- Gyártófüggetlen módon oldja meg a részletes geometria problémáját az AMD
- Hardvereket szállít a virtuális fuvaros
- VGA-t károsító ASUS deszkák: a gyártó kínai részlege komolyabban veszi a dolgot
- Helytakarékos rackmount NAS sziluettje bontakozott ki a QNAP felségvizein
- Nem túlspilázott Biostar alaplap jött Intel B860 chipsettel
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Micro Four Thirds
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Új hozzászólás Aktív témák
-
cer
tag
Elnézést. Nem gondoltam volna hogy ilyen kérdéseket is felvet a téma, de igy sokkal jobb, máris jobban látom ezt a világot.
A téma kezdetét, mármint kronológiai kezdetét illetően, én a legelejéről gondoltam, az első működő CPU-tól. Jelzem, mivel nem látok bele mélységig a témába ezért csak gondolom, hogy már ezek is rendelkeztek utasításkészlettel.
A téma tartalmi részért csak az utasításkészletek magyarázatára képzeltem el. Pl.: AVX: Mit jelent? Mire való?
De az általad említett programozási akármi ( sajnálom nem értek hozzá... ) hasznos lehet és talán ez jelentheti a lényeget, de sejtésem szerint ez a legnagyobb és legbonyolultabb szelet az egészben, ezért többet kéne tudnom erről, hogy konkrétan meg is tudjam fogalmazni mire gondolnék.Az x86 vagy x64 vagy ARM -ről?
Itt is mindegyikre gondoltam, de mivel kiderült sokkal átfogóbb a kérdéskör mint hittem, ezért csak kozultáció után tudnék állást foglalni.Mindezeket egybevéve megmondom, még az eléjén valami egyszerű dologra gondoltam, de ezek tudatában és utána olvasva a témában, lehet hogy magára a CPU működésére gondoltam...
'DE.... ha lehet magyarázni külön az Utasításokat az adott architektúra vagy CPU működése nélkül, akkor az közel áll az eredeti elképzelésemhez.
Oliverda:
Ez jó.
( Folytatva Pü-ben. ) -
P.H.
senior tag
válasz
GeryFlash #33 üzenetére
Meg sem fordult a fejemben - dezz jól írta; ha így jött le, elnézést kérek -, hogy a hozzászólásomban felfedezhető lehet bármilyen rossz indulat, viszont a témába némi belelátással rendelkezve nem tudom, hogy mi a kérdés. Ez olyan, mintha meglátnál más fórumon egy olyan témát, hogy "A Nagy VGA Topic" vagy "Mindent a VGA-kről". Te mit írnál bele? Vagy írnál bele, ha az egyik hsz egy Matrox-ról szólna, egy másik meg egy HD6990-ről, a következő pedig megint a 6600GT-ről?
Ha az a kérdés - és erre bátorítom is cer-t -, hogy mi az az AVX2, akkor erről lehet írni; nyilván ha ez a kérdés felvetődik és nem elég ez a dokumentáció, akkor érdemes lenne egy cikkben onnan indulni, hogy mi az a SIMD és miért is SISD az x86/x87. De arról ne essen szó akkor a topikban, hogy de hát az ARM... (mert erre meg jövök én azzal, hogy de hát az Itanium; ne rémisszen meg a barátságos felület, bármikor átküldöm a 4000 oldalas Instruction Set Reference-t
).
De azt érdemes figyelembe venni, hogy egy ilyen x86/x64 leírás 20-25 oldalas is lehet, mire elér az AVX2-ig, és ez még a linkelt dokumentációk nagyságát figyelembe véve elég silány (kb. 1-2%) lefedettséget és magyarázatot adna. Tehát billentyűzetet ragadni akkor fog valaki is, ha definiálva van, hogy miről is kellene írni.Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy x86/x64 utasításkészlet megértése kb. alapvető assembly programozási tudással is felruházza az embert, tehát azt érdemes lefektetni előre, hogy kell-e ilyen mélység, vagy nem.
A harmadik kérdés pedig azt takarja, hogy "x86" alatt manapság legalább az i386-ot értik (Linux-kerneleknél főleg, az első is erre készült), de Pentium Pro/Pentium2/PIII alatt ma már nem igazán van igény ilyesmire.
Ha ezek a kérdések tisztázva vannak, akkor nem elképzelhetetlen, hogy valaki "tollat ragad" és ír erről a témáról. De az biztos, hogy a processzorok két dologra jók:
- vitrinbe, gyűjteménybe
- programozni őket, erre vannak a (több ezer oldalas) utasításkészlet-leírások, amit a legkisebb CPU-gyártó is közzétesz (már alig van olyan, hogy reverse engineering ebben a témában): mindegyik gyártónak érdeke, hogy minél többen programozzák az ő termékeit. Tehát x86/x64- vagy ARM-alapú CPU-t bárki készíthet (vagy emulálhat akármin) saját szórakozására; viszont a megoldását továbbadni nincs joga sem pénzért, sem ingyen.[ Szerkesztve ]
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙
-
törölt tag
Ezek a szerver processzorok lesznek az első Haswell-re épülő megoldások?
Hm... akkor még aludni kell párat... -
törölt tag
Érdekes, szerintetek lesz hozzá "alkatrész".
Akkor a Samsung 2009-ben hogyan mutatta be a működőképes DDR4-es memória modult? (Alaplap chip készlettel, Processzor, Applikáció)
[link(2009 Samsung DDR4)][ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Akkor elnézést kérek tőle, ha valóban segíteni akar. Egyébként meg hazaszerető ember vagyok, de realista.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
dezz
nagyúr
válasz
GeryFlash #33 üzenetére
Azért a 2. mondat egy kissé durva volt...
Igenis, igaza van P.H.-nak. Hozzáértőként látja, mi sülhet ki belőle, ha nincsenek ezek a dolgok előre lefektetve. Ez nem egy könnyed téma. Egyébként valószínűleg ő lenne az első, aki segít! De talán éppen te vetted most el az ő kedvét ettől.
-
GeryFlash
veterán
Ne vedd el a kedvét
Azért tart itt ez az ország, mert ha vki fel akar emelkedni, akkor a többiek visszahúzzák...
[ Szerkesztve ]
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Trinity startról biztos beszámoltak. Inkább csak kimaradt. Azért több hírt vagy cikket nem szoktak írni egy dologról.
Van desktop is, de csak az OEM gyártóknak. A dobozos jön ősz környékén.
A Steamroller sok extra tudást nem fog hozni. Lényegében optimalizált Piledriver lesz. Persze pár új utasításra lehet számítani, de a következő kör az integráció elmélyülése. Ilyenkor a meglévő alapokon nem érdemes sokat módosítani, mert így is nagy a fejlesztés kockázata. Ez lesz az első APU, ahol megjelenik az egységes címtér, így az IGP ugyanazokat a pointereket kezeli, amiket a CPU, továbbá a grafikus vezérlő képes lesz elérni a processzor virtuális címterét, illetve a CPU és az IGP teljesen koherens memóriát oszt meg. Szóval itt a fejlesztési szempont az architekturális integrálás, és nem a CPU és a GPU képességeinek drasztikus javítása.
A Kaveri után erősödnek a CPU modulok az Excavatorral. Az IGP nem erősödik annyira, de preemtív multitaszk képességekhez jut és megjelenik a QoS, szóval lesz fejlesztés.[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
azopi74
addikt
Ja, hogy már piacra dobták a mobil Trinity-t, ami már Piledriver magra épül?
Ezt nem tudtam, egy kicsit le vagyok maradva AMD téren, mentségemre szolgáljon, hogy a sajtó sem harsogja agyon az AMD-s híreket az utóbbi időben
De a desktop Trinity szeptember előtt nem nagyon várható. AMD fronton a Steamroller magos Kaveri-re vagyok inkább rámozdulva, még nem tudom, de még az is előfordulhat, hogy 7 Inteles év után ismét AMD lesz a következő procim... Majd meglátjuk, hogyan muzsikál a Haswell ellenében... -
P.H.
senior tag
Egyrészt azt érdemes lenne megfogalmaznod, hogy konkrétan mit is szeretnél látni a topikban: csak x86/x64-et vagy ARM-ot is, esetleg egyéb exotikus dolgokat is.
Másrészt azt is érdemes megfogalmazni, hogy milyen mélységig menjen a téma, ami érdekel: teljes részletességgel jelenleg alsó hangon 2600 oldal itt az AMD leírása (a Manuals címszó alatti 5 részes dokumentáció), de hozzávehetjük a BIOS and Kernel Developer’s Guide-ot is a maga 600-nál több oldalával, ami ahhoz kell, hogy egyáltalán bebootoljon egy-egy mai, mindenfélével integrált CPU (itt nem PCI-Express-re vagy IGP-re kell gondolni, hanem alapvető dolgokra: memóriavezérlőre, energia management-re, ...)
Harmadrészt azt is érdemes eldönteni előre, hogy mennyire visszamenőleg érdekel a dolog: x86 esetében pl. lehet kezdeni a 8085-től (minden x86 - a 8086-é is - őse) és hogy mit miért, miért CISC vagy miért RISC; de lehet kezdeni pl. a PPro-től is, ami az i386-alapok valóban első használható megvalósítása; de akár innen is lehet, ez is kiváló kezdésnek és tanulságos is. ARM esetében teljesen máshonnan kell indulni.
Ha ezeket nem definiálod, akkor egy áttekinthetetlen topik lesz belőle, amibe bárki beír a C64-től az Itaniumig mindent, ami épp az eszébe jut.
[ Szerkesztve ]
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙
-
törölt tag
Rendben hogy a processzor támogatja/tudja kezelni a DDR4-es szabványu memóriákat, de alaplap is van/lesz hozzá? (vagy nem hardware hanem software kérdés?)
-
dezz
nagyúr
válasz
GeryFlash #18 üzenetére
Az APU-kban lévő IGP jelenleg egy belépőkategóriás grafkártyával ér fel... És igen hosszú az út odáig, amikor már egy alaplapra tehető APU kvázi minden igényt ki fog elégíteni (már ha ez elérhető).
Részletesebben:
Az egyre nagyobb és nagyobb grafikus teljesítményre még jó ideig lesz igény, hiszen bőven van még hová fejlődni. A nagyteljesítményű diszkrét kártyák addig bizonyosan megmaradnak, amíg csak ilyen formában elégíthető ki ez az igény. Gondoljunk arra, hogy a nagyteljesítményű grafikus chipnek igen nagy memória-sávszélességre, azaz pl. széles memóriabuszra van szüksége, amit pl. egy alaplapon túl drága lenne kialakítani. És a fogyasztásuk sem éppen kicsi.A lassan bevezetésre kerülő stacking technológia lehetővé teszi a memórialapkák közvetlenül a GPU/APU mellé (esetleg fölé, bár ez nehezítené a hűtést) helyezését, megspórolva ezzel számos NYÁK-réteget és nem kevés helyet. Azonban a fogyasztáson ez önmagában nem változtat.
Egy nagyteljesítményű chip esetén az így készülő "chip-komplexum" továbbra is nagyobb méretű és fogyasztású lesz, mint egy akár hasonlóan kiképzett mainstream APU. Ezért aztán vélhetően továbbra is jó ideig külön kártyán foglal majd helyet...
Szerintem kell még néhány gyártástechnológiai generációváltás, amíg egy kvázi minden igényt kielégítő(?) GPU/APU+stacked memória "komplexum" kellően kicsivé és alacsony fogyasztásúvá válik ahhoz, hogy az alaplapokra kerülhessen.
(#19) Kopi31415: A mai GPU-k számolóegységei (és kapcsolódó részei, mint pl. thread-vezérlés) jóval összetettebbek és rugalmasabbak, mint a korábbiaké, és ez egyre inkább így lesz... Sőt elvileg a kettő (CPU és GPU) össze lesz gyúrva, lényegében az FPU-k helyét átveszik a SIMD tömbök (úgy központosítva, hogy akár egy, akár sok szálat is ki tudjon szolgálni). A sok-magos hagyományos CPU-k csak speciális terülteken lesznek alkalmazva.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Köszi, hát lehet igazad van, de csodálkoznék ha 20 vagy nem tom hány év után lenne más is proecesszor gyártó pc-re.... Remélem a Qualcomm és az Nvidea is meg lépi ezt. De az biztos, hogyha elkonzolosodik a pc, akkor könnyebb lesz rá portolni, ami miatt ellustul az IT ipar szerintem.
Az APU-t nagyjából vágom, elolvastam róla egy rövidebb cikket[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Már támogatja. A Piledriverre épülő Trinity APU FMA3 és FMA4 utasítást is kezel. [link] - itt leírtuk az utasításkészlet változásait.
---
(#18) GeryFlash: Miért hátráltatná. Találtak megoldást a skálázhatóság problémájára. Az meg világos, hogy előny is lehet, mert az ARM-os cégek is beeshetnek a versenytársak közé. Például NVIDIA, Qualcomm, de vannak még sokan.
Nem feltétlenül kell megszüntetni a külön GPU-t. A piac visszaesése nem technikai okok miatt történik, hanem az igények csökkennek. A gyártóknak is vannak tervei a dedikált GPU-kra, így ha meglesz a kereslet, akkor megy tovább ez a piaci szegmens. Egyedül az a kérdés, hogy lesz-e rá tömeges igény.
Az pedig, hogy játékos szemmel mire használhatók az APU-k? Volt erről egy előadás az Eidoshoz tartozó Nixxes jóvoltából (ők jellemzően PC-s portokat készítenek ... pl.: a Deus Ex: Human Revolution). A lényeget a lehetőségekről képek formájában beszúrom:,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
A fentiek alapján nem tűnik ez az irány olyan rossznak. A dedikált GPU-kat sem kell feltétlen eldobni. Van helyük ebben a jövőképben. A VGA-k problémája nem a technikai oldalon kezdődik, hanem a kasszánál.
---
(#19) Kopi31415: Nem számít, hogy ki mennyire ügyes a homogén többmagos rendszerek programozásával. A teljesítmény skálázását folytatni kell. Két lehetőség van. Atom szintű processzormagok sokasága, vagy pár erősebb processzormag, és mellé az IGP. Egyelőre minden gyártó az utóbbi opciót választotta.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Mexildos
aktív tag
Akkor jól értem, hogy ez fogja váltani a jelenlegi Intel Xeon E5-ös processzor családot?
-
törölt tag
Nem mindenre hatékony a gpgpu, Lineárisan felépülö, nagy adatmennyiségget, nagy számításigénnyel bíró esetekben pl nem nagyon tudod kamatoztatni a sok egyszerü magot, oda a proci teljesítménye kell. Szerintem vannak olyan ügyesek, akik képesek napi rutinban nyolc magot maximálisan meghajtani úgy, hogy gpgpu nem segítene rajtuk.
-
GeryFlash
veterán
Nem tetszik ez az APU irányvonal... Tudom ez a jövő, de ez hosszútávon hátráltatni fogja az IT piacot... Nem lesznek külön gpu-k, és megszűnik az, hogy egy különkárttya sokkal erősebb lesz. Ezzel 8-10 videókártya gyártót vonnak ki a forgalomból, mivel ezt is az intel-amd fogja csinálni.... Kisebb lesz a verseny, kevesebb alternatívával... Szetteteket fogunk kapni, azaz a pc vs konzol háborúban eltűnik a pc egyetlen bája: az egyediség. Komplett szetteket fogunk kapni, mintha apple cuccost vennénk. Ezzel pedig lassulni fog a IT ipar fejlődése, konkrét hardverre könnyebb lesz játékokat írni (ami nem feltétlenül rossz, de mégis csak visszavesz a fejlődésből, és a mérnöki zsenialitás is háttérbe szorul)
No offense, nem is flame, csak saját vélemény, tudom, hogy az APU-k 3 éven belül nagyon nagy teret hódítanak és talán akkora le is törlik a CPU-kat, de ennek nem tudok örülni[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Nem inkább rövidebbet? Mivel ugye nem kell más regiszterbe/memóriába másolni a célregiszter tartalmát (aztán adott esetben vissza), ha később is szükség lenne rá. Persze attól is függ, hogy a +1 operandus-kód megnöveli-e az utasításszó hosszát, és ha igen, mennyivel.
A Trinity is támogatja az FMA3-at, már abban is Piledriver (v1) magok vannak. És talán a Converged BMI-t is.
-
azopi74
addikt
Ami új az AVX2-ben (alias HNI - Haswell New Instructions):
- Gather-Scatter (a GPU-kból ismert vektor-címzés)
- Bit manipulation,
- FMA3 (multiply–add fused 3) - egy lépésben elvégzett lebegőpontos összeadás-szorzás - 3 operandussal. Sajnos az AMD a négy operandusú FMA4-et támogatja, ami ugyan hosszabb kódot eredményez, de sokkal rugalmasabb programozási szempontból. Bár a pletykák szerint az AMD is támoagtni fogja az FMA3-at a Piledriver-ben. -
cer
tag
-
dezz
nagyúr
Nem sok esélye, mert nem lenne olcsó, sem sokkal nagyobb piaca desktopon, mint az SB-E-nek... A 8 mag amúgy is csak max. 2x teljesítményt hoz a 4-hez képest, miközben adott feladatban egy APU 10-20x gyorsabb lehet. Márpedig épp most kezd beindulni a GPGPU szekere, egyre több program használja ki a GPU-k és APU-k számítási teljesítményét.
-
lujó55
addikt
"a megosztott utolsó szintű gyorsítótár mérete 35 MB lesz"
de hogy gonosz is legyek: "a jövőben a Santa Clara-i óriáscég is az APU-k, vagy másképp fogalmazva a heterogén módon programozható többmagos processzorok fejlesztésére koncentrál ezen a területen" mint pl. AMD A-sorozat?
-
cer
tag
válasz
Drótszamár #9 üzenetére
Sajnos én kevés vagyok ehhez a témához...
Egyszer már belefogtam volna, de előbb megérdeklődtem és azt mondták egy olyasvalaki kell aki az első hsz.-ben össze tudja foglalni a velejét, a lényegét a dolgoknak... na hát én egyik részét sem tudnám.... De NAgyon Nagyon érdekelne.
Ezzel Abu meg Oliverda fülét rágnám, hogy akár fórumban, de legjobb lenne cikkben megjelennie.
-
X3B6O0X
aktív tag
Három év múlva pedig görögdinnyék fognak.ketyegni a szerverekben
"...a vörös árnyalatú gombok azonban nem kaptak háttérvilágítást, viszont fényvisszaverő festést igen, ami persze jópofa, de pont sötétben annyit ér, mint egy tetszőleges politikus vagyonnyilatkozata" © Bog
-
Angel1981
veterán
Akkor a SB-E után mégis mi jön az asztali szegmens csúcskategóriájába?
Nem lehet, hogy ugyanúgy CPU, de "csak" 8 magos? -
cer
tag
Én ismét megragadnám az alkalmat, hogy ágaskodjak egy részletes Utasításkészletes topicért. Pleeeease!
-
GeryFlash
veterán
ez milyen hatással lesz a ddr3 memóriák áraira?
-
djculture
félisten
A sok mag persze nincs ingyen, így a Haswell-EP processzorok fogyasztása 130 és 160 wattos TDP keretek között lesz megszabva
Szép halál...
-
radi8tor
MODERÁTOR
Akkor nincs mese. Sandy Bridge-E lesz az irány...
⭐ Stella
Új hozzászólás Aktív témák
ph A következő év legvégén érkező szerverprocesszor elsőként kamatoztathatja a DDR4 szabványú memóriák képességeit.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest