- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
törölt tag
így van nem fogják integrálni bele ezt a lehetőséget, mert a User-re nézve nem biztonságos ez az extra. mármint egy hibás csatlakozás/végkészülék leterhelheti a csatlakozót/tápegységet a gépen, ami nagyobb károkat is okozhat.
Ezt kiküszöbölni csak "intelligens" túláram védett megoldásokkal lehet ami a hiba megszűntekor újraéled magától.Ezt a + költséget nem fogja bevállalni a gyártó
Sokkal egyszerűbb és olcsóbb ha magad oldod meg +2 vezetékkel
A DC csatlakozóknak nem jó ahol csak egy egyszerű csúszó érintkező van, minimum késesnek kellene lennie, 0.5-1N nyomó erővel a megfelelő kontaktushoz
-
lapa
veterán
válasz
#16939776 #51 üzenetére
általában kéne megspórolni az adaptereket. a 65W@20V az csak 3,25A. ki mondta, hogy az "adatcsatlakozó" predesztinált? bármelyik noti csatlakozón elférne még pár adatláb, semmivel se nagyobbak, mint akár az usb, akár a thunderbolt.
nekem tök mindegy már, megoldottam 2 x 1,5mm + cat5 kombóval mindenhol, de ettől még nyilván rém béna külön kábelen vinni az áramot meg az információt. nem véletlenül királyság az usb, hisz tudja ezt. a baj az, hogy a thunderbolt megléphetné a következő szintet áramerősségben, de nem teszi.
-
törölt tag
A hálózati tápokat akarod ezzel megspórolni, vagy mi vele a célod?
a stabilitási problémát nem a vezeték okozza hanem a csatlakozó átmeneti ellenállassa.
Illetve az átmeneti ellenállás növekedése az elhasználódás során.Gondolj bele: hogy egy hagyományos molex csatlakozón a megengedett folyamatos terhelés 4A pedig az mechanikailag sokkal masszívabb mint bármelyik hagyományos adatcsatlakozó
neked kellene legalább két ilyen hüvely hogy a 60W-odat át tudd vinni biztonságosan 20V mellett.
-
lapa
veterán
válasz
#16939776 #33 üzenetére
a feszültségesés minimális, esetleg számold ki.
a stabilizálásról annyit, hogy 12v névleges tunert, adsl routert, sőt még egy notit is hajtok 11,5-14,5 változó fesszel, eddig egyik se szólt, hogy nem tetszik neki.
a poe is működött némileg, ott a keresztmetszet volt a korlátozó tényező. de nekünk elég lenne 10 méter és 60w max. esetleg az 50-70w tévének vagy a bikább notiknak menne dupla kábel, nagy ügy.
a 20v letörése pwm-mel kb. két alkatrész, nem ügy.
-
törölt tag
válasz
julius666 #48 üzenetére
"Tény, viszont az UHD mint írtam már nem valószínű hogy az otthonokban is elterjedne. Felesleges"
így van.
De a mozi sem fog profitálni belőle, legalább is a hagyományos film "végtelen nagy" felbontása és a 33,2Mpixel között nem fog a látogató túl nagy különbséget észrevenni.így nem fogja finanszírozni az új UHD vetítőgépet
Akkor vissza a témához: az optikán keresztüli kommunikáció eme "kommersz" változata milyen lehetőségeket nyit meg előttünk?
Mármint mik azok az eszközök amik ki fogják használni ezt a sávszélességet?
-
julius666
addikt
Szerintem elkerülhetetlen a felbontás további növelése, nem hiszem hogy ez lesz 5-10 év múlva a csúcs.
Tény, viszont az UHD mint írtam már nem valószínű hogy az otthonokban is elterjedne. Felesleges.
Egy Quad HD (4k) már nem elképzelhetetlen, viszont kétlem hogy 4 éven belül ilyenek elterjednének. -
tome.jr
addikt
válasz
#16939776 #41 üzenetére
gondolod hogy rááldoznak 100-150GB tárhelyet egy filmre, csak azért hogy te nagy felbontásban tudd megnézni, kétlem
Már ki van találva a BDXL formátum amire akár 128 gb adat ráfér.
Ha jól gondolom akkor a 4x felbontás 4x erősebb vga-kat igényel mint a mostaniak. Mire elterjed az UHD szerintem vga fronton is elképzelhető a jelenlegihez képest 4x nagyobb teljesítmény. Sőt, többkártyás rendszer esetén elég lehet 2x teljesítmény növekedés is a mostanihoz képest. A csíkszélesség csökkentésével a fogyasztást is lehet majd faragni, nem feltétlenül kell 600-800 watt egy gpu-hoz.
Az UHD először nyilván nem mainstream kategória lesz, mint ahogy pár éve a full hd sem az volt. Szerintem elkerülhetetlen a felbontás további növelése, nem hiszem hogy ez lesz 5-10 év múlva a csúcs.
-
julius666
addikt
válasz
#16939776 #44 üzenetére
nem lehet hogy ez több mint amit a szem+ Agy kombináció fel tud dolgozni 1/24-ed másodperc alatt?
Lol. Ha nem tudja "feldolgozni" akkor ott komoly problémák lehetnek.
Egész egyszerűen csak felesleges az extra pixel, mert már feleannyi/harmadannyi is azon határ alatt lenne, ahol már nem tudod megkülönböztetni az egyes pixeleket. A szemnek is van egyfajta "felbontása" (bár ezt nem pixelekben mérik), ha a látótered ~30%-át tölti be a képernyő akkor kb. az átlagembernél pont az előbb említett határ közelében mozog a FullHD felbontás.Tehát nagyobb kijelzők/közelebbről nézett kijelző esetén igenis van értelme a nagyobb felbontásnak, bár az UHD az már tényleg brutálisan nagy, ezért mondtam hogy az otthonokban nem lesz sok értelme amíg nem lesz tényleg fal méretnyi kijelző sokaknál (értsd: nem fog elterjedni).
Illetve Zull kolléga nagyon helyesen említette, a rendes film valós felbontása (amit szintén nem pixelekben mérnek) többnyire messze az UHD alatt mozog (természetesen a számítógépes renderek esetén ilyesmiről nem beszélhetünk).
tl;dr: fel fogod tudni dolgozni (a valóságot is fel tudod nem?
), csak pénzkidobás, mert nem látod a különbséget mondjuk a 4k és az UHD között.
-
törölt tag
4320*7680=~33,2Mpixel.. nem lehet hogy ez több mint amit a szem+ Agy kombináció fel tud dolgozni 1/24-ed másodperc alatt?
Mármint van a képen sok olyan információ amiről mindenféleképpen lemaradunk mert nem tudjuk mindet befogadni?
A lucas-ék nagyon jól csinálják, generációk nőttek fel rajta. ha valaki 3D-ben akarja megnézni akkor tegye, nekem sokkal többet ér "eredetiben"
-
Zull
senior tag
válasz
#16939776 #17 üzenetére
Az igaz hogy egy filmkocka, mivel nem pixelekből áll, elméletileg "végtelen" mértékben nagyítható (vagyis maximum atomi szintig) de ez nem azt jelenit hogy minőségjavulást fog hozni. A filmkockák effektív nagyíthatósága valahol 10-12mpx körül van, afölött már nem igazán van értelme a nagyításnak (legalábbis ha 36x24es standard filmkockáról beszélünk, tehát ez a szám egy filmes filmkockánál, ami felületében kevesebb mint fele akkora, még kisebb lesz. Mondjuk ebbe elméletileg többé kevésbé be kellene férnie az UHDnek,de ettől még a régi filmek esetén biztosan nem lesz értelme, van egy két régi film, aminél már az 1080p is túlzásnak tűnik. De abban teljesen igazad van, hogy megpróbálják majd lehúzni a bőrt az emberekről amennyire csak tudják (lást Lucasék és a Star Wars, most ugye épp 3Dre konvertálnak, aztán ha majd az UHD lesz a standard, akkor meg abban fogják kiadni...)
-
törölt tag
Ez nem fogja megmenteni a VGA gyártókat.
Ahhoz hogy most ekkora felbontás mellett tudj 60Fps-el játszani ahhoz kell 2000-3000 USD -nyi vga, meg 1,5KW-os tápegység.
Ha történik fejlődés a hatásfok tekintetében, és rá férne ekkora teljesítményű GPU egyetlen nyákra, mondjuk 500Usd alatt adnák...akkor is 600-800W körüli fogyasztással kell majd számolni ami nagyon sok!
Sokkal nagyobb haszon van a 50-100Usd-s vga-k piacán, azt erőltetik inkább. a nagy GPU-ból keveset tudnak eladni, és gazdaságtalan gyártani...
Az UHD-s monitorok jöhetnének, bár nem filmet nézni vagy játszani használnám
-
törölt tag
válasz
julius666 #38 üzenetére
Mint írtam nem volt tömörítve, egy professzionális nagy sebességű kamerával volt felvéve ami optikán keresztül tolta az adatot a szervernek, amin történt az eltárolás képkockánként 60Fps-el, és ez lett visszajátszva a moziteremben...
te értetted félre szerintem
Aannyi a dolog lényege hogy A Full hd-ban még van lehetőség, ami nincs kihasználva "gazdaságossági" okokból.
Az UHD azért kell hogy tudj vásárolni.
A képminőség ugyan ekkora bitrátával ugyan ilyen lesz. mindegy hogy 2000 képontóra vagy 8000 képontóra van széthúzva a kép.gondolod hogy rááldoznak 100-150GB tárhelyet egy filmre, csak azért hogy te nagy felbontásban tudd megnézni, kétlem
-
julius666
addikt
válasz
#16939776 #33 üzenetére
én is támogatom a feltöltődést, de a felbontás növelésével nem fog javulni a képminőség mert tömörítve van a képanyag. ugyan azokat az elmosódott, foltos dolgokat fogod látni...
20Mbit/képkocka adat kellene a Full hd teljes kihajtásához. Ahol minden képpont külön van meghatározva, minden képkockán. az előzőleg említett példám ilyen volt...lolwut?
A jelenlegi tömörítők lényege hogy nem diszkrét pixeleket tárolunk. Diszkrét pixeleket a tömörítetlen videók tárolnak, ott max az fps-el (esetleg trükközve - lásd interlacing), felbontással (esetleg színcsatornánkénti külön felbontással - lásd chroma subsampling) és színmélységgel tudsz játszani ha helyet akarsz megtakarítani. Ezek mind sokkal jobban rontják a minőséget mint a jelenleg használt tömörítési eljárások (bár a tömörítés mellett használják még nem ritkán a fenti eljárásokat is a még kisebb méret/kompatibilitás érdekében). Az hogy valami hogyan néz ki az nem attól függ hogy tömörített-e vagy nem hanem milyen szabványba, mekkora bitrátán. Szóval attól még hogy valami tömörítve van nem lesz feltétlenül elmosódott, foltos a képanyag...
Ha a "teljes kihajtás" alatt pedig ha a transzparens minőséget érted (amikor a forrást és a tömörített videót normál körülmények között nem tudod megkülönböztetni - tehát nem nagyítasz rá, nem húzod fel a kontrasztot hogy kihangsúlyozza a tömörítési hibákat, stb.), az forrásfüggő, sok esetben FullHD esetén bizony már el lehet érni egy H264-el ~20 mbps alatt is. De a Blu-Ray lemezeken pl. ~20 mbps feletti bitráták vannak szóval nem panaszkodhatsz.
No offense, de látszik hogy félinformációid vannak, ami persze nem probléma, de kérlek ne írj ilyeneket mert valaki még elhiszi.
-
válasz
julius666 #29 üzenetére
Ez szerintem hasonló lesz mint a fotógépeknél a 89x-es zoom meg a 689MP. Egyszerű embernek felesleges. Aki melózik annak elég a mostani átlag pixelméret. Aki mozizik annak meg sok is. Számomra tökéletesen kielégítő (sőt luxus érzetet is kapnék tőle) lenne egy 23"-os Dell ips (Képponttávolság: 0,265 mm). Szerintem nem sok hasznot hozna ezt űberelni, csak a marketinggel járnának igazán jól a cégek. Tovább árulhatnák a szar TN-t, csak feljebb tornásznák a DPI-t.
Projectorra meg szintén hulla felesleges.Majd meglátjuk mit hoz a jüvő, de fenttartom, hogy ha 10év múlva mégis UHD lesz minden monitor akkor az is leginkább a marketingnek lesz köszönhető nem a felhasználók elvárásainak/igényeinek.
-
tome.jr
addikt
Ez az UHD pontosan milyen felbontást jelent?
-
törölt tag
A csatlakozó egyszerűsége miatt van lekorlátozva a teljesítmény.
ha nagyobb feszültséget is megengedsz akkor lennie kell a táplált készülékben DC-DC konverternek. Hogy jó hatásfokkal elő tudja állítani a működéshez szükséges kisebb feszültségeket, illetve független legyen a kábelhossz miatt fellépő feszültségeséstől.
így nem lesz univerzális megoldás, legalább is nem lehet olcsó készülékeket gyártani. Valami hasonló okból kifolyólag nem lett népszerű a FireWire az átlagfelhasználók szánt termékekben.
Azok az eszközök amelyek kihasználják ezt a sávszélességet azoknál számít a stabilitás, és az üzembiztosság. Azok mind rendelkeznek saját hálózati tápegységgel.
ha lesz benne akkor 5V max 1-2A lesz a vége szerintem, bár szerintem ez már sok ennek a csatlakozónak
(#29) julius666: én is támogatom a feltöltődést, de a felbontás növelésével nem fog javulni a képminőség mert tömörítve van a képanyag. ugyan azokat az elmosódott, foltos dolgokat fogod látni...
20Mbit/képkocka adat kellene a Full hd teljes kihajtásához. Ahol minden képpont külön van meghatározva, minden képkockán. az előzőleg említett példám ilyen volt...
-
(ÉN)közPONT
őstag
Ez elég gyors lenne
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
julius666 #29 üzenetére
Majd 5 év múlva UHD felbontásban 60"-os kijelzőn fogjuk nézni esténként Alekosz pofázmányát....
Kieg: amúgy meg szar az egész: ahhoz képest, hogy jó pár éve van HD-ready meg FullHD felbontású televízió, a digitális adások túlnyomó többsége is csak sima SD-ben fogható (MindigTV-nél még a havi 2000,- Ft-os HBO is csak sima SD...
)
Vidéken az összes kábeltv analóg módon továbbít, ráadásul az emberek túlnyomó többségének még egy sima HD-ready LCD tvre sem tellik....Akkor meg miről beszélünk?
-
julius666
addikt
válasz
#16939776 #26 üzenetére
szerintem a 1080*1920-as felbontással nincs semmi baj
1920*1080 az
Szerintem simán fölé fogunk menni az 1080p-nek a jövőben, azért olyan durván nem nagy az. 4K-ig szvsz simán el fognak menni az átlagember számára is elérhető megjelenítők, bár 2015-ig, amit a cikk említ, kétlem hogy már oda jutnánk.
Ellenben az UHD-ben nem vagyok biztos, az már tényleg felesleges egy TV-re (hacsak nem az egész szobafal lesz a kijelző). Az UHD 7,6K(!!!), az már kb. konkrétan betölti a legsasszeműbbek látóterét is úgy hogy ne lenne a pixelesedés zavaró. Moziban tuti el fog terjedni, otthonokban kétlem.
Inkább a több nézőpontos 3D lehet az ami extrém sávszélességeket igényelhet a jövőben. -
pincehely
addikt
válasz
benedekco #22 üzenetére
Én 32"-on dolgozom, játszom,filmezek, szövegszerkesztek.
Nem túl nagy, sőt inkább azt mondom, hogy már kicsi. Ekkora mérethez az 1080p főleg kicsi.
Sajnos számomra egy 24"-os monitor filmre nem elfogadható méret, viszont anyagilag meg nem tehetek meg 2 megjelenítőt.
Egyébként meg annyi pénzért amiért egy LCD tv-t kapsz sosem fogsz hasonló minőségű monitort vásárolni. Ezekben nem TN panel van. -
törölt tag
nem akarok marhaságot mondani de láttam rendes filmvásznon méretű Full hd--s projektorral vetített filmet. a projektor 11Misi, a film tömörítetlen volt, 60FPS
10M-ről messzemenőkig tökéletes volt a kép, pedig én mindent le tudok fikázni
szerintem a 1080*1920-as felbontással nincs semmi baj, és nem a távolságtól függ hogy milyen a kép
-
lapa
veterán
válasz
benedekco #22 üzenetére
elvileg van benne, hasonló nagyságrendű áramot bír asszem, mint az usb 3. néztem múltkor valami inteles doksit, de arra emlékszem, hogy nem estem hanyatt a számoktól. szóval az árammal továbbra is a szenvedés lesz. pedig hát gondolom az üvegszálat úgyse töri meg senki, szóval elférne mondjuk 2 x 0,75 benne. az 20 volton és 65w teljesítménynél még mindig csak 1w veszteség egy 2 méter hosszú (azaz 4m hosszú) kábelen.
-
Robb202
tag
Szerintem egy 40"-os LCD-n az UHD szinte felesleges mert nem jön át a különbség. Itt már szerintem tényleg minimum 100"-ról kell beszélni hogy az UHD-nek legyen valami értelme.
Én két darab 30"-os DELL monitort használok munkához aminek a felbontása 2560*1600 és higgyétek el azért ez már nagyon pici. Már már feleslegesen nagy. Akkor milyen lehet az UHD?
-
yakuza.tora
addikt
Hű! Ezek nem gyenge számok!
100 Gbps, 50Gbps 100méteres távolságba... -
A monitoron játszol, dolgozol, meg netezel, illetve lehet filmnézni is. A televízió készüléken szerintem csak tv-zen az ember. Másra van a kettő. Egy televízióba szerintem bőven elég az 1080p.
re: (#15) lapa
És nem lehetne megoldani, hogy egy kábelen menjen a réz és az üveg? Azaz egy üveg és melléhúzni egy rézpárt. Akkor az áram ellátás is meg van oldva. -
Angel1981
veterán
UHD.......
Minek?
Nem elég a FULL HD mindenre? Már ott is 2 méternél közelebb kell ülni, hogy látszódjon a különbség...Meg ez az "egységesítés"....
Az USB már egy elterjedt, kiforrott technológia, és még fejleszthető.
Minek okoskodik megint az Intel (meg az Apple)???
Olyan érzésem van, mint anno a BTX idejében.
Mindenkinek jó volt az ATX, csak az Intelnek nem - nem véletlenül bukott bele! -
törölt tag
ki lesz találva úgy hogy több pénzért több csatlakozót raknak az eszközre, ha neked kényelmetlen hogy csak két dolgot tudsz összedugni vele akkor a drágábbat kell majd megvenni.
A jó munkásember meg nem fog optikai jelismétlőt gyártani, meg 18 mikron-os üvegszálat hegeszteni otthon.
A fejlődés iránya jó. Az is tetszik hogy az adó/vevő a dugóba van integrálva, és csak elektromosan van kapcsolat az alaplappal. így viszont a "közeg" lesz a drága
az UHD pedig azért lesz jó, mert így 4x több erőforrás kell a feldolgozására mint a Full HD-nek, tehát leszünk ösztönözve a vásárlásra
Vga+Vmem, tárhely, letöltési sebesség...végül is egy hagyományos filmkockáról akár 1'600'000x900'000-res felbontású digitális kópiát is lehet csinálni, úgyhogy a "fejlődés" az UHD-vel biztos nem ért véget.
-
lapa
veterán
inkább rendes áram legyen a kábelben, hogy akár az egykábeles noti / gép / tévé / akármi megvalósulhasson. persze ez megint kimaradt, nincs valami nagy áram benne.
-
Srodney
senior tag
intelék rájöttek hogy a szilicium és a optikai technológia közt van még egy átmenet,így nem vágnak bele egyből az optikába,hanem lehúznak még egy bőrt rólunk mielött még jönne a komoly cucc...
-
malwy
senior tag
És ezt majd hogyan lehet
otthonszervizben forrasztgatni, monyákolni? xDMindenesetre a számok biztatóak
-
kariad
senior tag
Úgy legyen
-
csimmasz
aktív tag
Most akkor, ez hálózatra nemjó?
Miértnem egyből egy 10Gb es háló, ami routeren keresztül kiszolgálja még a tv-t is? -
Z86
őstag
Nagyszerű, fejlesszenek csak.
Az optikai csatlakozás bizonyára drága és érzékeny, de ezt remélhetőleg megoldja majd az intel. -
Csak azt nem értem, miért nem optikával jött ki rögtön?
Mellesleg az otthoni felhasználásban szerintem per pill elég az 1080p. Nekem a 22"on a 720p is bőven sok(persze natívban tolom a monitort, csak a filmekre gondolok itt). Gondolom nagy TV-n már más a szitu, de számomra oda is elég lenne az 1080p. Nemhogy elég, de még luxus is... szerintem. -
Tonyius777
tag
a remény is lassú
-
Daywalker
addikt
válasz
Tonyius777 #6 üzenetére
Szép lassan. Amíg a felhasználók mindenért anyáznak (miért kell másik foglalat, chipkészlet, foglalat stbstb), addig ezeket csak lassan lehet bevezetni. Illetve amíg nincsenek eszközök, amik támogatják vagy használják, addig felesleges rohanni.
Egyébként meg nem hinném, hogy felesleges fejlesztés, mert mint tudjuk, a "640K mindenre elég lesz" elmélet is hamar megdőlt. -
Tonyius777
tag
Még ki sem jött az első s már írják hogy megsokszorozzák!
Szép elméletben fejlesztünk mikor lesz már az asztalomon -
forgonati
őstag
Egész gyors...
-
kpal
nagyúr
mik vannak ....
-
100 Gb/s? Esetleg WDM-mel, de a kábel és a csip aranyáron lesz hozzá. Nem tudom elképzelni otthon.
-
KYZRR
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A szilícium-fotonikus alkatrészeken alapuló átvitel kiválthatja a jelenlegi intefészeket.
- BestBuy topik
- Házimozi belépő szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
- Motoros topic
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- One mobilszolgáltatások
- Formula-1
- További aktív témák...
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest