Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
dearbear
tag
A gyoztes program muve nekem (ez az en kerdesemmel kezdodik):
Where are you from?
I'm from Dublin in Ireland.
I have never been to Dublin. What's it like?
Like banana.
Ennyi. Keptelen temaban maradni...
Azert eleg meglepo hogy alig latszik a kulonbseg a soksok munkaora aran letrejott AI es egy egyetemi feladatkent osszedobott kozott. Azert kivancsi lennek hogy hogy emlexik ez a progi a korabban emlitett dolgokra (mar az altalam emlitettekre... mert neha egeszen ugy tunt mintha valamelyik korabbi mondatombol indult volna ki a kerdese, de nem volt valami nagyon szoros kapcsolatban vele persze szoval lehet hogy csak belemagyarazas...)
(Ha valaki akar nehany vicces percet tolteni a gepe elott - es meg muxik a progi ujabb gepeken is akkor ez a progi is a temaba vag, es legalabb magyar: [link])To develop or not to develop that is the question.
-
azbest
félisten
No.
When are you born?
Say you first.
I am 28.
Who are you?
Yes.
Are you sick? This is a wrong answer...
Why is that wrong?
ehh azért mintha nem lenne teljesen magánál.. pedig ha jól olvastam ez a ''győztes'' program... -
FTeR
addikt
válasz raszputyin #30 üzenetére
inkább más az igény. de minad a kettő vesz egy adatbázis, majd elkezdi adatokkal feltölteni és közben ''kérdésekre'' reagál (és a kérdésekből is az adatbázist tölti). mind a kettő összefüggést keres a beírt szöveg és az adatbázisból adható válaszok közül. az mindegy, h a válasz 1 mondat, vagy egy link. mind a kettő azt adja ami szerinte a legjobban megfelel a kérdésre. különbség annyi, h egy keresőtől az ember elvárja, h több lehetőséget adjon, míg a chatnél csak 1et kér.
utobbinál sem a mondatszerkezetével van gond, hanem azzal, h oda nem illő választ ad. ez olyan, mintha a google rossz linkeket dobna eredményként.
AI-nál felmerül mindig a tanulás. ezek nem tanulnak, csak a tudásbátisukat bővítik. az olyan mintha valaki csak egy szótár alapján próbálna nyelvet tanulni. -
FTeR
addikt
valahol kettőnk között lesz a z igazság, mert ha úgy lenne ahogy mondod, akkor léptem nyomon hülyeséget csinálnának és semmilyen befolyással nem lenne rájuk, h én mit csinálok (márpedig nem így van).
de én egyébként sem a játékok Aiját magasztalom, hanem ezt a beszélgetőset írom le. nem akarlak kiábrándítani, de ezek a chat botok is előre megírt válaszokat adnak, scriptelteket, ha úgy jobban tetszik. -
rudi
nagyúr
Tudod mit csinál a game? Megnézi, hogy éppen hol vagy, feldob egy RND ritmus és az alapján választ 3-4 előte beszkriptelt akció közül. Ennál már a puszta szövegértelemelemző algoritmus is jóval komolyabb, nem is beszélve a táblázatban megfelelő reakciót keresőnél.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
FTeR
addikt
válasz raszputyin #28 üzenetére
aham, tehát azért mert egy kisebb adatbázisból _rosszabbul_ működik egyenes jele annak, h intelligensebb (bonyolultabb)?
-
raszputyin
senior tag
-
FTeR
addikt
válasz raszputyin #26 üzenetére
tehát szerinted, az eltárolt beszélgetéseket (amiből aztán keres) adó emberek nem intelligensek?
-
raszputyin
senior tag
Azt hiszem, az a probléma, hogy ami szerintem a lényeg (a dolgok hogyanja), az szerinted marginális kérdés, a ''mit'' kérdése pedig fordítva Érdekes, úgy látszik, én lettem a vének tanácsának szószólója
FTeR #23: talán az, hogy a felhasznált anyag (t.i. a Web) maga is értelmes oldalakból (is ) áll, amik logikailag összefüggően tartalmazzák a keresési kulcsokat -- míg az előző beszélgetések archivuma sokkal esetlegesebb forrás. Mindenesetre én előbb vállalkoznék kereső írására, mint chatbotéra -
FTeR
addikt
válasz raszputyin #13 üzenetére
szted miben különbözik az, h beírod a keresendő szavakat (akár teljes mondatszerkezetileg, úgyis kiszűri), elküldöt, az meg fogja magát és végigviszi az adatbázison, mint, h egy ilyen beszélő robottal dumálsz?
-
WN31RD
addikt
válasz raszputyin #8 üzenetére
Nem a géprombolók szerepét értékeltem, hanem csupán rámutattam egy (véleményem szerint nem megalapozatlan és nem érdektelen - de természetesen nem is teljes körű) párhuzamra.
''nem ''csupán'' sokmillió ember pár évszázados nyomorba taszítására lehet képes egy-két találmány''
Érzek némi iróniát ebben a megfogalmazásban, úgyhogy reagálok rá:
A tudományos és technikai fejlődés jelentős részben szerves egészet alkot. Egyes területeket szabályozhatunk, visszafoghatunk kis mértékben és átmenetileg, de alapvetően két ''választási lehetőségünk'' van: fejlődni vagy lemaradni. Ma már van (a korábbi állapotokhoz képest) jól működő orvostudomány, vannak számítógépek, bonyolult termékeket olcsón előállítani képes tömegtermelés, stb., ha annak, hogy ide eljussunk, az az ára, hogy ''pár évszázados nyomorba taszítunk sokmillió embert'', akkor véleményem szerint ezt az árat kell kifizetni érte. Persze egyes gazdasági folyamatok konkrét lebonyolítását bizonyára lehetett volna valamivel ügyesebben és emberségesebben is megoldani, de az alapproblémát kikerülni nem lehet: Az új technológiák fölöslegessé teszik a régi technológiákra specializálódott munkaerőt, és átrendezik a piacot. Ez valószínűleg mindig is így lesz, és erre az új technológiák (számottevő mértékű) visszaszorítása nem elfogadható válasz szerintem. Semmilyen formában nem értek egyet, és nem szimpatizálok, a géprombolókkal (még ha esetleg valamelyest megérteni tudom is őket).
''Talán nem hiábavaló a kérdés bizonyos technológiáknál, hogy arányban áll-e a várható eredmény a kockázatokkal''
Szerintem sem hiábavaló ennek a problémának a felvetése, sőt nagyon fontosnak tartom én is, hogy felelősségteljesen mérjük fel a kockázatokat, viszont a gyakorlati szempontból hasznos kérdés szerintem a következő: Milyen óvintézkedéseket érdemes foganatosítani annak érdekében, hogy a közeljövőben elkerülhetetlenül kifejlesztendő technológia kockázatait mérsékelni tudjuk? A kérdés ugyanis soha nem az, hogy egy technológiát kifejlesztünk-e, hanem legfeljebb az, hogy mikor fejlesztik ki, és mi fejlesztjük-e ki elsőként.''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
Loha
veterán
Most ki mondta, hogy valójában beszélgetnek? Eleve hülyeség ilyet feltételezni, mert ugye amikor megkérdezem, hogy mit evett ma reggel, akkor hiába mondja azt hogy pizzát, mert ugye nem ehetett pizzát, mert egy program. Szóval amíg nem éli azt az életewt amit te, addig nem is lesz olyan mint te, tehát nem fog tudni ''igazából'' beszélgetni. De fog tudni majd úgy csinálni mintha igazából beszélgetne mert, megtanítják majd rá.
De ez is elég lenne ha képes lenne arra, hogy megértse amit mondanak neki és végrehajtsa. -
FTeR
addikt
válasz raszputyin #8 üzenetére
mostanában divat mindent (pl mosószert) is inteligensnek nevezni, mert eltérő környezeti behatásra eltérő reakcióra képes.
ta hol húznád meg a határt? vegyük a címet. I, Robot-ban te melyiket neveznéd inkább AI-nak, a főhős robotot, vagy az összes többit, vagy a központi vezérlőt (sry, de a neveket nem vágom). egyértelmű különbségek vannak. a központi egy sime logikai rutin végén arra jutott, h az embert saját magától kell megmenteni (ettől intelligens?), az összes robot ''megtévesztően'' eletszerűen reagál a környezetrére (udvarias, kedves, stb.). tud szomorú és mérges képet is vágni, de ettől még nem fog érezni semmit (inetlligens?). ellenben főhősünkel, aki adott esetben valóban fél, nemcsak az algoritmus utasítja rá, h most félj mert fenyegetnek. de itt el is jutottunk oda, h az embert mi kézteti (utasítja) arra, h féljen...
ha főhősünket nevezzük AI-nak, akkor a többi micsoda? -
Loha
veterán
válasz raszputyin #11 üzenetére
Nem is akarja senki összehasonlítani, de ha nem tudod hogy programmal beszélsz chaten akkor nagyon nehezen lehet csak rájönni. Álltalában csak akkor buknak le a progik, ha vizsgáztatod őket, ahogy a tesztben is tették.
Pl ez az iGod is egy elég érdekes próbálkozás néha nagyon jóket leeht rajt röhögni
[link] -
raszputyin
senior tag
Nem olyan bonyolult a Google, csak hatalmas matematikai ötlet van a page rank motorjában
Egyáltalán nem primitívek a beszélgető botok, ez egyszerűen egy olyan téma, ahol a klasszikus értelemben vett algotitmusok használhatatlanok, legyen a futás akármilyen gyors.
Ellentétben pl. a sakkjátékkal, ahol schnellben Anandot is megverheti egy olyan program, ami kb. úgy működik, mint egy közepes képességű szekundáns pármilliószorosra gyorsítva.
szerk., alattomosan előrefelé reagálva: nem vagyok ilyen tájékozott a filmek terén
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
ügye nem hiszed, h ezek valóban beszélgetnek? beírt szöveget elmzik szóösszetétel szerint és az adatbázisban rákeresnek a legjobban hasonlító mondtatra (szövegre) és megnézik milyen válszok/reagálások vannak rá és benyomnak belőle egyet.
valszeg a google (vagy más) keresője összehasonlíthatatlanúl bonyolultabb és hatékonyabb algoritmus, azt mégsem akarja senki AInak nevezni.
ezek a beszélő cuccok semmivel sem bonyolultabbak (sőt), mint az az algoritmus ami eldönti, h a bot a doboz mögé bújjon vagy éppen eléd rohanjon meghalni.
néz meg pölö a FEARt, néha olyan érzésem volt, h nem is a gép ellen játszom (az igazság az, h legtöbbször multiban nem ilyen ''okos'' az ellen). ha vkit leültetsz elé lehet később veszi észre, h gép ellen játszik (vagy egyáltalán nem), mint hogy kiszűrje ezeket a csevegő progikat.
cs/dod/dtb botok messze butábbak mint egy mai játékban, mégis simán megtévesztik (egy ideig) az embert azzal, amit a chatre írnak (persze ott jóval kisebb a variációk száma). -
raszputyin
senior tag
-
Loha
veterán
Már nagyon jó chat AI-ikat is találni neten. Ha az embernem arra megy, hogy csőbe húzza az programot, akkor nagyon jól el lehet dumálgatni velük Angolt gyakorolni nem rossz
Ha vki IRC-n találkozna vmelyik dobogós AI-val fogadok hogy nem esne le neki, hogy program. emberrel is voltak már rosszabb beszélgetéseim
[Szerkesztve] -
raszputyin
senior tag
Erre nem vállalkozom, mert nem értek a fizikához
Nya komolyabbra fordítva a szót, kérdés, mit értesz gép alatt...
Szerintem hosszú távon nem tisztán digitális alapokon fogják erre keresni a megoldást, pont azért, mert ez a vonal, bár gyors és megbízható önmagában, nagyon rugalmatlan és érzékeny a változásokra, és körülményes a reprodukciója, ami pedig számít egy egység tömeggyártása szempontjából.
Ehelyett valahogy talán belekomponálják a meglevő életet is (nemcsak modell alapjaként, hanem anyagi szinten). (Ez az, amitől igazán féltem az emberiséget, amellett, hogy etikailag is aggályosnak tartom.)
Ezt az utat úgy saccra talán már ebben az évszázadban végig lehet járni. Az űrutazás azért nehéz kérdés, mert sokkal több benne a tudomány számára még ismeretlen és nehezen megismerhető tényező. Én ezt sokkal későbbre tenném, egyszerűen azért, mert csak a kíváncsiság motiválja, nem pedig bármiféle szükség. -
raszputyin
senior tag
Szándékosan kerültem a ''mesterséges intelligencia'' kifejezést, pont amiatt, amit Te írsz. Szerintem nem jogos, hogy M.I.-nak nevezik pl. a játékprogramokban jó döntések meghozására alkalmas algoritmusokat, mert az intelligenciát nem elsősorban a jó döntések, hanem a szinte határtalan rugalmasság és továbbfejlődési képesség jellemzi.
Kisebb mértékű ruigalmasság és fejlődési képesség is nagy eredménynek számít egy algoritmusban, ha az jól működik -- egyszerűen azért, mert pont az előre nem látható változások miatt, rettenetesen nehéz megtisztítani az instabilitásoktól egy ilyen kódot.
WN31RD: én kicsit óvatosabb lennék avval kapcsolatban, hogy a géprombolók szerepét ilyen tömören és magabiztosan értékeljem Egyébként a helyzet is némileg változott, a tudomány mai szintjén már nem ''csupán'' sokmillió ember pár évszázados nyomorba taszítására lehet képes egy-két találmány, hanem a teljes emberiség gyökeres kiirtására.
Talán nem hiábavaló a kérdés bizonyos technológiáknál, hogy arányban áll-e a várható eredmény a kockázatokkal; ilyen döntési helyzetekkel már eddig is bőven találkoztunk pl. a magenergiával és a vegyiparral kapcsolatban. Márpedig egy valóban rugalmas gondolkodó gép sokkal nehezebben megbecsülhető kockázatokkal jár, mint az előbb említett területek. A másik sokat emlegetett sötét ló persze a géntechnológia, amiről nagyon hasonlóan vélekedem.
Az én olvasatomban teljesen független, másodlagos fontosságú kérdés az, hogy a ''géprombolás'' feltétlenül a legérzékenyebb megoldás-e egy ilyen veszélyhelyzet kezelésére -
rudi
nagyúr
válasz raszputyin #1 üzenetére
Szerinted mi lesz hamarébb, fényév léptékű űrutazás, vagy értelmes gép?
-
rudi
nagyúr
Ezek a beszélgető AI-k sokkal fejlettebbek és közelebb vannak a természetes intelligenciához, mint a beszkriptelt játékos ''AI''-k. Persze a távolságok viszonya kb. olyan, hogy a beszélegető ezermilliárd, a játékos százerermilliár fényévre van a valós értelemtől.
-
WN31RD
addikt
válasz drankenhal #3 üzenetére
?
''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
FTeR
addikt
ez messze nem erről szól. a turing tesztben is csak az számít, h menynire tud megtéveszteni. nem kell itt a világuralmat átvevő AItól rettegni.
regeteg féle AI van. a játékokban az ellen is AIval van elltva, mégsem tudunk beszélgetni velük, pedig valszeg hangyányit bonyolultabb a felépítésük, mint ezeknek a beszélgető csodáknak, amik kimerülnek abban, h ha nem értik a parner szövegét, akkor benyomnak valmai általános mindenre jó választ, vagy belöknek egy poént, ezzel elterelve a figylemet.
de a turing teszt pont erről szól, a ''felhasználó'' ne vegye észre, h nem emberrel beszélget. -
WN31RD
addikt
''sztem okunk van remélni, hogy ez így is marad.''
A géprombolókat juttatja eszembe ez a megjegyzés...''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
raszputyin
senior tag
Jobban kihangsúlyozhatná a cikk, hogy milyen messze van az emberiség a ''céltól'', hogy egy -- az emberi észjáráshoz, vagy akár a legfeljlettebb állatok viselkedéséhez hasonló rugalmasságú -- ''gondolkodó gépet'' kreáljon. Ez sztem a közzétett részletekből is kiderül... hiába tudja egyre érzékenyebben követni a bevitt szöveg formaiságát, nyelvtanát a szoftver, az értelméről (az előre letárolt, szűk érvényességű mintákon kívül) sosem tud diszponálni.
Annyira idegen a digitális technológiától, sőt, a kétértékű logikától az, amin az emberi elme alapszik, hogy nem túl meglepő, hogy egészen más területeken hatékony az ember, illetve a számítógép... sztem okunk van remélni, hogy ez így is marad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest