- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- OLED TV topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- DUNE médialejátszók topicja
- iPad topik
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
KAMELOT
titán
Hát szerintem is jobb volt az előző mac pro. Volt lehetőség különböző konfigurációkat választani. Mert úgy őszintén ki hordozgatja a gépét ide oda?!?! Asztali gép azért van, hogy otthon legyen. Laptop van mobilitásra ott egyben van minden. Ahogy írod, most kicsit visszaléptek.
-
hallador
addikt
Ez igaz, de innentől kezdve a Professzionalitást meg a Mac Pro-t nem lehet egy kalap alatt emlegetni. A Mac Pro vissza lépett kettő szintet. Elvesztette a professzionális felhasználói piac egy jó nagy részét. Valamint azon gyártói támogatók jó nagy részét akik itt jelen vannak.
Az az megmaradt, a HOME / fél profi szinten. A méret a workstationok esetében nem szokott meghat
rozó lenni, a fogyasztás pedig szintén nem.Körülbelül egyedül az ADOBE aki még nagyon számít a Mac Pro-ra legtöbben már az előző szériáknál is kihátráltak mögüle (Avid), sőt olyan is volt aki egyenesen figyelembe sem vette, hogy létezik, pedig a professzionális piacon meghatározó szereplő (Canopus).
-
KAMELOT
titán
Igen maga a gép tényleg erősebb. A lényeg a mac pro-nál viszont a méreten van. Azaz milyen kicsi házba tettek milyen erős gépet. Ugye és a táp is kérdéses, mert oda min. 800W táp kell és általában egy ekkora táp akkora mint maga a mac pro.
Mondjuk a HP-nál ez elég durva:
16 DIMM slots, up to 512 GB, 8-channel ECC DDR3 1600 MHz, 4 channels per CPU -
KAMELOT
titán
Kíváncsi leszek a tesztre meg milyen hardverek lesznek benne. Elég mini gép lesz.
-
hallador
addikt
válasz
M@trixfan #81 üzenetére
Várj csak nem.
Én konkrétan egy 8 rackes szervertermet tartottam karban, és én választottam ki a szoftvereket. És én építettem fel a szervertermet is amíg Magyarországon dolgoztam. (logilusan nem egyedül építettem fel, de a hardvereket én választottam, majd a felhasználásnak megfelelően a szoftvereket is.)
Rossz a logikád, magadból indulsz ki rossz a vonal.
"A System 7.53 pedig még rosszabb volt az XP-hez képest
Afölött azért ne menjünk el, hogy az OS 9 élettartama az 1999 végétől 2001 végéig tartó két év volt, míg Windows XP 2001 nyarától 2008-ig tartott. Az XP-t az OS X-hez illik hasonlítani, az pedig kb. a "no comment" kategória informatikai szempontból, gondolom ezt nem kell ecsetelni."
Ez nagyon szép, csak az Avid akkor is átírta a komplett rendszerét Windows-ra, mert a Mac OS nem volt alkalmas feljesztésre. 2002 - 2004 között nyilván azért volt az Avid fele funkcionalitással Mac-en, mert a MacOSX annyira jó volt ekkor? Nem azért mert az XP testre szabhatóbb volt programozás szempontból?
[/]Ez logikailag csak annyit jelent, hogy szám szerint az a 7 stúdió biztosan nem használt ahol dolgoztál. A 6 váltásból ítélve iparilag nem reprezentatív méretű helyen dolgoztál, hiszen komoly helyeken nincs ekkora fluktuáció.[/|]
Várj csak (Telemedia, IMC, Tematic, Iko, Eso, TV2, RTL) ebbol kettő a föld legnagyobb bérgyártója, nem nem reprezantív egyáltalán
Ez így nagyon meredek, nyilván nem véletlenül a karbantartó informatikus vagy a rendszergazda viszi a kreatív vonalat és az irányítást.
----Igen utoljára egy 13 Rackes rendszert vittem egyedül. Valóban nem. Tudod olyanokra gondolok, hogy mikor megkérdezed a "Művész" urat, nem egyel nem kettővel találkoztam, hogy Te figyu má, akkor fel kellene tölteni a cuccot FTP-re, az anyagot MPG-ben kapod, meg kellene vágni Broadcast MPG-ben kérem. Ki akarom játszani egy Air Box-al.
Válasz: Nem tudja a gépem, nekem csak QuickTime jó. MIért min vágsz? Final Cut. ???? (Mi van ember????)
15 éve "vágó", vagy művész, vagy a fene tudja mi, de hogy nem ért hozzá az tuti.... Ja ez nem egy hanem kb 5 - 6 ilyen "művész"-el találkoztam.
----
Te figyu 25 MB-es DV avi-ban van az anyag, studiófelvétel, utómunkához... kellene akkor ez mpg streamben. Azt nem tudom felhasználni, mert? Final Cut...
----
A Kedvencem...
EX3-as Sony. A seggfej, ne haragudj művész. Leszedi a kártyáról az anyagot, majd: nem tudom betenni a Final Cut-ba, tényleg bazzzzeg. Mikor a final cut az XML-t behúzza simán a kártyáról?
----
Ftp-nek kellene ide és ide feltölteni sftp, én nem használok ftp-t mert csak megosztom a macan és faszán látja a másik.
-------Adunk kártyát, itt van Decklink Extreme 3D, rögzíts belőle anyagot, itt az SDI kábel.
SDI, azt én nem tudok (?????)
-----
Ezek az emberek 15 éve vágnak???
Szerinted?
És nem fikázás ez megtörtént.....
Ha azt mondod "művészkedés" én azt mondom pont a legfontosabb részletekbe nem látsz bele, tehát nem tudod megítélni melyik szoftver milyen részfeladatra milyen mértékben alkalmas.
Hát ha csak a final cut-ot ismerném tuti, pont azért nem szeretem, mert még ismerek 5-öt.
Kreatív elemet tartalmazó munkafolyamat hatékonyságát soha, még egyszer mondom, soha nem a nyers teljesítmény adja meg kizárólag
Meséld el ezt egy olyan helyen, ahol mpg4-ben real time kell kijátszani élő adásban a jelet, úgy, hogy az egyik kártyán bemegy a jel, rámegy a crawl, és a másik gépen meg kimegy az adás SDI-on. Ott ezt meséld el a broadcast rendszergazdának, hátha megérti....
Igazán komoly stúdiókban csak az editálási mukafolyamatra külön tartanak Mac-eket.
Na igen ez a múlt...
A másik oldala meg nekem furcsa, hogy valaki azt várja el, hogy az Apple adjon datacentert, renderfarmot, Marsraszállást. Az Apple alapjaiban mindig a személyi számítástechnikáról szólt. Mellesleg a professzionális felhasználás nem a volumentől függ.(/I)
Hát pont ezt mondom én is, az Apple workstationok 5 - 6 éve a fél profi kategóriát képviselik.
Atyaúristen!
Ez több fronton durva, nem bántásból mondom, de eredetileg mást akartam ide írni. Ezt nem én fogom megmagyarázni most neked.
Pedig elmagyarázhatnád, de komolyan.
Mégha Mac ügyben nem is vagy képben, de a munkaállomás lényegét érteni kellene.
Én kb 10 éve használok Workstationokat. Értem a lényegét hidd el. A tény tény marad számítási teljesítményben bizony igaz ez az állítás.
Ott van még a heterogén számítás teljesítménye, a zeneipar, stb... Á, ez most nagyon hosszú lenne tényleg...
Pont pár hónapja jártam a BBC-nél, neked megfelelő refferencia? Nincs mac, a föld legjobban felszerelt hangstúdiója.
Ne keverkük ide a "DJ" "Művészeket"
Itt is van Marsraszállás, banki szerverközpont, stb... Ez nem igazán releváns a Mac Pro szemszögéből. Azt senki sem mondja, hogy ezentúl az amerikai hadsereg lecseréli hengeres Mac Pro-ra a szervereit. Viszont ennek nem komplementere az, hogy egy Apple platform alkalmatlan komoly munkára. Úgy érzem valamilyen régi gyökerekből fakadó, indulatokkal táplált képet festesz. Ráadásul egyébként pont a prosumer irányba való nyitás miatt szinte biztos, hogy töb fog fogyni mintha az általad említett gépekből kiemelnénk egyet. Még az is különbség, hogy az Apple egyáltalán nincs arra kényszerítve, hogy az említett márkák kategóriájával versenyezzen. Ez lehet elsőre nem teljesen világos, ehhez azért részletesen ismerni kell a cég történelmét, üzleti helyzetét.
Sajnos itt nem jön be a Te utálod a Mac-et én meg nem utálom jelző rendszer, ezek sajnos tények. A Mac Pro ellentétben az előző szériákkal visszalépett. röviden ennyi, ehhez nem sok köze van annak amit fentebb leírtál. Aztán Workstation nem alkalmazás szerver.
Ez olyan mint bioinformatikus barátomnál tömve van az említett gépekhez hasonló a szerverszoba, de jól elzárt helyen. Senkinek nincs kedve olyan zajszint közepette dolgozni, ráadásul csúnyák is. Azon a területen pl. a unix/Linux átjárhatóság és a sok prezentálás miatt népszerű a Mac mint frontend.
Frontend-nek jó.
-
M@trixfan
addikt
Röpködnek az érdekességek, viszont most van egy kis időm
(#75) hallador:
MacOS 9 egy szutyok volt a maga korában az XP-hez képest.
A System 7.53 pedig még rosszabb volt az XP-hez képest
Afölött azért ne menjünk el, hogy az OS 9 élettartama az 1999 végétől 2001 végéig tartó két év volt, míg Windows XP 2001 nyarától 2008-ig tartott. Az XP-t az OS X-hez illik hasonlítani, az pedig kb. a "no comment" kategória informatikai szempontból, gondolom ezt nem kell ecsetelni.
Azt sajnos én is tapasztaltam, hogy videós és 3D fronton visszaszorult a platform. Nekem ez nagy szívfájdalmam, a Blu-Ray miatt nagyon haragszom az Apple-re a mai napig. Nem lehet ennyire mindig a jövőnek élni. Sajnos a "computer" szó elhagyása és az Xserve beszüntetése kijelölte az irányvonalat.
"Én személy szerint kb 7 TV-nél, filmstúdióban, utómunka stúdióban dolgoztam informatikusként sehol nincs Mac."
Ez logikailag csak annyit jelent, hogy szám szerint az a 7 stúdió biztosan nem használt ahol dolgoztál. A 6 váltásból ítélve iparilag nem reprezentatív méretű helyen dolgoztál, hiszen komoly helyeken nincs ekkora fluktuáció.
"...alaphelyzetben nem értenek a "Művészek" a szakmához."
Ez így nagyon meredek, nyilván nem véletlenül a karbantartó informatikus vagy a rendszergazda viszi a kreatív vonalat és az irányítást. Ha azt mondod "művészkedés" én azt mondom pont a legfontosabb részletekbe nem látsz bele, tehát nem tudod megítélni melyik szoftver milyen részfeladatra milyen mértékben alkalmas. Igazán komoly stúdiókban csak az editálási mukafolyamatra külön tartanak Mac-eket. Kreatív elemet tartalmazó munkafolyamat hatékonyságát soha, még egyszer mondom, soha nem a nyers teljesítmény adja meg kizárólag. A másik oldala meg nekem furcsa, hogy valaki azt várja el, hogy az Apple adjon datacentert, renderfarmot, Marsraszállást. Az Apple alapjaiban mindig a személyi számítástechnikáról szólt. Mellesleg a professzionális felhasználás nem a volumentől függ."A Mac Pro a G5 után félprofi rszközzé deklarálódott. Komoly stúdió nem áll szóba vele. Arról nem beszélve, hogy az utolcsó Mac Pro-t (nem azt amit még nem lehet kapni) élve nyúzza meg egy Ivy I7 exreme, kis túlzással."
Atyaúristen!
Ez több fronton durva, nem bántásból mondom, de eredetileg mást akartam ide írni. Ezt nem én fogom megmagyarázni most neked. Mégha Mac ügyben nem is vagy képben, de a munkaállomás lényegét érteni kellene. Ott van még a heterogén számítás teljesítménye, a zeneipar, stb... Á, ez most nagyon hosszú lenne tényleg...
(#78) hallador
Itt is van Marsraszállás, banki szerverközpont, stb... Ez nem igazán releváns a Mac Pro szemszögéből. Azt senki sem mondja, hogy ezentúl az amerikai hadsereg lecseréli hengeres Mac Pro-ra a szervereit. Viszont ennek nem komplementere az, hogy egy Apple platform alkalmatlan komoly munkára. Úgy érzem valamilyen régi gyökerekből fakadó, indulatokkal táplált képet festesz. Ráadásul egyébként pont a prosumer irányba való nyitás miatt szinte biztos, hogy töb fog fogyni mintha az általad említett gépekből kiemelnénk egyet. Még az is különbség, hogy az Apple egyáltalán nincs arra kényszerítve, hogy az említett márkák kategóriájával versenyezzen. Ez lehet elsőre nem teljesen világos, ehhez azért részletesen ismerni kell a cég történelmét, üzleti helyzetét.
Ez olyan mint bioinformatikus barátomnál tömve van az említett gépekhez hasonló a szerverszoba, de jól elzárt helyen. Senkinek nincs kedve olyan zajszint közepette dolgozni, ráadásul csúnyák is. Azon a területen pl. a unix/Linux átjárhatóság és a sok prezentálás miatt népszerű a Mac mint frontend.
(#77) Kopi31415Tényleg, második olvasatra most én is észrevettem. Viszont azon nem változtat, hogy várjuk meg mi lesz hivatalosan, mert kategórikusan nem lehet ezt kijelenteni. Az már most biztos, hogy nem csak egy modell lesz, mert az Apple oldalán mindenhol ott van az "up to" a fő paraméterek mellett. Pont az Apple egy olyanPC gyártó aki képes meglépni egy egyedi videokártyát. Az eddigi Mac Pro-khoz is több külsős VGA érkezett, most is van GTX 680 és 7950 is. Az Apple szinte minden termékében minden áramkör egyedi tervezés, mivel lenne másabb egy GPU modul? A logisztikai költségekben olyannyira ne kételkedj, hogy pl.az új iMac esetében megérte bonyolultabb geometriájú dobozt csinálni. Az új Mac Pro térfogata konkrétan nyolcada az előzőnek, a tömege biztosan kevesebb mint a negyede. A nagyságrendi csökkenés logisztikai költségeken egyértelmű.
-
hallador
addikt
-
lenox
veterán
Azert annyira egy mezei HP Z peldaul nem draga. Akkor lesz csak 70k, ha 512 GB ramot akarsz bele, ami videomunkahoz nem nagyon kell, akar resolve, premier, avid, vagy barmi mas lenne rajta. Inkabb olyan 20k specko kartyak nelkul egy normalis konfig. Most is z820-on nyomom, es sok ssd-vel, sas kartyaval, stb. is kijon ennyibol, mondjuk van meg benne majdnem ennyiert spec kartya. De az volt amugy a jellemzo, hogy az eddigi mac pro a z800-zal kb. egyforma aru volt, es a z600 szintjet hozta kb., annyi, hogy ezek a dual procisak voltak, most meg egyelore csak single proc lesz az ujbol, mondjuk az a regibol is olcsobb volt.
-
hallador
addikt
válasz
M@trixfan #74 üzenetére
A probléma ezzel az, hogy a Professzionális videomunka ~ 80 % HP Z. Innentől kezdve a Mac Pro a HP Z, T7600 , Fujitsu Celsius Lenovo ThinkStation D30 mögött fog kullogni és az I7 es suftni power user PC- között.
Az ok egyszerű. Elkezded számolgatni a fenti gépek costumize-álhatóságát, szofver, hardver kompatibilitását, és az Apple-nel kijön, hogy kb egy átlag PC szintjén áll, Xeon Processzorokkal, és félprofesszionális VGA kártyával. Ami valljuk be őszintén nem nagyon zsingeti meg a komoly stúdiókat.
Ha azt nézzük, akkor egy HP Z, vagy egy D30 teljes kiszerelése ~ 70 000 $ (14 - 15 000 000 Ft), célkártyák nélkül (6 -15 000 euro / db), tehát a professzionalitás pénzbe kerül. Ennek a Mac Pro csúcs kiszerelésben is a fele sem.
Persze akik eddig is megvették a "Művészek" ezután is megveszik majd, de ne akard a mai Mac Pro-t összehasonlítani a régi Mac Pro-val (esetleg PowerMac-el), vagy egy HP Z-vel, az újjat sem. KB annyira vannak egymástól, mint a Mac Mini a szervertől.
Mind a kettő szerver, csak nagyon nem ugyanarra való.
És akkor erről ne is beszélgessünk:
[link] Egy C7000-es keretben mert akkor a Mac Pro is csak egy home pc.
-
törölt tag
válasz
M@trixfan #74 üzenetére
"Ezt nem tudjuk előre megmondani, hogy mennyinek kell fogyni ahhoz, hogy profitábilis legyen. Ráadásul nem is kell feltétlenül annak lenni, akár csak presztízsből is megfinanszírozhatja az Apple, vagy egy másik ágazat profitjából. Egyébként azt lehet kívülről tudni, hogy mondjuk a HP-nak hány darabtól "éri meg" specifikusan a Z820 munkaállomás?"
Amire reagáltál nem az Applera vonatkozó plusz gyártósor, hanem a VGA-ra vonatkozó. Gondolom nem véletlenül csak a csúcs VGA-val jön az AMD-töl is, mert az éves volumen csak egy típussal rentábilis.
"Ez a VGA csere érdekes dolog, engem is elgondolkodtatott. Mondjuk azt le kell szögezni, hogy hivatalos forrásból nem tudjuk még, hogy nem cserélhető. Számomra a cím egy kicsit erős ennek fényében. Van erre kilátás sajnos, de az Apple megteheti, hogy saját maga készít modulokat. Én amiatt aggódom, hogy nem igazán jellemző, hogy az Apple újrapasztázásos modulcserére bíztatná a felhasználókat."
A gép felépítése predesztinálja a cserélhetetlen VGA-t. Na meg milyenre lehetne cserélni? Mert senki nem fog gyártani a kis darabszám miatt az ziher.
"Nagyságrendekkel kevesebb logisztikai költség jut erre az új méretre és súlyra, az anyagköltség is kevesebb"
A naygsßagrendekkel kevesebben kételkedem, bár kevesebb az biztos, viszont elfelejted a gyártósor költségét, ami pont annyi, ha nem több mint a 7870 soráé, csak itt ami nem megfelelö az tényleg kuka, nem lehet kissebbnek eladni utána.
-
hallador
addikt
Hát el kell, hogy keserítselek, az Apple kb 5 - 6 éve sehol nincs. Filmstúdió?
Eleve ott indul, hogy az Avid a Windows XP megjelenésekor átírta egy az egyben az AVID komplett rendszerét Windows-ra. Mert a MacOS 9 egy szutyok volt a maga korában az XP-hez képest. Miután ez megtörtént a Mac Pro nagyon háttérbe szorult, mire újra megjelent az Avid MacOSX -re már a Windows meg a HP letartolta a piacot nem kicsit, nagyon.
Én személy szerint kb 7 TV-nél, filmstúdióban, utómunka stúdióban dolgoztam informatikusként sehol nincs Mac. Arról nem is beszélve, hogy az Avid, mint szerver már eleve PC-re készült. És ezek TV-t adásokat csináltan sokszor real time-ban.A másik, hogy az Apple szoftverek kompatibilitása egy vicc. Sajnos hiába a nagy egységesítés, ha alaphelyzetben nem értenek a "Művészek" a szakmához. Arról meg nem beszélve, hogy manapság egy szoftver nem csak "művészkedésre" hanem pl stream re is való. Nem egy profi TV van, ahol real time tolják ki az utómunka szoftverrel az adást SDI-on, nagy a baj ha egy Edius körberöhögi a FCPX-et, Árban, kompatibilitásban, fájlkompatibilitásban tudásban mindenben.
Arról nem beszélve, hogy eleve a BlackMagic design félprofi, nem profi. A DeckLink és barátai belépő SDI cuccok (vegyül az extreme 3D-t akár), nem profik. Ha már profizmusról beszélgetünk, akkor Deltacast, vagy Harris, esetleg Grass Valley, na ezekhez semmi köze a Mac Pro-nak.
A Mac Pro a G5 után félprofi rszközzé deklarálódott. Komoly stúdió nem áll szóba vele. Arról nem beszélve, hogy az utolcsó Mac Pro-t (nem azt amit még nem lehet kapni) élve nyúzza meg egy Ivy I7 exreme, kis túlzással.
Ez alól USA kivétel, de ott a Mac-nek hagyománya van, nem pedig épp ész érvek alapján döntenek. De lassan már ott is ébredeznek.
-----------------
A témához,. Magán a gépen is lehet látni, hogy ez sem komoly termelésre szánták, mint inkább Mac-hez szokott Power Userek kiszolgálásra, akik Adobe szoftverekkel bedolgoznak ide oda, esetleg fotóznak, kisemm, közepes video munkákat végeznek. Konvergálgatnak otthon, kisebb nagyobb videomunkákat csinálnak, amatőr, vagy félprofi szinten.
Nekem tettszik amúgy, de a HP Z mellett nem látom a létjogosultságát, egy stúdióban.
-
M@trixfan
addikt
"..., viszont nem szabad elfelejteni, hogy maga a gép igen drága szerkezet, így túl sokat nem fognak belőle eladni, vagyis egy külön gyártósort csak akkor éri meg beindítani az Apple kedvéért, ha biztos a Mac Próba való bekerülés."
Ezt nem tudjuk előre megmondani, hogy mennyinek kell fogyni ahhoz, hogy profitábilis legyen. Ráadásul nem is kell feltétlenül annak lenni, akár csak presztízsből is megfinanszírozhatja az Apple, vagy egy másik ágazat profitjából. Egyébként azt lehet kívülről tudni, hogy mondjuk a HP-nak hány darabtól "éri meg" specifikusan a Z820 munkaállomás?
Ez a VGA csere érdekes dolog, engem is elgondolkodtatott. Mondjuk azt le kell szögezni, hogy hivatalos forrásból nem tudjuk még, hogy nem cserélhető. Számomra a cím egy kicsit erős ennek fényében. Van erre kilátás sajnos, de az Apple megteheti, hogy saját maga készít modulokat. Én amiatt aggódom, hogy nem igazán jellemző, hogy az Apple újrapasztázásos modulcserére bíztatná a felhasználókat.
Emberi szempontból az OpenCL sokkal szimpatikusabb mint a Cuda, de nem gondolnám, hogy egy csapásra innentől vége lenne és hanyatlana a támogatás. Apple eszközökben is rengeteg Nvidia hardver van, még hivatalos GTX 680 is van az EVGA-tól. A mostani iMacben is ezeknek az mx változata dolgozik. Egyébként látszik mennyire előre gondolkodnak a heterogén érában, támogatás esetén nagyságrendekkel hasznosabb a két GPU mint a két CPU. Engem is nagyon megkavart ez az új gép mint fejlesztési irány, de azt majd leírom az általánosabb Mac Pro témába
Üzleti szemszögből vizsgálva lehet még meglepetésben részünk. A retail FirePro kártyákon óriási markup van az AMD részéről. Az Apple egészen biztosan nem ezen az úton szerzi a kártyát, nem érdemes a bolti FirePro árak összeadásával számolni. Nagyságrendekkel kevesebb logisztikai költség jut erre az új méretre és súlyra, az anyagköltség is kevesebb. Valószínű lesz belépő változat is. Mégegyszer mondom, egyáltalán nem biztos, hogy nem cserélhető a modul. Még az is lehet, hogy a Thermal Core-ral együtt, mint egy high end APU-t lehet fejleszteni. Persze ez elrugaszkodott gondolat, de nem jobban mint az eddigiek alapján kijelenteni, hogy biztosan nem cserélhető a VGA.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Mindenkinek ugyanaz a deal. Egy nagyobb csoport dolgozik ezeken. A terméktámogatás az egy év teljes és plusz egy év legacy, aztán vége, vagyis jön a long legacy. Ez alól a Linux kivétel, mert azt a közösség fejleszti.
Senki sem mondta, hogy rossz a mostani driver, de számos OpenCL program van a Windowson is, amelyek nem működnek vele. Szóval van még mit csiszolni rajta. Az Apple alapvetően támogatná, csak nem rajtuk múlik. Ameddig elér a kezük megcsinálják, aztán az Intelnél pattog a labda. -
P00By
nagyúr
Azt hittem lesz egy "fapados" verzió egy videókártyával!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A CPU-s és a GPU-s driver különálló a fejlesztés szempontjából. De az Intelnél meg lehetne már tanulni, hogy az Ivy Bridge az 1 éves rendszer. Az Intel driverfejlesztési politikája, hogy egy évig támogatják a hardvert és utána egy év legacy van, de ekkor már új funkciókat nem adnak hozzá a rendszerhez. A Haswellnél meg lesz oldva. Az Ivy Bridge hiába tudja, akkor is a fejlesztési politika miatt nem lesz meg a támogatás. Ez semmi személyes, szimplán üzletpolitikai jellegű korlátozás.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Mindenkinél ugyanígy működik. Az Apple megoldja az OS és a program oldalán a támogatást, míg az adott gyártó a driverben. Ha az megvan, akkor a drivert odaadják az Apple-nek és jön a frissítés az OS update-tel együtt. Ha nincs driver, akkor az Apple sem tud mit kezdeni. Nem rajtuk múlik egy termék drivertámogatása. Ők csak kiadják a betesztelt drivereket.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A régi gépnek megmarad a supportja. Abba lehet majd VGA-kat venni.Igazából ez semmi személyes. Az Apple OpenCL-t akar minden programhoz, és ezért agresszívan is fellépnek. Ezzel együtt ki szeretnék kényszeríteni az NV-től a jó OpenCL támogatást. Várható volt, hogy az Apple a saját gyermekét helyezi előtérbe a CUDA helyére. Igazából az csoda, hogy eddig vártak.
-
lenox
veterán
Az a fura, hogy az utobbi idoben egy csomot kuzdottek, hogy a kepler driver bekeruljon az osx-be, pl. elvben a 10.8.4-ben van mar titan support is, es akkor erre kiadnanak egy uj mac prot nv nelkul, nem all ossze annyira a kep. Masik reszet nezve eddig az uj mac prok mindig a legjobb workstationok szintjen voltak teljesitmenyben, ez meg mar most az egy evvel ezelotti szint alatt van (1 vs 2 cpu, 4 vs 8 mem slot, es az ezekkel jaro teljesitmeny). Szoval kezenfekvo lenne, ha lenne egy ket procis mac pro is, kevesbe latvanyos, pl. hagyomanyos designnal, rendes pcie slotokkal, nv supporttal.
-
kromatika
veterán
Ez várható volt.megveszed egy vagyonért,aztán ha esetleg VGA cserére adnád a fejed,szó se lehet róla.Vegyél új masinát majd.
-
Azért nem ezek lesznek az Nvidia legjobb évei. A konzolok után most ez... Reméljük azért nem szűkül be egyszereplősre a VGA-piac.
-
bteebi
veterán
Mily meglepő... Szimpatikus húzás. Egy Apple-ben lassan már majd csak a pen drive-ot lehet kicserélni, de lehet, hogy eljönnek még azok a (szép) idők, amikor már az is fix lesz
.
Amúgy meg igen, egy Almát nem kell, és nem is lehet fejleszteni (max. újat venni helyette), mert az mindig mindenben a lehetséges legjobb - szóval nem is lehetne upgradelni, mert nem lenne mivel.
-
kpal
nagyúr
minek fejleszteni ez 1x hasznalhatos eldobható... Akinek telik ilyenre majd vesz másikmugyhogy nem g
ond itt semmi
-
válasz
#06658560 #51 üzenetére
A régebbi VLIW felépítés mellett nem csoda, ha ültek rajta. Az nV közelébe sem értek vele compute téren.
A GCN-t viszont érdemes fejleszteni, mert van benne elég komoly potenciál pl. a DP sebesség terén lenne is mit.mod: Vagy az Apple nem frissített 6 évig? ( lehet, hogy félreértettem
)
-
Dr. Romano
veterán
Nem fenyeget az a veszély hogy valaha is ki akarnám cserélni a vga-t az én Mac Prómban.
-
Integra
titán
nemtom hova van értelme és mire 2 firepro-t cserélni, főleg, ha maga az apple amúgy is a mac pro frissítésekor kiadja a következő, még gyorsabb kártyákkal a saját gyártója soráról. mert kifogja
-
dabadab
titán
"De mit értesz az alatt, hogy kicsinálták az FCP-t? Ott van az FCPX. Azzal mi a baj?"
Amikor kijott az FCPX, akkor sokkal kozelebb allt a iMovie-hoz, mint az FCP 7-hez, olyannyira, hogy az FCP7-es projekteket meg sem tudja nyitani - es hogy teljesen sulyossa tegyek a helyzetet, mindezzel egyidoben leallitottak az FCP 7 forgalmazasat.
Es persze az se segitett, hogy ezzel parhuzamosan a Mac Prot elfelejtettek update-elni (az Xserve-t meg meg is szuntettek), vagyis nagyon ugy tunt, hogy az Apple el akarja hagyni a professzionalis piacot. -
Én azt tapasztalom, hogy az ilyen gépek elé csücsülő "művészek" mind MAC pártiak, és jobban szeretnek Mac-en dolgozni.
De mit értesz az alatt, hogy kicsinálták az FCP-t? Ott van az FCPX. Azzal mi a baj?
Ismerősöm még a régi munkahelyemen dolgozik és most akarnak beszerezni egy rakás gépet FCPX-szel.
Az XSAN is elég népszerű, mint MAC-hez, OSX-hez köthető cucc.
Amikor utoljára ilyen helyen dolgoztam, akkor még az AVID, vagy BlackMagicDesign hardverei sokkal jobban működtek Mac-en. Nem beszélve arról, hogy az Autodesk linuxos gépeivel is jobban együttműködtek - nem dobott sosem képkockát capture közben, mint Windows-on.
Az utóbbi 2-3 évben nem tudom, hogy mennyit változott a dolog. -
Egyszeruen nem latok ervet arra, hogy mondjuk egy HP Z820 helyett miert valasztana valaki Mac Prot. (A Z820 egy hangtalan gep, talan 16 memoriaslottal, max 512 GB memoriaval, hasonlo arban.) Az OSX-en kivul, persze.
-
törölt tag
válasz
kleinguru #33 üzenetére
Értsd jól!
#29 Abu85: van ahol nem éri meg váltani, így globálisan nem jelenthetjük ki, hogy tényleg midnenki piactól esik el- pláne, ha sok esetben a szoftver nem piaci termék, hanem adott egyetem-cég, akármi magának írta.
Hogy az Apple nyomására mekkora lenne a piacvesztés elég nehezen ´valaszolható meg, amennyire tudom a Mac Pro folyamatosan veszít részesedést a WS piacon, így esetlegesen önmagában nem feltétlem érzem az ö nyomásukat annyira erösnek. Az AMD jó alternatívája már megéri, de az apple nélkül jött, jön, nem az Apple nyomására. -
MCGaiwer
addikt
közel se néz ki olyan jól, hogy ezért nyugodt szívvel adnám fel a komponensválasztási szabadságot... ha vmi normális oka lenne, hogy miért nem lehet majd cserélni akkor OK, de egy közepesen szar design nem ilyen.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
#06658560 #28 üzenetére
Aki nem fejleszt OpenCL-re, az piactól esik el. Ez egy öngerjesztő folyamat. Az Apple elindította és a fejlesztők vagy felveszik a lépést, vagy nézik ahogy egy konkurens szoftver kitör.
Ez tök egyértelmű helyzet az Apple számára kényelmetlen a CUDA, és lassan mindenkinek az. Eddig nem volt annyira érdekes, mert a Fermi jobb volt, de a GCN architektúra ezekben a feladatokban több nagyságrenddel gyorsabb annál, amit az NV ma kínál. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
#06658560 #25 üzenetére
Ha sikerül kivégezni a professzionális szoftverek piacán a CUDA-t, akkor az Apple számára ez bőven vállalható alternatíva. Nyilván csinálhatnák úgy is, hogy új Mac OS frissítés és akkor többet no CUDA, de az túl agresszív lenne. A szoftverfejlesztők esetében kell ezt a rendszert megfordítani. Ha OpenCL-re is fejlesztenek, akkor a CUDA támogatása lényegében leáll, mert feleslegessé válik kétszer megírni ugyanazt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az OpenCL nem problémás, csak az NVIDIA szabotálja a támogatását és korlátozzák az OpenCL driverük sebességét/tudását. Az Apple-nek szerintem ez nem tetszik. Ha a programok áttérnek OpenCL-re, márpedig áttérnek, akkor az NV-nek sem lesz más választása mint teljes mellszélességgel támogatni azt.
-
banhammer
veterán
Cudar dolog ez a CUDA.
-
dabadab
titán
válasz
MCBASSTION #15 üzenetére
Viszont az van, hogy a gyakorlatban a CUDA mukodik, az openCL meg problemas.
-
törölt tag
Amennyiben legózás alatt azt érted, hogy alkatrészenként válogatják össze az összes gépet, úgy valóban nem legóznak, ellenben bármikor elöjöhet az igény egy újabb alkatrészre, akár proci, akár VGA vonalon, olyankor viszont nem mindegy, hogy komplett gép csere, vagy doboz felpattint, alkatrész kiszed, új a helyére, doboz zár és boot. Na meg ha megfekszik egy alkatrés,z akkr is jól jön a cserélhetöség.
Amúgy a koncepció alapján ez sejthetö volt, s az Apple oldaláról érthetö is- a felhasználó oldaláról kevésbé- de ez az ellentét szinte midnig fennáll.
-
Zoltn
senior tag
Hiddel, hogy legóznak!
És az AVID? Az pl nem támogatja az AMD-s csodákat, csak CUDA-ra irják! Azért a Final Cut mégsem standard a tv-zésben, filmgyártásban! :S
Ezzel elvesztettek lehet egy nagy piacot!5 percen belüli hozzászólás helyett használd a szerkesztés lehetőségét!
[ Módosította: radi8tor ]
-
-
satz18
őstag
Egy ilyen bivaly erős gépet fejleszteni elég furcsa igény szerény véleményem szerint.
-
siti
őstag
régen is volt ilyen, (power mac g5) hogy nem lehetett benne procit cserélni és nem volt jó bele a szabvány pc-s vga sem. Az inteles pro-kat nem ismerem, de tennék rá egy húszast, hogy abba se jó a sima bolti PC-s VGA. Szóval semmi új és akkor a minit, iMac, All in one PC-ket elő se vettük... biztos az is konzol, mert nem lehet benne cserélni mindent...
Az hogy elég erős a proci és nem kell cserélni, háát, én is ezt hittem amikor megvettem annak idején a p200mmx-et...
-
Hokoyumi
tag
tuti lesz bele vmi nvidia termék, már csak presztizsből is sztem
de dícséretes lépés a cuda kiírtásaam konzolos így picit, de bár lenne osx ps4-re
-
XuChi
addikt
Méregdrága gép ami nem fejleszthető. Apple Konzol
-
Éljen végre, már nagyon vártam, hogy elfelejtsük a csudába
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az Apple új asztali masinája speciális kialakítású grafikus kártyákat igényel.
- Fotók, videók mobillal
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- BestBuy topik
- One mobilszolgáltatások
- Diablo IV
- További aktív témák...
- MSI GeForce RTX 5080 16G GAMING TRIO OC majdnem új 2028.04.22-ig magyar garis
- NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition
- Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 3090 24GB
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- Apple TV eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest