Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
Aktív témák
-
Pá
addikt
Na közben rájöttem, hogy van még valami, ami nem teljesen tiszta.
Szóval, egy hangfal adatainál meg szokták adni azt is, hogy impedancia: x ohm(általában olyan 4-8). Na ez mi?
Azt sejtem, hogy valamiféle ellenállás, de pontosan mi függ tőle? Mi a jó, ha magas vagy ha alacsony?
+ egy up hunter_nek, hátha kap valami linket... -
hunter_
csendes tag
Sziasztok skacok.Picit megkestem de a tegnapi tema nagyon erdekelt es szeretnem ha ellatnatok egy par linkel ezzel a temaval kapcsolatban.
midenkinek elore koszi.
Bela. -
törölt tag
S/N = 20 log10(Vs/Vn)
pl: [L]http://searchnetworking.techtarget.com/sDefinition/0,,sid7_gci213018,00.html[/L]
nemtom, hogy hangfalnal szoktak-e megadni, nekem erositokon tunt fel. minel nagyobb, altalaban annal jobb neked, azaz a rajta jelentkezo info annal kisebb resze a zaj.
ha a hangkartyadon kisebb ertek van, mint a hangfaladon:F, akkor a kari zajosabb (nem tul pontos megfogalmazas, de ugyanakkora hangeronel tobb benne a sisterges :D ) -
DDL
őstag
Az 100W RMS kimenő teljesítmény nem csak azt jelöli, hogy 100W effektív, hanem 100W valódi effektív.
Azonban ez a szám önmagában értékelhetetlen. Ezért kell mindig megadni mérési frekveciát és megengedett torzítást és a mérés időtartamát. A frekvencia 1kHz ezért ezt külön nem jelölik hacsak el nem térnek tőle. A torzítást viszont mindenképpen meg kell adni igaz, hogy a DIN4550 (európai) szabvány rögzíti, hogy ha másként nem jelölik akkor 0.1%. De az IEC szabvány nem. Az (eredeti) IEC szintén nem rendelkezik a mérés időtartamáról. A DIN (eredeti) viszont 10 másodpercben határozza meg.
Üdv: DDL -
Viktor77
titán
Azt jelenti, hogy a jel, mennyivel erősebb mint a zaj. Szal a 85dB azt jelenti, hogy ennyivel erősebb a jel, a zajnál (igazából sztem 85-90dB-nél már nem is hallassz háttérzajt). Minél nagyobb ez az érték annál jobb. Ha más van a hangkártyán, és más a hangfalon, akkor értelemszerűen a rosszabb érték a mérvadó.
[Szerkesztve] -
Pá
addikt
Na ha már így benne vagyunk még a jel/zaj viszonyt is elárulhatnátok, hogy pontosan mit jelöl?
Illetve mi van akkor ha pl a hangkártyán megadott érték kisebb, mint a hangfalnál megadott, illetve fordítva? -
Cathfaern
nagyúr
A PMPO értéket mindig tévesen értelmezik. A PMPO valójában azt adja meg, hogy az adott termék értékesítésével hány marketinges foglalkozik (1 marketinges = 100W) :))
[Szerkesztve] -
Pá
addikt
válasz
Jim Tonic #10 üzenetére
Hehe, eddig azt hittem értem... Tényleg lehet hogy fáradt vagyok, de hogy jön ide a csavarok mérete? Vagy ez egy amolyan univerzális szabvány, amit sokmindenre lehet használni?
Nem tudja valaki konkrétan, hogy milyen szabvány? Úgy értem mit határoz meg?
Mert ezek csak olyan általánosítások...
Ha fárasztó vagyok bocsika...:) -
Az RMS is értelmetlen, mivel nem is tudod mérni. Az RMS wattot, mint olyat az RMS Voltból számolják, de ezt a linken leírják, amit adtam. Egy hangszórón nem ér semmit, amit ráírnak. Nem mondja meg, mekkora a mágnes, milyen anyagból van, milyen frekvenciákat ad le, stb., stb. A PMPO egy nagy hülyeség, az emberek átvágására. Kitálátak valamit, amivel a 4W körüli cuccokra 300W-ot lehet írni, és ezt minden mezei ember beszívja. Nem nézik, milyen W, csak azt, hogy 300.
Pillanatnyi terhelhetőség Viktor szerint, és a neve alapján is ezt jelenti. Tehát elvileg 0.0000001 secre megtolhatom 300W-tal, és túléli. LOL. Ne is foglalkozz ezzel. -
Pá
addikt
Ok, bár még most sem teljesen tiszta, legalább azt tudom, hogy mi nem.:)
Szóval a PMPO egy amolyan nem szabványosított szabvány? Minden gyártó odaír valami minél nagyobb értéket aztán bebizonyítja, hogy egy tizedmásodpercig kibírja a cucc? Mondjuk gondoltam, hogy ez a PMPO egy kamu dolog.
Akkor ezek szerint nem is lehet a PMPO-t átváltani RMS-be egyértelműen. -
Pá
addikt
Aham. De ezt úgy kell érteni, mint ahogy a suliban megtanultuk P=UxI? Tehát rendes mérhető teljesítmény, szal ha bedugom a konnektorba akkor ennyit fogyaszt vagy ez teljesen más csak ugyanúgy Watt a mértékegysége?
PMPO: Ezt úgy érted, hogy pl 300Watt PMPO-ra egy másodpercig ráköthetek 300Wattot, aztán bumm?
Bocs ha nagyon hülyéket kérdezek de nekem ez nagyon sötét terület... -
Viktor77
titán
Röviden:
RMS: Root Mean Square: Tényleges, effektív érték. Erősítő ennyit ad le, hangfal eddig terhelhető. Ezt kell figyuszolni főleg.
PMPO: Peak Music Power Output: Elméletileg azt jelölné, meddig terhelhető egy adott cucc adott ideig (általában egy csúcsszint, szal 1 mp max), de látva a mai pc-s hangfalgyártók dobozait, már ez sem áll meg. -
[L]http://www.hifi-writer.com/he/misc/rmspower.htm[/L]
A DIN az szabványt jelöl.
szerk: a pmpo-t nem tudta kideríteni még a fizika profunk sem az egyetemen, bár saját bevallása szerint nem is foglalkozott vele. Ő is ismeri a 300W-os pmpo hangszórókat a pc asztalról, de mivel mókásnak találta, nem is foglalkozott vele. :)
[Szerkesztve] -
Pá
addikt
Nem tudja valaki, hogy mit jelölnek ezek pontosan?
Arra már rájöttem, hogy az RMS-t érdemes nézni, de fogalmam sincs mit jelölnek ezek a rövidítések.
Az RMS a tényleges zenei teljesítmény? És ha igen akkor az mit jelent? Ennyit vesz fel vagy ennyit ad le? Vagy egyik sem?
És akkor mi a PMPO? Van valami kapcsolatban az RMS-sel?
Ja, meg néhány helyen olyat is látok, hogy DIN, az mi?
ui. bocs ha már erről volt szó, néztem a keresőt, de nem talált sem ''RMS''-re, sem ''PMPO''-ra, sem ''teljesítmény''-re semmit
Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest