- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Projektor topic
- Apple notebookok
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- RAM topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nagyon kevés GeForce RTX 5090 készül, és senki sem tudja, hogy miért
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
shtml
őstag
Jó volt olvasni az 1-es pontot a hozzászólásodban, most már értem, miért olvastam többször különböző préselésű CD-k eltérő jitteréről. Én kis naiv azt feltételeztem, hogy legalább a jobb lejátszók pufferelik a CD-ről beolvasott adatot, ezért nem értettem, miért lehet épp a jobb lejátszókon meghallani a különböző mértékű jittert (ami eleve rajta van a CD-n).
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
dezz
nagyúr
-
dezz
nagyúr
Itt vannak (ne légy lusta, klikkelj!
) egyébként egy viszonylag jó, Envy24 chip alapú hangkártya SPDIF mérési eredményei, külső és belső szinkronizálással. Mint látható, nem egyezik meg egyik sem a referencia-jellel, és vannak jelentősebb hibák is. Azok a kis szálkák sokkal jobban hallhatók egy megfelelően jó rendszeren, mint azt egy mérnök képzelné.
Hozzáteszem: ha egy CD lett volna a jel forrása, sokkal komolyabb hibákat látnánk, mivel az SPDIF-en 1:1-ben átjön a pitek és a hibajavító áramkör jitteressége, továbbá a lemez nem teljesen egyenletes forgási sebessége.
És bár meglepő, vagy éppen cseppet sem meglepő módon nem kérdezett rá senki, ide kéredzkedik, hogy miért is ilyen az SPDIF. Két oka van:
1. A CD játszók lemezforgatási, továbbá a CD-nek magának a bit-sebessége bizonyos határok között lehet. Így kizárt a fix referencia-ütem (állandóan elcsúszna, sample-ismétlésekhez v. kimaradásokhoz vezetve). Ha legalább megfelelő időintervallumon belül szép egyenletessé akarnánk alakítani, az ehhez szükséges memória annak idején túl drága mulatság lett volna. Az ehhez mellesleg szükséges PLL áramkörök sem voltak túl elterjedt dolgok.
2. Ezokból eleve asszinkron adatátviteli módú az SPDIF kapcsolat. Azaz nincs külön független órajel-vezeték, mivel ugye nem is lehet. (Így "legalább" elég volt egy ér a kábelben, plusz föld/árnyékolás.) Csak szépen mennek az adat-bitek magukban, persze azért nem össze-vissza. A fogadó oldalon az élek üteméhez igazodva állítják elő az órajelet (felkészülve a szóba jöhető bitsebesség-tartományra, ami aktuálisan is változhat, ami szintén belevisz egy kis bizonytalanságot).Nos a mindezekből fakadó jittert un. reclocking áramkörrel lehet - megvalósítás jóságától függő mértékben - kiküszöbölni. Ez veszi a "szedett-vedett" jelet, puffereli, és egy nagy pontosságú referencia-órajelhez igazítva továbbítja, vagy maga állít elő ilyet (nem közvetlenül a bemenő jelből, mint az egyszerű PLL-es esetben). Persze a másik vonal is megvan, akik még csak nem is hallottak erről, és/vagy eleve nem alkalmaznak külső DAC-ot, hanem a CD-játszót próbálják "mindenhatóvá" varázsolni, több-kevesebb sikerrel.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
válasz
bit_vector #81 üzenetére
Hát nem csoda, hogy röhögsz, hiszen össze-vissza keversz itt mindent, mint egy bohózat.
1. Én nem mondtam olyat, hogy ilyennek v. olyannak kellene lennie a PC-s alaplap tápjának, csak egy ténymegállapítást tettem.
2. USB-s hang(adat)átvitelről nem én beszéltem.
3. SPDIF =/= USB.
4. Az SPDIF jittere - forrástól függően - sokkal több is lehet, mint néhányszáz ps.
5. Ettől függetlenül egy közeli ismerősöm, aki nálamnál sokkal jobban otthon van audio témában (az én hobbi DAC-építésemhez képest ő szűkebb high-end körben [szakmai alapú, nem sznobok gyülekezete] is elismert DAC-ot épített), esküszik rá, hogy hallható egy néhányszáz ps-es jitter, és ezt több ismerősünknek is demonstrálta már; nekem még nem, nem értem rá, amikor éppen összejöttek. Egyébként ha átszámoljuk amplitúdóbeli torzítássá, akkor az jön ki, hogy bizonyos jeleknél már igencsak birizgálja az alsó biteket. De valójában nem is ez számít, hanem szerinte a fül extrém módon érzékeny az időzítésekre (sokkal jobban, mint az amplitúdóbeli torzításra). Egyszóval egy jobb és egy rosszabb kvarc között is jól hallható a különbség, egy megfelelő rendszerben.
6. Egy zenész ismerősöm meg a PC-s hangkártyájának (nem ócska darab) ütembeli csúszkálásáról panaszkodott. (Ahogy az a kis órajel-jitter a leosztások folyamán így-úgy összeadódik.)
7. Elképzelhető, hogy az a CD-festési dolog a lézer szélről való tükröződéseinek csökkentésével javított a korábbi eszközök olvasási képességén, nem? Nem képzelhető el? Mint tudjuk a CD-n sem simán binárisan van az adat, hanem egyfajta pit vége/eleje kódolással, hibajavítási kódolással megspékelve, nem véletlenül. (Nem csak a karcok ellen, hanem mert nem éppen 100%-osan tökéletesen sikerülnek azok a pitek, lásd most DVD-írás utáni scan eredmények.) Persze azon én is csóválom a fejem, amikor mindenféle hókuszpókusszal próbálják egyesek elérni azt, amit hozzáértéssel (azért ide többnyire nem átlagos elektro-/gépészmérnöki tudás értendő, hanem adott terület mélyebb szakismerete, és tapasztalat) könnyebben/elegánsabban/jobban/stb. is meg lehet oldani.
8. Mint a mérésekből láthatod, ez a "kártya" bizonyos frekvenciákon több dB-vel csökkentette a zajt. És egyes esetekben ez is számít valamit, ha nem is sokat.
9. Te naponta jársz élőzenés koncertekre? Ugye nem. Hát én sem, ezért szeretem itthon is számomra megfelelően jó minőségben hallgatni a különféle zenéket. (Elektronikus zenének is jót tesz a minőség, nagyon is.) BAJ?[ Szerkesztve ]
-
bit_vector
tag
@dez:
bakker, majd összefoshtam magam a röhögéstől
Szóval, kezdjük talán a legegyszerűbb dolgokkal:
az alaplapok tápszűrését nem arra méretezik, hogy minden zajt kiszűrjön, mert nem is feladata ez. Arra már inkább, hogy mivel ez egy szinkron digitális hálózat, ezért ez jól odaverne a tápnak áram-tűimpulzusok formájában (AKA Dirac-impulzus) . Nos a szinkron digitális hálózatokban elsősorban ezt szűrik, mert a digitális kapuknak mindegy, hogy 5 volt van -e vagy 4.9 (ez még a régi rendszerekre is igaz volt). Ha te számítógépről akarsz hallgatni zenét, akkor veszel egy HS optocsatolós ketyerét, és digitális formában átviszed, majd a túloldalt ebből nagyszintű analóg jelet képzel mindenféle DSP-s hókuszpókusz felhasználásával.
De maradjunk az általad mondott USB-s megoldásnál. Gondolom a szem ábrát ismered az oszcilloszkópok képernyőjén, mi több, mértél is ilyent. és itt kezdtem el erősen mosolyogni. Ha veszünk egy alap rendszert, az egyszerűség kedvéért sztereo 48 Khz-es és 24 bites csatornát, akkor az az USB-n izokron formában mehet, bulk mód felejtős. nos, ebben az esetben (és szinte az összes USB device) puffereljük az USB-n megjelenő jelet további feldolgozás céljából. ezzel az usb jitterfüggését szerintem felejthetjük is. Ha a rendszerórajel függését vizsgáljuk, úgy még érdekesebb adathoz jutunk. Ez is jitterel, mi több neki is van némi frekvenciaváltoztatgatási kényszere (talán mert valós alkatrész, nem elméleti). Ez a kristályoszcillátorok esetében 1-7hz nagyságrendű még megahertzes tartományokban is. a jitter mértéke 4-500ps max. de ez már egy igen rossz oszcillátor. Mindenféle technikai trükkökkel elérhető, hogy a jitter csökkenjen, a frekvenciaváltozás is kompenzálható valamennyire, és maga az alapórajel is feltornászható (pl. lézer trimmerelt művonalas frekvenciaszorzó). összességében igen kicsiny jitter lesz, igen magas órajel mellett (ez alacsony mintavételezési frekvencián annyit tenne, hogy a jel jittere ill frekvenciaváltozása nem éri el a .001 ezreléket sem). Ha te most nekem azt mondod, hogy kihallod azt, hogy egy zenei jel kvantálási frekvenciájában van 150-300ps jitter, felcsapok egy elb*szott batman zabinak...
Amúgy félek halkan megjegyezni, hogy sok őrült hifis képes volt anno CD-t festeni, csak mert úgy jobban szól... közben egy normális CD meghajtóval már sokkal többre ment volna...
Összességében nem itt kell megfogni a zajt. hanem mindig azon a helyen ahol a jel a forrásából előáll. Vagyis mindazokon a helyeken ahol az erősítőlánc első láncsszemeként szolgál. Ha ott zajos, bármit teszel, a zaj is nőni fog. és persze hozzáadódnak újabb zajok.De hogy legyen némi ON tartalom is: Ennek a kártyának van egy nagy előnye: megmutatták, hogy ezt is el lehet adni. Mint sok mást. Mint a mobilantenna árnyékolót. Kibicnek, sznobnak semmi sem szent és eléggé drága. különben pedig ha jó zenét akarsz... menj ki egy szabadtéri koncertre. És vidd a családod is. megéri
üdv.
Mondd el és elfelejtem; Mutasd meg és megjegyzem; Engedd, hogy csináljam és megértem. /Kung Fu-Ce/
-
dezz
nagyúr
A legjobb alaplapokon sincs minden slotnak külön tápja. Csak 1-2 kóbor elkó van ott. Összességében az összes alaplap táp-rendszere igen zajos.
A kártyákon általában van táp-stabilizálás, de az is többnyire minnél olcsóbb és egyszerűbb módon megvalósítva. (A videokártyákon persze elég jó, de ott sem extrém alacsony, mert arra már nincs szükség. És természetesen rángatják szépen az alaplapi tápot is.)
Sokan az Asus Aureon (ha jól emlékszem a nevére) hangkártyájának beburkolását is kinevették...
ps. az előző hsz-emben az utolsó mondatban a "nagyon is hallhatóan" arra vonatkozott, ha egy jó láncba teszünk be átlagos SPDIF-es eszközöket. Ha minden átlagos, akkor persze nagy része elvész a különbségeknek.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
18.8 kHz.
De szerintem sokminden nem ezen múlik. Barátnőm kb. 16-ot hall, de attól még ő is meghall sokmindent.
A rendelkezésre álló eszközökön múlik leginkább (tehát ha megfelelően jó a lánc, akkor sokkal könnyebben kibukik a gyenge láncszem), a többi nagyrészt gyakorlat és "hozzáezdődés" kérdése, és csak az igazán finom dolgoknál jön be az egyéni hallás.
Az a helyzet, hogy a hétköznapi eszközök botrányosan rosszak, így nem csoda, hogy elvesznek a különbségek. Nagyon sokan az állukat keresik, ha meghallanak egy igazán jó rendszert. (Attól meg verik a fejüket a falba, ha egy középárfolyamos cuccból megfelelő tuninggal [felesleges alkatrészek eltávolítása, alkatrészcsere] sokkal jobb hozható ki, mint pl. egy általuk előzőleg igen drágán megvásárolt neves cuccból.) Sajnos sok cég az ezen a területen megmutatkozó tudás-hiányt és tapasztalatlanságot igencsak kihasználja, és inkább a sznobságra épít. De attól még sznobizmus =/= high-end audio.
A réz vs. aranyozott csatlakozós SPDIF esetét én még nem próbáltam - de tudom, hogy nem zárható ki elvi alapon a hangminőségre gyakorolt esetleges hallható hatása. Az én mondandóm lényege az volt, hogy az SPDIF nem lesz attól minden körülmények között tökéletes, csak mert digitális. (Hétköznapi esetben főleg nem tökéletes, nagyon is hallhatóan.)
[ Szerkesztve ]
-
Vízitúrán ketten voltunk, akik hallottuk a vinnyogni denevéreket szürkületkor. Furcsa volt.
Tunernél tényleg lehet értelme a kártyának, de:
- Egy nagy kártya bőven kilóg annyira mögüle, hogy onnan átszór a tunerre.
- A buszon levő zavarok ellen az alaplapnak kellene védenie - feltételezem, hogy a jobb alaplapok kicsit jobban szűrve/hidegítve vannak, mint amikből kisprórolják a kondikat.
- A mai világban már a külső tuner a menő. A régi belső lecserélése egy külsőre nem sokkal drágább, mint ez a kártya.
- Különben meg a videokártya gyártója mondjon le. Árnyékolja le rendesen a kártyáját, és ne esetleg külön adjon hozzá egy ilyet, egy slotot elfoglalva.A tej élet, erő, egészség.
-
dezz
nagyúr
Most már talán nem kéne tovább erőltetned, ami nem megy: az a kristály nem ér semmit önmagában. (A normálisabb SPDIF receiverekben lévő PLL sem old meg mindent.)
Ez nem személyeskedés. Nem értesz a műszaki háttérhez, pont. Miért nem ismered el, ahelyett, hogy baszogatsz másokat, akik hallani merészelnek olyasmit, ami a hiányos információid alapján szerinted nincs. Ez meg a másik fele.
[ Szerkesztve ]
-
Larry303
addikt
a fűrész is szinuszokból áll végülis
de igazad, van a felső frekikre jobb a sinus, viszont középfrekin a fűrész recsegése (pont a felharmonikusok miatt) nagyon jól hallható...és ugye a többség már nemhallotta a 17kHzet sem...
a 18Khz nem piti eredmény amúgy...17 felett már nem mondható átlagosnak sztem...
aztán vigyázz neho 1-2 denevér lecsússzon a zavaró sávba
no offenserudi: úgytűnik akinek közel van a belső tunere a vgahoz, még használhat is valamit!!!!
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
-
Személyeskedhetünk nyugodtan, és látatlanban feltételezheted, hogy mihez értek. És talán neked nem kellene keverned a Tesco-gazdaságos S/PDIF DAC-megvalósításokat (amik pusztán a jelből állítják vissza az órajelet), magával az egész S/PDIFfel. Mert ugyebár a valamirevaló S/PDIF vevőkben van saját kristály az órajelnek. ([link], sajnos képek nélkül.)
Most ugyebár nem az ötven évre föld alá ásott, szétkorrodált csatlakozókról beszélünk. Ha te egy digitális jelúton képes vagy meghallani, hogy réz vagy aranyozott a csatlakozó, akkor egy sörnél többre vagy vendégem. Ez kb. olyan, mintha a DVI jel a csatlakozó miatt szellemképes lenne.
A tej élet, erő, egészség.
-
dezz
nagyúr
Az SPDIF épp elég jitteres lehet ahhoz, hogy - speciális áramkörök nélkül - nem az eredetinek megfelelő jelet kapjuk vissza. De az alsó 1-2 bit önmagában is tud sérülni.
(Ha valaki esetleg kíváncsi, miért így [első látásra szarul] lett kialakítva az SPDIF szabvány, leírhatom.)
64 kbps-es veszteségmentes zenei célú audio tömörítés nincs, csak veszteséges.
Hozzád biztos nem mennék vaktesztre (ahhoz megfelelő cucc is kell), de ismerőshöz szívesen meghívlak egy kis demonstrációra.
[ Szerkesztve ]
-
Sőt, ha a szuperhifi hangfalad közelébe, a fal túloldalára a szomszéd odatesz egy szikratávírót, vagy egy légkalapácsot? Lehet fokozni. De a digitális jelátvitelnek épp az a lényege, hogy lényegesen zavarvédettebb. Egészen addig, amíg a digitális jelfolyam nem sérül meg végzetesen, az eredetivel tökéletesen egyező jel reprodukálható a túloldalon. Ellentétben az analóg jelekkel.
[OFF]"- Milyen a maga hallása?
- Római katolikus."A zenei hallásom elég jó, a laborban elég magas frekvenciáig működtem, szóval nem az vagyok, akinek a 64 kbit/sec-cel veszteségmentesen
tömöríthető tuc-tuc az igényesség mércéje.[/OFF]
Hallásügyben meg a sok begerjedt audiofilt lassan már én is szívesen meghívom egy vaktesztre.
-
rudi
nagyúr
Teszt erről a Zizéről. Valami hatása azért van.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
dezz
nagyúr
Nos akkor az külön szégyen a számodra, hogy úgy foglalkozol ilyesmivel, ráadásul hivatásszerűen (bár akkor az nem hivatás, csak meló), hogy nem vagy tisztában az SPDIF műszaki hátterével, azt sem tudod, milyen szépen átviszi a jittert, illetve hogy zavarja a rossz csatlakozás. Az már csak hab a tortán, hogy hallani sem hallasz belőle semmit. (Bár ez az átlagos eszközök számlájára is írható. Mellesleg ezekből kiindulva sem kellene ilyen kijelentéseket tenni, hogy senki sem hallhat semmit.)
Magam hardverfejlesztő vagyok, és hobbiból éppen egy olyan külső DAC-ot rakok össze, amiben külön áramkör küszöböli ki az említett zavatokat (bár nem extrém módon, ami külön művészet).
-
fordfairlane
veterán
az pedig, hogy spdif jeleket állítasz elő (nem is tudtam, hogy te tulajdonképpen egy nyomtatott áramkör vagy), nem jelenti azt, hogy van hallásod
Azért megnézném, hányan hallanák meg spdif jelnél az aranyozott csatlakozónál a különbséget, persze vakteszten.
x gon' give it to ya
-
orbano
félisten
odateszek a ruhafogasod mellé egy bekapcsolt hegesztőtrafót ha már úgyis szóba jött. vagy egy mikrosütőt. esetleg egy TV-t. vagy csak átvezetem a 200as elosztó alatt.
az pedig, hogy spdif jeleket állítasz elő (nem is tudtam, hogy te tulajdonképpen egy nyomtatott áramkör vagy), nem jelenti azt, hogy van hallásod
A vér nem válik VAZZE!™
-
Köszi, nem vagyok Pistike. Ellenben főállásban, hivatásszerűen foglalkozom digitális broadcasttal, napi szinten állítok elő S/PDIF ill. AES/EBU jeleket. És te? Amúgy egy klasszikus az audiofileknek: Ruhafogas vagy Monster kábel?
Ebből a kártyából kellene Ultra Special Edition, ami olyan hosszú, mint a mai videokártyák. Mert ilyen röviden semmit nem árnyékol a videokártya sloton túlnyúló részéből jövő zavarjelekből.
-
Larry303
addikt
nekem szünetmentesről, megy a csöves, és természetesen a legmeszebb van pakolva a géptől, és az antenna kábeltől...tudtommal a normálisabb upsekben van normális szűrő áramkör, és ha a szomszéd a pincében bekapcsolja az ívhegesztőt, akkor az erőlködőm nem érzi meg, ahogy az a barom elcsavarja a fázist az egész házban
amúgy gondolom az is sokat számít, hogy milyen a lakás/ház kábelezése, mennyire közel mennek el a kényes helyekhez a kábelek, stb...
amúgy sztem is sokan akik azt hiszik magukról, hogy nekik tök mind1, egy normális audiofil hangrendszeren, nagyon hamar észrevennék a különbséget a digtilális jelek között...
oztán persze ott van még az is, hogy a hangmérnök úr mit művelt a studioban....https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
orbano
félisten
persze, hallani a minőségbeli különbséget. de nem zajbelit.
az elvetemültet úgy értem, hogy igazából nincs igénye az embereknek jó minőségű hifire. van aki nem hallja a különbséget egy integrált alaplai hangrai és egy audigy között, vagy nem érti mitől szól jobban egy 3 utas B&W mint egy genius 5.1-es szett. vagy éppen nem hallja ki már a 320 és 192kbps-es mp3 közötti különbséget (néha mondjuk én sem, de gondolom stúdiómunka és műfaja válogatja).
A vér nem válik VAZZE!™
-
törölt tag
Szerintem még1 hülyeség amire pénzt lehet költeni.
Talán 1K-t még adnék érte, mert jól néz ki (), de gondolom ilyen ~5K körül lesz a kezdőár.
De valaki meg mondja már meg, hogy minek kell ezt pedugni a PCI-be? Egyeltalán kondik minek vannak rajta?
-
Sárpac
nagyúr
Egy szép 10centes fémsapka a dvi kimenetre sokkal többet ér mint ez.
Rosszabb esetben a nagy fémlap akár antennaként is működhet!Alapfesz alatt a maximumon túl!
-
dezz
nagyúr
Hogy közvetlenebbül is szóljak a tárgyhoz, én sem nagyon hiszem, hogy ez a kártya észrevehetően számít egy átlagos konfigban, de abban sem lennék biztos, hogy akárhol döntően számít. A zaj túlnyomó része a tápon megy át! Bár vannak a kártyán kondik, talán épp erre, de néhány kondi nem sokat számít itt. Viszont, a puding próbája az evés...
-
dezz
nagyúr
válasz
Cathfaern #55 üzenetére
Nem feltétlenül van így. Attól függ, milyen hangrendszered van. Nekem pl. nincs high-end rendszerem, de nem is átlagos. És még itt is jól hallom a különbséget különféle kábelek között (interkonnekt és hangfal). Mármint nem csak hallok valami elhanyagolhatót, ha nagyon fülelek, hanem azonnal markánsan kijön. Akkor hogy a csudába lehetne, hogy nem lehet hallani a különbséget egy kimondottan jó és egy kimondottan rossz között? Ez valahogy nagyon sántít. Vagy arról van szó, hogy az a fém ruhafogas meglepetésre kitűnő hangátvitelre, vagy mi?
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
"az hogy mp3-ban hallgatod-e a zenét, vagy sem, az sokat nem számít a zaj viszonylatában."
Ezt hogy érted? Gyengébb rendszeren már nem nagyon hallani a különbséget egy 192k-s mp3, és egy lossless/cdda között, egy jobbon meg igen.
"többieknek: miért ne lehetne hallani a különbséget a különféle digitális jelátvitelek között? ott is van jeltorzulás, és nem tud a hibajavító kód minden hibát kijavítani és feltétlenül 100%-osan helyreállítani az eredeti digitális jelet. ugyanez a helyzet az írott és a jó minőségű nyomott audio CDk között is."
Valószínű azt sem tudják, az aranyozás (mármint valódi, nem ál) miben is számít...
(Meg a jitterről sem hallottak, nem beszélve arról, mit jelent a szinkron/asszinkron jelátvitel.) Jópofa dolog azon az alapon fikázni, hogy "de hiszen ez digitális, csak tökéletes lehet"."van olyan ismerősöm, aki frankón megmondja neked egy CDről, hogy melyik kasztba tartozik..."
Nem olyan nagy dolog, ha elég jó rendszere van.
"persze ezek elvetemült dolgok"
Miért lenne annyira elvetemült? Miért kellene a pár ezer forintos kínai "minihifinek" megfelelő színvonalú eszközöknek lennie a standardnak? Mert így a legoptimálisabb a gyártóknak?
"az előbb linkelt ruhaakasztós teszt is kicsit sarkított. egy átlag lakásban a kábel rengeteg villamosvezeték, illetve elektronyos berendezés meleltt megy el és szedi föl a zajt. nem ua., mint egy stúdió..."
Meg ugye talán az sem teljesen mindegy, hogy milyen láncba is tették bele... (Írnak pár nevet az eredeti szövegben, de az semmire sem garancia.)
[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
az hogy mp3-ban hallgatod-e a zenét, vagy sem, az sokat nem számít a zaj viszonylatában.
többieknek: miért ne lehetne hallani a különbséget a különféle digitális jelátvitelek között? ott is van jeltorzulás, és nem tud a hibajavító kód minden hibát kijavítani és feltétlenül 100%-osan helyreállítani az eredeti digitális jelet. ugyanez a helyzet az írott és a jó minőségű nyomott audio CDk között is. van olyan ismerősöm, aki frankón megmondja neked egy CDről, hogy melyik kasztba tartozik...
persze ezek elvetemült dolgok, de ha egy ilyen kütyüt 1-2 ezer forintért hozámvágnak, én tuti veszek egyet
az előbb linkelt ruhaakasztós teszt is kicsit sarkított. egy átlag lakásban a kábel rengeteg villamosvezeték, illetve elektronyos berendezés meleltt megy el és szedi föl a zajt. nem ua., mint egy stúdió...
A vér nem válik VAZZE!™
-
Ősember
őstag
nem értem mi ez a duzzogás...
1. most találták ki ezt, persze, hogy még nincs integrálva
2. mi ez a "kell"? talán a te hozzáállásodon kellene változtatni
3. miért nem lehet a pozitiv oldalát nézni a dolgoknak?______________________________________________________________________ www.rambazar.com - G.Skill minden szinten - 8GB DDR3 15.000Ft alatt!
-
dezz
nagyúr
Így is átmegy nem kevés zaj az USB-s tápon. De az adatvezetékeken is megy át rádiófrekvenciás zaj, ami utána zavarhatja pl. az órajelgenerálást, stb.
Bár legalább nem asszinkron átvitel, mint az SPDIF.
Viszont még nem beszéltünk róla, hogy kb. egyik USB-s hangkártya sem támogatja a natív 44.1kHz-es mintavételi frekit, így konverzióra kerül pl. 48-ra.
"Tényleg, akinek nincs rettenet j füle, az sokat nem sokat veszt sem az MP3-mal, sem a PC-n belüli hangkártyával."
Ez itt még nem jó fül kérdése, hanem jó hangrendszer kérdése. Egy jó hangrendszeren sokan teljesen jól hallják a különbséget (kis gyakorlás után főleg). MP3-nál meg 192 kbps alatt egy olcsó cuccon is teljesen jól hallható a különbség, 128 kbps-nél meg több a zaj, mint a jel.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
"azokat a hifibuzikat, akik a digitális jelátvitelnél is "hallják" a különbséget a sima és az aranyozott csatlakozós kábel között."
Hát képzeld, egy jó rendszeren igenis lehet hallani a különbséget SPDIF esetén. Mert az nem úgy digitális, ahogy te azt pistike módjára elképzeled.
(#11) kisninja: Én meg az ilyen bunkó parasztokat.
-
A PC-ben levő zajok kiküszöbölésére a legjobb az USB hangkari.
Ugyanis akkor a hang nem analóg formában utazik a hangkártya DA-jából a hangkártya erősítőjébe és onnan ki a PC-ből, hanem digitális formában mászik ki a gépből.
Így ha egy külön kis árnyékolt dobozbn van az USB hangchip, abból pl. line kimenettel csatlakozol az erősítőre, akkor nem lesznek zajok amiket a PC-ben szedne össze a jel.
És persze kihagyod a hangkártya (általában még a hűde csúcs otthoni kártyákon is) gagyi erősítő IC-jét. (OK, a hangkártya line outjával is kihagyod.)Kérdés hogy a kommersz cuccokkal lehetne-e bármi különbségett is hallani pl.USB hangkártya és belső között... Főleg az mp3 miatt, meg amiatt hogy egyáltalán digitalizálva van a hang. Tényleg, akinek nincs rettenet j füle, az sokat nem sokat veszt sem az MP3-mal, sem a PC-n belüli hangkártyával.
(Amúgy USB hangkártya könnyen gyártható, a Texas oldalán ingyen lehet IC-t rendelni, hozzá az a pár alkatrész ami kell még az kb. 500Ft :-D )
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
gardener
senior tag
Nah, még egy dolog, amiért külön kell fizetni,ahelyett, hogy normálisan,szabványosan oldanák meg a kártyákon.
-
törölt tag
és ezt minek kell berakni a pci cstolóba?
hogy lássa az everest? -
Grigorisz
aktív tag
azt a cicergést megszüntetheted nagy valószínűséggel, ha kikapcsolod a cd bemenetet a hangerőszabályzóban.
a kütyüre pedig azok mellett állnék akik azt mondják, hogy ennek a létjogosultsága a nulla felé konvergál.
Ha egyel kevesebb lenne az IQ-m már nem is állat lennék, hanem növény!
-
]Phobos[
senior tag
no, akkor HIS-t sem veszünk többet ...
Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!
-
Vitus
őstag
De jó!!! Lett volna 92-ben amikor megjött az első 12MHz-es turbó xt-m ega monitorral és adlib hangkártyával. Az adlibot zavarta az ega 256kbyte-os 64 színű!!! vezérlőkártya és ha lemezt raktam közéjuk akkor viszont tisztán szólt. Aszem kicsit elkéstek vele ennél talán már előlrébb tartunk.
Vitus
Jobb ma egy túzok, mint holnap!
-
Chrys_
addikt
Igazi audiofilnek még a számítógépe is csöves. És kitölti a rendelkezésre álló teret. A szobát. Szóval gáz
-
eziskamu
addikt
Na akkor tisztázzuk: akkor ez 2in1 kütyü?
Mármint:
-Árnyékolólap
-Szűri a tápzajt (de kérdés, hogy minden ágon? nem csak a különböző feszültségek, hanem ugyanakkora feszültségű különböző tápvonalak)
? -
törölt tag
Ez a cucc hülyeség.
Amúgy aki valódi vájtfülű, az nem PCn hallgat zenét, hanem egy értelmes lejátszón.
Audiofil cuccokon tényleg lehet a különbséget hallani, a PC közel sem az. Még a hipe-olt Creative, és Asus hangkártyák sem, hiába a marketing. -
mv
aktív tag
Veszek kettőt és letesztelem SLI-ban.
Figyelem! A felhasználó a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat produkálhat.
-
Gergő_
őstag
válasz
juliabrilke #20 üzenetére
akkor összegyűjtené a zajt,és kellene egy ugyanilyen kártya
-
sksporky
tag
Ez most valami rossz vicc
-
Raymond
félisten
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Ste
addikt
a kondikkal max szűrni tudnak, árnyékolni napernyővel kellene
a nyák viszont szép
-
shtml
őstag
Én sem hiszek a különféle csodakábelekben stb. Olvastam olyan teszteket, amelyekben vájtfülű emberek meghallották a különbséget a sodrott és a tömör hangszórókábel között, de még azt is, ha megfordították a villásdugót a fali aljzatban.
Számomra ezek hihetetlennek tűnnek, na de a született vaknak is hiába magyarázod a színeket. Vagyis ha kettős vakteszten a részvevők következetesen hallanak különbséget, akkor ott kell lennie valaminek, akár elhiszem ezt, akár nem.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
fordfairlane
veterán
Szemfényvesztés.
x gon' give it to ya
-
Domi_Jani
tag
A hang zajt kiszürni vagy egy jobb hangártyával lehet, vagy néha elég a kábel lecserélése, és ami sok helyen is gond az a földelés hiánya... néhány számítógép elég érzékeny rá...
Egyedül talán tv tunernél látnám hasznát, de azt sem hiszem h nagyon javítana....
Jah a kondikra rakhattak volna valami bordát h még extrább legyen...A mi boltunkban mindenki örömet okoz nekünk. Egyesek azzal, hogy bejönnek, mások azzal, hogy kimennek.
-
Vamp
senior tag
Hát ez igen. Innovatív megoldás, jót röhögtem rajta.
Már csak a "digitális zajszűrő" várat magára. Olyan szerkezet, ami kioltja a ventik meg vinyók által kiadott frekvenciát, így nem hallasz semmit.
-
luw2win
őstag
hm
számomra ez is abba a csoportba tartozik mint a PhysX card(jó talán ez még ér is vmit)
.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”
-
juliabrilke
veterán
Legalább szétszórhatták volna a kártyán a kondikat és az ellenállásokat!
-
rudi
nagyúr
Nekem meg távolkeleti amulettem van a rossz álmok ellen
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
dokar
addikt
szerencsétlen egy termék
extra - SEXRay
-
Alchemist
addikt
Alapvetően nem értem, hogy egy drágább alaplapnál, kártyánál az audio/video elektronika analóg részénél sokszor miért nincs alapból komolyabb árnyékolás.
Olyan sokkal növelné a tömeggyártás költségeit..?Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
nLali
őstag
Vajon lesz hozzá normális driver?
Bérelhető reklámfelület
-
Már amennyire az alufólia leárnyékolja a mágnesességet...
Amúgy meg igenis gyártsanak ilyesmit, és árulják jó drágán. Jól meg lehet fejni vele azokat a hifibuzikat, akik a digitális jelátvitelnél is "hallják" a különbséget a sima és az aranyozott csatlakozós kábel között.
-
törölt tag
Tegyunk be egy ilyet az integralt grafis alaplapba az Adud Xonar fole.
De ala is egy masikat, biztos ami biztos.
-
simonzé
addikt
Egy tekercs alufólia kijön késszáhból, és tudja ugyanezt.
Kb 50 gépre elegendőI don't fit in. I fit out.
-
Integra
titán
mennyi? kérek kettőt!
...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
nLali
őstag
Egy ezrest még adnék is érte
De csak azért,mert "mutatós"
Bérelhető reklámfelület
-
H.O.D.
senior tag
ez remek. miért is nem jó erre egy fémlemez?
Where do you want to go today?
-
MaSzKa
senior tag
tök jó
-
GAI
senior tag
De legalább szép nagy NYÁK-ja van annak a 6 db kondinak
Új hozzászólás Aktív témák
ph Újabb nélkülözhetetlen hardver: a HIS iClear nem sokat használ, de legalább nem is árt.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest