- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
NGA
addikt
Azthiszem a témát sokszorosan túlbeszéltük, itthagylak benneteket.
-
NGA
addikt
Ha ez a vonat lett volna az egyetlen, amit összeraktam, akkor elhinném. De szinte mindegyik készlet volt itthon, a millenium falcontól kezdve a nagy városi házakig.
A méreghez: Mint leírtam, a 60-as évek elött Cellulóz acetátból készült a lego, és a piros szinhez használtak fel kadmiumot. De a 60-as évek közepétől már ABS-ből készül, és ez már nem toxikus. Ezt több helyen már régesrégen leírták. Azthittem most találtak valamit, de ezekszerint nem, csak időnként felfújják a témát. Nekem sok CA alapanyagú legom van, mivel imádom az 50-60-as évekbeli készleteket, de ezek teljesen használhatatlanok már:
Még annyit a témához, hogy a pécsi vásárban régen sok lepin és egyéb hamis legot árultak, de párszor elkobozták őket, mert pl a figurák le vannak védve.
Sok figura baromi sokat ér. Pl egy Darth Vader sokszor 4-5e Ft. Gondolom senki nem örülne, ha a készletéhez ilyen hamisát kapna, ami 10 Ft-ot nem ér.
Érték témához: Majdnem fél évig árultam 15e Ft-ért mindenhol a lepin emerald traint, de a kutyának nem kellett. Volt, hogy rákérdeztek, mi ez, de hiába 130e az eredeti szett, ezt senki nem akarta megvenni. Na ennyire értékes.
-
NGA
addikt
És te egy cikk alapján általánosítasz. Amikor ez a lepinláz tavaly nyáron kitört, akkor sok készlet megfordult a barátomnál. Sok elemet végigvizsgáltunk tolómérővel, és bizony még 1 készletben a lepinnél eltérések voltak. Már az sem volt mindegy, milyen szinű volt, mert szinte minden szin más méret volt. Ez a gyártástechnológiából fakad, mivel a fröccsöntésnél nagyobbra kell gyártani az elemet, hogy amikor kihül, akkor pontos legyen. Nem elég csak lemásolni az elemet, nagyon komoly számolások kellenek színenként, hogy mennyi idő alatt hül le, és megy össze. (cégünk is fröccsönteti a termékhez a tárolót, és a 3 összeillő elemet külön kellett számolni.)
Ami katasztrofális:
1x6 stud feletti elemek, a plate-ek (azok totál hullámosak, főleg a nagyok), az átlátszó elemek, a technik összekötők, és íves elemek, amik jobban beszívódnak. Maguk az elemeknek a felülete foltos, matt, és rengeteg elemnél van beszívódás jelentősen. A matricák félrenyomottak, a studok felülete erősen beszívódik.Értekezhetünk erről, de szerintem több lepint fogtam a kezeim között, mint te és a cikk szerzője
-
NGA
addikt
Tehát sokadjára: A Lepin minősége messze van a Lego minőségétől. Megépítesz valamit, és mivel az elemek tűrése sokkal gyengébb, ezért lötyögni, kotyogni, vagy szorulni fog. Ahogy használod bármilyen mozgásra, ez egyre rosszabb lesz.
És miért nem lehet Lego-ból megépíteni?
Nem tudom mindenki ismeri-e a következő oldalt:
www.bricklink.comItt elemenként meg lehet venni minden Lego elemet. Lehet újat, lehet használtat is.
A mókás, hogy arra még talán alkalmas a lepin, hogy valami statikusat összerakj, de ilyen robotra teljesen alkalmatlan.
sto1911: A "méreg" a kadmium volt, és a 60-as évekig gyártott CA alapanyagú elemek tartalmazták. Ezek jelenleg már használhatatlanok, mert eldeformálódtak. A 70-es évektől ABS-ből készül a Lego, és nincs benne toxikus anyag
Sajnos ez biztosan nem mondható el a lepinről
-
NGA
addikt
válasz
KaiotEch #183 üzenetére
Attól még nem lesz meg az a Lego készlet, hanem egy kinai hamisítványod van. Értéke semmi, még sok esetben annyi sem, mint amennyiért vetted.
Ez kb olyan, mint a x360 konzolon a gép feltörése, és a játékok másolása. Értéke nulla a másolt lemeznek, és csak te tudsz vele játszani, mert a multiplayerből kibannolnak. Azaz van is meg nincs is. De ha az eredetit veszed, akkor ha meguntad az eladható, (Legonál ez sokszor azt jelenti hogy felárral, mert felfele megy az értéke), játszhatsz vele a barátaiddal, kapsz rá frissítést.Én nagyon szeretnék egy UCS MF-et, de hiába kerül csak 50e-be a lepin, nem veszem meg.
Érdemes megnézni a lego tervezői videokat, hogy mennyi időt, pénzt energiát emészt fel egy készlet megtervezése, és ezt másolja le pofátlanul a lepin
-
NGA
addikt
Én viszonylag sok Lego-t veszek, a helyi piacon ha jó árban van, akkor elhozom. Sokszor találok a Duplo/Primo elemek között bekevert megablock elemeket is. És bizony sokszor látom, hogy ezek hogy néznek ki amikor játszanak vele.
A Lego-nál ritkán találok törött Primo/Duplo elemeket, de sajnos az MB elemek között rengeteg a repedt, sérült elem. Ami a legnagyobb bajt jelenti, hogy ezek szilánkosan törnek, éles felületeket, szúró csúcsokat hagynak maguk után, és sok esetben szinte életveszélyesek. Lehet, hogy nem is venni észre elsőre a repedést az oldal mentén, de mikor pár elemet egymásrarak a gyermek, és esetleg valaki rálép (ami bizony sokszor előfordul) akkor az ilyen elgyengült elemek szilánkosan tudnak törni. Ez az ami nem fordul elő a Lego-nál, mivel a primo egy olyan anyagból készült, amin teherautóval is átmehetsz, max kilapul, de nem törik.
Ez lehet sokaknak nem fontos, valamint 1 év alatt biztos, hogy nem adnék sarkos elemeket a gyermeknek. Beveszi a szájába, és bizony volt, ahol beleszorult a gyermek nyitott szájába, mert sarkos volt, és nem tudott kifordulni. Az elemek lazán kapcsolódnak egymáshoz, és pont emiatt sokkal jobb egy kisgyermeknek játszani vele, mert ilyenkor még csak rombol, és ezek a nagy gömb miatt a tetejükön szinte azonnal szétjönnek. De pont annyira jól vannak kiképezve, és kisúlyozva az elemek, hogy viszonylag magas tornyot is lehet belőle építeni, és ahogy lezuhan, ezek nem ütik meg a gyermeket annyira.Sajnos nem fotóztam le a szilánkos törésű MB kockákat, de legközelebb megteszem.
Én senkit nem akarok meggyőzni a lego minőségéről, én csak 1976 óta legózom, mikor megkaptam ezt: -
-
NGA
addikt
Ezt a könyvet ami lent van, most vettem a vásárban. Itt minden csak kockákból áll, 1966-os
-
NGA
addikt
Biztos, hogy eredeti lepin, mivel egy ismerősöm rendelt tavaly nyáron sokféléből, hogy megnézze milyen. Tehát nem régi lepin, hanem új. Ha olvastad amit írtam, akkor ott volt a bogár is közte, ami a lepinben csak 2017-ben jelent meg.
Lehet én vagyok maximalista, de a minősége nagyon messze van a Lego-tólA Lego tábornál meg az volt a motiváció, hogy megnézzék milyen az amikor ilyen gagyi utánzatból kell építeni. Valahol volt arról is fotó, de most nem találom.
Nekem nincs kamu lego-m, mert gyűjtő vagyok, az 50-es évektől a 90-es évekig gyűjtöm a city és Space témákat.
-
NGA
addikt
Még annyit tennék hozzá, hogy utólag belegondolva ez a lepin dolog más kárt is tud okozni. Van egy értékesebb Lego készletem, amit elakarok adni. Ha a vevő háklisabb, akkor szétszedeti elemeire, és egyesével nézi át, hogy mind Lego-e. Pl egy UCS MF-nél szép móka. Ugyanez visszafele is, aza ha veszek egy nagyobb készletet 4-5000 elemmel, szép idő átnézni egyesével.
Én mondjuk ha veszek Legot, akkor a hamisakat kidobom a szemétbe -
NGA
addikt
válasz
Plazmacucci #149 üzenetére
Mivel a csillagromboló jelentős része technik, és jelentős súlyt kell tartani, ezért több összekötő, és elem eltört.
Egy Lego táborban raktuk volna össze a gyerekekkel, de csak hatalmas csalódás lett belőle.
-
NGA
addikt
Én vettem egy ilyen Lepin készletet ( Az Emerald Night Train-t) valamint segítettem összerakni a busz és a bogár, valamint az UCS birodalmi csillagromboló lepin szetteket.
Minőség: Lepin katasztrófa. Matt, sorjás, beszívódás mindenhol, deformálódások.
Elemek: Az üveg tök homályos, a gumi kemény vacak, az illeszkedés laza. Matrica gagyi, leesik
Összeépítés: Menet közben is szétesett már, és utána is ha hozzáértem, szétesett. Ha kicseréltem egy csomó illeszkedő elemt Lego-ra, akkor már nem esett annyira szét. Az UCS csillagromboló magától széthullott, lehetetlen volt összerakni, a mágnestartók összetörtek, sok elem hiányzott. A vonatba beraktam a motort, elindítottam, majd nagy recsegés, ropogás, és szétesett, mert a fogaskerekek nem forogtak rendesen egymáson. Semmiféle Lego élményt nem ad az összeépítés, csak bosszúságot.
Készlet hiány: Több elem is hiányzott, és ezeket nekem kellett pótolni. A Lego ezeket INGYEN kiküldi részedre, ha lefotózod a dobozt.
Kinézet: Ha egymás mellé rakod azonnal látni, melyik a lepin, annyira matt, homályos, szineltéréses az egész.
Felhasznált anyag: Nem tudni miből készült, és milyen vegyszereket használtak fel a gyártás során.
Nagyon örültem, mikor valaki megvette tőlem fillérekért, és soha többet nem veszek lepin-t, és senkinek nem ajánlom. Semennyit nem ér meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Rájöttem, hogy nekem legóra van szükségem különféle Raspberry Pi DIY projektekhez, de nem aranyáron!
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- Maxell Retro DJ teszt
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- GPS a Holdon: készül az európai rendszer
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
Állásajánlatok