Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Hangszórók topicja
- Androidos tablet topic
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Viszlát
addikt
Igen, az L-es változatot használom. A fényerővel sincs gondom igazából, sötétben állványt használok, lőttem vele pl. ilyet is.
Az átfedés valóban kényes kérdés, én se tudom mit vegyek, a 70-200-nak a vége kevésnek tűnik (próba alapján). Na de nem offolok, mert a körmömre koppintanak.
-
Zsolto
őstag
Amikor megvettem a 24-105-öt, én is pont úgy gondoltam, hogy elég lesz az a 38 mm-is. Sőt, annyira elszánt voltam, hogy szereztem alá egy kitobit "ha mégis kell" alapon, hogy lássam, hogy működik a dolog. A 24-105-öt nagyon szerettem, kellemes volt, de képtelen voltam megbékélni avval, hogy mindennek csak a közepét láttam benne
Bár a szavaidból úgy veszem ki, hogy te az L-es változatot használtad, az enyém pedig csak a mezítlábas IS USM volt -- elképzelhető, hogy az L-es egyéb erényeiért én is képes lennék megértőbb lenni
Bár a koppanás az koppanás (mármint a zumgyűrű végállásánál), akármilyen obiról is van szó.
Az a helyzet, hogy két obival már elég jól le lehetne fedni a palettát, akár utazáshoz is, de mindig felmerül, hogy még az sem mindegy, hogy hol kell cserélni, és az sem árt, ha van némi átfedés középtartományban a két obi között, hogy egyiknek se legyen muszáj pont a végét használni. Ezért lenne jó valami 18-125 és 70-200 körüli megoldás szerintem, ha csak az átfogást nézem. De ez csak filozofálgatás, amivel megy az idő
-
Viszlát
addikt
Én hiszek nektek, mindössze fél éve használom, de nekem még nem adódott olyan helyzet, ahol problémát jelentett volna.
No meg amikor választanom kellett, akkor kipróbáltam a 17-40-et is, de annak a vége nagyon rövid, a 24-70 ugyanonnan indul és még mindig nem az igazi, bár F2.8. Úgyhogy inkább úgy döntöttem, hogy legyen a 24-105 és majd veszek mellé egy 16-35-öt nagylátónak (mondjuk ezért a tervemért volt aki már lehülyézett, de mégis milyen más megoldást lehet találni?).
-
-
Zsolto
őstag
Ahan, volt 25-105 IS-em (a nőket nem cserélgetem, hát az obikban és a telefonokban kiélem magam
), és igen, alul örökké koppantam, nagyon kicsi volt a látószöge.
KTTech:
Persze, de mégis jobbnak látom, mint eddig bármelyik ultrazoomot, a Canon 18-200-at is ideértve. A képek egész normális kontrasztúak, élesek és a torzítása sem olyan brutális. -
Zsolto
őstag
válasz
philoxenia #25 üzenetére
Akkor ez az első obi, amit itthon érdemesebb megvenni. Persze még így is drága sajnos.
-
Zsolto
őstag
...viszont rugdossatok meg, de szerintem ez a Tamron nem tűnik rossznak arra, amiről itt beszélünk.
-
Zsolto
őstag
A 17-70-nel semmi bajom, csak rövid. Nagyon szeretem ezt az obit, ennyi pénzért a legjobb kompromisszumnak tartom, igaz, hogy hármat is ki kellett próbálnom, mire összejött az AF a 400D vázzal (és még most is gyanús néha
, de egyáltalán nem vészes).
Viszont utazáskor, amikor hol ezt, hol azt fotózok gyors egymásutánban, macerás az obicsere. Tudom, nem profi hozzáállás, de ez van. A kivágás meg szerintem nem az igazi megoldás, azért látszik a képeken, ha vágás eredményei. Tudom, jobb obi kell...
-
Zsolto
őstag
Jaja, köszi, ha már így belemegyünk, akkor pontosítok. Sigma 17-70-em van alapnak, ahhoz képest a 17-85 nem nagy előrelépés, ráadásul volt is olyan obim még az "útkeresés" időszakában, nem voltam elájulva tőle. A 18-200 IS-t nézegettem régebben, de 130k-ért az sem tűnt szuper vételnek. Finnyás vagyok és zsugori
-
KTTech
veterán
Valószínű itt is ugyanaz a trükk lesz érvényben... behazudja a váznak az F5.6-ot, hogy ne tiltson SW-ből az AF szenzor (egyébként F6.5-7 körülig egész jól mennek, F8-nál már nagyon bizonytalanok az átlagos AF szenzorok, legalábbis ennek az objektívnek a "célgépeinél"), a fénymérésnek meg úgyis mindegy, max. azt hiszi, hogy picit sötétebb van "odakint".
-
Úgy tudom, hogy általában a legtöbb af 5,6-ig működ rendesen, felette elég bizonytalan, ennek meg a tele végén 6,3...
Mondjuk a bigma is, mégis megy, de trükközik és azt hazudja, hogy ő 5,6.... -
rumos14
nagyúr
néztem én is a Tamron 18-250-esét, de egyelőre lemondtam róla, pedig de utáltam most hétvégén a fagyban a hegyen obit cserélni...
-
-
Meglátjuk, de nekem van egy olyan érzésem, hogy a bukik 1,01 v 15 szorzóval adnák a 16-85-öt nyerőnek a sigma 18-150 közötti élességéhez képest
Nem akarom eltemetni ezt az obit, biztos megvan a helye a piacon (fentebb írtam, hogy hol), de nekem nem kellene utazózoomnak és valami azt súgja, hogy neked sem...
-
Van több ilyen kitobi, ami ennek a közelében mozog. Pl. Nikonnak a 18-105 vagy 18-135. Vagy ott a sony 16-105, de ha magasabb kategóriákban keresgélünk, akkor ott van pl. a Zuiko 12-60 (vagy akár még a 14-54 is beleférhet), az általad említett sigma 18-125 is elmegy, de biztos van a Canonnak is ekörüli zoomja, ami fényerősebb és sokkal szebb rajzú, mint ez a sigma rettenet...
Persze az "ideális" utazózoom egy 24-600 f2,8 lenne tökéletes rajzzal 30 deka súllyal és 100k alatti árral, de a realitások talaján maradva ez valszeg a közeljövőben nem fog összejönni
-
Zsolto
őstag
Én is úgy érzem, hogy a 18-125 táján lehet (legalábbis a Sigma ár- és minőségkategórián belül) a vállalható kompromisszum határa. Abból van is már OS-es változat, de HS-t még eddig nem tettek bele.
Te átszámított 28-140 közti obinak melyiket tartod "nem rettentő minőségűnek"?
-
ennyire nem egyszerű a helyzet. lehet létjogosultsága egy ilyen üvegnek is, persze nem mindenáron. én egy leica 14-150-ért ölni tudnék...
mondom másképp: vagy van időd és lehetőséged obit cserélgetni (több obit vinni), vagy nem. ha van, akkor egy 16-85 VR + 70-300 VR sem az igazi, a fixek a tutik: szép bokeh, jó fényerő, kevés torzítás stb. ha nincs, akkor viszont az előző két zoomból eleve csak az egyik lesz nálad.
inkább úgy mondom, hogy a 16-85 helyett egy 18-250-nek tényleg hoznia kell valami pluszt. például éles képet 18 és 150 között. megbocsátható a fölötte lévő kevésbé éles tartomány, mert még mindig jobb, mint ha nem lenne semmi. de, ha alul is jóval gyengébb a 16-85-nél, akkor nincs plusz igazából.
-
Van egy olyan érzésem, hogy ez is a marketing miatt született, mert egyre több az olyan "fotós", aki a 26x-os zoommal megáldott kompaktját cserélné, és hát micsoda dolog az, hogy csak 3x-os zoom van a kitobin (a fixekről nem is beszélve...). Az, hogy milyen a minősége kevésbé érdekli, az meg, hogy 6,3-as fényerő, meg torzítás, meg lágyulás nem mond neki semmit.
Szvsz akit ténylegesen érdekel, hogy milyen képet készít, az nem vetemedik ilyesmire. Utazózoomnak azért nagyon elég egy átszámított 28-140 közti obi, amit már lehet kapni értelmes áron nem nagyon rettentő minőségben... -
-
Zsolto
őstag
Egyelőre még én is csak fontolgatom egy igazi utazózoom megvásárlását. Korábban nagyon elszánt voltam, csak prime obik voltak a táskámban, de ahogy öregszem és nő a család is, egyre kevesebb kedv és idő van obit cserélgetni.
Ezért figyelem a piacot, hogy lesz-e normális áron vállalható kompromisszumra kényszerítő obi. Kicsit irigylem a nikonosokat a stabilizált 18-200 VR obiért, aminek a jelek szerint nagyon jó a képe. A Sigma eddigi stabis utazózumjai nem győztek meg annyira, hogy vásároljak is. De ez is el fog jönni, lassan beadom a derekamat
-
ami jó: van stabi és hsm. a tamronok nem rosszak, de kell a gyors fókusz egy ilyen mindeneshez, márpedig ott komolyan kullognak. hátha a sigma most odateszi magát. ha 18-tól legalább 150-ig éles, már érdekes lehet.
-
KTTech
veterán
A képminőséggel kapcsolatban vannak félelmeim (mindkét végén
), de alapvetően egyetértek veled: annó nekem is volt 18-125-öm (igaz Canonon), utazó obinak tökéletes volt. Aztán egy szalagkábel szakadás után megváltam tőle, azóta meg komolyabb obik vannak, de kényelem szempontjából a legjobb volt a kis és könnyű Sigma (annó kis táskával mentem kirándulni: 350D, 18-125, 430EX, most meg leszakad a vállam a fotóstáska alatt
)
-
Zsolto
őstag
Nekem Minolta foglalattal volt 18-125-ös Sigmám, stabi nélkül, nagyon szerettem, jó átfogása volt és utazó zoomnak prímán megfelelt. A 18-200-asnak már észlelhetők a hibái a hosszabbik végén, de ha ez a lencse a 250-es végén csak annyira lesz "rossz", mint a régi 18-200-as a 200-as végén, akkor lesz létjogosultsága szerintem. Az embernek nem mindig van kedve magával cipelni a specifikus obikat (már ha van neki egyáltalán).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Ingyenes az Epic Store-ban a ma megjelent Deliver At All Costs
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tőzsde és gazdaság
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- ASUS blog: megfizethető Wi-Fi 7 routert mindenkinek!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 4th - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest