- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Gaming notebook topik
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
a transcode az x800hoz nem kell termeszetesen, de a chromecastekhez igen. de ez van... vagy a player, vagy a szerver oldalon fizeted meg az arat
a wikin van tabla rola, hogy melyik mit tamogat - [link] 10 bites vp9et a coffee lake sem, csak a gemini lake.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
sb
veterán
Utánanézek.
Az fura, hogy csak kaby-tól van, ezek szerint akkor vmi hw-s blokkal megy csak. Pedig a QS már Sandy óta létezik és amúgy HTPC sw-ken kívül egészen használható is. A QS meg úgy tudom simán csak az igp-t (gpu-t ) használja.Persze itt x264-re is gondolom, nem csak hevc main10-re... utóbbit nyilván nem tudják csak a legújabb procik, de szvsz sok szükség nincs is rá egy házon belüli transcode-nál. Amúgy sem egy minőségi cucc a hw-s encode. Minőséghez még mindig sw encode kell csak.
Amúgy én se szaroznék transcode-dal a mai olcsó és jó droidos lejátszók mellett. Csak ez az interlace problémám volt arra viszont sok lett volna a tablet csere.
De ha már kb. minden HTPC sw-ben ott van - amúgy jogosan - akkor elvárható lenne, hogy menjen legalább 1-2 hw-n a dolog, lehetőleg flottul.szerk: Hang nálam kilőve. Bluetooth-os fülessel van mozizás is. Gyerek mellett nehéz máshogy.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
a plex a transzkodolast az inteles synology nasokon csak alig par honapja tudja, szerintem nem lehet menubol allitani, en is embyben lattam. az inteles quicksync megoldas a leggyorsabb, es hatekonyabb, de minimum kaby lake / gemini lake kell hozza, ezek meg nem tul regi dolgok, amugy marad a proci. a gpu nem tudom hogy viszonyul ehhez, de szerintem valszeg az is lassabb (es/vagy sokkal tobbet fogyaszt).
nekem lenyegeben csak a szerver oldalrol van ra szuksegem, a lejatszas egyszerubb tema, ha az x800 nem valt volna be, akkor kov lepeskent az nvidia shield lett volna, az tud usbs dacot kezelni, csak kerdes, hogy milyen hang jon ki belole. az x800 spdifen keresztul korrekt (ami nalam zenehez a legfontosabb kerdes, mert belesz*rhatok a draga rendszerbe).
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
sb
veterán
Értem miről írsz, csak ez felemás. Ezt próbáltam leírni:
1. Dekódolókból eddig se volt hiány, max 1-2 hiányzott amit vagy használtál volna, vagy nem. De ami hiányzott és lassan kell is az is csak azért mert sz*rtak vele. Így hiába nagy lépés a mostani, valahogy nem tudok nem rossz szájízzel ránézni. Szerintem a többiek is ebből indultak ki.
- AMD oldalon lett volna gpgpu-s gyorsítás, leszarták.
- Intelnél szintén bohóckodtak generációkon keresztül: nincs hevc, van de csak gpgpu-s és 8 bit. Utána 8bit:hw, 10bit:gpgpu... kivéve Pentiumok és Celeronok, mert ott utóbbi se... stb...
- És erre jött a HDMI 2.0 ami mindkét oldalon váratott magára.
Egyik se űrtechnika, 4 éve bekerülhetett volna mindenhova 5Ft-ért.2. Encode: erre meg azért írtam, mert sztem nem nagy előrelépés tekintve a támogatás hiányát. És igény sincs rá akkora.
Plexet néztem, de anno nem volt semmi hw-s támogatás benne. Emby-ből találtam quicksync-est, talán az is custom volt, de nem sikerült működésre bírni azt sem.
Szóval ezek inkább papíron léteznek, vagy még úgy sem.És akkor itt van ellenpontnak a 15k-s droid lejátszó ami mindezt tudja. Vicc.
Én egyébként amiatt a triviális dolog miatt estem neki a transcode-nak, mert droidon (legalábbis régi hw/sw kombókon, nem tudom az újakkal mi a helyzet...) nincs hw deinterlace, sw-ből pedig nem bírta a tab.
Gondoltam transcode+deinterlace - amiket az igp hw-ből tud - csak nem lehet gond... de az volt.szerk: A "nagy géppel" meg én is hasonlóan voltam. i5-2500+7850. Ugyan szükségem nem sok van rá, de hevc-t már nem tudott. Lett belőle i5-6500+1050 Ti. Előbbi mondjuk ingyen volt csak azért változott a vga meg mert mégis mi legyen? 1030 akkor még nem volt. Játék kb. 2x futott rajta azóta de a hw gyorsítás jól megy neki.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
a gepet fejlesztem, es az ujabb gpuk mar gond nelkul jatszak az ujabb formatumu videokat. igy mellekes, hogy most lejatsza e, illetve ugyse azon nezem.
-
Dare2Live
félisten
-
arn
félisten
válasz Dare2Live #38 üzenetére
anno zenehez, vagy mire gondolsz? de igazabol marad ez a mostani felallas az x800nak jo kimenetei vannak, lejatszik mindent, a plex meg jo rendszerezni, es tamogatja a chromecasteket a tvken.
-
arn
félisten
epp ezert mondtam, hogy ez igenis nagyobb lepcso, mert olyan tamogatasok kerultek bele, amik a media piacan jopar evig sztenderdek lesznek, nem asztali pckbe, notikba kerulnek ezek elsosorban.
pl itt a "fo" gepem, ami egy i7 4770 + r9 270x, ami negy eve egy eleg jo kis masina volt (jatszani nem jatszottam - az opencl miatt lett a 270x). egy jo pelda, hogy hajra lehet kenni a korabeli nagyvasakat is - mert egy 4k 10bites x265os videon csak kohogni tud max, de nem lejatszani, addig egy toredekteljesitmenyu modernebb soc siman lejatsza.
nasokat nezegettem, es astam bele magam kicsit a temaba, lehet inkabb epiteni fogok helyette - plex tamogatja mar az ujabb intel transkodolokat, de az apollolake transzkodoloja felmegoldas, x264, x265 ok, de pl 10 biten mar nem tudja, a vp9 sincs benne, ami fontos lehet. iden tutira a nepszeru synology nasokba geminilake kerul, nast meg nem egyket evre vesz az ember.
reszemrol a htpc temat dobtam kb 10 ev utan, es sony x800 bluray player kerult be helyette, mint halozati lejatszo. elsosorban a hifi miatt, de jo, hogy az x265 videokat is siman jatsza, plexszel szolgalom ki dlnan keresztul, a kepminosege is szuper egy atlagos playerhez kepest (10-12bites hdmi kimenet), meglepodtem, hogy mit ki lehet meg hozni a harom eves tvnkbol.
-
sb
veterán
Érdekes, hogy említed az encode-transcode témát. Van ami egyáltalán támogatja ezeket hw-sen HTPC sw-ből?
Napokat kalapálni nincs kedvem, de még olyat se nagyon találtam. Nemhogy ami "készen" tud ilyen amúgy nem túl egyedinek mondható funkciókat.Ez az otthoni szerver téma is olyan egyébként, hogy kb. bármi jó bele. Itt is elértünk a fentebb vázolt összecsúszás miatt abba a helyzetbe, hogy bármit veszel, rosszul nem jársz. Nekem most G3900 a HTPC de így is alig eszik, 2 erősebb maggal viszont jobb sok helyen.
Attól függően kinek mire kell: HTPC, NAS, TV szerver, hálózati eszköz, esetleg másra, 1-2 virtuális gép, stb... most válogathat a felhozatalból kedvére.Az egyetlen gáz ez a támogatási szegmentálás, de talán most elérünk oda, hogy van vp9, hevc main10, 4k, hdr, hdmi és egy kicsit utána lenyugodhat a piac. Ha megjönne vmi low power Zen APU is akkor végképp. (már ha a rohadt AM4 lapokon is lecserélnék a 99%-ban használt HDMI 1.4-eket)
-
arn
félisten
válasz Ivy.4.Ever #16 üzenetére
sokkal rosszabb lenne htpcbe, sokat fogyaszt, nem tud modernebb kodekeket.
Epp, hogy egy fontos lepcso volt ahova szanjak:
Vp9, x265 encode, transzkod - tokeletes htpcbe es nasba. Az elod ezeket nem tudta, a procisebesseg itt kevesbe fontos.facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Dare2Live
félisten
Ennyiért ennek sztem semmilyen piaca nincs.
Ha lesz 160-220$ért ráépülő mini pc annak talán. 250-300$os minimal notinak detto.
Bár imo az egész piac inog Intel lába alatt, ha android/linux akkor egy S912es mini PC 70$, ha meg vmiért kell a Windows jönni fog az S835/S845.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
sb
veterán
Szerintem HEVC-ben le van maradv az AMD.
Az más kérdés, hogy a másik oldal sem brillírozott azért 100%-osan. Először volt hibrid 8 bites támogatás, aztán hibrid 10 bit, hw 10 bit (4K is).... és - dobpergés - most megjött hozzá a HDMI kimenet is.
FHD x264-ig viszont bármi jó. Egy sokéves cucc is.
-
-
hunluki
senior tag
Nem feltétlen kell hogy windows alapú legyen, igazából amit én néztem az egy nvidia shield. Amúgy is NV videokártyám van, játékokat geforce cucca átviszi, steam streamet nem tudom tudja-e.
Jelenlegi megoldásom a már sokszor emlegetett 455ös atom linuxos netbookom 720p tévére kötve, ezt tudja is üzembiztosan. Ennek szeretném a 4k-s HDR-es nagy tesóját megépíteni a közeljövőben.
-
MongolZ
addikt
Azért ne mondja senki azt, hogy nincs konkurencia. Van, igaz, a "szokásos" AMD-s, de van:
AMD E1 és E2 széria. Igaz, hogy valamivel (50%???) többet fogyaszt (10W helyett 15W), valamivel lassabb (20-30%), viszont kb. mindent tud, amit az Intel, és egy alaplap + CPU kombó kevesebből kijön, mint Intelnél egy CPU...Azért ezen a szinten a fogyasztásra izgulást már nem nagyon értem, 25W-ot is röhögve le lehet hűteni passzívan, 5W különbség meg 24/7-ben éves szinten ~1500Ft...
(#25) b.: Ez tényleg szuper alternatíva.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Mindenképpen windows / pc alapút akarsz? mert ha multimédia és internet elérés a cél jobban jársz egy vagány kis androidos miniboxxal, 4 K HDR, Facebook, Goggle és társai mennek rajt, egér bill támogatást tudja.
nekem most egy ilyenem van,[link] szuper kis cucc, innen vettem.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
törölt tag
válasz secretgarden #23 üzenetére
Nem lesz lényegesen gyorsabb mint az Apollo Lake. Az meg kb Bay-trail.... Szóval már évek óta van ilyen.
És érdekes módon, amióta nevet váltottak nem megy a fikázás sem annyira -
secretgarden
aktív tag
Pentium N4500-ra kivancsi leszek. Lesznek vegre olcso es tenyleg hasznalhato passziv hutesu notebookok? Jo lenne
-
107 dollár egy asztali Celeron CPU-ért? Alaplappal együtt szoktak ennyibe kerülni a hasonló "J" modellek...
Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
sb
veterán
Azt kell nézni honnan indult a sorozat:
Low power platformot építettek. Tehát a létezésének okai:
- Egyrészt akkor még nem voltak core magos procik közel sem ilyen fogyasztási és akár (multi) perf/w mutatókkal.
- Másrészt mivel ez volt a cél, nem érdekelt senkit, hogy lassabbak. Nem is volt soha cél, hogy ne legyen lassabb a core-oknál.Aki az árat kéri számon: U-s i3-i5 procik 250-300 USD között mentek tudtommal az elmúlt időkben is. Most a Zennel lesz/van talán változás.
Tehát a lényeg, hogy volt létjogosultsága, mind árazásban (a horrordrága Intel árazáson belül*) és célterületben is.
Csak ezek az idők már elmúltak: van desktopon és mobil fronton is azóta low power cucc ami valóban jobb és már annyival talán nem is drágább. Bár még így sem árt a szegmentálás mert akinek 10W kell és 15-25-tel sem éri be, egyébként meg nem kell az extra cpu erő akkor minek vegyen core-t?
Ami azóta történt az már mesterséges szegmentálás és itt a többiek kérdésére a válasz: mi kell egy HTPC-hez:
Igényfüggően meg kell nézni, mert a fentiek alapján összeérő platformok miatt az Intel elkezdte butítani mindkét oldalt. Van amit kihagy belőle és csak a köv. genbe jön be: HDMI2.0, HDR, HEVC main10, stb... van amit lehagy az olcsóbb procikból: HDR, 3D... van, amiben meg egyenesen a régebbi proci a jobb: pl. 3D.
Szóval a lényeg, hogy itt nincs recept. Simán lehet, hogy
1. Egy régebbi Atom jobb mint egy újabb.
2. Új feature-höz meg újabb proci kéne.
3. Jobb egy Atom Celeron/penya mint egy core magos Celeron/Penya.
4. i3 kell valamihez amit amúgy papíron a core magos Celeron/Pentium is tudna.
stb, stb...Egy biztos: HTPC-re a gpu-t és feature listát kell nézni, a cpu-t felesleges. Desktop i3 4/4... ettől nem lesz jobb, cpu-ból nem fog HEVC-t bírni. Max az "árukapcsolás" miatt lehet, hogy jobb a gpu feature listje mint egy Pentiumnak, de még ez sem biztos...
Cpu-t meg HTPC célokra amúgy se nagyon nézném, erre tényleg jó az Atom is, 2/2 2/4 core is űber.*Az már egy egészen más téma, hogy miért ad(ott) az Intel 160-ért Atomot és 250-300-ért 2/4 U procikat...
szerk. És még hozzácsaphatjuk az igazi bicskanyitogató cuccokat szerintem, a szintén 250-300 USD-s Y procikat.[ Szerkesztve ]
-
hunluki
senior tag
Ez is egy opció, de én ezt szeretném elkerülni, az egészet ha fel tudnám csavarozni a TV mögé lenne a legjobb. BT/wireless egérbill kombó + x360 kontroller és vidámságboldogság. Azért is merült fel a kérdés a topicban mert az intel csinál kis zsebrevágható NUC-okat, kérdés hogy melyik CPU bírná ezt a loadot.
Jelenleg van "feleslegesbe" egy i5 2400-as gépem 8G rammal, gondolkodtam rajta hogy 1030at veszek bele és a célnak tökéletesen megfelelne, de abba inkább raknék egy 1050Ti-t és odaadnám játszós gépnek valami rokonnak vagy eladnám.
-
-
törölt tag
Netezni, filmezni, office-ozni még Bay-Traillel is simán lehet.
-
_Scythe_
aktív tag
Mi a cél piaca ennek? Egy kolléga fentebb már írt 1-2 tippet, de ahogy látom, arra sem az igazi. Továbbá ezen az áron ez tényleg megéri? Nem is a használt piacra gondolok hanem előző generációs i3-akra vagy hasonló amd vonalon. Ha 10.000 Ft körül lenne még értenem, de így...?
-
nagyúr
elvileg ezek elődje, a j4205 is vitte már a 10bites hevc-t, csak a hdmi 2.0 nem natív rajta. ezen igen.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
apatyas
Korrektor
Azért a 161 dollárért mind az ezer darabot odaadják, ugye? Mert amúgy.. nem is folytatom.
pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)
-
janeszgol
félisten
HTPC-be jok lehetnek, de notebookba lehet meg nem vallalnam be.
-
A Pentium modellek listaára ezer darabos rendelés esetén egységesen 161 dollár, míg a Celeron verzióké 107 dollár.
Nevetséges árak, nem tudom ezt miért tolerálják a gyártópartnerek... ja igen, itt nincs konkurencia...
Tudom, a gyártópartnerek nem ennyit fognak értük fizetni, de ezek az árak azért jó iránymutatást adnak arról, hogy kb. mennyiért adhatja az Intel ezeket a többi modelljéhez képest.
A korábbi Core-generációk Pentium és Celeron modelljei is kb. erről az árról indultak, és azok még úgy nagyon megvágva is komolyabb CPU-k voltak ezeknél.Az Intel ezekkel a fuxos csodákkal igazából visszafelé lépett erőben mondjuk egy Haswell Pentiumhoz képest, és ugyanabban az árkategóriában egy sokkal olcsóbban gyártható chipet ad el, ugyanannyiért.
Üzletpolitika csillagos ötös...Üdv, pengwin
-
hunluki
senior tag
Ezért gondolkodom a RR-ben.
"Ha már a multimédiás blokk szóba került, akkor ki kell emelni, hogy az UVD és a VCE helyét átvette a VCN, ami egy egység formájában oldja meg a kódolás és a dekódolás feladatait. Ez a virtualizálás lehetőségén túl nyolc HD vagy egy 4K-s 60 Hz-es HEVC videó dekódolását tudja biztosítani, illetve 240 Hz-es Full HD vagy 60 Hz-es 4K-s videó kódolásával bánik el. Mindezek mellett a TrueAudio Next technológia is elérhető."
Csak érdekelne hogy intel alapon hol lenne az a határ ami ezt a felhasználást tudná.
[ Szerkesztve ]
-
hunluki
senior tag
Ha kis mediacentert szeretnék tévé mögé, akkor mi az alja ahol érdemes elkezdeni? Hálózatról/Netről filmeket streamelni, másik szobában lévő gépről játszani (steam), meg natívba lehessen vele netezni, fb függni, ilyen apróságok, meg egy minecraftot azért lebutítva középszaron bírjon el (unokaöcsik).
Szeretnék olyanba gondolkodni hogy 1 éven belül 4k HDR képes tévé mögé rakom. Mi lenne az a proci ami ezt elbírná? Igazából most az AMD féle RR APU-t várom, de intel fronton is nyitott vagyok, igazából amelyik jobban megfelel a célnak arra építenék.
-
félisten
Kis 4 magos celeron jöhet akkor hozzám NUC ba tolni.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
tbs
addikt
(Mobil silver 1.1/2.7 sztem. )
Új hozzászólás Aktív témák
- KÉSZLETEN! ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i5-10600KF Processzor
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig utána 2028.03.20-ig Intelhez-eladva epicpwnz
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!