- Androidos tablet topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BIOS frissítés
- Samsung LCD és LED TV-k
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Komplikato #32 üzenetére
mindig ez a hulye fizika.
-
Chaser
legenda
válasz
Komplikato #29 üzenetére
mire ezt kifejlesztik a gyári megépül ( : vagy mehet a 7/5/3nm helyére, nem tudom hogy "pakolják" ezeket
és azt sem hogy fogják megoldani a hűtést desktop cpu fronton
sokszor már a 7nm is necces, azt meg nem hiszem hogy drasztikusan csökkenteni tudnák a maxibális zabát -
Komplikato
veterán
Mai nap híre volt, hogy a TMSC és az NTU (egyetem) elkezdte fejleszteni az 1nm-es gyártástechnológiát egy nem annyira régi felfedezés alapján. Nyilván nem pár hét az ilyesmi átfutása, de érdekes mennyire belehúztak. Persze ettől nem lesz gyártókapacitás gyár nélkűl.
-
hokuszpk
nagyúr
"Egy időben az AMD egyáltalán nem gyártatott a GF-el én úgy tudom."
rosszul tudod. eleve ugy adtak el a Nemet gyarat, hogy vallalták : a GF kapacitasanak nagyreszet lekotik.
ezt a szerzodest hoszabbitjak meg / targyaljak idonkent ujra , ez a hir is epp egy ilyen hoszabbitasrol szol. -
Petykemano
veterán
Én egy olyan pletykát is hallottam, hogy a Samsung 14nm-es fejlesztése azért sikerült - még - versenyképesre, mert akkoriban nagyszámú mérnököt csábítottak át a TSMC-től, akik vitték magukkal a tudást. ("kémkedés")
Aztán ez az erőforrás kimerült és ezért látjuk kissé "szerencsétlenkedni" a Samsungot megint a 7nm-rel. "Szerencsétlenkedni" - arra értem ezt, míg korábban a Samsungnál volt 14LPE, LPP, LPC, ami egyfajta továbbfejlesztésnek számított és minden számnak megvolt a maga fejlődési útja 10LPE, LPP, stb
Addig most úgy tűnik, hogy a Samsung átállát a számcsökkentésre.
a 14-es vonal 11LPP-ben végződött
a 10-es vonal 8-asban (nvidia)
És a 6, 5, és 4 számmal ellátott fejlesztései is mind a kezdeti 7nm változatai.Konkrétan erre gondolok:
[link]
Nyilván azért csökken a szám, mert nő a sűrűség. Ugyanakkor mégis azt a benyomást kelti, hogy azért az Samsung 5LPE - mivel az még mindig csak egy 7nm-es node leszármazottja - gyengébb lesz, mint a TSMC 5nm-e.
Aztán persze majd meglátjuk. Az nvidia jelenleg egy 8nm-es node-on van, ami a 10nm-es leszármazottja. Elvileg jelentős előrelépés lehet, ha a Samsungnál maradva 5-7nm-es változatra lépnek. Viszont nem tudnék mondani egy terméket sem, amit ezen készítenek. Ezért gondolom, hogy kicsit mintha lemaradtak volna. (Úgy tűnik, mintha a 8nm-es yieldet is az nvidia rántotta volna föl.)
-
Yutani
nagyúr
Ott kezdődött, hogy a GF egyes gyárai az AMD saját gyárai voltak. Aztán az AMD kiszervezte a gyártást, jött az arab tőke és megalakult a GF. Tehát az AMD-nek történelmi múltja van a GF-zal, ha úgy vesszük, nem is szakadt el tőle a mai napig. Aztán amikor a GF úgy döntött, hogy nem fejlesztik ki a 7nm node-ot 2018-ban, akkor az AMD-nek mindenképpen lépnie kellett, ment a TSMC-hez, de továbbra is maradt szerződő partnere a GF-nek.
Majd egy évvel később, 2019-ben indítja a GF a pert, amiben 16 szabadalom sértéssel gyanúsítja a TSMC-t (még a 7nm-es technológiával kapcsolatban is, amit ki sem fejlesztettek). Két hónappal később a TSMC viszontperli a GF-et szintén szabadalom sértésért, majd rövid időn belül megegyeznek keresztlicensz szerződés megkötésével.Nyilván megy az ipari kémkedés oda-vissza, szóval mi innen ki nem tudjuk okoskodni, hogy kinek volt igaza. Az, hogy a GF inkább megegyezett a TSMC-vel, semmint hogy kitart a maga igaza mellett, azt mutatja, hogy ők sem ártatlanok.
Emellett a GF csak 2019 elején tekintett el a büntetéstől, ha az AMD más bérgyártóhoz fordul (7nm, TSMC), közel fél évvel később, hogy bejelentették, leállnak a 7nm fejlesztéssel. Vagy inkább dicsérjük meg őket, hogy milyen rendesek voltak, mert engedték az AMD-t fejlettebb node-hoz jutni?
Nem kell sajnálni a GF-t.
-
hallador
addikt
Egy időben az AMD egyáltalán nem gyártatott a GF-el én úgy tudom. Most ezért ez a szerződés különben minek kötöttek volna teljesen újat, ha lett volna. Azt tudjuk hogy a 7nm előtt a GF volt a gyártó partner mitöbb egy időben az AMD is volt részvényes a cégben.
Igen valóban azóta megegyeztek.
Bár ugye szerinted semmi köze a két cégnek egymáshoz mert a TSMC a piacvezető technológiában csak akkor magyarázd már el miért kellett ez a kereszt szerződés. Mert nem értem arcostárs.... -
Yutani
nagyúr
TSMC and GlobalFoundries will cross-license each other's patents as well as those patents that will be filed during the next ten years, the companies said in a joint statement.
Történt mindez 2019 októberében. Egyébként meg ennek szerintem semmi köze az AMD és GF közötti WSA-hoz, nem 2019-ben kötötték.
-
hallador
addikt
Gondolom itt arról van szó, hogy a GF beperelte a TSMC-t az összes ügyfelével együtt. Mert a TSMC nem alaptalanul jutott hozzá a GF technológiához. Amit persze elfelejtettek közölni a GF-el. És az AMD most ettől mentesült.
-
Chaser
legenda
válasz
Geri Bátyó #16 üzenetére
jó lesz, de nem kánaán, az igp-nek semmi nem elég kb - na jó az túlzás -
találsz róla tesztet, több órajel/késleltetés mellett vannak tesztek
3600 c14 már jobb lenne, pláne 3800 c14 ( :
ha 3 év garos és 75e az jó volt
tudom mennyi a 3600 és tudom mért annyi...és tudom azt is mért nagyítóval van 4650g és 4750g
köszönjük amd! ( : -
Geri Bátyó
addikt
Gyanítom, hogy a 3600 CL 16 jó lesz hozzá!
BOX ebből nem létezik, de nem mutyizott. Teljesen hivatalos, 3 év gar. és van gyári hűtő is, csak nincs összecsomagolva (ugyanitt bontatlan gyári hűtő eladó).
Kétségtelen, hogy a 3600-nak 55 körül kellene lennie, de inkább 65-70 jelenleg. Egy RX550 2GB meg még minimum ugyan ennyi. -
Chaser
legenda
válasz
Geri Bátyó #14 üzenetére
kell hozzá gyors ram, akkor 1050 környékén karistol
kommersz rammal nem
minél magasabb órajel és szűkebb késleltetés
az az igp rákfenéje mint mindig
ez igazán versenyképes akkor lenne, ha rátolnának az alaplapra 4gb gddr6-ot a vramnak egy erősebb igp-vel, de legalább gdd5-öt
jó ár lenne, ha nem mutyizott oem lenne és újan vetted 3 év garral - bár nem tudom, ezeket egyáltalán tolja-e az amd box verzióban -
a box 3600-nak illene valahol 55-60e közt lennie újan boltból - volt is már 55e, és nem a ft miatt szállt el az ára -, csak ugye ha az amd rosszul matekozik akkor nem annyi ( : -
Geri Bátyó
addikt
válasz
Petykemano #4 üzenetére
-
Chaser
legenda
és drága is lenne, nyilván nagyon
nincs ellenfelük, de ha még dvga hiány/drasztikus drágulás is ráfejel az csak tetézi az árat
az új intel igp-t is kiröhögi egy gt 1030...azért a 4xxx apu-k már az 1050 környékén vannak és hát azok sem apróért mennek...ha egyáltalánéppen elérhetőek
de ha ki is hoznának valamit megint sokan akarnák venni, drága lenne az is
amíg az ok nem szűnik meg, sajnos az okozat sem fog -
Chaser
legenda
tudsz gpu-t venni..ha megfizeted
nem tud hova lépni amíg a bányáaszda pörög, max "képet ad" igp-t belevág minden cpu-ba, csak hát ugye aki játszana/vga-val dolgozna előrébb nem lesz
pláne hogy igp-s amd cpu mostaniakból meg régebbiekből is ha van is rohadt drágán
legfeljebb ha nem fogy a cpu majd több konzol soc-ot gyártanak ( : sztem nem esnek kétségbe -
Komplikato
veterán
Valamiért az jutott eszembe, hogy mikor lesz hivatalos és főleg kapható az x570S chipset, ha már két gyártó teljes listája kiszivárgott ezekről?
-
Yutani
nagyúr
Abu85: 2018-ban arról írt pl. a TPU is, hogy a Samsung is besegít a Polaris 30 gyártásába a 11LPP "nodelet"-en, ami szintén a 14nm-es node-ból származtatott gyártósor. Ez megvalósult? Mert azóta sem hallottam róla, de a TPU GPU adatbázisban az szerepel, hogy a P30 két helyen készül.
-
Chaser
legenda
nema'
a gt 1030-ak nem a samu 8nm-en készülnek, hanem még 12 v 14nm-esek, mégis egyre drágulnak...van modell aminek az ára már a 60e ft-ot verdesi, és egyre kvesebb modell kapható azokból is
ha lenne is papíron "olcsó" amd vga a közeljövőben, az a gyakorlatban fájni fog..."mindenki" azt szeretné venni -
Z10N
veterán
"illetve kisebb mennyiségben korábban már letervezett, kivezetés alatt álló termékek"
"a cégek ugyan átválthatnak modernebb dizájnokra, de a régi hardverek egy részét akkor is megtartják huzamosabb ideig, mert ezekre megfelelő árazás mellett bizony megmarad az igény."
Polaris 40?! -
Novver
senior tag
Epekedve várom azokat a cikkeket amikben végre beindítják az új, még épülő üzemeket.
Ezek a hírek annyira nem hatnak meg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Most már nem csak 7 nm-es node alatt gyártathat akármelyik partnerével az AMD.
- Androidos tablet topic
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- Politika
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Autós topik
- BIOS frissítés
- További aktív témák...
- Honor 400 Lite,új 0 perces, 2év garival
- XPS 15 9500 15.6" 4K+ IPS érintő i7-10750H GTX 1650Ti 16GB DDR4 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Logitech g920 váltóval
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G733QS! 17.3 Col / 300HZ / RTX 3080 16GB / R9 5900HX / 32GB DDR4
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest