Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Bari

Modder

válasz jurdan #126 üzenetére

Szia!

Köszönöm :R

A maratókád 5mm-es üvegből készült, FB.S üvegragasztóval ragasztottam össze. A talp amire ráragasztottam az 50×14cm-es, és körben 2cm-es üvegcsíkok vannak ráragasztva, hogy ha esetleg kifolyna a marató folyadék ne az asztalra folyjon, lényegében ez alkotja a tartály alját is. Az eleje és a háta 40×25cm-es üveglapokból áll, az oldala 4cm széles, a tartályba a két kis tartókonzol között 34cm-es távolság van. A legnagyobb nyák amit még bele lehet tenni maratáshoz kb 30-32×20-22cm. Nagyjából 2,5-2,6 liter folyadék fér bele, ebbe a mennyiségbe 1kg Nátrium-perszulfát-ot (Na2S2O8) tettem. Melegíteni egy 100W-os akváriumi fűtőtesttel melegítem, a buborékokat egy közepes méretű akvárium levegőztető állítja elő. A maratandó nyákot egy plakát/poszter tartó sínbe lehet beilleszteni és betenni a maratóba így több kisebb darab is maratható együtt. A tartókonzolban 3 ilyen sínnek van fészek csiszolva, de a tapasztalat az, hogy csak egyet érdemes használni, mert a felszálló buborékok miatt összetapadnak a felületek és az az oldal később maratódik le. Nátrium-perszulfát-ot vegyszerboltban lehet beszerezni, mikor legutoljára vásároltam 1100ft/kg volt az ára, viszonylag elég sok nyák maratására elég. Kicsit lassabb mint a vasklorid de nem büdös, nem fogja meg a tárgyakat, ha ruhára kerül vízzel kimosható, max a színét szívja meg. Nyalogatni mondjuk ezt sem érdemes, mert mérgező, de lakásban is nyugodtan használható, nem büdös mint a vasklorid vagy a sósav/hidrogénperoxidos marató.

Új hozzászólás Aktív témák