi, ha bunkó a kiszolgálás
Ha beír a panaszkönyvbe, akkor a válasz: az ügyfél ráutaló magatartással a műsoros kiszolgálást választotta.
-
azbest
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #43031 üzenetére
" legkisebb kézmosót"
Azt nem úgy hívják, hogy piszoár?
Kieheti belőle a mentolos cukorkát is -
azbest
félisten
uuu, 110v vs 240V téma kapcsán láttam egy brutál videót.
The US electrical system is not 120V
Valójában a tipikus egy lakásos amerikai háztartásban 48kW-os elektormos kapcsolat van (200A x 240V). Hát nem semmi... itt meg szívunk a 3.8kW kapcsolattal alapból. -
azbest
félisten
válasz
qnadam #42920 üzenetére
nekem egy 180GB-os intel520 meghótt. Pont a legrosszabbkor, kiküldetés közben, de szerencsére volt a gépben másik háttértár is és telepítő pendrive, csak backup nem, hogy ne kelljen nulláról újrahúzni. Ja meg ez az intel is már 7 éves volt. Hogy mitől, hát lehet elektronika, vagy pont ott sérült a flash, ahol a fw-t tárolja.
Egy oem samsung-nál meg túlcsordult az adatmozgatás számláló smartban és azóta hülyeségeket ír, pörög össze-vissza, de működikHibernálás kapcsán kellemes meglepetés volt, hogy alapból altatást választott a win a szokásos hibrid alvás helyett, amikor ssd-s notira telepítettem.
-
azbest
félisten
válasz
Ittnemaz #42908 üzenetére
addig aggódtam a hibernálástól az első ssd-m idejében, amíg meg nem néztem használati statisztikákat és ki nem derült, hogy a böngésző naponta 30GB adatot kitolt lemezre.
A böngésző jópár nyitott tabbal, a mai interaktív és magát frissítő weboldalakkal (ajax) folyton frissíti a cookie-kat és más lokálisan tárolt adatokat. Nyitva volt 6-8 jira és csak úgy pörgette az írást. de most néztem, hogy amin épp írok, semmi értelmes nincs nyitva, de 30 óra alatt 11GB írás körül jár. A melós gépen meg jira mellett 10 óra alatt már írt ennél többet
-
azbest
félisten
Profi körülmények közt persze. Ha nincs elázó alkatrésze. Ha jól tudom az ultrahangos tisztítás is (deszt) víz alapú, max adalék van benne. De ugye az nem annyi, hogy megzuhanyoztatják, hanem utána további kezelés is történik.
Persze lehet még alkoholt is alkalmazott tisztítás után, belsőleg
-
azbest
félisten
válasz
wolfman #42731 üzenetére
Én thinkpadhez a kifejezetten hozzá való, eleve rajta lévő / olyanra öntött előlaposakat vettem kínából. Az univerzálisokból volt amire mások panaszkodtak, hogy nem működik nekik. Van amelyik kapcsoló állítgatással működésre fogható, van ami nem. Meg az előlap átrakosgatás is necces néha. 1500 forint körül voltak régebben a direkt típushoz valók.
Szerintem, ha valami jót találsz itthon 2000ért, akkor érdemes lecsapni rá, mert kínából most 2 hónap vagy több is lehet, mire ideér, pláne hogy még lehet hetekig nem lesz feladva sem.
Meg ugye az is érdemes gyorsan végiggondolni, hogy ér e több óra gondolkodás, nyomozás annyit, hogy azzal töltsd az időt, vagy megveszed, ami épp kényelmes és legfeljebb nem jön be. -
azbest
félisten
válasz
customer114 #42522 üzenetére
a sulinet program azon részén, amikor az iskolák és orvosi rendelők kaptak tulip 166 gépeket, oda bat sem kellett. Ha duplaklikket nyomtál a cd rom gombján, akkot attól kezdve fél percenként kiadta a tálcát. Az áramtalanítás sem szüntette meg, bekapcsolva folytatta tovább
Kellett egy újabb dupla klikk.
Hihetetlen, hogy mennyire ócska alkatrészekből voltak azok a gépek, de a maguk szintjén egy egységet alkottak -
-
azbest
félisten
Kevés neki a táp a hdmi-ről. Nem is tesz jót az olyan eszköz hdmi kimenetének, ami nincs felkészítve nagyobb terhelésre (talán újabb hdmi verziónál emelték a keretet, de hivatalosan talán csak 50mA -t kell tudnia leadni, az átalakító meg valahol 200mA körül fogyaszt). Annó az első néhány fajtánál a raspberry pi-ken konkrétan kiégett a trazisztor a túlterheléstől ilyenek miatt, ezért a későbbi változatoknál erősebbre tervezték.
Olyanom is van [link] , mint neked
, megpatkoltam. de helyette inkább mindig a másik szerzeményemet ajánlgatom [link] , aminek van tápbemenete, amelyet egy usb - dc kábellel lehet etetni.
Lehet barkácsolni, de az árak mellett érdemes akkor inkább egyel komolyabbat venni
Displayport -ról másra alakításnál más a helyzet. Az a port hivatalosan is erősebb terhelésre van kitalálva.
Passzív átalakítókból is beszereztem már szinte mindenről - mindenre változatot
Legújabb szerzeményem pedig displayport 1.x -> hdmi2.0 átalakító, amivel 4k megy 7 éves intel gpu val is dp1.1-ről, a kicsit jobbakkal meg 4k60Hz is dp1.2-ről. Most meg egy type-c displayport alternate mód -> hdmi 2.0 kábel van úton, mert a legújabb gépek intel gpu-ja sem tud 60Hz-et 4kban hdmi-vel alapból és ezért kell aktív átalakító, hogy meglegyen a hdmi2.0.
-
azbest
félisten
persze, egy driver csinál egy virtuális videokártyát, ami a képet tömörítve kitolja a chipnek a dobozban, ami legenerálja a képet.
Nekem is van ilyen. Az usb3-as usb3 portba dugva már egész türhető. Ellenben usb2-be dugva csak 800x600-at visz. Az olcsófaja kegyetlenül terheli a procit gyors mozgásnál
Az usb2-esekből annó a drágább displaylink chipsetesek voltak az etalon, mert képesek voltak usb2-vel is fullhd-ra gyengébb procik mellett is.
-
azbest
félisten
nincs igazi dizájner szinte sehol...
- az egyik véglet a művész, aki érzelmi alapon fest valamit, de sem a technikai korlátokat/feltételeket, sem a tipográfiát nem ismeri.
- a másik véglet a kóder, akinek a szépérzéke is hiányzik a tipográfiai mellett.A ui és folyamatok tervezése is külön tudomány, de egyre kevésbé látni, hogy erre felkészített szakemberek csinálnák. Ha értelmesen végiggondolnák a folyamatokat, akkor rájönnének, hogy scroll-ba scrollt (pl mobil appokban) vagy mozgatás és kattintási lehetőség kombinálása könnyen használhatatlan lehet (pl touchon a ph friss hozzászólások topic neve mellett). S hogy a funciók felülete könnyen elérhető legyen ott, ahol használni kell őket.
Programozóként én is futottam már rá sokszor arra, hogy vért izzadva tudtam csak egy adott dizájnt megvalósítani... mert nem véletlenül nincs felkészítve valamire például egy mobil felület, hanem mert a rendszer többi részével szembemegy és működésképtelen. De művész csajok szava erősebb a manegereknél.
-
azbest
félisten
ezek amatőrök... egyik ismerősöm kiesett a vonatajtón, rá a thinkpad t60-asára. Kicsit megkarcolódott a gumírozás.... a vonaton
-
azbest
félisten
válasz
-=RelakS=- #42178 üzenetére
Határozottan. Például az én számítógépházam 50 négyzetméteres. És bármelyik sarokba pakolhatom az alkatrészeket, akkor is eszétikus marad a csukott bejárati ajtón kívülről nézve
-
azbest
félisten
válasz
BlacKSouL #42040 üzenetére
A levegő jó szigetelő, a paszta a levegő kiszorítása miatt kell oda
Szóval, a síkra polírozott esetén is javíthat egy pici paszta, de oda nagyon-nagyon kevés mennyiség elegendő.
A durva felületnél sokkal nagyobb résekből kell kiszorítani.Elvileg a hűtő rögzítése ki is szorítja a pasztát onnan ahol nem szükséges. Persze, ha valaki rossz minőségű, nem kiszorítható sűrűségű pasztát használ, akkor több marahat alatta, mint kell és akkor rosszabb. De a levegőhöz képest a kiszorítás után maradt paszta jobb kéne, hogy legyen. Az már egy következő lépés, hogy a paszták között is lehet különbség hővezetésben, de ez legjobban akkor jön ki, ha nagy rések vannak vagy nagyon rossz a paszta.
-
azbest
félisten
válasz
ViZion #41643 üzenetére
egy bátortalan tipp, ha nem hibás egyik sem:
talán ugyanolyan ip tartományban oszt címet a saját router natja, mint amit a "kábelmondem" is oszt (pl 192.168.1.x).Mivel a kábelmodem gyanítom hgw - tehát egyben router is. A címtartomány ütközés miatt meg fejreáll minden, rossz fele mennek csomagok, félrevezető hibaüzenetek.
Bár lehet tévedek, látom nem mindenkinek van még hgw, de tán egyszeri 2500-ért lassú nethez is cserélik arra [link]
-
azbest
félisten
válasz
Pickit3 #41511 üzenetére
amikor nem drogozik, akkor pislog, lehet azt érzi kimaradásnak
nvidia gt210-nél volt hülyeség, hogy az energiagazdálkodásnál, amikor levitte az órajelet a kártya, akkor fekete képut mutatott pár képkocka erejéig. Le kellett tiltani az alacsony órajelet (2 monitorral volt bajunk vele).
Rossz a monitor.
-
azbest
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #40991 üzenetére
és az új i7 nek is két keze van, mert drágábban i9 szinten van ht
-
azbest
félisten
válasz
-=RelakS=- #40719 üzenetére
múltkor olvastam, hogy ahhoz az optikai drive-ba is kellhet támogatás, mert nem feltétlen képes lejátszani a normál blu ray
A régiek nem biztos, hogy érzékelik az uhd lemezt. -
azbest
félisten
válasz
customer114 #40699 üzenetére
Ugye értetted, hogy ez egy átverős levél, amit tömegesen kiküldtek (spam)?
Szervb kereskedők nem érdekelnek? -
azbest
félisten
válasz
ViZion #40648 üzenetére
Áh, már mindent értek. 3 évig működött. Szóval nem kell kikapcsolni, ha egyszer szivatóval elindul
A fia most bekapcsolta, a power gombbal és azóta jó, már csak a resetet nyomkodja.. vagy a monitor kapcsoló gombjátBár hasonló vicces story az volt még, amikor a power gomb ragadt be és azért kapcsolt le.
-
azbest
félisten
válasz
ViZion #40629 üzenetére
Földeletlen konnektor vagy hosszabító. De döglődő táp vagy alaplapi kondi is lehet, ami épp határon van, s nálad valamiért jobban szereti a kraftot.
Esetleg a gép oldallapjának felrakásakor egy csavar belelóg valamibe, vagy a ház alakja igazodik úgy hogy valami törés vagy kontakt máshogy feszül
Ilyen hobbit ellenségeimnek kívánok
-
azbest
félisten
válasz
frescho #40219 üzenetére
sinclar kapcsán nekem az ugrik be, hogy alapból kevés címvezeték van és azért volt kevesebb. Aztán persze lehet, hogy nagyobb chipeket is használtak kevsebb címvezetékkel, aminek így csak egy része volt elérhető [link]
De ezek a mikrokontrolleres varázslatok majd' 40 évvel ezelőttről azért más ligában játszanak, mint a mai pécék
Olyan területeken tudják ezt az optimalizálást eljátsznai, ahol a verérző is a modul része, például a háttértáraknál, sd kártyáknál, pendriveknél. Meg ott eleve elfogadhatóbb némi hibázás, bele van építve a működésbe a hibajavítás bizonyos mértékig.
Az unbuffered/unregistered memória vezérlése még mindig a chipset/proci oldalán van. Ráaásul a ram chipek nem is olyan drágák, hogy érdemes legyen velük varázsolni, modul szinten plusz logikát betenni. Szerver memória modulokból létezik olyan fajta, aminek saját vezérlője van, olyanokból voltak 128GB-os modulok is.[link], amikor a desktopokban még 8-as modulok voltak max.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged