Hirdetés

Meg akarja tízszerezni a Thunderbolt sebességét az Intel: cél a 100 Gbps

Az Intel tavaly mutatta be a Light Peak kódnevű átviteli technológiáját, melyre 10 Gbps-os átvitelt ígértek, követőjére pedig akár 100 Gbps-ot is elérheti. Az interfész idén tavasszal vált valósággá, és azóta néhány notebookban is helyet kapott már a csatlakozó, és valóban képest 10 Gbps-os tempóra, ami a feltörekvőben lévő 3.0-s USB sebességének kétszerese, igaz, még réz vezetékeken keresztül. A vállalat azonban nem állt meg, 2015-re ennek tízszeresét célozta meg a PTB, azaz a post-Thunderbolt technológiával, mely már az optikai adatátvitelt is használni fogja.

Hirdetés

Az új összeköttetési rendszert egyfajta univerzális csatlakozásként kívánja alkalmazni majd az Intel, mellyel szerintük kiváltható lesz a DisplayPort, a HDMI, a Thunderbolt és az USB is. Ez szükséges is lehet, hiszen a ma használt videofelbontások addigra megnégyszereződhetnek, így az ultra magas felbontású (UHD) anyagok átviteléhez tényleg kelleni fog egy nagy sebességű port.

A következő generációs csatolóhoz a szilícium-fotonikát vetik be, aminél végre szerepet kapnak a LightPeaknél beígért optikai kábelek is. Ezek segítségével akár 100 méteres távolságra is továbbíthatók az adatok 50 Gbps-os sebességgel. A szilícium-fotonikus alkatrészek előállítása ráadásul a jelenleg használt szilícium-feldolgozó technológiákkal is megoldható, így gyártásuk még olcsóbb, mint az elektromos és optikai eszközöket is felhasználó gyártásnál. Az új technológiával, optikai kábelek bevonásával pedig a 100 Gbps-os határ is áttörhető lesz valószínűleg pár éven belül. Persze, hogy ezek majd kompatibilisek lesznek-e a meglévő Thunderbolttal, az még kérdéses.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés