Új hozzászólás Aktív témák
-
Ba cy lus
addikt
Amúgy meg nem is értem milyen "nem professzionális" használatról beszéltél: ha összeveted a Lightroomot a Darktable-lel, utóbbi kezelőfelülete, beállítási lehetőségei inkább a profiknak szánt, míg a Lr-ot egy full kezdő is vígan elkezelgeti.
A gyakorlatban meg pl. fogom az egyik templom belsőről készült képem, Darktable-lel, ha fene fenét eszik, sem hozom úgy vissza az ablak mintázatát - legfeljebb, ha visszamegyek csinálni még egy képet, és alulexponálom, de ez már nekem a gombhoz a kabátot varrás esete -, hiába van annyi állítási lehetőség. Lr-on meg csak elhúzom a highlights-ot balra, és már hatásosabb.Na ezért a hatékonyságért használom a Lr-ot. Ez nem vallási kérdés, a gyakorlati használhatósága emelte ki. -
Dave™
nagyúr
válasz
Ba cy lus #118 üzenetére
Igen, a Darktable egy jó Lightroom alternatíva, ingyen.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Ba cy lus #112 üzenetére
Semmi sem akadályoz meg abban, hogy továbbra is azt használd. Nem muszáj Linuxot meg FOSS szoftvereket használni, ellenben van akinek elég az is, és ha azt nézem, hogy én 7 éve elvagyok velük munkában és privátban is, akkor vagy én vagyok nagyon ügyes, vagy ezek is teljesen használhatóak a többségnek. Szerintem inkább az utóbbi.
-
Ba cy lus
addikt
De épp ez az, hogy a RawTherapee kb. az utolsó, amit egy amatőrnek/kezdőnek ajánlani mernék, mert jó eséllyel elmenne a kedve az egész utómunkától. Egyértelműen profiknak van kitalálva az a kezelőfelület, olyan dolgokat lehet állítani benne, amit semelyik másik programban, viszont ennek ellenére a tónus beállításában nem olyan jó, mint a LR. Nekem különösen az árnyékos, sötét részekben nem volt soha elég természetes, és hát RawTherapee-ban a csúcsfények visszahozása sem csak annyi, hogy balra elhúzol egy csúszkát. Túl sok pepecselés, idő vele egy kép.
-
Ba cy lus
addikt
RawTherapee, ne viccelj.
Bár kitanultam a csínját-bínját (elég komplex, ugye), nem kevés idő egy kép. És még akkorra sem lesz olyan természetes hatású. A LR épphogy a kezdők számára is sokkal inkább használható, gyorsan kitanulható. A highlights, shadows csúszkája összetettebb működésű, mint a többi ilyen progi esetén. Addig létezik kb. alternatívája, míg nem kerül képbe egy-egy kontrasztosabb téma. Csúcsfények visszahozásában pl. nincs ellenfele. Egyszerű felület, látszólag semmi extra, de a háttérben bizony komplexebb és átgondoltabb működésű. Görbékkel pl. szinte soha nem kell vacakolnom, annyira okosan működnek a csúszkái.
Egyetlen másik szerkesztőt használok mellette, a dxo photolabot. Az maradt még. Rengeteget használtam, próbáltam velük a maxot kihozni. Ezek maradtak, az összes többi nélkülözhető számomra.
-
ROBOTER
addikt
Nem beszélve arról, hogy otthoni használatban 90%-ban, de még céges környezetben is legalább 50%-ban feltört szoftverekről beszélünk, amikor Adobe-ről van szó. A fórummotor meg mindent elbír mint a papír, simán ideírhatom, hogy nekem előfizetésem van, úgysem tudja senki ellenőrzni.
Én is elvagyok a RawTherapeeval és a Gimppel, nyilván nem használok 20 réteget mesterséges hátterekkel. Ami sokkal nagyobb gond az excel makró hiánya Linux környezetben.
-
PCProfessor
aktív tag
Teljesen érthető amit írsz és így vagyok vele én is. Ha nem játszanék sok játékkal aminek anticheatje még mindig nem támogatott linuxon/linux alatti windows vm-en már váltottam volna. Linux alatt windows vm vga átadással 5 másodperc alatt bootol, így aki anticheat nélkülieket tol 100%,hogy tudja majd játszani a kedvenceit.
-
donki
senior tag
válasz
PCProfessor #93 üzenetére
Szeretek linuxot használni, de otthoni gépen, ha játszani is akarok, jobb a windows. Ha meg valakinek jó processzora van, tehát 2-3 percig tart egy reboot, az nem fog két operációs rendszerrel bajlódni... :D
Munkára jobb szeretem a linuxot, de a választás nem mindig van az én kezemben. -
raveinT
tag
válasz
#32839680 #101 üzenetére
Én onnantól, hogy insider programhoz csatlakozva lehetett win10-re frissíteni a win7-et, win10-en vagyok. Azaz a "hivatalos" release előtti hónapoktól. Nekem teljesen pozitív a win10-ről kialakult kép, sose volt vele gondom, ami miatt újra kellett volna húzni vagy fórumokat bújni ilyen-olyan javításért. Emiatt nem is nagyon látom szükségét a 11-nek, pedig a múltkor már jelezte a gép, hogy frissítene.
De nyilván ez embereként eltérhet, hogy mikbe botlott bele
-
bitblueduck
senior tag
görcsösen ragaszkodik a régihez, ami új az meg rossz, mert még nem ismeri
Persze van ilyen is. De azért többnyire nem ez a helyzet ux téren és joggal zsörtölődnek az emberek csak jobb híján beletörődnek idővel. Néha viszont annyira sokan sírnak, hogy màr figuelembe kell venni pl csempék esetén.
-
Ba cy lus
addikt
Aki nem professzionálisan használja, annak bőven elég lehet a Darktable helyette.
Próbáltam rengeteg másik képszerkesztőt: a gyakorlatban soha egyik sem váltotta ki a Lightroomot. Tetszik tudni, aki nem profi, az sem feltétlen szeret kétszer-háromszor (vagy még többször) annyit szöszölni egy képpel, mire talán (!) olyan jó eredményt kap, mint Lightroomal. Kikiáltják ezeket az ingyenes cuccokat alternatívának, de rohadtul nem azok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Macbook Pro 13" 2020, M1, 16GB RAM, 256 GB SSD, Touchbar, tökéletes álapot!
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged