- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz Lacccca87 #25 üzenetére
Viszont a szövegben könnyen félreérthető volt, mert ebben a mondatban szerepelt: " feltorekvo cegek". Amúgy értem én, csak trollkodtam kicsit, ne vedd túl komolyan.
Viszont: ma már nem állja meg a helyét, hogy egy jó ötlettel le tudsz futni egy multit. Ma egy multit inkább csak egy másik multi tud megnyúvasztani. Persze csak szerintem.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
Lacccca87
addikt
válasz Petykemano #22 üzenetére
Ezzekkel egyet ertek.
De szerencsere vannak mindig feltorekvo cegek a mamutok mellett ha azok rosszul vegzik a tevekenyseguket (lasd nokia peldaja mint balfek mamut).
De mikro szinten nagyon jo pelda a sok joleti szolgaltato hullamzo darabszama. Pl joletben rengeteg a fodrasz/körmös /kozmetikus/ lakberendezesi bolt/ bababolt stb... aztan elkezdenek bezarni mert keves az ugyfel amit csak aremelessel tudnak egy ideig kompenzalni.[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz Lacccca87 #21 üzenetére
> Ez normalis a szabad piacon, mondhatni idoszakos ontisztulas, ami utan jobb helyzetbe kerul az ipar.
Ezen az egyen vitatkoznék, hogy tényleg így van-e.
Persze Adam Smith korában, amikor egy vállalkozás legjobb reményei szerint sem tudott még egy városban sem monopol helyzetbe kerülni, akkor valóban igaz lehetett még, hogy az a jó, ha egy ilyen öntisztulási folyamat során a rossz, kapzsi, elavult technológiával dolgozó vállalkozások mennek, és jó, fogyasztóbarát, új technológiával hatékonyabban működő vállalkozások jönnek.Viszont a technológia fejlődése nem csak az olcsóbb, hatékony termelést termelést, hanem az egyre nagyobb és piaci és politikai befolyását tekintve egyre erősebb cégek kialakulását is lehetővé tette.
Már a XIX század második felére és a XX. század első felére sem volt igaz az az Adam Smithi elképzelés a családi vállalkozásokról, hanem az volt jellemző, hogy a gigantikus tönkreteszik, leversenyzik, felvásárolják egymást - verseny helyett valójában monopol helyzetre törekedve.
A verseny valójában nem a kapitalizmus érdeke, hanem egy kényszer, amit természetes jellegéből fakadóan igyekeznek lerázni magukról a cégek. És persze piaci és informális befolyásukat is felhasználva igyekeznek új szereplőket ellehetetleníteni a piacra való belépéstől. Ha másként nem megy, végül felvásárolják. (Lásd: Adobe)A kapitalizmus természetes monopol-helyzetre való törekvése ellen a XX. közepéig még igyekeztek az államok tenni. Ismeretes példa a Standard Oil vállalat feldarabolása.
Aztán két dolog történt:
- egyrészt a neoliberalizmus eszméje mainstremmé vált és sikerült elhitetni az emberekkel és a döntéshozókkal, hogy hatékonyabb (érsd: olcsóbb termékek előállítását teszi lehetővé), ha a vállalatok nem végzik egymással versenyezve a fejlesztési és más gazdasági tevékenységeiket, mert a verseny redundanciával jár, ami hatékonytalan, pazarlás, ellenben ha engedjük a cégeket összeolvadni, akkor a méretgazdaságossági előnyökből a fogyasztók is jobban járnak. Persze ma már tudjuk, hogy a fogyasztók nem jártak annyira jól, mint a céges profit.
- hogy mégsem lehet újra elővenni a darabolás kérdését az a globalizáció miatt van. A cégek globalizálódtak, az államok nem. Minden nagyobb állam kénytelen támogatni a valamilyen mértékben honos mamutvállalatait, mert ha feldarabolná őket a jobb verseny érdekében, akkor egy konkurens állam monopolhelyzetben levő "nemzeti hőse" méreténél fogva letarolná piacot.Ebből fakadóan persze értem, hogy örülni kéne annak, hogy a rosszul működő, a munkásaikat biztosan rosszul fizető szállító vállalatok kiestek és helyüket átveszik a jobb technológiával dolgozó nagyok, csak sajnos lehetséges, hogy épp a pengeélen táncoló kicsik tartották féken a nagyokat a mono/oligopolisztikus árazás érvényesítésétől.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Lacccca87
addikt
válasz Petykemano #19 üzenetére
Szallitassal az a gond hogy nincs koztes, vagy vissziranyu aruszallitas, illetve ezek mellett a szallitoi kapacitasok is csokkentek (reszben az elozo okol miatt) mert nem érte meg. Nagyon sok szallitmanyozo ceg kb pengeelen tancolt eddig is de az elszalt energiaarak mellett nem tudtak versenyezni a nagyokkal. Ez normalis a szabad piacon, mondhatni idoszakos ontisztulas, ami utan jobb helyzetbe kerul az ipar.
-
Graphics
Jómunkásember
A jelenlegi energiaárak mellett a VGA-k ára is hamarosan csökkenő tendenciára állhat, vagy egyszerűen nem veszik meg az újat, mert már most tele a net a bányászgépekből eladósorba került VGA-kkal.
(hozzáteszem a világpiacra nincs rálátásom, ezért ha valaki úgy érzi nagy baromság, amit írok, nyugodtan csesszen le)
És ha magamnak kéne most olcsó játékos gépet összerakni én se sokat variálnék, beszereznék egy volt bányászkártyát, vagy rögtön kettőt...
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #15 üzenetére
...Szállítás...
A minap hallgattam egy anyagot, ami arról szólt, hogy az ingatlanpiaci nehézségek ellenére nem valószínű, hogy a kínai gazdaság összeomlana vagy hogy a CCP elvesztené a legitimációját.
Ebben a mondták, hogy míg korábban egy X négyzetméteres (vagy köbméteres) konténer eljuttatása $2000 volt, addig manapság $20000.
És hogy bár ez az adat talán csak az amerikai és európai távolságokra igaz, de mivel a kínai munkaerő sem annyira olcsó már, mint 30-50 éve, ezért a cégeknek akár megérheti úgy is amerikába telepíteni a gyártást, hogy az amerikai munkásoknak még mindig többet kell fizetni. Már persze ha ez az emelkedett szállítási költség így marad.Kérdés, hogy a szállítási díj emelkedését milyen arányban magyarázza
- a COVID leállás miatt kavarodás
- a megnövekedett áruforgalom miatti szállítási kapacitás szűkösség, ami az áruforgalom iránti kereslet csökkenésével.megszűnhet
- az üzemanyag költség emelkedéseTalálgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
paprobert
őstag
-
motown5l
senior tag
Hát én többet nem fejlesztem már a gépet. Be fejeztem. Ennyi pénzt nemnszanok rá. Ano vettem egy ruzen 2600x et. Egy gigabyte rx 580/8GB Gaming edition kártyával. Elég volt. KB van benne 3 óra játék idő. Utoljára is már egy ryzen 7 4700u laptopot vettem. Bőven elég amire már én használnom. Ha játszania akarok, akkor Ott az Ocolus quest 2, vagy a Playstation 4.
Nagyon rossz irányba bentrk el a kártya árak. Túl vannak arazva.nagyobb technológia van már a gyartashoz, és megisnbrutalxaron árusítják a kártyákat. dugjak fel magunknak akkor. -
AsakuraDave
őstag
Marketing az marketing tök mindegy hogy melyik cég csinálja.. ez nem szól semmi másról mint hogy hírt csináljanak a dologból, forogjanak a médiában, írjanak róla cikkeket stb... Nem megvezetés csak az emberek nagy %-a nem képes észlelni, hogy az árnál biza szerepel egy lábjegyzet csillagocska *.. Én ha ilyet látok egyből azt keresem hogy nah mi a csalás ebben...
Tudatos konzumerek lennének az emberek teljesen más lenne a színvonal de amíg a legtöbb ember impulzív alapon fogyaszt/vásárol ezek a legjobb marketing megoldások a bevétel növelésére...és ha marketingesként nem ezen dolgozol hogy növeld a bevételt/eladásokat akkor minek vagy ott?[ Szerkesztve ]
There's only one thing that hurts people more than lies. It's saying out loud the truth and facts.
-
Petykemano
veterán
Én személy szerint azok közé tartozom, akik vinnyogva hisztiznek az árak emelkedése miatt.
Nyafogtam akkor is, amikor az RDNA szériával az AMD kábé $50-al fölé árazott annak, ami az előző generációkkal lett volna irányban. Csak mivel akkor nem volt versenyképes, az nvidia túlárazott és ahelyett, hogy verseny alakult volna ki, békés élni és élni hagyni történt. Persze ez biztosan soktényezős, tehát szükségtelen elmagyarázni a céges szempontot. (Pl azt, hogy ha korlátozott a kapacitás, akkor hülyeség olcsóbban adni, mert nem lesz tőle nagyobb a részesedés)
Nyafogtam akkor is, amikor az RDNA2 esetén gyakorlatilag ugyanez megtörtént mégegyszer. 230mm2-es kártya $350-ért.
A polaris rx 480 teljesítményszintje 5 éve ugyanazon az áron mozog, hiába lett kisebb minden generációval a lapka és a fogyasztás is.Aztán jött a covid, meg a bánya. Tényleg kilőttek a szállítási költségek, az anyagköltség (réz, alumínium), meg persze a wafer a chiphiány miatt.
Én nem hiszem, hogy érdemben lehetett volna tenni bármi ésszerűt is a bánya idején. Illetve hát csoda, hogy nem történt a fenti okokból hivatalos áremelés!
Miközben Abu el szokta mondani azt is, vége az olcsó kártyáknam, azt is el szokta hinteni, hogy az msrp kb 3/5-én is nyereséges lenne árulni a kártyákat.De most már csökken a kereslet, a wafer megrendeléseket a.cégek csökkentik, elhalasztják. A réz és alumínium ára is lecsökkent a megszokott szintre. A szállítást nem tudom.
De épp ezért dünnyögünk Yutanival azon, hogy az árcsökkentés nem hivatalos. Merthogy a csökkenő költségek mellett igazán lehetne az.
Valószínűleg azért nem történik meg, mert nagy az esélye, hogy az RDNA3 esetén ugyanaz fog történni, mint eddig: enyhe áremelés. $1000 helyett $1200, $700 helyett $850, 500 helyett 650, 350 helyett 450, stb
És az új árszintet majd biztos a régi hivatalos msrp-hez kell hasonlítani, ahogy Tyrel mondta.Nem mellesleg a dollár kábé minden más devizával szemben felértékelődött (energiaárak felrobbanása miatt az USA kereskedelmi egyenlege javult, más országoké nagyban romlott. )
Tehát forintban és euróban már csak ezért is lesz megint minden drágább.Sajnos továbbra két dolgot tehetsz:
- Veszel és legitimálod
- ellenállsz és nem veszel.Sajnos persze mindig lesz egy alsó.szint, ami alá már nem hajolnak le a pénzért.
-
Yutani
nagyúr
Ha a pillanatnyi legalacsonyabb ár tartós, tehát nem egy éppen akkor, éppen annyiért kiakciózott termékről van szó, akkor még csak-csak, de azt akkor is cinknek érzem, hogy pont az AMD jött ki ezzel a marketing bullshittel.
Egy hasonlat (nem valós), csak hogy értsd: azért, mert a Hardveraprón valaki mondjuk 80k-ért kiszórja a néhány darab RTX 3060 kártyáját bányaomlás miatt, még nem azt jelenti, hogy általánosságban a HA-n ennyiért mennek az RTX 3060 kártyát, mert azoknak a valós 2nd hand piaci áruk mondjuk 110k és felfelé. (Aztán ennek következménye, de az AMD bullshittel már nem függ össze, hogy jönnek a Bélák, hogy a 110k-s, csak gémelésre használt, garis RTX 3060-at add oda nekik 80k-ért, mert annyiért mennek most ezek a kártyák.)
#tarcsad
-
NandoXXL
senior tag
válasz Petykemano #7 üzenetére
A bánya óta fejőstehénnek néznek, Ti pedig egy ábrán vitatkoztok. A nagykereket a partnereken keresztül, lehetett volna szankcionálni, de senkit nem érdekelt az msrp, mert fantasztikus módon lehetett árakat emelni, ami később az msrp árakban is realizálódott az újabb radeonokon. rx480 vs 6700XT dupla áron jött ki kb. nem forintos pengőben, hanem dollárban. Ezzel kellene foglalkoznotok, és az áremelkedéssel utána.. Korrekt lenne egy ábrától, ez a cég?
#8Tyrel
Nvidia megmondta,leállítjacsökkenti a termelést, nehogyversenyhiány alakuljon ki Ha nem jön 'új' coin, megnézheti mindkét gyártó magát, mert vagy használt kártyát vesznek, vagy konzolt ilyen árak mellett, válság kezdetén. De tegyék, hulljanak porba majd a fejek q1 q2 eredmények után jövőre..[ Szerkesztve ]
V.R.S.N.S.M.V.-- S.M.Q.L.I.V.B
-
k-adi
nagyúr
A probléma megint ott van, hogy középiskolában nem tanították meg az embereket, újságírókat grafikont olvasni.
Az, hogy marketing szempontból helyes-e, elegáns mozdulat volt-e, azt ne egy újságíró elemezze talán.
Tudom, szokás ütni az AMD-t ahol lehet, de tekintettel az intel arccal a földbe, az nvidia brutál túlárazásával egyedüliként az RX 7000es szériában van remény...
-
addikt
Mivel az apróbetűs részben ott van, hogy az árak a Neweggről származnak, így az AMD fedezve van, széttárja a karját és azt mondhatja: "De hisz ott van a jobb alsó sarokban, hogy Newegges akciós árak"
Nyilván attól még nem elegáns! Ahogy látom, sok hírportál sajnos tényleg bekapta a marketing csalit és arról cikkezett, hogy az AMD csökkentette az árakat.
Nexus 5x > Pixel 4a 5G \\ AMD Ryzen 5800X3D - Gainward RTX 3070 Phoenix - Acer ED347CKR Ultrawide \\ Asus Zenbook 14 UM3402YA \\ Playstation 5 \\ DJI Mavic Mini \\ Nintendo Switch Neon v2 \\ Steelseries Arctis Nova 7 \\ Steam/Origin/Epic Games Store/GoG/Ubi Connect: Hopkins955
-
Bounti
aktív tag
Szerintem igen, hiszen a képen jelezve van, hogy honnan és melyik időpontról származnak az adatok, mint ahogy az Nvidia-nál az Intelnél, illetve más cégeknél is szerepeltetni szokták.
[ Szerkesztve ]
Ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól... Mert én vagyok a völgyben a legesleggonoszabb!
-
Tyrel
őstag
Nem lehet valami olyasmi a háttérben, hogy ha csökkentenék a hivatalos MSRP-t akkor valamilyen kártérítéssel tartoznának a gyártópartnerek felé?
Nyilván a saját termékeik olcsóságát ill. ár/érték arányát próbálják kampányolni, ami pont azért lett erős mert MSRP alatt mennek... Viszont az MSRP csökkentéséből meg valamilyen hátrányuk származhatna, akár most, akár az RX 7000 árazásának bejelentésekor, és így sikerült nekik két szék közé ülni...
Turenkarn
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #5 üzenetére
Ahogy írod. Egy gyártó nem a hivatalos, saját maga megszabott árakkal számolgat ilyen-olyan arányszámokat, hanem egy akármilyen piactérről összeszedett, pillanatnyi legalacsonyabb árakkal. Ezek az árak nem mérvadók, így a belőlük levezetett számok sem azok.
Ha a táblát nem az AMD csinálja, akkor nehéz lenne belekötni, de egy gyártó ne egy független, ad-hoc árral példálózzon már.
#tarcsad
-
Petykemano
veterán
A táblázatban található (ár)adatokat és abból levezetett következtetéseket látod valótlannak?
Másként megfogalmazva: azért látod valótlannak (marketing hazugságnak), mert a feltüntetett árak nem a hivatalos msrp árak, hanem csak ad-hoc szedegetettek a neweggről?
És még egy kérdés:
Az tartod problémásnak, hogy az AMD saját marketing anyagában nem hivatalos msrp árakat használt (amire pedig ugye hát van ráhatása), hanem ad-hoc szedegetetteket (amiben AMD által biztosított kedvezményen túl benne lehet más okból történő árcsökkenés is, ami mellesleg nem az AMD érdeme) ?
Tehát ha ezt a táblázatot nem az AMD csinálta volna, hanem Béla, akkor rendben lenne?Vagy egyáltalán a táblázatban foglalt értékek szerinted valótlanok?
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #3 üzenetére
A megismert információk alapján nem tudom valósnak tekinteni a táblázatot. Lehet-e hazugságnak tekinteni?
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
Innentől kezdbe nem valós, amit az ábra mutat. Durva lenne haugságnak nevezni?
#tarcsad
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SAPPHIRE RX 7900 XTX 24GB GDDR6X NITRO+ GAMING OC VAPOR X - Új, tesztelt - Eladó! 365.000.-
- EVGA Nvidia GTX 1080 Ti FTW3 ICX 11Gb
- BESZÁMÍTÁS! ZOTAC Trinity RTX 3070 Ti OC 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- MSI GEFORCE GTX 1080 TI GAMING X videókártya eladó
- Fair Áron / AMD Radeon Videókártya Felvásárlás / ORSZÁGOSAN
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest