Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
"te el sem tudnad kepzelni, hogy milyen regi forditoval dolgozok nap mint nap (nem dzsunka ceg), ami a procinak milyen regi uzemmodjara gneral kodot..."
Hát... ami olyan ősi, futhatna szoftveres emulátoron is, végül is pl. egy DOS-os időkböl megmaradt csodához csak jó az a sebesség is... Lásd C64 programok PC-n.
És persze itt most PC-kröl van szó, nem vmi mainframe-ekről (EBCDIC baby!
).
-
ddekany
veterán
"gondolj bele pl. abba, hogy egy 3000 fős direktmarketing call center számára szerzel be PC infrastruktúrát. a jól ismert, kezelhető problémákkal rendelkező WinXP-t választod, vagy valami újat"
A x86-os és a ValamilyenMásVasraKészült XP közt nem olyan nagy a különbség. Kevesebb, mint pl. az XP és a Vista közt van. Igen, Vista-t is kerülik nagyobb cégeknél egyenlőre, de hát előbb utóbb az lesz a szokványos, és akkor a 3000 fős call centerben is az lesz. Szóval megy ez... szerintem túl drámainak gondolnak egyesek egy ISA (és társai...) váltást.
-
ddekany
veterán
válasz
Dare2Live #150 üzenetére
"ismerek jópár pldt hardver/sw független VMes dologot, hogy a legismertebbet mondjam ott a mindent kihoztak/nak amit csak lehet a Javabol azerus. Tessék összelőni méretben/memo foglalásban/cpu terhelésben egy utorrentel."
Épp épp azt mondtam, hogy újra kell fordítani a programot, tehát natív lesz, nem lesz lassabb. A VM-es dolgot zárójelben jegyeztem meg... a Java-t pl. én sem erőltetném desktopon, és akkor én még elsősorban egy Java-s ember vagyok. A Java maradjon egyenlőre a szervereken, szerintem...
-
ddekany
veterán
Szerintem viszont műszaki szemmel értelme nincs sok... Ugyanis, ha van Windows, meg driver, meg ilyen-olyan compiler IA-64-re (vagy akármilyen új hardver-platformra), akkor már nem nagy ügy kiadni rá az alkalmazásokat (Office, Photoshop, Half-life, akármi), hiszen ugyan azokat az API-kat használhatják, csak az ISA más, de az meg kit érdekel, megoldja a C++/Pascal/akármi fordító. Jó, igaz, kétféle változat kell mindenből a "boltok polcaira", de ez lényegében már disztribúciós gond (és mivel van Internet, egyre kevésbé), nem műszaki. Persze az egyik nagy "ha" itt az, hogy legyen az új vasra Windows... viszont ezen pont nem tud segíteni az x86 emuláció. A másik nagy ha a driverek megléte, de ha más az I/O (és persze, hogy más), akkor drivereknél sem segít az x86 emuláció. Szóval, itt talán a "mainstream" desktop szoftverfejlesztői kultúrával van a gond, hogy egyszerűen nincs benne a világképükben, hogy Az Egyetlen Szent x86-on kívül más is van. Mert már egy ideje nincs is. Ördögi kör...
-
ddekany
veterán
Én meg ott (is) látnák menekülési lehetőséget, ha a hardver független alkalmazásfejlesztés fokozatosan mindennapos dologgá válna. Mert ha kb ugyan az az OS és pont ugyanazok az alkalmazások rendelkezésre állnak a régi és az új platformon is, akkor már nem nagy ügy egy drasztikus ISA váltás sem. Végül is a kód túlnyomó többségét csak újra kell fordítattni, és kész, szóval nem nagy ügy (vagy alkalmazások esetén, ha vmi Java-szerűségben íródik, újrafordítani sem kell). A legmunkásabb az OS portolása a másik hardverre, na meg a driver-eké, de pl. van többféle platformra "Linux" is, stb, szóval látszik, hogy ez gyakorlatban is igenis lehetséges, nincs valódi technikai akadály. De hát az üzleti kicsinyesség, ugye...
-
ddekany
veterán
válasz
#95904256 #137 üzenetére
Ki tudja... de ha nem, akkor ahhoz valami nagyon durva adatfeldolgozó képességnek is kell járulnia, különben nincs értelme pl. sejt és neurális háló szinten letárolni a szörnyeket a Doom XXVI-ben.
Engem amúgy főleg az érdekelne, hogy valaha lesznek-e még nagy váltások (pl. rendes ISA váltás), vagy most már örökre beleragadt ebbe a kompatibilitás miatti végtelenségig menő toldozás-foltozásba a mainstream számítástechnika. Az Intel megpróblta otthagyni az x86-ot (Itanium), de hát az AMD elrontotta a 64 bites csodájával... (Persze lehet, hogy ennek csak örülhetünk... ki tudja.)
-
ddekany
veterán
Jé... OK, igazad van, ezt (Address Windowing Extensions-t) nem ismertem. Viszont ahhoz, hogy ezt kihasználja egy alkalmazás, a készítőinek kell "kézileg" megoldani a lapozgatást, szóval elég kínos (ellenben a 64 bites program esetén, ahol semmi ilyen plusz programozói munka nincs). Retro feeling... tiszta DOS EMS (csak ott még az 1M átlépése volt a gond)!
-
ddekany
veterán
"Windows esetén már rég túlnőttük a 32 bites limit(ek)et, csak nem szembetűnő."
Olyan szemponból nem, hogy egy alkalamzás tuti hogy nem tud lefoglalni megának pl. 5G memóriát. (Azt hiszem XP esetén valójában max 2G-t tud, de ez most minegy, a kemény elvi határ a 4G minusz kernel (és minusz videómemória és hasonló aprólék, ami még esetleg ugyanbban a címtérben akar fetrengeni)).
-
ddekany
veterán
-
ddekany
veterán
válasz
hobizsolti #112 üzenetére
A lebegőpontos számításhoz külön 80 bits regiszterek vannak (x86-nál... pontosabban x87-nél, de most mindegy) mióta csak megjelent. Ez független az általános célú regiszerek méretétöl. (Jó, mondjuk átmenetileg lehetnek a lebegőpontos számok általános célú regiszterekben, és akkor most már a 64 bites lebegőpontos számokhoz nem kell két regiszter...)
-
ddekany
veterán
Nem vettem részt egy játékmotor fejlesztésében sem, de nagyon valószínűnek tartom, hogy a forráskód 99% úgy maradhat ahogy van (csak persze újra kell fordítani (nem programozóknak mondom: a újrafordítás az semmi extra, egy mindennapos dolog, egy gombnyomás)).
Az egész 64 bites mizéria lényege a megcímezhető memória mérete, főleg az egy alkalmazás által megcímezhetőé. Szóval épp itt az ideje... nincs messze, hogy 3-4G vagy több kelljen pl. egy játéknak.
Azért a régi AMD-s reklámfilmért meg köszönet a PH!-soknak. Majd jól seggberúgja őket érte a szponzor, ha az AMD köztük van...
Na szóval, ilyen ez. Hazudnak bele az ember arcába.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Autós topik
- Linux kezdőknek
- Milyen videókártyát?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen processzort vegyek?
- Villanyszerelés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Digital edition! OLVASS!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest