Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz Keeperv85 #280 üzenetére

Én már csak olyanokat tennék hozzá, hogy:

- A lakás fenntartásához még számolj hozzá egy apró garzon esetén minimum 40 ezret (lakbér vagy lakáshitel). Így a képleted szerint már csak 20 ezred marad egy hónapra kajára, tisztálkodásra és egyéb igényekre.

- A lakást elég ritkán kapod fullosan felszerelve. Bútorokkal, háztartási gépekkel kell felszerelned. Ezekre is spórolnod kell vagy megveszed őket áruhitelre.

- Az autó fenntartása nem havi 15 rugó. Bár lehet, hogy egy RC modellre gondoltál. Gondolom a tiéd sosem romlik el és nem kell kopó-fogyó alkatrészeket cserélni. Persze jó esetben ezek nem havi költséget jelentenek, de nyugodtan visszaoszthatod ezt a legutóbbi nagy kiadástól számítva eltelt hónapokra.

- Nem mindenki akar garzonban lakni. Fiatalon, egyedül vagy a pároddal összeköltözve még oké (jelenleg én is így élek), de amikor már jön a család akkor hol a frászban nevelsz fel egy kis lyukban gyerekeket? Az átlagos garzonban elfér egy kétszemélyes ágy és vége. A kamasz gyerekeiddel majd egy ágyban alszol amíg ki nem repülnek vagy mi?

Amúgy igazad van abban, hogy a magyarok többsége nem tud spórolni. Mert erőn felül is megveszi hitelre a 140 centis HDTV-t mert közeledik az aktuális foci VB, erőn felül megveszi az iPad-et meg iPhone-t és fizet olyan havidíjat amire semmi szüksége és erőn felül vásárol autókat 0 Ft kezdőrészlet befizetéssel, majd harcol a bankkal, hogy milyen feltételek mellett vegye vissza ami után még mindig marad tartozása. Ezek klinikai esetek, de ne torzítsuk a képet úgy, hogy fontos dolgokat hagysz ki a matekozásból (pl: lakbér), elegánsan legyintve rájuk, hogy saját lakásban nem kell azt fizetni... jó, de miből veszel saját lakást? Spórolsz arra is (ez is egyfajta havidíj, bár sok milliót mire megtakarítsz ilyen bérből, már jön a nyugdíj), vagy megveszed lakáshitelre. Úgy kezeled a kérdést, mintha csak be kéne menni egy üresen álló ingatlanba és ingyen birtokba venni.

És úgy is matekozd végig az egészet, hogy sokan nem kapják meg a 140 nettót havonta, sokkal jellemzőbb a 100k nettó.

• Xero

nagyúr

válasz Keeperv85 #280 üzenetére

Ingatlan nincs a tulajdonomban csak egy garázs (ahogy elég sokaknak sincs), így nem tudok váltogatni sajnos. Hidd el ha lenne, akkor már rég váltottam volna 65nm-ről 40nm-re, mert kevesebbet kell pakolni-sikálni. :) Ráadásul pont most, hogy albérletbe akarok költözni az a 60-70e lesz inkább 120-140e. Az autón valóban lehet fogni, pláne ha nem használod. A telefonon is lehet fogni, akár többet is. Most fizetek 15-20-at, de ha változtatnék a szokásaimon, akkor megúszható 5e-ből is, ha nagyon kell.

Tehát, akkor tegyük fel, hogy vagyunk olyan szerencsések, hogy van egy forgatható ingatlanunk, amit kicsire cserélünk. Ez legyen akkor 35e havonta. Autó helyett veszünk bérletet, ami havi 10. A telefon legyen 5e. Tehát összességében megúszható 50-ból. Tehát marad 90 kajára, és egyéb cuccokra. Ok.

Na most ebben a helyzetben mi a reálisabb út? Félretenni, hogy normálisabb lakásba költözzünk, autóval járjunk, vagy pedig elszórni szükségtelen eszközökre a vágyak alapján?

Én pont azt mondtam, hogy bizonyos helyzetekben nem szabad. Tudni kell a határokat.

Abból a min 150-ből nekem elmegy 50-70 rezsire, 20-30 benzinre, 15-20e telefonra, a maradék pedig kajára és egyebekre. Igazán talán csak a telefonon és a benzinen tudnék fogni jelen helyzetben, esetleg a kaján. A többi megy megtakarításra és szórakozásra, nyaralásra, síelésre. Pár éven belül marad a megtakarítás és a többit átnevezhetem családra megtakarításra. :P

(#283) ronson: 27 évesen ez még nekem sincs meg, bár nem is vágytam rá soha. 5-10 év múlva talán, ha már képben van család és némileg helyhez kötöttebb leszek.

Új hozzászólás Aktív témák