Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mandok

    tag

    Sziasztok!

    Lesz egy dupla Samsung-Sony topicos postom.
    Nem bírtam ki, hogy valahogy összenézzem a két TV-m képét, főként, mert a Sony hazahozatala óta mocorgott bennem, hogy nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

    Jobb híján egyik alul-másik felül pozícióban helyeztem el a két 55" TV-t. Az egyik a Samsung KU6000, ugye a 4K-s alapmodell, a másik a sokak által ma az egyik, ha nem a legjobb képű ma kapható sima FullHD TV, a Sony W857. Mindkét TV VA panellel szerelt, a Samung az 50Hz, a Sony viszont 100, vagy egyesek szerint 120Hz-es.

    A lehetőségekhez képest próbáltam közel azonosra állítani a két TV képét. Egyelőre egy anyaggal próbáltam ki őket, a Grand Tour első részének bevezető képsoraival, az 1080-as MKV_vel.
    Elsőre csalódás volt a Sony képe és egyértelműen látszott a különbség a 4K Samsung javára, miután a Sony-n is fölvettem a sharpness-t, a különbség gyakorlatilag eltűnt.

    Természetesen a családtagoknak is megmutattam a két TV-t és bár mindenki szerint szebb a Samsung képe, én, mint régi TV-s azért kijelenthetem, hogy ha még rászánnék fél órát a beállítások finomítására, közel egyforma képet tudnék kihozni a két TV-ből. (most tehát elcsalhatja a szemet az, ha picit másabbak a színek, ilyesmi). Épp ezért nem is szeretnék részletekbe belemenni, hogy melyiken látok picit szebb feketét, illetve a másikon picit szebb fehéret, mert látom, hogy a színhőmérséklet, vagy a háttérfény-feketeszint arány jelentősen képes elbillenteni a mérleg nyelvét.

    Én most megértem, ha pár igazán nagy TV szaki felhördül a fenti összehasonlításomon és azt is elhiszem, hogy van, aki kategorikusan képes kijelenteni, hogy márpedig a Samsung az minden szempontból szr, míg a Sony minden szempontból tökéletes (mert az elmúlt pár hónap fórumos tapasztalata alapján ezt szűrtem le a véleményekből), de én meg mint átlagember, egyrészt kicsit megnyugodtam, hogy nem vagyok akkora vájtszemű a TV-k terén, hogy a bolhaszr-ba is belek tudjak kötni, én nem érzékelem egyáltalán, hogy melyik TV játssza le a műsort kadenciahelyesen- főleg, hogy azt sem tudom, mi az- de a lényeg, hogy ha egyazon műsort tökéletesen szinkronban játszom le mindkét TV-n, akkor az elsuhanó autók mozgásán sem tudok megítélni semmiféle hibát. (jelzem, nincs csúszó szappanopera effekt, nincsenek képjavító és mozgássimító varázslatok bekapcsolva, mindkét tv-n minden digitális mókus ki van kapcsolva).

    Meglehet, hogy ha még egy 4K-s IPS-es LG-t is behúznék a két TV mellé, már lennének észrevételeim, de ez a két VA paneles TV gyakorlatilag teljesen és tökéletesen megegyező képet produkál és véleményem szerint magamhoz hasonló átlagembereknek (volt ám eddig kb. 2 plazmám és 3 LED LCD-m is az elmúlt évek során) igazából nem érdemes karóba dőlni az elsőre nehéznek tűnő döntések miatt, mer nem akkora gáz ma egy jó tv-t megvenni. Otthon, két nap múlva már tökre mindegy lesz, hogy a másikon picit jobb volt valami, amiről meg hiányzott az a feature, ami emezen van...

    Hirtelen nincs kéznél egy olyan MKV sem, amiből rendelkeznék 1080p és 2160p verzióval is, hogy komolyabb véleményt alkossak a 4K vs. FHD témáról. Az viszont egyértelműen eldőlt nálam ma este, hogy 2méterről nézve egy 1080p-s műsort, nem lehet megkülönböztetni, hogy melyik megy FHD és melyik 4K TV-n. (Csak azért írom ezt le, mert számtalanszor olvastam azt is a tulajoktól, hogy a 4K TV-n bizony még az SD rtl klub is sokkal szebb lesz, pláne a jó FHD anyagok, mert a felskálázás miatt minden egyértelműen szebb és kész. Sőt, volt, aki azt írta, hogy a 4K TV után minden homályosnak fog tűnni. Szó sincs erről).

    Remélem, nem hagytam ki semmi fontosat és remélem, tudtam segíteni pár embernek ezzel a rövid összehasonlítással.
    Azt azért szeretném, ha tudnátok, hogy én mindkét márkával szemben elkötelezett vagyok és ugyanúgy szeretem és tisztelem mind a Sony, mind a Samsung TV-ket és tulajaikat. Látom, hogy hosszútávon is együtt fogok tudni élni a Sonyval, ha a sors úgy hozza és már az Android sem tűnik olyan végtelenül idegennek és lehetetlennek, mint az első este tűnt, de még mozog bennem a kisördög, hogy ezek után lehet, hogy inkább elhoznám a 60"-as KU6000-et, vagy akár a 65"-öset a Sony helyett...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák