Rugalmasságot biztosít a GlobalFoundries és az AMD új megállapodása

Most már nem csak 7 nm-es node alatt gyártathat akármelyik partnerével az AMD.

A GlobalFoundries még a 2018-as esztendő nyarán jelentette be, hogy lelövi a 7 nm-es fejlesztéseit, de az AMD rögtön reagált, hogy őket ez a döntés nem érinti, mivel a TSMC gyártástechnológiájára dolgoztak. Ehhez azonban újra kellett tárgyalni az akkor érvényben lévő WSA-t (Wafer Supply Agreement) az arab tulajdonban lévő bérgyártóval.

Hirdetés

Az új megállapodás a 2019-es év elején született meg, amely lehetővé tette az AMD-nek, ha a 7 nm-es, vagy ennél modernebb node-ok esetében szabadon választhat magának bérgyártót, és ezért nem kell büntetést fizetnie a GlobalFoundries felé. Ellenben a nem ennyire modern node-ok esetében továbbra is a GlobalFoundries maradt az AMD partnere, ami az egyes processzorokon található I/O lapkák szempontjából jól is jött.

A most bejelentett új WSA keretében ez a kötelezettség is megszűnt, az AMD mostantól akármelyik bérgyártóval köthet szerződést, akármelyik node-ra, miközben ezért nem számol fel büntetést a GlobalFoundries. A változás valószínűleg abból ered, hogy az arabok mostanság a specifikusabb, FD-SOI technológiára fókuszálnak, ami az AMD-t különösebben nem érdekli, viszont a két cég ettől még kapcsolatban maradhat, így az érintettek megpróbálják a korábbi szerződést rugalmasabbá tenni. Ez jó az AMD-nek, hiszen innentől kezdve szabadabban tervezhetnek a nem annyira modern node-okra is, illetve a GlobalFoundries sem jár rosszul, ugyanis az egyik legnagyobb partnerüknek még évekig szükség lehet a szolgálataikra, ami anyagilag nem elhanyagolható szempont. Idővel várhatóan berúgják az FD-SOI eljárások szekerét, addig viszont csak nyerhetnek azon, ha az AMD – akár kötetlenebb szerződés formájában – rendeli a lapkákat tőlük.

Az új megállapodás keretében az érintettek megegyeztek a 2022-re, 2023-ra és 2024-re vonatkozó minimálisan megkövetelt rendelési tételéről a waferek tekintetében. Ezt jó eséllyel teljesíteni is fogja az AMD, hiszen az aktuális dizájnok azért pár évig még kitartanak. A vállalásáért a GlobalFoundries összesen 1,6 milliárd dollárt kap.

Az AMD közleménye szerint a 12 és 14 nm-es GlobalFoundries node-okon főleg I/O lapkák fognak készülni, illetve kisebb mennyiségben korábban már letervezett, kivezetés alatt álló termékek. Itt fontos kiemelni, hogy a cégek ugyan átválthatnak modernebb dizájnokra, de a régi hardverek egy részét akkor is megtartják huzamosabb ideig, mert ezekre megfelelő árazás mellett bizony megmarad az igény.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés