Új hozzászólás Aktív témák

• Vesa

veterán

válasz emelhu #49 üzenetére

"én akarok profitálni! ha nem tehetem, mindenki pusztuljon!""

Bocs, de ez a másik ostobaság! A szerző is megdolgozik a mű létrehozásával. Miért kéne neki karítatív módon éhen halni? Vagy inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy miért kéne neki jobban éhen halni, mint mondjuk egy asztalosnak, aki a szintén munkával előállított asztalért pénzt kér?

A másik: Nem azért van szerzői jogdíj amit leírsz, hanem mert a művekkel más is kereshet pénzt. Érted: valaki más munkáján egy lókötő gazdagodjon? Pl. írsz egy dalt, ami siekres. A Te értelmezésedben, ez nem munka, "magától jött létre", tehát eleve mit képzel a művész, hogy szeretne Ő is pont úgy mint más a munkájáért pénzt kapni? De még ez sem elég, mert azt mondod, nyugodtan nézze végig, ahogy egy tehetségtelen senki feltölti a dalát a csatornájára, amihez aztán beállítja a hirdetés megjelenítést, és voila...innentől Gipsz Jakab keresi a pénzt egy olyan dal feltöltésével, amiért nem Ő dolgozott meg, nem Ő írta.

Ez pont az a marhaság, mint hogy az orvosnak kötelessége ingyen gyógyítani "mert felesküdött és különben is, ez az emberiség érdeke", a kultúra összes szereplője ingyen és bérmentve dolgozzon azért, hogy mások kulurálódhassanak, elvégre, ez is az "emberiség érdeke". NEM! Ezek pont olyan emberek mint Te vagy én, pont annyi munkát tesznek bele az alkotásba, mint amit más a saját munkájába. És ahogy nem várom el az asztalostól, hogy adja ingyen a széket amit készített "mert az az emberiség érdekét szolgálja", úgy azt sem várom el, hogy egy alkotóművész ingyen dolgozzon. A szerzői jogvédelem erről szól. Amit csak felerősített a digitális korszak és az ebből fakadó másolási, megosztási gyakorlat.

Új hozzászólás Aktív témák