MSI blog: válasszunk notebookot akciósan!

Játékra, munkára, esetleg utazáshoz? Egy hordozható számítógép vásárlásánál sok szempontot kell figyelembe venni.

Az utóbbi időszakban több olyan notebookot is teszteltünk, melyet nehezen lehetett egy adott felhasználásra bekategorizálni. Erős hardver dedikált GPU-val, ami a játékokhoz elengedethetetlen, ugyanakkor kis méret (így könnyen magunkkal vihető), nagy felbontású, jó minőségű képernyő (amivel nem gond a videóvágás, fotószerkesztés) – mindez ma már elérhető a csúcskategória alatti árszegmensben is.

Ez leginkább a hardverek fejlődésének köszönhető, hiszen már egy középkategóriás GPU és CPU párosa is elég Full HD felbontásban játékokhoz, a felsőbb kategóriás IPS és OLED panelek terjedése a megjelenítésre gyakorolt jótékony hatást, a hatékonyság területén elért eredményeknek köszönhetően pedig már egész vékony gépházzal és viszonylag kompakt hűtéssel sem lehetetlen a komponensek hidegen tartása még nagy terhelés mellett sem.


[+]

Azt, hogy mire képesek a modern noteszgépek, jól példázza az MSI egyik ilyen felsőkategóriás, univerzálisnak is nevezhető modellje, a Stealth 16 AI Studio, mely valóban egy „lopakodó” alkat: elegáns, dizájnos, 16 hüvelykes méretéhez képest még jól is hordozható (356 x 260 x 20 mm-es méretéhez 2 kg alatti tömeg tartozik), a 99,9 Wh-s akkumulátor pedig a hosszú üzemidőről gondoskodik.

Az alumínium burkolat alatt akár Core Ultra 9 processzor és GeForce RTX 4090 grafika is lapulhat; a fentebb linkelt, középkategóriásnak mondható modell például a Core Ultra 9 185H-t és egy GeForce RTX 4070-et párosít, ezek mellé pedig 32 GB RAM-ot és 2 TB SSD-t ad. Az utóbbi kettő egyébként könnyen bővíthető is, a RAM ugyanis nem forrasztott, hanem foglalatba telepített, az SSD-nél pedig egy második M.2 foglalat is rendelkezésre áll. A megjelenítés feladata egy 16”-es, 2560x1600 pixeles IPS szintű képernyőre hárul, melynek frissítés frekvenciája 240 Hz. Ez már a gamer notebookok területe, aki inkább a 4K videóvágás irányába mozdulna, az választhat 3840x2400 pixeles, Mini LED-es panelt is, 120 Hz-es maximális frissítéssel.


[+]

A teljesítmény és a megjelenítés mellett a felszereltség is olyan minőségű, hogy a munka mellett a játékok számára is megfelelő legyen: a billentyűzet a SteelSeries közreműködésével készült és gombonként testre szabható RGB világítást kínál, a WLAN adapter pedig már a Wi-Fi 7 szabványt is támogatja. De nem hiányzik a vezetékes Ethernet sem, mely 2.5GbE sebességű. A csatlakozókínálat szintén gazdag: egy TB4, egy USB 3.2 Gen 2 DP-Alt funkcióval, egy USB Type-A, szintén 3.2 Gen 2 sebességgel, egy HDMI 2.1 és egy microSD kártyaolvasó is található a gépen.

A Stealth 16 AI Studio tehát valóban egy szinte univerzális notebook, de meg is kérik az árát. Szerencsére most még tart az MSI „Tavaszi megtakarítás” akciója, melynek keretében többféle, például 14. generációs Intel processzorokkal szerelt notebookot is a megszokottnál kedvezőbb áron vásárolhatunk meg. Egyes modellekhez ráadásul Skull and Bones játékkód, illetve egy egyedi, 60 dolláros Mythical Beast készlet is tartozik (ennek részletei elolvashatók a promóció oldalán.)


[+]

Az kedvezményes áron kínált gépek között a Stealth mellett sok más notebookot is találunk, attól függően, hogy milyen célra keresünk éppen számítógépet. Ott van például gamer paletta egyik olcsóbb darabja, a Bravo 15, mely már 290 000 forinttól elérhető Ryzen 5 7535HS-sel és GeForce RTX 3060-nal. A Bravo egy klasszikus, belépőszintű gamer notebooknak tekinthető, mely már képes Full HD felbontásban futtatni a modern játékokat is, bár valószínűleg nem maximális minőségi beállítások mellett. Mindenesetre kijelzője (mely 1920x1080 pixel felbontású) 144 Hz-es frissítésű, 16 GB RAM-ja és 512 GB-os SSD-je pedig megfelel a mai programok igényeinek, így játék mellett általános feladatokra is bevethető, annál is inkább, mert külseje sem túl feltűnő.


[+]

Az inteles oldalon és egy kategóriával feljebb tanyázik a Cyborg széria, mely 2023 elején mutatkozott be. Érdekessége a jobbára áttetsző műanyag burkolat, a „gamerségre” pedig az alsó panelen elrejtett mintázat utal. Itt még mindig alsóbb kategóriás gépekről beszélünk, amit a korábbi generációs processzorok (például Core i5-12450H) használata is jelez. Nem kell persze megijedni a 12. generációtól, az Alder Lake óta nem történt óriási változás az architektúrában, és például az említett Core i5 teljesen jól ki tudja szolgálni az alacsony TDP-vel üzemelő GeForce RTX 4050-et. A megjelenítésről itt is egy 15,6”-es, Full HD-s, 144 Hz-es kijelző gondoskodik – mindezek mellé pedig 340 000 forintért 16 GB RAM-ot és 512 GB háttértárat is kapunk. A Cyborg 15 egy komolyabb, Core i7-12650H-s modelljét egyébként mi is teszteltük tavaly, az a példány teljesen jó értékeket produkált a játékos tesztekben.


[+]

Ha komolyabb hangsúlyt szeretnénk fektetni a teljesítményre, akkor muszáj lesz feljebb lépnünk – és ez az árban is meg fog mutatkozni. Itt érdemes akkor valami vaskosabb gépházú számítógépet választani, például egy Katana 15 B13V szériás példányt. Ezt nem olyan régen mi is teszteltük. Itt a 13. generációs Intel Core i7 mellé GeForce RTX 4060 jár, mely az erősebb hűtésnek köszönhetően 105 wattos TDP-vel üzemelhet, ami jelentős ugrás a 45 wattos beállításhoz képest. Ehhez a notebookhoz is ajánljuk a 16 GB RAM és a legalább 512 GB SSD párosítását, hiszen a modern játékok és/vagy médiafájlok jócskán igénylik ezeket. Az említett promócióban 500 000 forintért találunk ilyet, egy 144 Hz-es, Full HD felbontású kijelzővel felszerelve.


[+]

A felsőbb kategória felé haladva a dedikált gamer notebookot keresőknek lehet jó választás a Vector 17 HX széria valamelyik darabja. Ezek régebben a Desktop Replacement osztályba tartoztak volna, és szinte sosem mozdultak volna el az íróasztalról. Nagy méretükért és tömegükért cserébe viszont nagyon erősek, és kényelmesebb a használatuk is, na meg a 17”-es kijelzőn azért más élmény játszani vagy filmet nézni. Hogy milyen szintű sebességre számíthatunk, arra az akciós ajánlatban egy Core i9-13980HX és GeForce RTX 4080 kombinációja utal – ezt itt 16 GB RAM-mal és 1 TB háttértárral kombinálva kapjuk meg. A kijelző 1920x1200 pixeles és 165 Hz a maximális frissítése, igen valószínű, hogy az említett CPU-GPU kombinációval ezt a legmagasabb minőségi beállításokkal is kihasználhatjuk.


[+]

Végül az akciós ajánlatban szerepel az MSI portfóliójának – és talán a gamer notebookok piacának – legextrémebb képviselője is, a gigantikus Titan 18HX A14V is. Ennek ára persze még akciósan is hétszámjegyű, viszont itt nem nagyon marad olyan rubrika a felszereltséget listázó táblázatban, ahol ne valami csúcsmodell szerepelne. A processzor ennek megfelelően Core i9-14900HX, a GPU a GeForce GTX 4090 (ez 175 wattos TDP-vel dolgozhat, ha működik a Dynamic Boost, a CPU+GPU közös teljesítményfelvétele pedig elérheti a 270 wattot). Memóriából összes 64 GB áll rendelkezésre, és ez könnyen bővíthető is, ugyanis a két 32 GB-os modul mellé további kettőt telepíthetünk még. A háttértár mérete 2 TB, a kijelző pedig egy 18”-es, 3840x2400 pixeles, Mini LED háttérvilágítású panelt használ, 120 Hz-es maximális frissítéssel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények