- Hamarosan birtokba vehető az AYANEO legújabb handheld gépe
- Nyáron jön az Acer oktatási rendszerbe szánt, ChromeOS-t futtató tabletje
- Nagy képátlójú, 4K-s QD-OLED monitor jön az Acertől, ami Calman plecsnit kapott
- Karnyújtásnyira van Kína a HBM2 memóriák gyártásától
- 10 Gbps-os, övre akasztható SSD-vel adott magáról hírt a Patriot
- OLED TV topic
- Hobby elektronika
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fiery
veterán
A Knights Landing-nek meg lesz azert az a nagy elonye, hogy ha az OpenCL tamogatassal nem vagy elegedett, akkor programozhatod direktben is, mint ahogy most is teszed mondjuk egy tobbszalu x86 szoftver eseteben. Mig egy klasszikus GPU eseteben a GPU nativ architekturaja es gepi kodja el van rejtve a fejlesztok elol, ergo me'g ha akarnak, akkor sem tudnak direktben programozni.
Manapsag is letezik jo nehany tobb szalra, tobb x86-magra optimalizalt szoftver. A Knights Landing-nel "csupan" annyi a kulonbseg, hogy nem nehany szálat kell meghajtanod, hanem 288-at De ha elrugaszkodik valaki az egyszalas megoldastol, es kiizzad magabol egy korrekt tobbszalu keretrendszert a programjahoz, onnan mar mindegy, hogy 4 vagy 288 szalat akarsz hasznalni. Es bizonyos felhasznalasi modoknal (pl. ray-tracing) kifejezetten jobban fekszik a programozoknak a tobbszalu x86, mint az OpenCL.
-
Fiery
veterán
Egyszer mar megtortent az Intelnel az, hogy egy teljesitmeny orientalt, de menet kozben zsakutcanak bizonyulo architekturat (P4/NetBurst) levaltott egy alacsonyfogyasztasu, kifejezetten mobil eszkozokbe tervezett architektura (Banias/Dothan/Yonah); majd a "kicsibol" felfejlodott ismet egy teljesitmeny orientalt, de immar joval energiahatekonyabb architekturaba (Conroe --> Nehalem). Miert ne tortenhetne meg ez ujra? Raadasul, a pillanatnyi konvergencia nem zarja ki annak a lehetoseget, hogy ne inditson az Intel ismet egy uj mobil architekturat a Goldmont megjelenese utan par evvel, stb. stb.
Az en szemelyes sejtesem egyebkent az, hogy az AMD is a(z alacsonyfogyasztasu) Jaguar/Puma architekturat szánja a jovobeni teljesitmeny orientalt APU-iba is, es hosszutavon dobni fogja a Bulldozer architekturat. De ez tenyleg csak sejtes, semmi konkretum nem tamasztja ala -- egyelore
[ Szerkesztve ]
-
kisfurko
senior tag
válasz Meteorhead #44 üzenetére
Valószínűleg ez is csak tessék-lássék OpenCL támogatást fog kapni, hogy meg lehessen mutatni, hogy ezt is tudja. Ez nem az a cég, ami máshoz idomulna, meg szoftverekkel bajlódna. Megmondják, hogy itt van az ISA, lehet programozni. Lesz sok magod, írhatod rá az x86-os kódot, a többi (szinkronizáció stb.) a te feladatod. Én, sajnos ennél többet még nem láttam tőlük.
Ez az én személyes véleményem, de ne legyen igazam! -
kisfurko
senior tag
Olyan szépen hangzik ez a Goldmont, mint az egy Windows Ezért vannak ilyen jól meg együtt már több, mint 30 éve
A vezetőknek biztos ez lenne a legegyszerűbb, de kétlem, hogy ugyanaz optimális egy hordozható eszközbe, mint egy teljesítményorientált gépbe. Persze, lehet csak ugyanúgy hívni, és akkor a managerek is örülnek, meg a mérnökök is -
Fiery
veterán
válasz Meteorhead #44 üzenetére
Nyilvan SVM-capable lesz a Knights Landing, maskepp nem sok ertelme lenne "CPU socketesiteni". Ha nem lenne SVM-re kepes, akkor ennyi erovel maradhatna PCIe gyorsitokartyan is, ott a TDP kerete is tagabb maradhatna peldaul, konnyebb lenne ott etetni
Megjegyzem, a Knights Landing eseteben nincs is igazan ertelme SVM-rol beszelni, hiszen -- az eddigi informaciok alapjan -- ez egy homogen, 72 magos "sima" x86 processzor lesz baziszeles SIMD vegrehajto egysegekkel. Fogj egy mostani Bay Trail tablet procit, vedd vissza kicsit az orajelet, szorozd fel 18-cal (4 helyett 72 db x86 mag), es hajitsd ki belole az elavult GPU-t. Ez lesz a Knights Landing elvileg. Ugyanugy elerheti majd mind a 72 mag a teljes, max. 384 GB-nyi rendszermemoriat, mint akarmelyik mostani x86 CPU.
[ Szerkesztve ]
-
Meteorhead
aktív tag
Én még arra lennék kíváncsi, hogy például OpenCL alatt a 16GB on-die memória lesz a __global és a maradék meg marad host memory (esetleg SVM-mel el lehet érni, ha kell az egész), vagy csak lesz egy veszett nagy L4 cache, amit nem igazán lehet kihasználni, mert ez annyira más a többi cucchoz képest, hogy erre senki nem fog algoritmust tervezni...
(Én az előbbi verziónak jobban örülnék)
-
Fiery
veterán
A mai Xeon Phivel (Knights Corner) nem lesz binarisan kompatibilis a Knights Landing. De senki, me'g az Intel sem igerte, hogy megtartjak az LRBNI-t. Az AVX-512 tulajdonkeppen az LRBNI-t valtja fel, es egyuttal kozos platformra hozza a mostani SSE-s es AVX2-es architekturakat (Silvermont, Haswell) es a Xeon Phi-t. Idovel majd kikopik a Haswell is, es velhetoen a Goldmont-nal egyetlen architektura marad csupan, a telefonoktol az asztali es szerver procikon at a Xeon Phi-ig.
[ Szerkesztve ]
-
kisfurko
senior tag
A sávszélesség kiherélésére gondoltam, ahogy már megjegyezte más is. Szerintem baromi drága lesz az az on-chip memória, akkor már minek kell kiherélni a kártyát?
A c++-szal meg nem lesz valami fényes a teljesítmény. Ha meg már bekerülnek az intrinsicek, akkor már nem c++, nem is hordozható, újra kell írni.
Egyébként, félreértés ne essék, jó lenne minden processzorhoz ilyen mennyiségű on-chip memória, csak nem mindegy, mennyiért árulják. Vajon ad-e ez akkora előnyt, hogy kompenzálja a magas árat? -
LordX
veterán
válasz Balala2007 #31 üzenetére
A kérdés, hogy mivel kompatibilis binárisan. Nekem úgy tűnik, standard x86-al igen, mint az általad mutatott kép is állítja (NHM = Nehalem, SNB = Sandy Bridge, HSW = Haswell...), viszont ekkor a mai Xeon Phi-vel lehetetlen, mert az viszont nem az.
-
lenox
veterán
válasz Balala2007 #36 üzenetére
Hat csak azt, hogy ezek mind extensionok, ezektol meg vagy binarisan kompatibilis lesz, vagy nem. De ha az lesz, az csak jo.
-
Balala2007
tag
Nem ertem, hogy ezen mit nem latni, de teszek egy kiserletet:
NHM: (Nehalem) SSE
SNB: (Sandy Bridge) SSE + AVX
HSW: (Haswell) SSE + AVX + AVX2
KNL: (Knights Landing) SSE + AVX + AVX2 + AVX512F + AVX512CD + AVX512ER + AVX512PF
Future Xeon: (Skylake Xeon) SSE + AVX + AVX2 + AVX512F + AVX512CDKompatiblis = felcserelheto. KNL-nel nem kell semmit ujraforditani a *mukodeshez*. A max. teljesitmenyhez kell az AVX512, de ezzel nyavalyaval elunk evtizedek ota, aktualisan az AVX2 kodok hianya miatt nem tunik a
HSW nagy dobasak a *Bridge-ek utan.A Knights Ferryben meg a Knights Cornerben csak x86 + x87 + x64 + LRBni volt, de ennek ugy latszik vege.
AIDA64.com
-
lenox
veterán
válasz Balala2007 #31 üzenetére
Ebbol nem tudom, hol latszik. Xeon Phi-nel is az a mondas, hogy kompatibilis, de nem binarisan, ujra kell forditani a kodot hozza.
-
stratova
veterán
Szerintem egy ilyen lapkánál - Knights Landing - nem az egy szálas teljesítmény a kérdés, de lehet hogy tévedek. Az világos hogy a Core lényegesen jobb egy szálon, ezt nem vitatta senki.
Z3770 <7.5 W TDP 4/4
i3-4010U 15 W TDP 2/4Arra vonatkozóan, hogy Anand tesztjében melyik rendszer mennyit evett kizárólag CPU terhelésnél, nem láttam adatot. Core i3-nál közrejátszhat az erősebb IGP is.
[ Szerkesztve ]
-
bunevo
tag
A "Knights Landing", mint termék szerintem nem fogja megrengetni a 2015-2016-os processzorpiacot, viszont mint kézzelfoghatóan működő koncepció, jelentős hatása lehet majd a 2020-as processzorokra bármely szegmensben, és ezáltal az intel akkori pozíciójára.
8/16 GB memória az IC-n! legjobb! legyen eccer ugyanez TeraByte-tal, terminátor bácsi örülni fog
Intel +1, pedig már azt hittem nincs válaszuk a Kaveri által mutatott egészen más de szintén szükséges irányra.
Nincs állóvíz szerencsére. -
VaniliásRönk
nagyúr
Ha nem megy ésszel...
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
lenox
veterán
Nekem egy kartya 16 GB-nyi 500 GB/sec sebessegu es 64 GB-nyi 38 GB/sec sebessegu memoriaval az meg nem annyira kiherelt, de lehet, hogy felreertettem valamit.
Amugy az eleg jol el tudja adni, hogy c++ lefordul ra. Szerintem az x86 mar nem annyira erdekli a usereket, meg ha jol ertem nem lesz binarisan kompatibilis. -
kisfurko
senior tag
2015-ben majd az engineering sample-ok jönnek, szerintem, ha jól megy nekik.
Nekem csak egy kérdésem van: mégis ez mennyibe fog kerülni? 8/16 GB memória az IC-n?! Talán az nvidia és az AMD is hozni tudná ezt a teljesítményt 2015-ben a jelenlegi architektúra csiszolásával, nemhogy majd az újakkal. És gyanítom, hogy olcsóbban. Azt se értem, miért kell kiherélni a kártyás változatot. Ja, de, akkor nem kell a kutyának se, nem kell a kártyatervezéssel, gyártatással bajlódni A 200 W-os fogyasztás miatt, persze "sima" alaplapba be se lehet tenni, de ez is legyen másnak a baja.
De nem baj, ha most nem, majd legközelebb végre csak eladja az, hogy ez x86 Igaz, hogy ennek a hatékony kihasználásához külön programot kell rá írni, de hát ez x86, értitek... -
félisten
Ha már itt tartunk, azt lehet tudni, hogy a Silvermont és a Jaguar hogy arányul egymáshoz tranyószám és méret szempontjából?
(Tudom, utóbbi az eltérő gyártás miatt nem összehasonlítható 1:1-ben.)[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
stratova
veterán
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nincs mit "leboxolni" csupán nem értetted. Te azt kérdezted OTHON mire jó. Nem otthonra tervezték/szánják (meglepne, ha boltban is forgalmaznák egyáltalán; kizártnak tartom) teljesen más a felhasználási terület, a programok és jó drága is lesz. Ezekből "parkokat" építenek majd és láncba kötik.
-
LordX
veterán
válasz Meteorhead #7 üzenetére
Értelmezhetetlenül lassú.
Van benne egy in-order Silvermont (azaz.. egy Saltwell?), úgyhogy kb. annyi lehet az IPC-je, mint egy első generációs Atomnak, ami 1.66 GHz-en is tetű lassú volt, ez meg 1.2 GHz (A 200W -> 100W redukció kb. kijön abból, hogy mindent feleznek benne.) És e mellé még grafikát is számoljon? Egy felezett ilyen cucc még talán a HD5100 teljesítményét se adja ki nyers erőben..
Szerintem ennek semmi keresnivalója desktopon, amíg Atom alapon rakják össze a magokat, és nem az aktuális Core alapján.
-
Thrawn
félisten
Kopi31415: "minden olyanra lehet használni, ami masszívan parhuzamosítható. Tömörítés, kódolás, stb.'
vs
Nick Marshal: "Semmire."Na ezt boxoljátok le egymás közt, hátha leszűrök belőle valami hasznos infót Mondjuk én Kopi véleménye felé hajlok inkább.
[ Szerkesztve ]
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
törölt tag
És? Ez legjobb esetben 2015 elején megjelenik, HPC-be, ahova szánják, minimum egy év, de inkább több, mire átlagbéla gépére leérjen. Akkor miért most kell agyalni azon, miért is lesz ez jó átlagbélának?
#6 Jester01: Nem, ebbe az irányba intel hamarabb indult el mint az AMD.
#10Thrawn: akkor ne csak kíváncsi légy, pláne, hogy informatika iránt érdeklődő vagy: minden olyanra lehet használni, ami masszívan parhuzamosítható. Tömörítés, kódolás, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Balala2007
tag
Ez az info honnan van?
két darab VPU [...], melyek a módosított Silvermont magokkal ellentétben nem out of order, hanem in order logikát használnak
1, A Silvermont csak az egesz utasitasok koreben out-of-order, a nem egesz (x87, MMX, SSEn) muveleteket szigoruan veve in-order hajtja vegre azzal a kivetellel, hogy ha az egyik pipe-ban kisebb kesleltetesu, fuggetlen muvelet van, akkor azt soron kivul vissza tudja vonni (az Intel ezt decouplednek, fuggetlenitettnek hivja a doksikban);
2, Ebben a c't cikkben egyertelmuen OoO FPU-rol van szo, es minden egyeb info pontosnak tunik benne;
3, Sztem nem illik a koncepcioba se: a kis kesleltetes erdekeben bevetik az on-package memoriat, a 4x hyperthreadinget, az utasitaskeszletet kulon bovitik scatter/gather prefetchekkel, akkor pont ez maradna ki?AIDA64.com
-
Meteorhead
aktív tag
Peidg látod, én pont az ellenkezőjét gondoltam.
Valaki tudna mondani egy hozzávetőleges számot arról, hogy egy 95 és egy 45 wattos TDP értékbe beszorított verzió (asztali és notebook felső kategória) nagyjából mennyivel lenne lassabb soros végrehajtásban a jelenlegi megoldásoknál és mennyivel grafikában?
Ha jól értelmezem, akkor az irrgalmatlan vektor feldolgozó mennyisége miatt ennek a nyers shader kapacitása nem lenne rossz, egyedül a fix funkciós dolgok hiányoznak, de azokat jól-rosszul lehet emulálni. (Persze itt is minden a jól-rosszul pontos természetén múlik) Ugye erről beszélt az Intel a vékony szoftveres illesztőprogrammak kapcsolatban, ami csak egy nagyon vékony driverként funkcionál és pont az ilyen dolgok vannak implementálva benne.
Ha a 72 mag helyett lenne 36 magos variáns asztali, és mondjuk 18 magos variáns notiba, ahol a nyers teljesítmény mondjuk csak fele és negyede lenne, akkor már az IGP szerepét is simán be tudná tölteni, de rohadtul bírnám, ha notebookon a 18 mag 72 szálán tudnám fordítani a Qt-t, tekintve hogy a fordítás mindigis IO intenzív feladat volt inkább, mintsem munkás.
Szóval én nagyon bírnám ha az Intel Mesa-ba tolt rengeteg munkája ott térülne meg, hogy a Knights Landinghez ugyanúgy megcisnálják a nyílt forrású OpenGL illesztőt (ami jelenleg is 4.2-nél tart már Haswellen), és rájönnek hogy ha linuxon működik a cucc, akkor áthozzák asztali és notebook frontra is.
Igazából a user experience szempontjából szerintem ha bármelyik mai processzor soros teljesítményét lefeleznénk, akkor sem változna számottevően. Egy SSD sokkal de sokkal többet nyom a latba, mint a GHz-ek. Egyedül a DX és GL rajzolási parancsai miatt kell az irrgalmatlan soros teljesítmény. Intelnek már csak ezért is jönne jól Mantle, mert így nem kellene a konzumer fronton olyan irrgalmatlan erős soros végrehajtásra játszani, hanem lehetne párhuzamosítani.
-
Jester01
veterán
A 36MB L2 cache az nem kispályás
Érdekes, hogy intel is elkezdett modulozni mint az amd bár egyelőre kicsit másképp.[ Szerkesztve ]
Jester
-
Thrawn
félisten
Az elmúlt évtizedek alatt elég sokminden készült elsősorban HPC-re, de aztán leszivárogtak a konzumer szegmensbe is. No, majd kiderül, 2015 még messze van.
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Thrawn
félisten
Valahogy nem fér a fejembe, hogy egy asztali gépben egy átlag usernek ez mire lesz majd jó
-
stratova
veterán
Lehet ekkora lapkát még Intelnek is problémás lenne 14 nm-en jó kihozatallal legyártani. Ha nem tévedek korábban szóltak hírek Broadwell (14 nm) gyártása körüli problémákról.
Azt meg kell hagyni, ahhoz képest hogy milyen fogyasztása van, már Silvermont sem rossz (Fiery hasonlította össze nemrég).
[ Szerkesztve ]
-
alevan
őstag
A 2015-os megjelenes nem tul keso?
"Ezért lovagol a pokolba a konzumer IT piac. A hülye igények... . Azt sem tudod, hogy mit akarsz de az jöjjon havonta frissités formájában."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest