Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Williamgrant #417 üzenetére
Nálam LED LCD-s telók játsszák azt, hogy már 1-2 év után folyamatosan fényerőt vesztenek. A végén már egész sötét lehet a kép. Egyik kijelzőtechnológia élettartama sem végtelen. Bár inkább veszítsen a fényerejéből, mint az ember beégett képet nézegessen, mert az még inkább ciki.
-
Frawly
veterán
Nyilván úgy értettem, hogy az LCD-sekhez képest volt olcsóbb, nem CRT-khez képest. Igaz új technológiaként mindennek megvolt a hátulütője, a plazmán a beégés, LCD-ken eleinte a lassú frissítés-utánhúzás. Azt értem, hogy minél hamarabb akarják kihozni, annál gyorsabban térül meg a kifejlesztésébe ölt pénz, de emiatt sok mindent elég félkész állapotban hoznak ki.
Ezt viszont nem tudtam, hogy ennyire lement már az OLED tévék ára. Amikor én néztem utoljára, akkor még a legkisebbek is jóval 500 ezer felett mentek.
-
Frawly
veterán
Jó gondolat. A plazmát is túl korán hozták ki szerintem anno. Annak csak annyi előnye volt, hogy olcsóbban adták, mint az LCD-t. De ez az OLED konkrétan mocsok drága is.
Egyébként meg félreértés ne essék, nem az LCD-LED-et akarom favorizálni. Az igaz, hogy nem ég be, de ha fekália a panel, akkor simán kifingik, főleg laptopoknál ghostosodás, csíkozódás, kihaló háttérvilágítás, foltosodás, nem kell feltétlenül beégésnek lennie. Barnásból nem lehet várat építeni, ahogy mondják. Már pedig a kommersz cuccok már rommá vannak olcsósítva.
-
Frawly
veterán
Egyetértek. Nehogy már az ember kiad fél-egy milkás tévére, és nem használhatja normálisan, mert kímélni kell, hogy be ne égjen, meg ránézni sem szabad, csak hegesztőszemüvegben, nehogy a szemlenyomatok ártsanak neki. Ha egy technológia könnyen beégő kijelzőt eredményez, az annak a mutatója, hogy túl korán hozták ki, és nem alkalmas még hétköznapi felhasználásra. Addig tartsák fejlesztőlaborban, míg ki nem javítják a hibáit, ne dobják félkészen piacra.
-
Frawly
veterán
Az valami elég dzsunka paneles Samu TV lehet. Normális modern LCD kijelzőt még nem láttam beégni, akkor sem, ha évekig ugyanaz a többé-kevésbé statikus tartalom futott róla. Nálam még a filléres, leghipedzsunkább, szutyok, TN panelesek közül a legaljább netbook, laptop, teló kijelzők sem égtek be soha. Cégeknél, rendelőkben is ki vannak téve tájékoztató szövegek és hirdetések megjelenítésére, már vagy 15 éve nem láttam beégett kijelzőt, pedig ilyen helyekre is a legdzsunkábbat szokták venni. Érthető mód nem akarnak rá sok pénzt elverni, nem érné meg néhány statikus oldal megjelenítése kedvéért.
A fehér háttéren fekete betűs szöveget meg tartós jellegű használatra kerülni kell, mert túl világos és túl nagy kontrasztú, fárasztja a szemet. Az értem, hogy ez megszokás, mivel a papír is fehér és feketével nyomtatnak rá, meg a Word, Windows, böngészők textboxa, stb. is ezzel a színsémával jönnek alapértelmezetten, de képernyőn érdemes ettől elszakadni.
-
Frawly
veterán
Nincs benne semmi meglepő, a gyártók néhány éve teljesen leálltak a 3D-vel. Kevés volt hozzá a natív (nem konvertált) tartalom, eléggé rétegigény volt, feleslegesen drágította meg a gyártást. Abban egyetértek veled, hogy ha már kifejlesztették a technológiát, kár volt teljesen kidobni, egy modellt meghagyhattak volna, fejleszthetnének, ami támogatja. A kísérleti 3D-s adások is leálltak.
Inkább a 4K-t, HDR-t, okosfunkciókat tolják helyette, azokra úgy néz ki, hogy nem csak igény nagyobb, de több tartalom is érhető el hozzá.
-
Frawly
veterán
De az OLED nincs PWM-mel hajtva, mivel a képpont akkor frissül, amikor szükség van rá, tényleg módosul a pixel. LED-LCD-nél viszont nincsenek önálló LED-ek a képpontok mögött, csak a háttérvilágítás LED, aminél a fényerőcsökkentés van úgy megoldva olcsóbb modelleken, hogy nagyon rövid időkre kikapcsol, meg vissza, és ezzel a pislogtatós módszerrel éri el, hogy sötétebbnek látod a képet, ha levetted a fényerőt.
-
Frawly
veterán
Utóbbi időkben olyan linuxos felületeket használok, ahol nincsenek asztali ikonok, és dokk se. Abban viszont igazad van, hogy ha vannak ilyen ikonok, azok beéghetnek. Egy havonta át lehet őket rendezgetni egy kicsit, ez valóban kényelmetlenség. Bár az ikon és a háttérkép annyiból nem olyan nagy jelentőségű, hogy azok ritkán látszanak. A tálca az mindig, de az elrejthető.
-
Frawly
veterán
Mondjuk ehhez lámaság és nemtörődömség kell. Én minden 1-2 hónapban másik háttérképre váltok, ez azzal is jár általában, hogy asztali-ablaktémát is megváltoztatom másik színűre, ami ahhoz a háttérképhez illik, igaz nem Windows, hanem Linux. A stock háttérkép az, amit azonnal lecserélek bármilyen OS telepítése után. Az is jó gyakorlat, ha valaki slideshow háttérképeket állít be, és minden x percenként random cserélődik neki.
Meg be van állítva, hogy 10 perc után energiatakarékosra kikapcsol a kijelző. Nem OLED, sima LED LCD laptop kijelző, de úgy vagyok vele, hogy a retinámba ne égjen bele a nyomorult háttérkép, meg egy idő után baromi unalmas és monoton mindig ugyanazt bambulni. Az energiatakarékosság meg nem is áramspúrolás miatt van bekapcsolva, hanem minek menjen és használódjon a kijelző, ha egyszer nem vagyok előtte és nem használom? Áramszámlában úgy sem jelentkezik, de a kijelző élettartamát kitolom vele. Még sose egy kijelzőm sem égett be, vagy ghostosodott, se CRT, se LCD, se LED LCD. Plazmám, OLED-em nem volt még.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Epson EB-1776W projektor / 3LCD / 3000 Lumen / 1280x800 / aut. trapézkorrekció / 1713 óra
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- Pioneer MVH-S420BT
- led okos tv PEAQ PTV 32GH-5024C
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotó állvány eladó
- iKing.Hu - Honor Magic 6 Pro - White - Használt, karcmentes
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest