Hirdetés
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kapott egy gyorsjavítást a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Hamarosan debütál az MSI elegáns, Project Zero szériás alaplapja
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- A világ legrosszabbul őrzött titka lett az új Ryzen Threadripper sorozat
- ZIDOO médialejátszók
- Melyik tápegységet vegyem?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem vagyok riasztószerelő, csak ugatom a témát, de én az alábbiakat gondolom, illetve tenném sorrendben:
- Ha van a központban szabad zóna, akkor a jelenlegiről átkötném oda a régi ajtóérzékelőt.
- Cserélném az érzékelőt, de rögtön 2db vennék (lásd lent), filléres tétel.
- Ha az újjal is ugyanúgy fennál a hiba, akkor esélyes hogy a kábel sérült valahol (kontakthibánál a nedvesség és a hőtágulás simán okozhat amúgy olyan hibajelenséget amit leírtál). Amúgy sajnos ahhoz szerencse is kell, hogy az ajtótokban levő kábel engedjen annyit, hogy ki tudd szedni az érzékelőt, és rá tudd forrasztani az újat, ezt meg kell nézni. Nem mindig csövezik be a riasztókábeleket, és ha rámegy a vakolat, akkor cibálhatod a tok felőli végét, engedni nem fog
- Ha ki tudtad cserélni, és a fenti eset van (fenáll a hiba az új érzékelővel is), akkor azért tennék egy ellenpróbát: a másik új érzékelőt bekötném az ajtó felől jövő kábel helyére a központ dobozába, szóval csak simán belógatnám egy 10cm-es kábellel. A két párt összeragasztanám ideiglenesen pl. szigszalaggal (zárt állapot), és várnék, hogy a hiba előjön e. Ha előjön, akkor a központ betegeskedik, ha nem, akkor 100% hogy a kábel tört meg valahol. -
-
Na, akkor egy kis ismertető, blog íráshoz nincs sok kedvem, meg nem is akarom bő lére ereszteni, nem saját ötlet, én csak megépítettem
Szóval a DSC keybus protokollt már jópár éve reverse engeerelték, van is hozzá egy linuxos library, ezt portolta egy Nikhil nevű fazon Arduinora és ESP-re, valamint írt hozzá egy halom hasznos példa szoftvert, mobil és webes gui-kkal, Apple Homekit támogatással, és egy halom mással. Az egész projekt megtalálható a githubon, szabadon használható, módosítható:
https://github.com/taligentx/dscKeybusInterface
Az én implementációm egy Wemos D1 mini-re épül, így néz ki:
Itthoni beszerzéssel (Hestore) az egész cucc kb. 5eFt-be került, dobozzal, Wemos-al, egyéb alkatrészekkel, és a bal oldalon látható stepdown converterrel (12V->5V).
Az eszköz a tápot a központ aux (12V) kimenetéről kapja, ezen kívül 2db kábellel csatlakozik a keybusra (data, clock, zöld és sárga) szóval simán csak a kezelő(k) mellé kell kötni párhuzamosan.
Az sw az én esetemben a következőket csinálja:
- bekapcsolja a wifit, IP-t kér
- figyeli a keybus eventeket (ezeket írni is tudja, tehát be lehet vele riasztani, illetve kezelő "gombnyomás" eventeket is tud küldeni, bármilyen DSC kezelőn található gombot tud emulálni
- mqtt-n elküldi az eventeket a Home Assistant nevű smarthome sw-nek, ami a home szerveremen fut, és egyéb dolgokat is vezérel a házban (világítás, redőnyök, különféle szenzorok, stb..)Amit én hozzátettem a kódhoz, az annyi, hogy a Wemos soros portjára küldött üzeneteket kirakja egy TCP portra is, ahol telnet-el lehet nézegetni, ez hibakeresésnél jól jöhet. Illetve tettem be egy ledet, ami jelzi hogy van e wifi kapcsolat és hálózat.
Itt van még egy screenshot egy kezdetleges Home Assistant integrációról, persze a végleges megoldás ennél majd kultúráltabb lesz, csak pár perc alatt dobtam össze a configot az eszközhöz, hogy lássam hogy egyáltalán működik e:
Nagyjából ennyi, ha valaki meg szeretné építeni, és van kérdése, nyugodtan tegye fele, ha tudok, segítek. Tudtommal amúgy bármilyen DSC-vel megy, mert a keybus protokoll maga kb. 20 éve változatlan (mondjuk az új központokat nem ismerem annyira, majd valaki cáfolja meg ha nem így van).
-
válasz
kisninja #180 üzenetére
Köszi az infókat. Jobb híján bypassoltam a "szabotázs" nevű zónát, és nekiálltam szerelni
Egyelőre csendes minden. De ami legjobb: úgy néz ki működik a saját építésű elektronika, IP-n látom a központ és a zónák státuszait, jelenleg a Home Assistant nevű opensource sw-be, de bármibe be lehet integrálni
Még ma készre szerelem (doboz, ledek, stb..) aztán dobok fel pár fotót, meg egy kis ismertetőt
Már ha érdekel valakit...
-
válasz
kisninja #165 üzenetére
Nekem is DSC-m van, és hasonló kérdésem lenne: szeretnék bekötni egy IP modult a keybusra, és nem szeretném ha megszólalna a sziréna a művelet közben. Az előző DSC-met 10-15 éve én raktam össze + programoztam, mert nagyon érdekelt a dolog, de mivel csak abban az időszakban mélyedtem bele pár hónapra, így eléggé elfelejtettem a dolgokat, most pedig csak ezt a wifis keybus emulátort kötném be, nincs nagyon energiám újra nulláról DSC-t tanulni
Szóval ez egy örökölt rendszer, felhasználó szinten ismerem csak kb. 1-2 hete. Van benne egy "szabotázs" nevű zona (16-os), ha ezt bypass-olom, akkor tuti nem fog riasztani a központ dobozának a kinyitása után és/vagy ha lekötöm a jelenlegi 2db keypadot a keybusrol kis időre? Rémlik régről valami olyasmi is, hogy létezik olyan zóna típus, amit nem lehet bypassolni. Jól emlékszem? Kell erre figyelni?
Máshogy kérdezve: van/lehet egyéb belső beállítás, ami a keybus eszközöket, vagy a központ dobozának a nyitásérzékelőjét figyeli, és szabotázs estén riaszt, vagy ezek mind benne vannak a "szabotázs" nevű zónában? A maradék 15db zóna egyébként tök egyértelmű (bejárati ajtó, X ablak, Y mozgás, stb..), és a nevének megfelelően működik (ezt már átnéztem). Szóval kizárható, hogy egyéb zónákban legyen olyan érzékelő, ami a fenti szerelés hatására beindulna.
Persze a távfelügyelettel előtte egyeztetek, hogy karbantartani fogok, de azért jó lenne ha nem jelezne be nekik, meg ha a szomszédokat se zavarnám meg
Ha sikerül a projekt, akkor írok részletesen a beépítendő kütyüről (addig nem akarom elkiabálni), mert megér egy misét. Ez egy DIY megoldás, 5-6eFt-ből kijön, és wifis távoli vezérlést lehet vele megvalósítani DSC-ken (és nem kínai cloudos, hazatelefonálós rettenet), illetve smarhome integrációt, akár saját fejlesztésű/építésű rendszerben is.
Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S21 Ultra 256GB Hibátlan kijelző, S Pennel!
- Alkalmi áron DeLL Inspiron 16 Plus 7640 Intel Ultra 7/16RAM/1TBSSD/RTX4060/120Hz 300nit/gyártói gar.
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest