Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- ZIDOO médialejátszók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Húsz százalékot ver az 5060 Ti elődjére?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
stratova
veterán
Szerintem egy 2015 Q1-es Broadwell-U (15-28W), Q2-Q3-as asztali és 2016-os Broadwell-E start még reális lehet.
Ha előbbi teljesül, Carrizo egy elég komolyan felhízlalt IGP-vel szemben találja magát (remélhetőleg az AMD lapka azért tudja hozni a 20-30% os teljesítménynövekedést [15 W keretben], mert Intel a GT3-as IGP-t csak turbós APU-kba teszi a 15 W TDP kategóriában. Core i3 csak az eddigi 28 W-osban kap 48 EU-t - i3-5157U). -
stratova
veterán
-
ukornel
aktív tag
"[...] akár kompromisszum is lehet a vége"
Sajnos ez igencsak valószínű...
"Én azt gyanítom, hogy az IBM néhány éven belül a chip tervezésből is ki fog szállni"
Remélem, hogy nem. Valahol azt olvastam, hogy folyik a Power 9 tervezése, bár részleteket nem tudok.
Oliverda
"Nem, és ez várhatóan egyre nehezebb lesz."
Nem világos, mire reagáltál.
"Mennyit?"
A korábbi roadmap '15Q3-at mutatott, most inkább 2016 hírlik. Máshol a tömegtermelés beindítását 2016 első felére tették, szóval lehet abból még 2016 közepi kereskedelmi start is.
stratova
Sőt, akár egy fényévet is késhet!! -
Szerintem az IBM-et nem kényszerítette semmi erre a lépésre, csupán úgy döntöttek, hogy a profit fontosabb, mint egy részleg megtartása. Nem hinném, hogy komoly bajba kerültek volna, ha megtartják, és fizetik a fejlesztéseket.
Az, hogy jó döntés volt-e, vagy sem, az majd kiderül. Ha a GF tudja majd hozni azt a minőséget és mennyiséget, amit ők tudnának, ha megtartották volna a gyártást, akkor jó döntés volt, de könnyen lehet, hogy a GF a többi megrendelő kedvéért nem teljesen ahhoz az rányhoz fog ragaszkodni, ami az IBM chipeknek optimális, így akár kompromisszum is lehet a vége.
Én azt gyanítom, hogy az IBM néhány éven belül a chip tervezésből is ki fog szállni. Olvastam olyasmit, hogy a power8 az utolsó próbálkozás az x86 ellen, de a részletekre már nem emlékszem. -
ukornel
aktív tag
válasz
Kotomicuki #33 üzenetére
"Az AMD meg "megmutatta", hogy milyen, amikor lenne mit, de nincs hol, és erre a pályára nem biztos, hogy érdemes ráállnia az IBM-nek, mert lehet, hogy még többet vesztenek ezzel..."
Úgy gondolom, hogy az IBM-nél ez nem szeretem/nem szeretem kérdése, hanem kényszerűség - ugyanúgy, ahogy az AMD-nél is az volt. Nem maradt más választás. Az egyre újabb node-ok kifejlesztése és a sorozatgyártási képesség kiépítése iszonyúan drágul (katt IDE pl), és csak egy bizonyos volumen fölött térül meg. Az AMD, IBM méretű cégek -különböző időpontokban- túljutottak ezen a ponton. Célszerű volt kiszervezni a gyártást, mert egy bérgyártó egy csomó más rendelővel szerződve kifizetődővé teheti a beruházást.
Oliverda
Úgy tűnik, az Intelnél sem ment/megy olyan egyszerűen a 14 nm bevezetése, mint ahogy pl a 32, 22nm-es gyártásé volt. A Broadwell-E is egy csomót fog késni. A tick-tock lassul, bár kétségtelenül jobban állnak a többi gyártónál. -
Kotomicuki
senior tag
De ha minden egy-két kézben összpontosul, akkor abból megint kartelezés és monopólium lesz - már van is - , ami megint csak nem az olcsó termékeknek és ez által a piac növekedésének kedvez...
Az AMD meg "megmutatta", hogy milyen, amikor lenne mit, de nincs hol, és erre a pályára nem biztos, hogy érdemes ráállnia az IBM-nek, mert lehet, hogy még többet vesztenek ezzel...
A szabadalom-trollkodásnak is véget fog vetni a monopólium tőkéje, amikor megunja a kisstílű élősködők rajzását, így az az irány is csak időlegesen "járható" út. -
7time
senior tag
válasz
Kotomicuki #21 üzenetére
De olyan kicsibe nem éri meg fenntartani a gyárat, a GLOFO hozzácsapja a többihez és úgy már megéri, olyan ez mint mikor valamivel kis tételben nem éri meg kereskedni, nem teljesen de hasonló.
A saját előállítású terméknél olcsóbb nincs, így lehet, hogy a bérgyártáson is fog hasonló mértékű "veszteségük" képződni, ha időre, minőségben és mennyiségben szeretnének fellépni a piacon, kézzel fogható termékkel - az tud drága mulatság is lenni, ha tényleg pájszerrel kell besuvasztani a többi, jól fizető gyártató termékei közé...
Ott lesz a Samsung most építik az új gyáregységüket amivel az 1 helyre ugranak náluk bőven lehet majd gyártatni valószínűleg jóval olcsóbban mint egy sajátot fenntartani.
-
stratova
veterán
válasz
Kotomicuki #21 üzenetére
De ők a SOI mellett törtek lándzsát, ezzel szemben a GPU gyártók Bulk gyártást szoktak igénybe venni. Llano volt az egyetlen APU ami SOI-n készült. Kérdeztem én is pl. Abut miért nem viszi AMD FD-SOI-ra az APU/CPU gyártást, ha az FD-SOI azonos csíkszélességen elég szépen veri a Bulkot (abban az esetben ha mindkettő planar, ahogy jelenleg a GPU-gyártók megoldásai vagy az AMD APU-k, csak Intelnek van jelenleg FinFET gyártással készülő és elérhető terméke). De állítólag körülményes lenne átvinni pl. a Bici által is említett HDL-t.
-
Kotomicuki
senior tag
De esetleg, ahogy Bici kolléga is megemlítette, gyárthattak volna másnak, míg ők is másnál gyártatják a magukét, ha volna ilyesmin hasznuk... pl. csúcs dGPU/APU az AMD-nek, olyan zintel/nV-s árszegmensű - 1-1,5 évig csak ebből megéltek volna, hiszen ez volt az utolsó GPU-szériák legnagyobb rákfenéje - , míg az ő pover-ük készül a GF-l(/TSMC-l), olcsóbban... (ipari kémkedés így is lesz, ha mindenképpen másnál kell gyártatniuk)
De, mintha arról csivitelnének a verebek, hogy gyakran szűkös a (bér-chip-)gyártói kapacitás; és ha még beleinvesztáltak volna, hogy nyereséges legyen - memóriagyártót vesznek (másfél milliárdból kijött volna pl. az utolsó, csődbe ment ilyen is), ha nincs ilyen szabadalmuk és felhasználják a CPU/GPU/APU-jukba, ami amúgy is a következő lépcsőfok lenne az integrációban (netán, valóban betörnek az SSD piacra - ha megengedik ezt nekik)?!
A saját előállítású terméknél olcsóbb nincs, így lehet, hogy a bérgyártáson is fog hasonló mértékű "veszteségük" képződni, ha időre, minőségben és mennyiségben szeretnének fellépni a piacon, kézzel fogható termékkel - az tud drága mulatság is lenni, ha tényleg pájszerrel kell besuvasztani a többi, jól fizető gyártató termékei közé...Így akár a megmaradt chip-tervezést is kiszervezhetnék, mert lehet, hogy az sem lesz kifizetődő, egy idő után, ha már elkezdtek lemaradni/veszteségesek lenni a gyártásnál...
-
vicze
félisten
Én emlékeztem rosszul nem 45nm, lentebb írták a 28nm volt a NovaThor amire gondoltam, akkor az már csak FD-SOI volt.
Arra van magyarázat, hogy mégse használják nagy tömegben? Még tavaly arra tippeltem, hogy a A58-at Samsung FD-SOI-val oldja meg 28nm-en, mégis inkább vártak 20nm-re.
-
ukornel
aktív tag
A SOI régi ismerős a GloFo-nál, 32 nm-en is gyártottak (HKMG SOI), illetve elődje, az AMD fab-jaiban (130 nm-től kezdve). A 32 nm-es csíkszélességen már kifogyott a szufla a SOI technológiából, legalábbis az addigi ún "Partially Depleted" válfajából. Az IBM féle SOI "fully depleted", ami állítólag legalább 10 nm-ig megoldja a PD-SOI problémáit, és kb ugyanazokat az előnyöket hozza, mint a FinFET, valamivel egyszerűbb eljárással (de drágább waferen).
Az STMicro ugyancsak a GloFo-nál gyártott 28 nm-es FD-SOI lapkákat, sőt a buliba a Samsung 28 nm-es gyártósorai is beszálltak. Tulajdonképpen ez a három cég (IBM, GloFo, Samsung), a Common Platform tagjai rendelkeznek nagy SOI tapasztalattal. -
7time
senior tag
válasz
Kotomicuki #13 üzenetére
Bérgyártónak már kicsik voltak a saját maguknak gyártás pedig iszonyat vitte a pénzt így mindkét fél jól járt.
-
Kotomicuki
senior tag
Az AMD-t már sikeresen hátráltatja, évek óta egy ehhez hasonló lépése - mert kellet a pénz az ATi-ra...
Nem fog ez visszaütni az IBM-re - nem akarásnak nyögés a vége alapon?!
Vagy a végén még emiatt szállnak ki a chip-gyártásból - nem lesz versenyképes gyártókapacitásuk?!
Esetleg, tudnak már vmit, amit mi még nem - mert csak úgy nem vágja ki maga alatt a fát az ember és bérgyártóként is szerepelhettek volna még?!
Netán, ők is olvasták, hogy milyen jól keresnek a szabadalom-troll-cégek és ez lesz a majdani fő profiljuk?! -
-
smkb
őstag
Annyira nem nagy üzlet felszámolás szempontból, mert nem teheti meg, szerződés kötelezi, hogy 10 évig az IBM-et kiszolgálja power pc processzorokkal, valamint az alkalmazottakat is átveszi. Arról nem is beszélve, hogy az IBM jobban áll a 22nm el tudtommal, mint a GF.
Ezért nem vesz az Apple pl semmiféle félvezetőgyártót, mert csak kolonc, egy olyannak akinek nem ez a fő profilja. GF portfolio profiljába jobban illeszkedik az IBM félvezető részlege, és valószínűleg jobban is tudja hasznosítani, mint az IBM. -
Oliverda
félisten
Az Intel hamarabb fog csődbe menni, mintsem hogy kiszervezze a gyártást. Mondjuk ha ennek csak a fele lesz igaz, akkor egy darabig ettől nem kell tartani. Nekik azért éri meg ennyit belefeccölni, mert ki tudják használni az előnyeit, illetve sokkal nagyobb volumenben gyártanak a legújabb technológiákon mint a többiek. Erre a grafikonra érdemes vetni egy pillantást, és akkor máris világos lesz, hogy a többiek miért csak reszelgetik a már aktuális technológiájukat.
-
Kékes525
félisten
Hatalmas összeg!
-
stratova
veterán
Valamennyire bizonyára átszervezi, de elvileg így már házon belül nem csak licenc van pl. FD-SOI-ra, hanem gyártókapacitás is (a POWER8 lapkából kiinudlva 22 nm planar FD-SOI).
-
DraXoN
addikt
A nagy kék se olyan nagy már mint egykoron.. Apropó.. még csinálnak pénztárgépeket?
Kíváncsi vagyok, hogy az Intel az utolsók közül meddig tartja otthon a fejlesztést.
Vagy lesz erőteljesebben külsősök részére is gyártó vállalat. Nem létezik, hogy egyedül nekik érje meg kizárólagosan saját célra gyártani. Főképp úgy, hogy a fejlesztési költségek egyre nagyobbak.Egyébként mi lesz a szilicium utóda technológiában? Tudni már?
-
vicze
félisten
Mekkora üzlet.
GF meg fogja és egy újrastrukturálás keretein belül bezárja a fenébe a gyárakat.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A GlobalFoundries a „vevő”. Az érintett felek az összeg tekintetében félúton egyeztek meg.
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB CM MasterBox NR600 650W
- BESZÁMÍTÁS! H310CM i3 9100F 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1660S 6GB Fractal Design Focus G 400W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest