- Plazma TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Z10N
veterán
"Csak abban az esetben tudom logikusnak tartani, ha egyszerűen nincs kellő fejlesztői kapacitása a cégnek arra, hogy 3 GPU startját megoldja egyszerre. Viszont ebben az esetben csak áttolták a szívás időpontját a HBM-el, nyerni a korábbi tesztekkel időt nem nyertek."
Vagy csak egyszeruen nincs eleg darabszam legyartva. Az NV-nel is 2017 lesz a hbm2 debutalas. Gondolom a gp100-ra eleg volt az a keves ami most rendelkezesre allt. Esetleg teljesen strategia lepes es elobb latni akarnak egy keves profitot a polaris-bol.
"Erre most kiderül, hogy nagyjából ugyanakkor érkezhet, mint a P100."
Lehet, hogy ugyanakkor erkezik, de nem teljes potenciallal. Szerintem a tudas amit osszeszedtek a fiji-vel, majd a vega-nal boven tudjak kamatoztatni.
-
ukornel
aktív tag
"stratova gondolatmenetével akkor tudok egyetérteni, ha végül a Polaris 10 hozza a Fiji erejét. Mert ebben az esetben kitudnak egy ráfizetéses kártyát venni a piacról"
Egyetértek.
Hogy ténylegesen hogyan alakul majd a teljesítmény, arról per pillanat csak találgatni tudunk. -
stratova
veterán
Nem tudjuk milyen szerződést kötött NV a bérgyártókkal akár GPU akár HBM2 vagy Interposer gyártását nézzük. De abból kiindulva, hogy GP100-ra csak professzionális piacra szánt compute kártya készül biztosan nem olcsó buli nekik. Szerintem AMD jelenleg ilyen rizikót most egyszerűen nem tudott megengedni magának.
Az itteni útitervből szerintem teljesítményszinteket kár lenne latolgatni.
Abu ha Fiji még HBM-mel is memórialimites milyen újítást hoz Polaris, hogy 36 CU-ra bevállalnak 256 bites 6 GHz-es GDDR5-öt ami max. 192 GB/s esetleg a delta color compression eljrásuk túllépett a Maxwellnél alkalmazotton? 380X vs. 280X összehasonlításban még esetenként elmaradt az üdvöske az elődtől, míg másutt szépen szerepelt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ennek semmi köze a GCN-hez. Itt van egy probléma amire kell a megoldás. Lehetőség szerint ne az utolsó pillanatban.
Természetesen a több sávszélesség segít. A Fiji még HBM-mel is sávszéllimites.A PCI Expresst nem kell kivégezni, mert kell egy iparági alap, amit mindenki támogat. De kevés és nem koherens interfész. Például egy koherens interfésszel lehetne támogatni az IOMMU-t egy dedikált GPU-n is. Ezek olyan dolgok, amelyekre megoldás kell. Aztán vagy megveszed, vagy nem aktiválód az IOMMU-t használó eljárásokat.
-
leviske
veterán
A Fury-k ott jönnek képbe, hogy a Vega hiányában ők fognak a $400-500 környékére beugró GP104-el versenyezni, hacsak a GP100 kivételével nem jön minden GPU "befagyasztott" teljesítménnyel.
De hagyjuk is, ez csak feltételezés és már a sokadik kört írnám le ezzel. Majd meglátjuk mit hoznak az új Radeonok és GeForce-ok, ill szükség lett volna-e a Vega-ra.
(#75) Pepeeeee: Ezt biztos nekem akartad címezni? Egyébként nem értek meg semmit nehezen (vagyis ez ritkán fordul elő), de azt mondjuk kétlem, hogy a HBM2 gyártási volumenével gond lenne innen fél év múlva. Ha nem így lenne, az nVidia még ilyen -mondhatni- paperlaunch-ot se mert volna bevállalni. Gondolom.
-
Peat;)
veterán
Én nem értem ezt a memóriamizériát, ez is egy új GCN misztikum számomra, hogy ha majd minden ilyen csuda fejlett lesz akkor gigászi evolúció következik be....vagy nem.
Nyilván jó a gyors memória, de a mostani játékoknál a mostani memóriáknál nem az jelenti a szűk keresztmetszetet, legalábbis a tesztekből nekem ez jött le. A legerősebb GPU-k is hamar elfogynak 4k felbontáson, most ezt pikk pakk megoldja egy gyorsabb memória? Nem hinném. Nekem laikusként inkább tűnik úgy hogy a memóriák fejlettsége nemhogy le van maradva, inkább előreszaladtak ezzel a HBM-el. GPU oldalon meg lehet izzadni.
Meg eltörölni a pci expresszt minél előbb....mert az is aztán marhára korlátozhat...a papír sokmindent elbír persze, papíron Budapest is ideális olimpiai helyszín, van elég bus-sáv hogy visszatérjek a témához...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nincs igazán fejlődés. Problémakezelés van, hogy legyen még egy napod a hétből, de ennek vége. A legtöbb új VGA is simán GDDR5-tel jön. Nem azért, mert annyira jó, hanem azért, mert a HBM2-höz több változás kell, míg a GDDR5X implementálása rohadt nehéz. Ezt több gyártótól is hallottam.
A szabvány nem ír a konkrét implementáció nehézségeiről. Az csak egy specifikáció, hogy miképp kell összerakni. Aztán a fizika törvényeivel a gyártónak kell megküzdeni. Ha csak annyi lenne az egész, hogy elolvasol egy doksit, akkor boldog-boldogtalan VGA-t gyártana, mert publikus a know-how.
Minden a problémák megoldásáról szól. Ha a HBM2 a megoldás, akkor arra építenek.
-
leviske
veterán
Ott a pont. Az órajelekre nem gondoltam.
(#67) R9DEON: Nem a $1500-os kártyákról volt szó. Amennyiben a mostani játékokban a GP106 hozza a GM200 szintjét, akkor egy aránylag olcsó GPU-val tudja az nVidia cibálni a Fury-kat, amiknek az előállítási költsége valószínűleg magas.
Persze, ha a 14nm-es gyártás annyival drágább, hogy az nVidia inkább a méretcsökkentésre koncentrál és így a GP104 a GM204, míg a GP106 a GM206 környékére jön, akkor nem szóltam. De a GP100 nem erre enged következtetni.
-
Oliverda
félisten
Akkor vinne el 150-et, ha nem lenne semmi fejlődés, GDDR5X-szel mondjuk max. a fele, azaz 75 watt lenne a memóriák fogyasztása..
"A GDDR5X-szel sok a probléma, mert 7 GHz felett már marha nehéz árnyékolni a rendszert. Vagy nagyon hosszú NYÁK kell, vagy nagyon sok rétegből álló. "
Egyik sem kell, olvass bele a szabványba.
"A mostani utáni generációban egyébként szinte mindenen HBM2 lesz. Még az APU-kon is helyet kap. Belépőszinten pedig Wide I/O lesz."
Az APU-kon csak azért kap helyet, mert ott egyetlen chippel kell nagy sávszélességet elérni a lehető legkisebb fogyasztás mellett, és ugyanez a helyzet az okostelefonok és tabletek esetében is, ahova a Wide I/O megy. A VGA-kon még remekül elfér a GDDR5X, mindent összevetve jobban megéri mint a HBM, az 1000 dolláros cuccokat leszámítva.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez nem vicc egyébként. Van egy 300 wattos TDP kereted, és ha nem cseréled le a memóriaalrendszert, akkor a normál típusú memóriákkal egy 32 GB-os fedélzeti tár simán elvisz 150 wattot. Logikus, hogy nem fogsz gyorsulni, ha nem 250 wattot költesz a GPU-ra, hanem csak 150 wattot.
Inkább a GDDR5. A GDDR5X-szel sok a probléma, mert 7 GHz felett már marha nehéz árnyékolni a rendszert. Vagy nagyon hosszú NYÁK kell, vagy nagyon sok rétegből álló. A mostani utáni generációban egyébként szinte mindenen HBM2 lesz. Még az APU-kon is helyet kap. Belépőszinten pedig Wide I/O lesz.
-
Oliverda
félisten
"akkor 10 éven belül az új VGA-k nem gyorsulni, hanem lassulni fognak"
Az iránnyal nincs gond, és szerintem ezt nem is vonta kétségbe senki, csak éppen kell még jó néhány év, hogy igazán elterjedjen, saccra 3-5. Addig a csúcskártyákat leszámítva remekül meg fog felelni a GDDR5X.
-
R9DEON
senior tag
Nem tudom jobban elmagyarázni mint ahogy Abu vagy Oliverda is tette, persze hogy nem hagyja veszni de most egy közép és felsőkategóriás relatív olcsó széria a fontosabb hogy legyen ellenfele a Pascalnak, sokra mentek volna egy 1500$ kártyával amikor abból van HBM1 ha éppen valaki olyat akar.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Honnan tudjuk, hogy nem jár előrébb? Lehet, hogy a Vega már 2 GHz-en ketyeg a mostanában végzett teszteken.
A memória implementálása sosem abban rejlik, hogy betudd építeni. A GDDR5-öt is megoldotta az NV a Ferminél, de 4 GHz alatt és nem 5 GHz közelében, mint az AMD. A tapasztalat órajelet ad. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az ábra nem foglalkozik a memória típusával. Az általános jelenségre vonatkozik. Ez a jelenség tíz éve ismert. Nyolc éve vetette fel a JEDEC-ben Bryan Black, hogy ha nem indulnak el valamilyen alternatív irány felé, akkor 10 éven belül az új VGA-k nem gyorsulni, hanem lassulni fognak, csupán amiatt, mert a memóriát a NYÁK-on keresztül kell bekötni. Ebből indult ki az összes nextgen fejlesztés, mint a Wide I/O, a HMC és a HBM. Mindegyik azt a megoldást kereste, hogy hogyan lehetne a memóriát a tokozáson belülre vinni, hogy a problémát jelentő tényezőket, mint az interferencia, a megfelelő árnyékolás biztosítása, a NYÁK komplexitása, ésatöbbi, ki lehessen ütni. Amikor kétségbe vonjuk az irányt, akkor három külön kutatás, hét év alatti eredményét vonjuk kétségbe.
-
leviske
veterán
Persze, de az AMD pont azért vacakolt a HBM1-el, hogy most a 2-vel már ne is égessék meg magukat.
(#49) Abu85: Azt értem, hogy az nVidia számára a P100 abban a helyzetben van, amiben a Fiji volt az AMD-nek. Azt is értem, hogy az AMD nem akart ilyen startot tolni a Vega-nak. Amit nem értek, hogy a Vega hogyhogy nem jár előrébb a HBM2 implementálásában? Csak abban az esetben tudom logikusnak tartani, ha egyszerűen nincs kellő fejlesztői kapacitása a cégnek arra, hogy 3 GPU startját megoldja egyszerre. Viszont ebben az esetben csak áttolták a szívás időpontját a HBM-el, nyerni a korábbi tesztekkel időt nem nyertek.
(#52) ukornel: stratova gondolatmenetével akkor tudok egyetérteni, ha végül a Polaris 10 hozza a Fiji erejét. Mert ebben az esetben kitudnak egy ráfizetéses kártyát venni a piacról. Viszont a jelenlegi hírek alapján az várható, hogy a Polaris 10 és 11 felett a Fiji-vel tervezik a továbbiakban is lefedni a felső kategóriát. Így meg a Vega segítség lehetett volna azzal, hogy az új csúcskártyát nem kell a GP104 áraihoz igazítani, ellenben a Fiji-vel.
(#58) Z10N: Szerintem nekem az elkövetkező ~2 évben nem lesz HBM-es videokártyám, szóval ilyen szempontból nem érdekel. A bajom azzal van, hogy az AMD azért áldozta be a Fiji VRAM méretét, hogy tesztelhessék a HBM-es kártyák gyártását. Erre most kiderül, hogy nagyjából ugyanakkor érkezhet, mint a P100.
Persze, ha a Fiji tesztje kellett a Greenland és HBM-es Raven fejlesztéséhez is, akkor nem szóltam.
-
Oliverda
félisten
Ez alaphangon 3 év lesz, addig remekül ellesznek a GDDR5X chipekkel, na meg a lényegesen egyszerűbb tokozással.
Abu85: Az ábráról hiányzik a GDDR5X, ami kb fele fogyasztás mellett hozza majd a GDDR5 sávszélességét, ugyancsak fele buszszélesség mellett. Utóbbinak hála elég az egyszerűbb NYÁK, ill. egyszerűbb tokozással is beéri a GPU.
-
Z10N
veterán
Nem sok mindent kerhetsz szamon, mivel ugy latom nem olvastad el amit belinkeltem. Ha valaki hbm-t akar vegyen fury-t vagy varjon amig felfut a gyartas. A rebrandet azt szamon kerheted rajtuk, mert az nagyon jogos.
Ui: Amugy a fejlettebb dcc-t a gddr5x-szel kombinalva egesz jo eredmenyek erhetoek el, amig a hbm nem lesz mainstream, de erre meg varni kell jo par evet.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az a baj, hogy nem értitek meg az alapproblémát, és nem is próbálkoztok a megértésével. Egyszerűen azt nézitek, hogy x dolog "erre a hétre jó", de a "következő hetet" már leszarjátok.
Mindegy, hogy egy memóriát hogy hívnak. A gondot az okozza, hogy a hagyományos konstrukciójú memóriarendszer nem skálázható tovább. Ennek az oka egy úgynevezett memory wall jelenség. [link]
A lényeg az, hogy az adott konstrukciónak mindig van egy hatékonysági tartománya, és például a GDDR5 túllépet ezen. Vagyis azon a hosszú DDR-GDDR5 úton elértük azt, hogy a memória lassan többet fog fogyasztani a TDP budgetből, mint maga a GPU. Erre a problémára jelent megoldást a wide-IO koncepció.
Igen ... egyszer ez is szar lesz, de csak "két hét múlva" és nem a "jövőhéten". -
R9DEON
senior tag
Olyat nem olvastam sehol hogy az AMD nem fogja használni az pedig hogy a későbbiekben minden felső kategória HBM memóriával jön könnyen meglehet de azt sem olvastam hogy ez már az idén megtörténik, valószínű hogy eljön az a pont amikor gazdaságosabb lesz a HBM mint a GDDR5X.
-
do3om
addikt
Talán nem véletlenül.
Miután sorba jöttek a cikkek hogy a GDDR5 mekkora szar, a GDDR5X meg egy utolsó próbálkozás de már elesve halott mert szintén elmaradott, és mindenhol a HBM lesz a befutó a felsőbb kategóriákban. A gddr5x -re valami olyan is volt itt hogy az AMD nem is akarja majd használni, annyira rossz irány. Valamikor a HBM nagy sztárolásának idején.
Az ilyen cikkek után ne csodálkozzanak már egyesek ha számonkérés van. -
Z10N
veterán
Nem tudom egyesek hova sietnek a hbm2-vel. Amikor kijon mindket oldalon, majd lesz nagy huledezes az arazas miatt. Inkabb orulnenek az olcsobban eloallithato variansoknak, amik kimondottan a sweetspotra lettek tervezve. Az X variansok meg majd jonnek gddr5x-szel valamikor osszel. A fogyasztas miatt kisebb form factor is kihozhato majd, amit az elobbi memoriaval meg tudnak fokozni. Ez a generacio a hatekonysagrol fog szolni (arazas/teljesitmeny/fogyasztas/kihasznaltsag). Ha ebbol megfelelo mennyisegu profit folyik majd be, akkor a hbm2 variansok lehet, hogy olcsobban jonnek valamennyivel. A hpc piacon meg nem szoktak elhamarkodott donteseket hozni, nem azon a fel even fog mulni, mivel nem 2 evre veszik oket. Persze demozni lehet korabban.
Ui: Amugy egy fontos dolog lemaradt a keprol.
-
jerry311
nagyúr
Hát, ha idén nem rukkolnak elő HBM2-es kártyával, akkor csak jövőre kapnak pénzt tőlem.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Meg állítólag csinálnak valami MCM-es Zen+Vega hülyeséget. De az biztos, hogy a HPC-n az AMD arra törekszik, hogy kivegye a PCI Expresst a rendszerből. Igazából az NV is ezt csinálja, csak ők idén még megtartották, de a jövőre érkező dizájnoknál már ők is kiveszik. Mindenhol ez most a fókusz. Aztán persze lehet előre csinálni pár pilot cuccot, de ettől nem lesz előrébb senki, mert a limit a PCI Express miatt ottmarad.
Nem hiszem, hogy sokakat érdekelne idén, mert a nagy bővítést az ipar 2017 utánra tervezi.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az AMD korábbi útiterve szerint erre a piacra már nem GPU-kat szánnak, mert nagyon korlátozók a külső buszok. Ide jön az az ominózus FirePro APU a következő évben. [link]
(#52) ukornel: Nem igazán. A Vega+Zen más területet fog célozni, ahol nem annyira kritikus probléma a külső busz.
Az idei év eléggé átmenet lesz. A DGX-1 a tesztcucc, ami vihető, de ez ritka fos ahhoz képest, ami a következő évben jön az NV-től. Az is Tesla P100, csak nem szaros PCI Express interfésszel.Ez az amire igazából sokan várnak a HPC piacon, amikor a PCI Express repül.
-
ukornel
aktív tag
"Megeshet, de nem teljesen érteném az okát."
Én is valami olyasmire gondolok, mint amit stratova kolléga #27-es hozzászólásának első bekezdésében írt."A Vega egy olyan piacot (is) céloz, ahol $5000 körül forognak a videokártyák és ezt a piacot a P100 most könnyen elveheti azzal, hogy az AMD csak a Hawaii-t nyújtja itt."
Ennyi idő alatt nem vész el végleg az a piac, szerintem. Amint érkezik a Vega, újra visszaszerezheti. Nem hinném, hogy ebből a szempontból olyan jelentős lesz a különbség a két termékcsalád megjelenési ideje között. -
oAcido
aktív tag
Tessék parancsolni.
leviske kolléga is ezt nem érti, hogy erre a piacra miért nem jött ki HBM2-vel (Vega-val) az AMD idén. (Tessék visszaolvasni a korábbi hozzászólásait. Ő se a Polaris-ra várja/várta a HBM2-őt.) Ezt a piacot szépen lenyúlta az nVidia (még ha csak pár ezer kártyáról is van szó).
Innentől kezdve pedig igaza van, hogy most az nV van előnyben a P100 miatt.
-
R9DEON
senior tag
válasz
energy4ever #48 üzenetére
Valóban nem kell nagyobb hűtés de a GDDR5X miatt jóval nagyobbak lesznek a kártyák mint a Nano.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nyilván az AMD pont ezért nem adott ki úgy HBM2-es terméket, hogy már tömegesen gyártják, de egy évig csak az kap, akinek jut. Ilyet akkor szoktak csinálni a gyártók, ha a termék kihozatala 10% alatti. A Tesla P100 tényleges elérhetősége 2017Q1, amikor már tényleg lesz annyi, hogy a partnereket ki lehessen szolgálni.
Amit az AMD csinált Fijivel teszt, azt az NV most csinálja meg. Ezért is óvatos az órajelezés, mert a 2 GHz-et tapasztalat hiányában nem tudja az interposer.
-
leviske
veterán
Viszont a WS9100 most már több, mint 2 éve nem kapott utódot és a S9170-nek is jól jönne egy nem dupla GPU-s, de normál DP teljesítményre képes leváltó. Ezekre a területekre a Fiji már csak a HBM1 miatt sem alkalmas (ráadásul annak a DP teljesítményét könnyen tudja marketing célokra használni az nV).
-
oAcido
aktív tag
Csakhogy egy korábbi cikkben szerepelt, hogy abból a csillagászati árú kártyából már tavaly elkelt ~800 darab. Valószínűleg ez a megrendelő (meg gondolom még egy pár) kapja meg nyáron a kártyákat.
Az AMD eközben megint mit csinál? Nézi, hogyan viszik el a piacot az orra elől. Tényleg felesleges kiadni a csúcs kártyákat...
-
R9DEON
senior tag
még akkor is látszik egy több hónapos előny a fejlesztésben az nVidia javára.
Mi értelme lenne kiadni egy HBM2 csúcskártyát most csillagaszati áron mikor a közép és felső kategóriában vannak lemaradva, az Nvidia is csak a méregdrága Teslára fogja rápakolni majd nézd meg milyen árban.
-
lee56
őstag
válasz
energy4ever #39 üzenetére
Télen viszont szívás lesz, csökken a gép fűtőértéke
De végülis valamit valamiért
Amúgy meg már nagyon ideje volt.. Uncsi volt már a sok átnevezősdi, meg fél-generációváltás. -
leviske
veterán
De a gond pont ott van, hogy az interposer és az összeszerelés kapcsán az AMD-nek van egy teljes év előnye. Ebben kéne az nV előtt járniuk. Ráadásul a TSMC-nél a földrengéssel kapcsolatos károk is bezavarnak.
Mégha esetleg úgy is alakul, hogy a DIY és OEM piacra a P100 csak valamikor 2017 elején érkezik, még akkor is látszik egy több hónapos előny a fejlesztésben az nVidia javára.
(#24) ukornel: Megeshet, de nem teljesen érteném az okát. A Vega egy olyan piacot (is) céloz, ahol $5000 körül forognak a videokártyák és ezt a piacot a P100 most könnyen elveheti azzal, hogy az AMD csak a Hawaii-t nyújtja itt.
(#30) zombinorbi: Nem tudom. Ha az én pesszimista hozzáállásom bizonyul helytállónak, akkor a 390X-nél semmiképp nem ugrik túl, miközben a Nano azért a legtöbb játékban az előtt áll.
Persze logikus volna, ha a Polaris 10-et a GP104, a Polaris 11-et pedig a GP106 ellen lőnék be teljesítményben, de az eddig kiszivárgottnak tűnő adatok alapján nekem úgy tűnik, hogy csak a GP106-ot tervezik körbelőni. Ne legyen igazam.
-
Yutani
nagyúr
válasz
energy4ever #39 üzenetére
Sosem lesz nyers a chip, mert hűtő nélkül pillanatok alatt megsül...
-
energy4ever
addikt
Lefelezodik a nm? Az nem semmi. Lassan mar ujra eljutunk addig, hogy nyersen lesznek a chippek, csak ugy hutes nelkul.
Legalabb az jol jar akinek nincsen legkondija. -
törölt tag
-
-=RelakS=-
veterán
És a Vega architektúra hány pontot fog elérni az akkor legfrissebb 3D Mark-ban?
-
tibaimp
nagyúr
Én úgy hittem, hogy a hbm2 még idén jön, na mind1, úgy is csak a csúcs vga-kon fogják csak használni, amit most nem vehetek meg amúgy sem
Nagyon kíváncsi leszek mit hoz az idei év, ha jól tudom:
- fm4 új cpu-val,talán a zen is,
- 10 magos Intel cpu-k,
- nv új pascal vga-k
- (nem biztos) de idén az Intel Skylake-et váltó új cpu-kkb ennyi...
-
stratova
veterán
Kimaradt az előzőből. Hardware.fr anno letesztelte 280X és 380X memória sávszélesség eltéréséből és a delta color compression használatából adódó különbségeket.
bozont ha tényleg maximum beállítással rohangélt Hitman a nagyobbik polarison 1440P-ben akkor a célnak akár 480X is megfelelhet. Meglátjuk. Kíváncsi vagyok, lesz-e végül Polaris esetében eltérés a Pro és XT lapkák engedélyezett memóriacsatornái között.
Abu biztosan tud valamit csak még ne mondhatja el.
AZ meg poén a köbön, hogy pár felmerülő kérdésre az NV találgatósban találni infót.
-
stratova
veterán
Ha a piaci helyzetüket nézzük ez kézenfekvő is. Fury ha éppen nem is ráfizetés volt egy idő után, de lényegesen magasabb lehetett a gyártási költsége mint TitanX GTX 980TI-nek. Rövid távon annyit értek el vele, hogy be kellett árazniuk a piaci igényekhez... A legnagyobb érvágás itt a Nano áresése lehetett, egy teljes értékű lapkát kell eladniuk igen nyomott áron, mert az alacsonyabb fogyasztás érdekében vissza kellett fogniuk az órajelét.
Ahhoz hogy részesedést tudjanak növelni, először a nagyobb játékos réteget kell elérniük és nem a csúcskategória vásárlókörét. Erről nyilatkozott Raja Koduri is a PCPer-nek adott interjúban, ahogy ezt korábban már linkelte füles
kolléga is a találgatós topikban.
Ami nekem nem teljesen világos, milyen további trükköt alkalmaznak majd a sávszélesség kímélésére, mert a csonka Polaris 10-nél 36 CU-ra jut 256 bites eff. 6 GHz-es GDDR5, amennyiben a Sisoft benchnek hinni lehet. A 384 kontra 256 bites memóriát Tonga sem tudta teljes mértékben ellensúlyozni a delta color compression segítségével (ami Geforce oldalon egy picit hatékonyabbnak tűnt Maxwellek esetében).
Akkor arra hivatkoztak, hogy bár Tonga igazából 384 bites lapka, ilyen konfigurációban nincs helye a piacon, mert árban R9 380X már akkor is viszonylag közel volt R9 390-hez.A szabadalmi anyagukban ez még ködös egy picit:
In another example, if performance counters or backpressure signals from the memory system indicate that memory bandwidth is a bottleneck, issuing instructions to a narrower execution engine (e.g., a four thread wide engine over 16 clock cycles rather than a 16 thread wide engine over four clock cycles) may prove more power efficient at no discernible performance cost.
Túlságosan vizuális típus vagyok -
bozont
veterán
Nekem aztán mindegy, hogy HBM2 vagy GDDR5(X), de jöhetnének minél előbb az új architektúrás kártyák. 1440p-re kellene már egy jobb vga, de mindenképpen az újak közül akarok egyet.
-
Hacsak a TSMC nem áll jobban a gyártással, mint a GloFo, akkor nem áll igazán más limitáló tényező a Vega kiadása előtt a HBM2-n túl.
Meg is válaszoltad, illetve kihagytad még az interposer-t a képletből. Szóval nem a GPU gyártása a gond (hiszen a P100 magját is sorozatban gyártják már), de az interposer és a HBM2 még nem annyira tiszta, plusz ezt a hármat össze is kell szerelni.
-
leviske
veterán
Nem a Polaris-on vártam HBM2-t, de csodálkozom, hogy ennyire későn jön a Vega. Hacsak a TSMC nem áll jobban a gyártással, mint a GloFo, akkor nem áll igazán más limitáló tényező a Vega kiadása előtt a HBM2-n túl. Mégis szép lassan áttették az útitervben 2017-re.
(#21) zombinorbi: Nem tudom mennyire kizárólagosan a 14nm érdeme, de elvileg a legerősebb Polaris (10) 100-150W körüli fogyasztással jön és az eddigi találgatások alapján valahova a R9 290 - Fury X közti teljesítménysávba (szerintem az előbbihez közelebb).
-
törölt tag
Jól gondolom, hogy az 14nm végett csökke majd a fogyasztás?
-
haddent
addikt
Jól hnagzik, várjuk
-
ukornel
aktív tag
#2 Seangaijin
"De idén miért nem hozza a HBM2-t?"
#5 nyakdam
"Érdekes, csak az NV-nek lesz HBM2-es VGA-ja idén? Azért ez szerintem nem jó reklám az AMD-nek. Illet volna az 1 után a 2-el is előbb kijönni."
#9 leviske
"Nem arról volt szó, hogy a HBM1 használata miatt az AMD előnyben van?"
#10 GeryFlash
"A HBM 2-ről meg úgy tudtam idén már jön."Úgy tudom, hogy ezek a kártyák alapvetően nem a felső szegmenst célozzák, márpedig a vaciúj és drága HBM2 árát az az alatti kategóriákban ti sem akarnátok kipengetni. A Vega fedi le majd a csúcsot, azon figyel majd a HBM2. (Egyébként nekem is úgy derengett korábbról, hogy idén karácsonyra pusmogták a Vegát, de úgy látszik, inkább a '17-et vállalják.)
Az Nvidia is a drága kártyákra fogja most tennia HBM2-t.#10 GeryFlash
"Nem úgy volt hogy a TSMC 16 nanon fog gyártani? Lemaradtam valamiről, vagy ingujjból előhúztak egy ilyet?"Nem a TSMC fogja gyártani, hanem a Samu vagy a GloFo, 14nm FinFET eljárással.
-
DemonDani
addikt
Ez olyan durva szivárogtatás, hogy már több mint egy hónapja hivatalosan elmondta az AMD, sőt még ennél többet is elárult a Naviról.
-
leviske
veterán
Logikusnak tűnt.
(#12) Cifu: Teljesen mindegy ez ilyen szempontból. A Vega-ra ugyanúgy szüksége volna az AMD-nek a HPC piacon, mint az nVidia-nak a P100-ra.
(#13) Bici: Az eddigiek alapján a Polaris 10 annyi SP-t tartalmaz a teljes lapkán, mint amennyi a Hawaii PRO-ban aktív. Persze nem kizárt, hogy annyira átdolgozták az architektúrát, hogy ez ne számítson, de én azért az első tesztekig szimplán nem is reménykedem abban, hogy képes lesz hozni a Fiji teljesítményét. Az is elég szép lesz, ha tudja hozni a Grenada-sított Hawaii szintjét esetleg annál azért olcsóbb áron.
-
Szerintem nincs ezen semmi meglepő.
Még szép, hogy ellövik a 14nm-t gddr5, gddr5x-el is,miért is sietnének a hbm2-vel?
Kell az a bevétel minden szegmensből.Úgysem mindenki a 200k+ kártyákat venné meg, sőt...
-
Eddig két kérdésem van ezekkel kapcsolatban:
1.) - a Polaris 10 valóban hozza a Fury X teljesítményét?
2.) - az nV mivel fog Desktop piacon előrukkolni? Eddig én csak a P100-ról tudok.(#14) xRagna: Kössz!
-
-
GeryFlash
veterán
Nem úgy volt hogy a TSMC 16 nanon fog gyártani? Lemaradtam valamiről, vagy ingujjból előhúztak egy ilyet?
A HBM 2-ről meg úgy tudtam idén már jön. Most a HBM 1.x gyengébb mint a GDDR5X? Lesz GDDR5X-es Fury, pár HBM-s és sok GDDR5-ös kártya? -
leviske
veterán
Nem arról volt szó, hogy a HBM1 használata miatt az AMD előnyben van? Az nVidia valamikor '16H2-ben kezdi a HBM2-es P100 szállítását.
(#4) Yutani: Kétségeim vannak afelől, hogy a Polaris 10 hozná a Fiji teljesítményét. Vagy azóta kiderült valami új?
-
actival63
aktív tag
Akkor tehát jönnek a GDDR 5 kártyák a nyáron és ősszel jönnek a GDDR5X kártyák. Év végén vagy a jövő év elején 1 vagy 2 HBM2 rammal szerelt kártya Látható, hogy a memóriák elérhetősége határozza majd meg a megjelenéseket..
-
nyakdam
aktív tag
Érdekes, csak az NV-nek lesz HBM2-es VGA-ja idén? Azért ez szerintem nem jó reklám az AMD-nek. Illet volna az 1 után a 2-el is előbb kijönni.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Seangaijin #2 üzenetére
A HBM2-vel 16GB memória lesz a csúcs kártyákon. Viszont ha GDDR5X memóriával hozza a Polaris azt, amit a Fury HBM-mel, akkor nem fog hiányozni a HBM2 egyelőre.
#5 nyakdam: A fenti két sor neked is szól.
Egyébként meg nem illendőség kérdése, hogy mikor jön ki a HBM2-es kártyáival. When it's done, that's all.
-
Ha lesz az idén 8 giga gddr5x-es memóriával szerelt, fury-x teljesítményű kártyájuk jó fogyasztással, akkor minden szép és jó.
-
Seangaijin
senior tag
De idén miért nem hozza a HBM2-t? Vagy majd 4gb helyett kapunk 8gb memóriát és ennyi?
-
törölt tag
Az egyre újabb memóriáké és piros négyzeteké a jövő
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az idei év a Polarisé, de a következő két esztendő a Vegáé és a Navié.
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Fedezd fel a lenyűgöző világot az RTX4060 EAGLE OC segítségével! 0% THM rèszletre is!
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest