Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
opr
nagyúr
Ha csak arra kell, hogy menjen rola egy valami linux es mittudomen kikuldjon egy monitorra valami adatot, megnyitva tartson egy website-ot, akkor ~7500ft korul megy a RPi Zero 2W (gyak RPi 3B+).
Gyak amire ertelme van RPi-t hasznalni, ilyen-olyan, altalaban Python alapu hazi projektre tokeletes (bar az 512Mbyte memoria lehet keves).Desktopra venni RPi-t kb akkora baromsag, mint palacsintasutesre lapatot venni. Vegulis lehet, ha nagyon akarsz, csak sok ertelme nincs. Nem erre valo. Viszont mindenfele hazibarkacs/prototipus epitesere zsenialis a RPi.
Arra viszont, hogy regi nintendot emulaljon, vagy kapjon valami minimal linuxot, ahova be tudsz SSH-zni, aztan csinal valamit, ami eppen kell, arra nincs parja. Leginkabb a community meg a kiforrott support miatt.En pont most fogok csaladnak karacsonyra epiteni egy kis passziv, TV hatuljan ellebucolo retro emulator gepet RPi zero 2w alapokon. Fillerekbol megvan az egesz, aztan lehet rajta mariozni meg ugh!-zni orok idokig.
-
bambano
titán
hűtő nem kell az n100-as lapokhoz, ház, táp, sd kártya kell az rpi-hoz is. sőt, az rpi5-höz sokan ajánlanak aktív hűtőt is, és akkor vége a csendnek. egy nagyobb opciókból összerakott rpi desktop készlet most 60k nettó + tréfa. [link]
ennyiből már megvan az az asus csm n100-as alaplap is. -
bambano
titán
nem tudom, mire gondoltál nxxxx-szel, de nxxx van:
mitx: [link] 46590 ft (ez nekem új, eddig csak dc tápos asrockot láttam)
microatx: [link] 60289 ft (ez sok hónapja van, rendszeresen látom)
mindkettő passzív.a 8 gigás rpi5 az rpiboltban most éppen 40 rugó.
az rpi-nek az egyetlen komoly előnye (amire eredetileg is szánták), hogyha buherálni (építeni belőle, érzékelőket rákötni, stb) akarod, arra nagyon jó. viszont desktopnak (amire eredetileg nem is szánták) én nem használnám, erre az n100 sokkal jobb.
szerk: és van pico-psu is.
-
ddekany
veterán
Az Intel nXXXX cuki, de persze a körítéssel megy a szemétkedés, mint mindig. Csak barebone-ban láttam, 75e kb az legalja, de átlagban 90e felett. Az gondoltam volna, 6W TDP-vel egyik csábító erő a passzív hűtés lesz. Hát nem, szinte mind picike(!) ventilátoros. Egy passzívat láttam, rögtön 128e. Pedig az még sima belső bordás. Ahol a ház külsöje bordás, annak gondolom még betegebb ára lenne, mert hát kellet bele 3 heat pipe...
-
ddekany
veterán
Ha desktop kell, az RPi elve nem az árról szólt már rég (ha valaha). Nyilván ezért, hogy az ember megtakarítson 20e-t (60e VS 80e) egy J4xxx-es 4 magos Celeron barebone + 8 GB RAM árához képest, sehol nem éri meg a különcségből adódó szívás kockázata. Ez ilyen geekség/hobbi játékszer. Ismétlem, desktopra. Aztán persze az sem tehet jót az árának, hogy állandóan hiánycikk, szóval lehet hogy a gyártási költségben az eltérés valóban nagyobb lenne.
-
azbest
félisten
pláne, hogy a pi4, pláne pi5 vonalon már az alapítvány is eléggé desktop gépként adta elő a reklámot.
Mikrokontrollerek közt az általuk készített Pico érdekes jószág, felhasználta pár érdekes projekt. De már a konkurenseknél olyan mikrokontrollerek is vannak, amin linux kernel is fut
-
válasz
fatpingvin #1 üzenetére
Lehet, pont ezt akarják megelőzni.
-
bambano
titán
válasz
fatpingvin #8 üzenetére
itt keresgélj: [link]
-
vicze
félisten
válasz
fatpingvin #1 üzenetére
Nem hinném, hogy a márkanév számítana. Nem 1db RISK-V RBPi clone van, sőt rengeteg SBC van a RBPi elég problémás elérhetősége miatt.
Csak épp SW support szinte 0, nem a HW a probléma...
-
cog777
senior tag
Multkor az ARM pc-s hir kapcsan azon gondolkodtam, hogy az RPi mennyit lendithetett az ARM helyzeten, hiszen meg az MS is portolta a fejlesztorendszeret a vscode-ot rpi-re. Erre most tessek, ez a hir.
-
"Rendkívül olcsó?" Múltkor majdnem vettem egyet (hosszú mese, igazából nincs rá szükségem, de majdnem elhitették velem, hogy lehet). A közepes méretű RAM-al, egy nem túl nagy SDcard-al, a legolcsóbb házzal és egy USB kábellel kb. annyinál jártam, mint egy hasonló tudású mobiltelefon fele, de ~FHD kijelzőt, WiFi modult, 4G modemet, Li-po akksit, GNSS modult, ujjlenyomat olcsvasót, és kamerá(ka)t még nem tettem a kosárba.
-
dabadab
titán
A Raspi, mint "elsődlegesen IoT-piacot célzó"?... Ez nekem új.
-
fatpingvin
addikt
pedig nagyot menne egy RISC-V Raspberry Pi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A befektetés célja az olcsó, szabadon használható ARM dizájnok támogatása.
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen routert?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Egészséges életmód
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás Számítógép! Rog Maximus VIII / I9 11900K / 7900XTX 24GB / 32GB RAM
- Asztali PC, 4.gen i5, 8gb RAM, GTX 1050TI
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i7-12700KF +RX 7800 XT 16GB GDDR6 + Új 16-32GB DDR4! GARANCIA/SZÁMLA!
- Új 2K Gamer PC Intel i5 13400F/RTX 4060 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5 2-3 Év Gar (27% Áfá-s)
- Új 2K Gamer PC Intel i5 12400F/RTX 4060 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5 2-3 Év Gar (27% Áfá-s)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest