- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hoax
senior tag
UP! Hogy meglegyen!
-
evko
aktív tag
Ha kell BGA-zni, csak szólj, elintézzük!
Amúgy egy munkatársam meg BGA-zott egy Geforce 2 Mx-et.. Az volt a hibája asszem, hogy 3D alatt nem jól működött, vagy valami ilyesmi, lehet, hogy Win alatt fagyott, nem emléxemm ár..
És nem hiszed el, mi lett BGA után...
Se kép, se hang.. Azért olyan ember kell a BGA-ra is, aki ért is hozzá.. De azért nyugodtan szólj, ha BGA-zni kell.
[Szerkesztve] -
Mankó
veterán
Na, találtam egy hibát a kártyán. A stabilizátor 8 lába közül 2 tutira el van törve.
Nemsokára nekiugrunk megcsinálni, már csak egy vékony hegyű pákára van szükségünk.
Ez bőven csinálhat olyan problémát amit nekem produkált, ugye?
Remélhetőleg nem vitt magával mást is, mikor ezt a hibát csinálta.
Na majd írok, mit sikerült kihozni belőle. -
Mankó
veterán
Ja, egy próbát megérhet ez a kiméregetés, de tudni kellene, hogy milyen értékeknek kell átmennie az adott kütyün. Persze ha ez rá van szitázva akkor ez megoldható.
Arra gondoltam, hogy lehet el lehetne sütni garanciába. Sajnos úgy emlékszem, hogy csak 1 év gari volt rá, de sok helyen 2 év garanciával árulják a Sapphire-kat. A kártya 2004 áprilisi így még beleférne a 2 évbe. Ha nem jön össze akkor is kipróbálhatjuk a kondi méregetős dolgot.
Haver tuti nem húzta a kártyát, Ő nem az a típus, aztán ki tudja, de szerintem nem. S a lapja tudja a 4x agp-t, mivel 754-es a64-e van. -
ReFleX®
tag
szvsz lehetséges, hogy memória hiba, vagy ellenállás, 9500pro-ból volt egy pár nálam aminek ilyesféle problémája volt, ott elégvolt egy hibás kondit találnom/cserélnem és ok is volt, szóval megéri megnézetni..
MOD.: kapcsolási rajzot sajnos vga-hoz szerezni képtelenség hacsak nem van ismerősöd az atinál!
ha tényleg ért hozzá az ismerősöd, akkor egy egyszerű művelettel kitudja méregetni a kondenzátorokat, nameg ha nincs teljesen elporladva az ellenállás, akkor szépen lelehet róla olvasni mindent..
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
-
tiv83us
veterán
Nah takaritottam kicsit...
Ezuton mindenkit megkernek, hogy a felesleges offolasokat keruljuk, mintahogy egymasnak az odamondogatast is, ha valami nem tetszik akkor goto privi vagy RING tocsik. [link]
Ha tovabb megy az offolodas, akkor bezarodunk... -
Mania
senior tag
[link]
A veszekedoknek ajanlom figyelmebe...mielott egy moderator kozejukcsapna. -
evko
aktív tag
Hát igen, ilyen karit szinte lkehetetlen megjavítani. Pl. nálunk (szervíz) van BGA forrazstó, de ki tudja, még ha a jó alkatrészt ki is cseréled, van ra esély, hogy a hőtől más meghibásodik, stb... Áhh, ezeket nagyon nehéz javítani.... Mondjuk egy Ic-t vagy memet szerintem könnyen ki lehet cserélni, de közben más hibásodhat...
Sajnálom a karidat... -
Mankó
veterán
Köszi a válaszokat.
Azért gondoltam ezt az otthon megcsinálási dolgot, mert arra gyanakodtam, hogy csak egy kondinál repedt meg a forrasztás. A sráv elviitte, akkor még jó volt, másnap már nem. Nem csinált vele semmit. Akkor mi lehet a gondja?
Szóval a kártya több gépben is ki lett próbálva és mindenhol ugyanazt a függőleges csíkokat hozza. Olyan mint a mátrix képernyője, csak nem zöld, hanem minden fajta szinű kicsi, 1*2-es téglalapok vannak a képernyőn függőlegesen. Szóval nincs kép, csak valami szemét. Semeddig nem jut el, amint bekapcsolom a gépet, csak ez jut el a monitorra.
Külsérelmi nyom nincs. Másfél éves és az én gépemben soha semmilyen problémát nem produkált.
Haver elvitte kipróbálni. Ez volt délután 5-6 fele, másnap délben meg szólt , hogy ezt csinálja. Gondoltam nála van a hiba, mert nálam nem volt semmi hasonló, de sajnos nálam is ezt csinálta. Sajnos képet most nem tudok feltenni, mert az otthoni agp-s gépemet eladtam, PCI-E-re váltok.
Én arra gondoltam, hogy az én házam nyitott, így a jó szellőzés is megoldott, míg a srác valószinűleg csak beszerelte a házba, s lehet, hogy nem kapott elég szellőzést.
A kártyán egy VGA Silencer rev.2-es van, a memóriákon nincs és nem is volt borda. A kártya sohasem volt húzva.
Lehet kipróbálom ezt az újrapasztázási dolgot, s ha úgyse lesz jó, akkor eladom alkatrésznek. Vagy kiteszem a falra emléknek. Nagyon szerettem ezt a kártyát,, és sajnálom, hogy ilyen értelmetlenül, gyorsan kinyúlt. Ez van. -
Zozz
tag
Ember!
Te otthon akarsz megjavíttatni egy mikroelektronikai kütyüt?
OK, ha kondi, IC, ellenlábas, vagy valami hasonló kis szar szállt el amit be tudsz szerezni egy elektronikai boltban akor elképzelhető, hoyg haverod megcsinálja. De gondolj csak bele. Egy 9800 Pro-ban van 107 millió tranzisztor. Elég ha az egyiknek lett valami baja egy sűrűbben használt résznél. Máris okozhat hülyeséget. Ha valamelyik IC akkor már szarban vagy, memóriánál úgyszintén.
Egyébként meg, nem garis a kártyád? Én a helyedben visszavittem volna a boltba ahol vetted hogy intézzék el.
Haverod szaki TV video javításában. Igen abban lehet, de itt igen erősen mikroelektronikáról beszélünk aminek a lelke legalább lyan titkos mint a coca cola receptje, mert nehogy már az nVidia tapasztalatokat szerezzen az ATI munkájábül és ezzel nyerjen dollármilliókat. Szóval én nem bíznám haverra, hacsak nem 100%, hoyg egy kondi, de akkoris inkább szervíz.
De ha már itt tartunk haverod nem ért az elektromágneses pulzor építéséhez, mert az én haverom profi benne. -
pink75
aktív tag
bepofátlankodok ide is, bocs...
új xp, omega latest driver, vírus nincs
túlhajtva akkor volt, mikor hozzájutottam, azóta alap
hűtő oké
kis felbontás nagyon gáz, bios tele szeméttel, sorminta
oldalgörgetésnél, ablakmozgatásnál jön elő markánsan
eddig jó volt
mi lehet? -
Bubu79
addikt
Ez már megvolt
''Esetleg megpróbálhatnál VGA drivert cserélni, hátha az hányta össze magát, de ezt már valszeg próbáltad .''
''Addig nem jut el a kép. Igazából kép sincs, csak össze vissza vonalak.''
''A BIOS-ba sem jutsz be vele? Ha esetleg addig eljutna, akkor bootolás közben F8, csökkentett mód és driver le.''
''Nem jut el a biosig se. Még a bejelentkező képig se. Csak valami memória szemét szerű jut ki a monitorra.'' -
Kobe
veterán
bár én nem vagyok elektronika zseni, de ha gondom van, általában józan paraszti logikára hagyatkozva a hibás alkatrészt egy ismerős gépében is megnézem, így szűkíteni lehet a dolgokat....ez a képszétdobálás egy nagyon csuya driverhiba is lehetne így elmondásra
-
hankpoke
tag
Üdv!
Ne haragudj,de elég reménytelen a helyzeted.Van tapasztalatom a mikroelektronikában(notebook alaplap szervíz),mi se tudtunk mindent megcsinálni,pedig minden eszköz volt hozzá.
GPU,RAM cseréhez BGA forrasztógép kell,haverodnak nagy valószínűséggel nincs és marha drága is,ez esélytelen.Rossz képből azt a kövtkeztetést levonni hogy kondi hibás,hát
Első dolog az hogy nézd meg a kártyádat,letört vagy hiányzik e róla alkatrész.Úgy tudod észrevenni,hogy az alkatrészek forrasztási helye nem egyenletes,inkább recés,törött.
Azt írtad hogy kép van,csak szar,ebből arra lehet következtetni hogy kb minden kap tápot csak valami meghalt benne.Könnyen lehet hogy a D/A konverter halálozott el,de 1 kép mindenél többet mondana.
Ha fölraknál pár fotót kb kiderülne mi lenne a hiba oka.
Hank
UI:
Kapcsolási rajzot kaphatnál,ha hivatalos szervízbe dolgozna valamelyik ismerősöd.Kb egy notideszka rajza 120 A4-es oldal volt,ebből csak a P4 lábkiosztása 4oldal -
Bubu79
addikt
-
Bubu79
addikt
Ha minden igaz, megtaláltam a kártyádat, legfeljebb a hűtő nem stimmel
[link]
Ha megnézed, a karin lévő fehéres-szürkés tetejű hengeres alkatrészek az ELKO-k ( és azzal ellentétben, amit írtam, ezek felületszerelt kivitelek)
Ezeket megfelelő elővigyázatossággal kiforrasztva ellenőrizhető a kapacitásuk ( bár a legtöbb multiméter csak 20uF-ig mér, a 470uF-os is megmérhető: egy ismert értékű 20uF-nál kisebb kondit sorba kötve vele, és egy kicsit számolgatva a soros kapacitások számításának képletével közelítőleg meghatározható a kapacitása).
Ránézésre nem igen lehet púpos a tetejük ( némelyik tetején látható X egy gyári gyengítés a burkolaton, hogyha esetleg el akarma durranni a kondi, a bélése ott távozzon ).
A fekete, piros pöttyös alkatrészek tekercsek, ezek egyszerű ellenállás méréssel puszta rövidzárként mérhetőek; de kizárt dolog, hogy ezek valamelyike lehetne a ludas, mert ezek szakadását sűrű, gomolygó füst kísérné ( és valszeg megpörkölődne a NYÁK is ).
A kicsi 8 lábú IC-k valszeg a táp részei, itt:[link] Esetleg rá lehet keresni típusszám alapján ( sajna nem tudom kivenni a képen a feliratokat rajta)
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
Mankó: A feszültségek összehasonlítása valamiféle eredményhez vezethet, talán kibukik, hogy fesz probléma volt-e a ludas, vagy valami más.
A GPU esetleg tényleg kondi hiba miatt mehetett gallyra. Lehet, hogy túlfeszt kapott, de az is lehet, hogy egyszerűen csak hibás volt gyárilag... ( Nem írtad a kártya korát... Általában a gyerekbetegségek az első évben kibuknak, de elnézve ( jogos! ) kétségbeesésed valszeg már nem garanciális a kártya)
Ahogyan említettem, a kondik egyedi méregetése eredményre vezethet, ebben segítség lehet, hogy a tápról gondoskodó egyedek nagyobb kapacitásúak, és közelebb találhatóak a kiegészítő tápcsatihoz, és általában nem felületszerelt kivitelek, hanem furaton keresztül vannak beforrasztva.
Reméljük, hogy sikerül megfelelő eredményre jutnotok, én szorítok Neked! -
Mankó
veterán
Nem jut el a biosig se. Még a bejelentkező képig se. Csak valami memória szemét szerű jut ki a monitorra.
Az ismerős szaki, TV , videó, meg hasonlók javításában. Napi 3-4 melóban, pedig tanár. Lehet ez meghaladná a képzettségét, de legalább elvállalta és amit a kezébe adtam eddig, mindig megtudta csinálni. Úgyhogy f@sza gyerek.
Ha GPU akkor mitől? A hűtés egy éve így üzemel rajta. Külsérelmi nyom nincs. Nem értem, legalább tudnám, ogy mitől van, már az is sokat segítene. -
Bubu79
addikt
Igen, mérési pontokat találhatsz közöset a két kártyán, ha referencia kártya.
A BIOS-ba sem jutsz be vele? Ha esetleg addig eljutna, akkor bootolás közben F8, csökkentett mód és driver le. Ha nem, akkor sajna csak a méricskélés marad.
Mint említettem, az ELKO-kat ki lehet forrasztani ( kellő óvatossággal, pillanatpáka kicsukva, minimum egy Weller ), és meg lehet mérni a kapacitásukat.
Ha tényleg szaki az ismerősöd, meg kell tudnia különböztetni az egyéb alkatrészektől.
De szerintem GPU
Most sajna mennem kell melózni, holnap visszanézek, addig is kitartás! -
Mankó
veterán
Addig nem jut el a kép. Igazából kép sincs, csak össze vissza vonalak.
De legalább van valami. Tehát már bejelentkező kép sincs. Sajnos.
Szerintem csak az egyik kondi adta meg magát, csak hát nehéz lesz lekövetni ezt az egészet.
Esetleg ha egy másik 9800Pro-n kiméregetném a dolgokat, akkor nagyobb lenne a lehetősége a sikernek?
Ez egy Sapphire kártya és egy Connect3D 9800Pro-t tudnék keríteni. Mindkettő referencia kártya. Elképzelhető, hogy működne a dolog ebben a felállásban? -
Bubu79
addikt
Legyen szerencséd... A kártyán lévő digit IC-knél mérhető 5V, a molex csati környékén pedig talán lekövethető a GPU-t kiszolgáló fesz stabilizátor kapcsolása ( Itt 1-2 volt közötti feszt kell keresned /talán 1,25V körüli a GPU tápja, de ez nem biztos/ ).
Ne legyen igazam, de igazán kicsi az esély arra, hogy hozájuss a kapcsolási rajzhoz
Esetleg megpróbálhatnál VGA drivert cserélni, hátha az hányta össze magát, de ezrt már valszeg próbáltad . -
Mankó
veterán
VGA Silencer van rajta. A kártya sosem volt húzva. És most is ugyanúgy pörög rajta a venti, mint eddig.
Minden ugyanúgy van mint eddig. Egyszer csak kifagyott winamp alatt, utána már ezzel a jelenséggel jelentkezett.
Éppen ezért gondolom azt, hogy csak egy kondi vagy IC szállhatott el, azt pedig ha tudnánk hogy melyik, akár ki is lehetne cserélni. De ahhoz meg kellene a kapcsolási rajz. Vagy legalább azt tudni, hogy az egyes alkatrészeken milyen feszkók mennek át, hogy ki lehessen mérni őket.
Nem tartom lehetetlennek, csak nehezen kivitelezhetőnek.
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
El kell, hogy keserítselek... IIyen rajzot nem igazán hiszem, hogy bárki is tudna Neked adni, mert nem publikus
De még ha lenne is, az ismerősöd se nagyon tudna mit kezdeni vele, mert a felhasznált IC-k jó része sosem került kereskedelmi forgalomba ( arról nem is beszélve, hogy pl. a GPU cseréje totál esélytelen, még ha sikerülne is valami csoda folytán szerezned ).
A kondikat kiforrasztás után egy megfelelő multiméterrel ki lehet mérni, de az általad vázolt jelenség GPU, de inkább memória hibára utal ( valszeg memoriát is csak bontott kártyáról lehet szerezni, de a lábsűrűség miatt ez sem kifejezetten sufni forrasztásra alkalmas ).
Túl volt hajtva a kártya? A hűtés rendben üzemel ( fent van rendesen a borda; venti forog ) ?
Elsőre ezen az úton lehetne elindulni
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Mankó
veterán
A héten megdöglött a 9800Pro kártyám. Képet ugyan ad még, de csak ilyen szines pötyök látszanak, olyan mint a Matrix képernyője. Elektroműszerész haver azt mondta, hogy az egyik ic, vagy kondi szállhatott el. Meg is csinálná, de kellene hozzá ez a rajz.
Akinek van ilyen, vagy bármilyen ötlete, hogy hogyan lehetne helyrepofozni a kártyát, az please segítsen!
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest