Hirdetés
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen egeret válasszak?
- Funkcionalitásra kihegyezett, USB4-es SSD ház a TerraMaster fémjelzésével
- Mini-ITX
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
attila9988
őstag
Itt egyébként azért is nagy a gond, mert ha a felhő száll el, akkor a te céged összes dolgozója malmozik majd addig, amíg vissza nem jön. Ha viszont egyikőjük gépe rohad le, akkor a többiek még nyugodtan dolgozhatnak. És jéééé egyikőjük gépe akkor is lerohadhat, ha felhős szarokat használtok, tehát ez tulajdonképpen plusz kockázati tényező.
Arról nem is beszélve, hogy ígyis, úgyis kellene nekik párhuzamosan helyi programokat is használniuk, mert a felhős vackok nem oldanak meg mindent. Nagyon nem. Innentől kezdve meg tényleg elég nehezen érthető, és nehezen védhető a legtöbb esetben az az álláspont, hogy mennyire jó is nekünk, ha az usa -ba exportáljuk minden egyes billentyűleütésünket.
(#94)
És ha neked elszállt a vinyó akkor mi van? Mit bizonyít ez, és mit cáfol? Semmit. Már csak azért sem, mert annyi adatot az életben nem tárolhatnál felhőben sem, másrészt azért, mert ha nem csak ott tároltad azt ami fontos, akkor tárgytalan az egész. Nekem sem egy helyen van az ami fontos, és ezért nem is szoktam túl gyakran elveszíteni az adataimat. Mondjuk az utolsó vinyó halál nálam évekkel ezelőtt volt, biztos mindig csak kifogom a jókat... vagy az is lehet hogy a felhős cégek nagyon felfújják ezt az adattároló elhalálozós dolgot? Hmmm ... inkább az utóbbi.
-
de jól elvagytok
szerintem is nagyon jó a cloud mert ha:
- elmegy a net továbbra is nézhetem a filmet
- elszáll a szolgáltató nézhetem a filmet
- elszáll a felhő szolgáltató és elérhetem az adataimat hiszen....
- elszáll az isp és továbbra is elérhetem az adataimat hiszen...
- elfogy a tárhely máshol is van még bővenSzarkazmus power... de most komolyan az utóbbi időben romlott el bárkinél is HDD???
Egy dolog a lényeg, hogy működjön aminek működnie kell (-ene). Ment az a szar, vagy nem ment?
Ennyi a lényeg semmi több, aki a pénzt adja az nagy ívben leszarja miért nem működik az a valami Ő csak azt látja hogy nincs amiért fizet. Ez nem IT téma, ez gazdasági téma.Na mindegy, az amazon majd fizet egy halom kötbért Ti meg továbbra is azt harsogjátok majd hogy sokkal jobb a cloud megoldást mint egy tetves pendrive vagy vinyó
A kis jogi irodát vagy könyvelő céget is csak addig fogja az alacsony havidíj nyugtatni storage vásárlás helyett, amíg egy fontos tárgyalás előtt elérhetetlenné válik minden adat mert "sorry, out of order". -
bobsys
veterán
Nem VA-ban lakom es megse ment a Netflix problemamentesen a mult heten
(#87) Иван: nem is tudom, netflixen, hulu pluson baromira foghijasak a sorozatok, filmek, rengeteg nincsen fent pedig kereslet gondolom lenne ra, mert nepszeru filmek jo ertekelesekkel.
Szemelyes kedvencem Start Trek mozikbol van kb 2 fent. Blocbusternel talan megvan az osszes de ott meg nem lehet streamelni. -
Иван
őstag
válasz
attila9988 #88 üzenetére
Whatevar mon.
-
attila9988
őstag
És hogyan lenne rá nagy kereslet, ha nem rakják bele? A te szemléleted a tipikus birka szemlélet. "Ami benne van, az biztos jó, a többi meg biztos nem". Ez nem ilyen egyszerű.
A kínálat meglehetősen gyér ezeknél a szolgáltatóknál. Most az van, hogy vagy nézed amit adnak ezek, és kihagysz mindent amit nem, vagy hagyod a francba ezt az egészet.
Na nem mintha nálunk nagyon lenne egyáltalán szolgáltatóból választék, de itt úgyis drágának számítanak ezek is, mert itt minden drágának számít. De ez már egy másik történet.
Mindenesetre ne gondold hogy az kerül be az online kínálatba, ami jó. Vagy talán a rádióba sz szól ami jó? Koránt sem. Inkább az, ami mögött kellően nagy szponzor áll. Pl ha baromi jó énekes vagy, az nem elég. Ha viszont nem vagy baromi jó, de valamelyik éneklős műsorban szerepeltél, akkor tuti hogy bekerülsz. Ilyen ez a világ.
Na de most már nem offolok itt többet, mert eltértünk nagyon a témától. -
Иван
őstag
válasz
attila9988 #85 üzenetére
"Online kölcsönözni viszont nem lehet őket."
Miért ne lehetne? Gondolom amelyik filmre van kereslet azt majd berakják a kínálatba és kész.
-
attila9988
őstag
ennyi erővel visszatérhetnénk a lyukkártyához
Miért is? Teljes tévedésben vagy. Ha egy technológia nem egyértelműen előnyösebb valamely területen, akkor nem feltétlenül kell ráugrani, és elfogadni minden rossz tulajdonságával együtt. Most egy kicsit túl van pörgetve ez a felhős téma.
-
attila9988
őstag
Amúgy ha jól képzelem el, akkor szerintem a tartalom a legkisebb macera.
Dehogy a legkisebb. Évente készül a világban több ezer film. Ezek a torrent boltba előbb vagy utóbb bekerülnek. Online kölcsönözni viszont nem lehet őket. Így ha meg akarok nézi egyet, akkor előbbihez kell fordulnom, bárhogy is legyen.
-
Иван
őstag
válasz
attila9988 #83 üzenetére
Ha jól tudom már most is van ilyen, a trékomnak. Mármint digitális videotéka. Amúgy ha jól képzelem el, akkor szerintem a tartalom a legkisebb macera. Kötnek szerződést a kiadókkal oszt' kész.
Kíváncsi vagyok az Apple új dobása tényleg az iScreen lesz-e, ilyesmi tévével. Ha a pletykák nem alaptalanok, ők is ilyesmiben gondolkodnak.
-
attila9988
őstag
Nem. Számomra világosan az a jövő, hogy este leülök a fotelba, kiválasztom a filmet amit nézni akarok és streamről megy. Ár? Olcsó.
És a tartalom? Tudom ez most egy kicsit off, de most a cloud -tól függetlenül kérdezem. Hol van az a szolgáltató, akinek tényleg van tartalom is a kezében, nem csak az aktuális hype filmek...
-
attila9988
őstag
Hm. Ez érdekes. Most elgondolkodtam ezen. Még bele sem gondoltam, hogy ez így nem értelmes dolog.
Pedig mennyire elterjedt ez az idétlen szófordulat. Az agyamra megy amikor valaki "olcsó ár" -ról beszél. Mindig megkérdezem hogy hogyan lehet olcsó az ár... erre mindenki megharagszik rám.
De van még egy csomó ilyen értelmetlen nyelvtani bravúr, ami említésre méltó. -
azbest
félisten
No, felhőtlen boldog újévet mindenkinek
-
azbest
félisten
bocs, közben tovább szerkesztettem. Egyébként pedig ismerem a költségeket, mert használtam és most is használom. A havi költségek időarányosan kalkuláltak, ha 300 giga hely kell 1 napra az annyiba kerül, mint 10 giga 30 napra. És igen, a hálózat használata sincsen ingyen. Az amazonról kifelé menő forgalom durván $0.12 / GB... kalkulátor [link]
A terabájtos számok az ársávokat határozzák meg. Nagyban olcsóbb árakat adnak. Itt a saját privát példám:
-
bambano
titán
nekem, mint szegény falusi gyereknek, azt tanították, hogyha 1 T majdnem 0.1 ficcs, akkor 1 ficcs az 10 TERAbyte, nem 10 GIGAbyte.
de nem ez a nagyobb baj vele, hanem hogy különbség van a x dolcsi meg az x dolcsi PER HÓNAP díjak között. harmadrészt ha továbbolvasod, szokott lenni forgalmi díj is.
-
azbest
félisten
ott a táblázat első sora: First 1 TB, $0.095 / GB / month, részletesebben [link]
ja meg persze van alacsonyabb megbízhatóság változat is $0.076-ért.. ( 99.999999999% durability and 99.99% availability helyett csak 99.99% és 99.99%)
A glacier az nem normál használatra van, hanem kifejezetten archiválásra, ahol a nagyobb letöltési mennyiségnek van komolyabb ára, cserébe a tárolás $0.010 /GB/hó. -
azbest
félisten
Már hogy ne lenne gazdaságos a tartalomterjesztésre. 10 GB-onként 1 dolcsi az S3 tárterület. Nemrég 25%-os csökkentés volt ezen is. De nagyban még kevesebb az egységár [link]. Más területeken is csökkennek az árak. Centekben mérhető egy példány digitális kézbesítése a fogyasztóhoz. A jogdíj lehet nagyobb rajta.
Nem véletlen, hogy komolyabb hírportálok is használják őket, mert a cikkek kép/multimédia tartalmának forgalma nem fekteti le a rendszert, bármekkora szenzációt is írnak meg.Azt mondjuk nem tudom, hogy az átalánydíjas szolgáltatásoknak hogy éri meg úgy általában az egész. 8-10 dolcsiért korlátlan tartalmi hozzáférést kapni nyugaton (pl a netflix, rhapsody ...). Csak lehet benne valami, mert nekem is csak 3.5 euro a deezer havonta. Veszteségért nem csinálnák.
A játékot úgy tudom saját szerverparkon nyomják, ott speciáis igények és nagyon magas adatforgalom jelentkezik. Onlive-ot szoktam használni, de sajnos nálunk még nem előfizethető, így csak ingyenes multizás fél órákra.
-
bambano
titán
Az ár soha nem olcsó, mivel árat soha nem veszel. de ez most mindegy.
A digitális média terjesztésben nyilván van jövő, csak nem látom, hogy ezt miért is tennék publikus cloudba. Az nálam csak üres handabandázás, hogy mindenre, amiben egynél több szerver van, ráfogják, hogy cloud. A digitális terjesztés egyébként pont nem az, amit gazdaságosan cloudba lehet tolni, mert elviszi azt a minimális nyereséget, amit el lehet rajta érni. A méretgazdaságosság miatt érdemesebb saját rendszerrel megcsinálni. Csak arra nem lehet ráfogni, hogy cloud.
Játékok dettó. Minek fizetne irgalmatlan pénzeket egy cloud szolgáltatónak, mikor maga is meg tudja csinálni? Ha maga csinálja, akkor a cloudon levő profit is megmarad házon belül és ez a leglényegesebb pont.
Cloudnak akkor van értelme, ha hirtelen és rövid időre kell nagy számítási kapacitás. Ha kellene számolnod egy hetet, arra nem veszel meg 5000 szervert, nem telepíted, stb. hanem bérelsz cloudon kapacitást, amikor megvan, hogy 42, akkor meg visszaadod, oszt jónapot. De ugye látjuk, hogy ez nem az a felhasználás, amire tömegeket akar csábítani a marketingjük.
-
Иван
őstag
Mert te még hiszel a dvd meg letöltöm-a-hdd-re korban?
Nem. Számomra világosan az a jövő, hogy este leülök a fotelba, kiválasztom a filmet amit nézni akarok és streamről megy. Ár? Olcsó. Darabja legyen 1-2 dollár, legyen bérlet, előfizetés, ezt majd az okosok kitalálják.
Megoldható? Persze. Gazdaságos? Szerintem igen. Az átlag nyugati felhasználónak nem lenne pénz hetente pár film megnézése, és meg is fogja venni, mert itt varezkodni macera. Rossz a képminőség, csúszik a hang, nem az a nyelv blablabla. Macera. Egy foygazstói társadalomban ahol van pénz, az emberek szeretik a kényelmet, ott van az az ár, amitől az emberek megveszik és nem izélnek.Játékipar, bár nem stream, de a digitális disztribúció hasonló elven muzsikál, és már tisztán látszik, hogy ez a jövő.
Ahogy egy csomó dolgot megéri felhőben tárolni. Steamen pl mentések, beállítások. Kényelmi funkciók, amiket én is kihasználok.
-
bambano
titán
válasz
dragon1993 #70 üzenetére
árcsökkentés? milyen árcsökkentés? ugye tco-ról beszélünk, nem a teljes költség egy apró darabjáról?
-
bambano
titán
Már egy jó ideje megy a cloud erőltetése, úgyhogy nem hiszek semmiben, hogy *majd* mi *lesz* a cloud. Ha nagy dobás lesz valaha is, akkor már most is az, ha bukta lesz valaha is, akkor már most is bukta. Régen túlvagyunk azon a ponton, amikor a cloud csak marketing managgák ppt cuccain volt látható.
Tehát azt gondolom, hogy a cloud az, ami.
A másik gondolat, hogy ezt a fajta központosított kiszolgálást nem először erőltetik, hanem sokadik alkalommal, eddig mindegyik akkorát bukott, mint ide nagykáta. A vevők csak a managgák elképzeléseiben csonthülyék, a valódi életben nem azok, úgyhogy kritika nélkül nem lehet semmit letolni a torkukon. Az egyébként, hogy megbukott, nem jelenti azt, hogy egy bizonyos felhasználói rétegnek nem jó és nem szeretik, csak azt jelenti, hogy a tömeges cloudba költözés víziója megbukott.
A harmadik pedig az, hogy aki tud számolni, az tudja, hogy a cloud (speciális eseteket leszámítva) drága. Mégpedig mocskos drága. Nem is lehet más matematikailag, hacsak nem Terézanyu bt csinálja, de úgy tudom, nem. Ez egy gazdaságilag rossz koncepció megtámogatva a kezdetleges szoftverek esésével-kelésével, rásegítve ótvar törvényekkel és nemtörődöm, alkalmatlan személyzettel. Mi a bánattól lenne sikeres?
-
dragon1993
őstag
-
GeryFlash
veterán
Soha nem értettem ez a clodutot, fozetős, kevés tárhely... Miért jobb ez mint venni egy pehelykönnyű 1Tb-os külső vinyót 25 ezerért? Jó a dropbox amíg ingyenes addig nem rossz, de hogy vkl fizessen is a cloudért...
-
Иван
őstag
válasz
attila9988 #63 üzenetére
Nem kell nagy következtetéseket levonni egy technikai malőrből.
Még gyerekcipőben jár a dolog, majd kiforrja magát jobban.
Hosszútávon mindenképp van benne potenciál. Persze nem azt mondom, hogy minden esetben optimális és kívánatos (pl. bizalmas adatok tekintetében, erőforrásigényes alkalmazásoknál (még)), de pl a filmek, zenék streamelése egyértelműen a jövő.
-
attila9988
őstag
válasz
dragon1993 #62 üzenetére
Te sem érted azt, hogy tök mindegy ki hibázott. A lényeg hogy nem ment a szolgáltatás. Engem nem érdekel hogy a busz azért nem megy valahova mert a közlekedési vállalat hibázott, vagy a sofőr volt másnapos. Engem az érdekel, hogy nem jutok el időben A -ból B -be, mert a busz nem érkezett meg.
Nem érdekel hogy az étteremben a szakács rontotta el az ételt, vagy rosszul vették fel a rendelést, vagy a sütő döglött be. Az érdekel, hogy nem kaptam meg a kért ételt.
Érted? Lehet itt magyarázni a bizonyítványt, de ez valójában senkit nem érdekel, mert had ne az én gondom legyen már, ha egyszer felhőről van szó. Ha az én gépemen döglik be valami, akkor igen, az én gondom. De itt ugye nem erről van szó. -
attila9988
őstag
a világ iránya nagyon afelé mutat
Az majd arra mutat, amerre az emberek akarják. Nem két-három multi fogja azt eldönteni, pláne nem akkor, ha az általuk óhajtott út nem épp a legoptimálisabb. Mostanában úgyis kezd lecsengeni a nagy webmánia. 2009 -ben még mindenki azt mondta, hogy az összes alkalmazás webre megy. Ennek a töredéke nem valósult meg, és jól látható mik a korlátai ennek az elképzelésnek.
A felhősödés ugyanez. Rengeteg a kockázat, rengeteg a bizonytalanság. Amire jó az elgondolás, arra már ma is használják. Amire meg nem jó, arra valószínűleg soha nem is lesz jó.
Ez a cikk most éppen azt mutatja meg, hogy a felhős megoldások messze nem olyan betonbiztosak, mint amilyennek szeretik beállítani őket. Ez nem jelenti azt, hogy netes filmkölcsönzésre ne lehetne használni, de azért látnod kell a marketingen túlra is, és észre kell hogy vedd, mennyi hátránya is van a technológiának, és mennyi vélt, de sokkal kevésbé valós előnye. (hülye példa, de nekem egyetlen adattárolóm sem ment tönkre ebben az évben, tehát ha nagyon akarnám, kimutathatnám hogy jobb vagyok a felhőnél...És ha netán valamelyik tönkre is menne, akkor is meglennének a cuccok, mert ami fontos, az nem egy helyen van. Szóval nem ejtettem a tengerbe, nem volt vulkánkitörés a közelben, és napkitörés sem semmisítette meg semmimet. Olyan volt hogy nem volt áram órákig, akkor a felhővel sem mentem volna semmire. Elővettem a nyomtatott anyagot, és olvastam...)
Csak gondolkodj is néha, és ne csak a marketing rizsát edd reggelire.
-
dragon1993
őstag
válasz
attila9988 #40 üzenetére
Te nagyon, saját szerver pári vagy de hidd el előfordulhat,hogy olcsóbb a felhőből hostolni mint saját gépről.
Ami a netflix-et illeti nem tudjuk ,hogy mi van a háttérben nem tudjuk milyen szerződésük van én valószínűleg tartom ,hogy spórolni akartak az adatforgalmi költségeken ezért vannak bepasszírozva egy adatközpontba.Ajánlom figyelmetekbe a appfog.com -ot.
Nem pont az a felhő szolgáltatás mint amire ti gondoltok ,de egy próbát megér. -
Иван
őstag
Kellemetlen, de ettől függetlenül a világ iránya nagyon afelé mutat, hogy a cloud lesz a következő nagy dobás és a kijelölt út a jövőbe. Minden negatívumával és pozitívumával.
Aztán majd meglátjuk hogy s miként alakul a dolog.
-
azbest
félisten
Ha virginiai lennel, akkor ertenem, hogy neked miert az az allam jelenti a vilagot. Ettol fuggetlenul a tobbi adatkozpontban futo szolgaltatasok hibatlanul mukodtek, sot a hulyeseguk miatt problemas virginiaiak eseteben is az ugyfelek tobbseget nem erintette eszreveheto modon. Az amazon lefagyasa olyan pontos informacio, mint a maja vilagvege. Problemak es karok minket esetben tortentek, es ezeket szinten az emberi butasag okozta, a tobbi csak hiszteria.
-
bambano
titán
próbálj már meg nem kockaként gondolkodni végre, mert úgy érzem, falra hányom itt a borsót.
az előfizetőt/felhasználót nem a szerződés érdekli! filmet akar nézni. ha nem tudott filmet nézni, számára mindegy, ki a hibás, miért nem tudott, csak az bosszantja, hogy nem tudott és kész.majd képzeld el, hogy rákészülsz a frissen újított csajoddal egy jóféle estére, randira, és hangyaháború bámulás lesz belőle, a csajod meg megunja a hitech cuccodat és elhúz a balfenéken, miközben te annyit motyogsz magad elé, hogy dehát az amazon ment.
ja, az amazon mégsem ment... szóval úgy látszik, a bulváros címben és a bulváros cikkben volt igazság, szemben az általad mantrázott "de az amazon megy, de az amazon megy" dumával. nem ment. pont.
egyébként meg aki olyan hülye, hogy ennyire kritikus időpontban hekkeli a rendszert, az haljon meg. engem is bele akartak rángatni egy ilyenbe, csak nekem volt bátorságom elküldeni a fenébe az illetékest.
már csak az a kérdés, mennyivel emeli az amazon fényét és a cloudjába vetett bizalmat, hogy kiderült, ennyire agyatlan emberekkel dolgoztat, akik képesek a működő rendszert letérdeltetni. a cloud szép, a cloud jó, a cloud biztonságos... ahha, csak van pár idióta, aki ismeri a root jelszót...
-
azbest
félisten
Azt nem tudom, hogy az amazon és netflix közti szerződést sértették-e. Ahogy már írtam, reklamálhat a netflixnél, hogy miért nem működött. Az amazon szolgáltatásai - úgy általában - nem álltak le, csak úgy látszik a bulváros címre jobban vevő mindenki, mint a tényekre.
Közben megtaláltam a hivatalos beszámolót. Azért jár az amazonnak a lónak egy részlete, mert a fejlesztőik karácsonykor az éles rendszeren alkalmaztak egy változtatást és emiatt borult fel az elastic load balance szolgáltatás. (Olvastam már állítólagos ex-amazonos munkatársak kritikus blogját, hát lehet tényleg volt benne igazság
)
A változtatás mellékhatásaként törlődött a terheléselosztáshoz szükséges állapotadatok egy része. Emiatt a már futó alkalmazásokat nem lehetett konfigurálni, helyette romlani kezdett a teljesítménye. Időtúllépéses hibákat dobált az api. Na ekkor jöttek rá, hogy az hiányoznak adatok. Ekkor kezdték helyreállítani azt. Átkonfigurálták, hogy ne történhessen meg még egyszer ilyen. Hát meglátjuk....
-
bambano
titán
ha karácsony este nem tudsz tévézni vagy igénybe venni egy szolgáltatást, akkor nem az lesz a téma, hogy ki kinél mit jelent be és ki kit perel be, hanem az, hogy nem tudtál tv-zni.
a többi már eső után köpönyeg. az amazon nem teljesítette vagy azt, amire szerződött vagy azt, amit a reklámja sugall. ennyi.
-
azbest
félisten
ha ő a netflixet használta volna, de nem ment (nem teljesítette vele szemben a szerződésben foglaltakat), akkor reklamálhat a netflixnél. A netflix pedig elgondolkodhat, hogy mindent megtett-e a hiba elkerülése végett és hogy az amazon és netflix közt lévő szerződés teljesítése sérült-e. Ha sérült, akkor a netflix reklamálhat az amazonnál, ha nem sérült (ismert/szerződött kockázatba belefért a hiba), akkor pedig elgondolkodhat, hogy befektet-t több pénzt a hibatűrőbb rendszerbe (pl több központ használata) vagy belefér egy ilyen hiba az üzleti tervbe.
-
azbest
félisten
válasz
attila9988 #52 üzenetére
Na jó, ez parttalan vita, mivel csak vagdalkozol ismeretek nélkül. Hagyjuk. A reklamációt annál a cégnél nyújtsd be, akiknek a szolgáltatását használod.
(#53) bambano:
és igaza is van az ügyfélnek... ha van lehetőség az ilyen problémák elkerülésére és nem tették meg, amit meg lehetne, akkor magyarázkodhatnak az ügyfélnek. A gerinchálózatos példával élve: mondjuk redundáns kapcsolattal elkerülhető a kiesés. Persze ez pénzbe kerül, amit aztán üzleti szempontok alapján vagy megéri bele fektetni, vagy sem. Mivel minden cég célja a profit, így vállalnak némi kockázatot. -
bambano
titán
ez rendszergazda szemléletű szöveg, az ügyfelek nem szokták akceptálni.
a valóság az, hogy nem tudtak filmet nézni, ez bosszantotta őket.
nálunk is előfordul olyan, hogy rajtunk kívül eső okok miatt nem működik a rendszer, akkor is mi nyeljük le a békát. a telefon nálunk csörög, stb. pedig lehet, csak elvágták a kábelt a gerinchálózati szolgáltatónál...
-
attila9988
őstag
Szerintem te nem használsz cloud-ot, legfeljebb olyan cég szolgáltatását használod, aki cloudot használ.
Én is lassan mondom. A.Z.E.R.E.D.M.É.N.Y.T.I.L.L.E.T.Ő.E.N.M.I.N.D.E.G.Y! hogy nekem közvetlenül lett rossz, vagy valami köztes cégnek lett rossz. Miért kellene hogy érdekeljen ez engem? A reklám szerint ezekkel a cuccokkal soha nincs baj. Ehhez képest marha sok behalás volt ebben az évben is. És ez itt a lényeg.
-
azbest
félisten
válasz
attila9988 #50 üzenetére
akkor lassan mondom, hogy megértsd: n-e-m á-l-l-t l-e
Ha a netflix és a twitter nem képes kihasználni a szolgáltatásához a cloud-ban rejlő előnyöket, akkor magára vessen. Ha szeretnél némi ismeretet felszedni a cloud témában, akkor regisztrálj be az amazonra, van némi ingyenes kvóta első évben a játszadozáshoz. Csak hogy legalább valami fogalmad legyen arról, hogy miről beszélsz. Szerintem te nem használsz cloud-ot, legfeljebb olyan cég szolgáltatását használod, aki cloudot használ.
-
attila9988
őstag
Azt kellene megértened, hogy teljesen mindegy mi volt a hiba, és hogy az amazon melyik központjának volt milyen betegsége éppen. Hol érdekel ez engem, amikor épp a "szuperbiztos" cloud -ot akarom használni, és nem megy?
Ez nem a kibeszélőshow hogy szépen elmondják mi a gondjuk, mi meg megértően bólogatunk hozzá. -
azbest
félisten
Ha nálatok egy hiba miatt egy utcában nem megy a netszolgáltatás, akkor teljesen leállt a netszolgáltató cégetek működése? Nem. Persze azt aki abban az utcában van biztosan rosszul érinti.
A nyolc központból egyben volt probléma. Másik hét töretlenül működött.
Közben megnéztem megint a státuszt, ahogy látom 24én a teljes n.Virginiát érintette a hiba, ezt korábban tévesen írtam.Jelenleg így néz ki az amazon ec2:
n virginia (us-east-1): 5 zóna
n california (us-west-1): 3 zóna
oregon (us-west-2): 3 zóna
ireland (eu-west-1): 3 zóna
singapore (ap-southeast-1): 2 zóna
sydney (ap-southeast-2): 2 zóna
tokyo (ap-northeast-1): 3 zóna
sao paolo (sa-east-1): 2 zónaÁltalában egy probléma megmarad egy zónán belül. A múltkori viharos több napos áramszünetkor, ami elvitt vagy 5 államot, az 1 zónában okozott problémát. Akkor is ugyanezeket a cégeket emlegették a pechesek közt. Ez a mostani csúnyábbnak tűnik, mert az eddigi infókból úgy látszik, hogy mind az 5 zónát érintette virginiában.
Ha egy menő amerikai cég lennék, akkor nem csak 1 zónában, hanem többen és nem csak 1 központban, hanem legalább még egy központban foglalnák erőforrást neki - felkészíteném a rendszeremet, hogy át tudjam (automatikusan) terhelni másik központra hiba esetén.
-
Syl
nagyúr
Hogy mik vannak! Régen minden héten hétfőn adásszünet volt a tévében, mégsem dőlt össze a világ.
-
bambano
titán
azt ugye érzed, hogy ez a "nem állt le az amazon, csak a nyaka volt kicsit véres" duma szőrszálhasogatás.
a francokat se érdekli, hogy pörögnek a szerverek, mint állat, ha az, amire valóban használni érdemes, nem működött.egyébként is tutti rendszer, ha egy központjukban van egy "részleges" üzemzavar, amitől majd' egy napig nem megy rajta a netflix. mi lett volna, ha fullos leállás van, dalekek hullanának ránk az égből?
-
azbest
félisten
válasz
attila9988 #42 üzenetére
Ahogy a korábbi hozzászólásomban írtam és linkeltem, nem állt le az amazon. Egy központ egy régiójában volt részleges üzemzavar. A részleteket az amazon oldalán el lehet olvasni. Kíváncsian várom majd a részletes és tanulságos beszámolójukat, ahogy ezt máskor is megtették.
Nekem mindegy, hogy minek nevezzük. Minden megvalósítható rajta, ami saját szerverteremmel megvalósítható. A megbízhatóság pedig az amazont használó cégek rendszerének megbízhatóságán is múlik. Mivel használtam már komolyabb feladatokhoz is amazont, így volt alkalmam valamennyire megismerkedni vele. Nagyon jól automatizálható és terhelés szerint skálázódó rendszert lehet ráépíteni.
-
bambano
titán
válasz
attila9988 #42 üzenetére
old spice ez is... bizonyíték kell, nem ígéret
-
attila9988
őstag
Az a helyzet hogy akármilyen eszmefuttatással magyarázod is ezeket a dolgokat, a lényeg akkor is az, hogy nem ment a szolgáltatás. Az hogy egészen pontosan miért nem, teljesen mellékes. Nem menet, és kész. A szolgáltató dolga hogy mindennek mi az oka.
Gazdaságos és megbízható szolgáltatásokat lehet rá építeni.
Mondod te. A valóság azonban nem feltétlenül ezt mutatja. Ha meg egyszerű streaming szolgáltatásokkal azonosítod a felhőt, akkor ezt a nevet le is veheted róla, mert "cloud" előtt is volt streaming, és lesz utána is, amikor ez a marketing marhaság már kikopik a szótárból.
-
azbest
félisten
válasz
attila9988 #40 üzenetére
Az amazonnál maradva: nem a te otthoni géped kiváltására való a "felhő". Gazdaságos és megbízható szolgáltatásokat lehet rá építeni. Ahol csak azért fizet az ügyfél cég, amit igénybe is vesz. Ha nő a terhelés, akkor kell csak több erőforrást lekötni és fizetni érte. Persze ehhez is kell tudás és szakemberek, akik felépítik a rendszert, ami vezérli az erőforrások kezelését. Ha valaki olyan szolgáltatást akar, ami tényleg szinte mindent kibír, akkor mondjuk ne csak egy adatközpont egy régiójába tegye a szolgáltatásait, hanem ossza le több központban. Igaz úgy valamivel drágább lesz, mert a régiók közti adatmozgatás pénzbe kerül, de ha a keleti parkon 5 államot elvisz egy katasztrófa, akkor a nyugati parton futhat tovább.
-
attila9988
őstag
Ez a magyarázatod arra hogy állandóan lerohadnak a nagy felhőszolgáltatások? Inkább mondanál valami előnyt helyette. A tény ugyanis az, hogy a plusz biztonsági tényezőért, az elkeserítően egyoldalú jogokat biztosító szerződésekért, és az általában minimum 3x nagyobb gépigényért cserébe ami helyileg kell asztali megoldásokkal szemben, gyakorlatilag semmit nem kapsz. És a legnagyobb reklám sem igaz, miszerint ez soha nem rohad le, ellentétben az én cuccaimmal, amik ugye nyilván kétnaponta szétmennek, felrobbannak, elmossa őket az ár, és elvesztem az adataimat....
-
ronson
őstag
Az baj, hogy a felhő ellenesek részéről csak a mellébeszélés megy, holott igazából csak attól félnek, hogy egyszer nem lesz ingyen a film/zene/játék.
Kommentet nem kérek, mert mint írtam nem vagyok kíváncsi a mellébeszélésre.
-
azbest
félisten
Már megint egy bulváros hír, a konkrétumok teljes hiányával.
1) nem állt le az amazon felhő. Az amazon szolgáltatása 4 kontinensen, 8 adatközpontban fut. Ebből egyet érintett a probléma: a N. Virgina-át.
2) az adatközpontok fel vannak osztva régiókra. A N. Virginia a US-EAST-1 régiójában lévő szolgáltatások egy részét érintette. Egészen pontosan infókat a státusz oldalon lehet olvasni: http://status.aws.amazon.com/
N.Virginiáról azt kell tudni, hogy a legütősebb technológiákat elsőként ott vezetik be, az a legnagyobb központ tudtommal. Az árak is alacsonyabbak néhány más kontinensen lévő központénál.
Tippelés szinten arra tudok gondolni, hogy a netflix úgy akar spórolni a szolgáltatáson, hogy csak egy régióban futtatja őket, hogy az adatforgalmi költségeket csökkentse. Valószínűleg olyan rugalmas skálázást engednek meg neki, amit nem kellene, mert képes beborítani a központot. Alapból egy átlagos előfizető esetén limitál, hogy mennyi erőforrást lehet igénybe venni, de lehet kérni a limitek módosítását. De ez tiszta fikció, csak ők és az amazon tudhatja, hogy miért terhelődött túl.
-
bambano
titán
ennek 99.9%-os rendelkezésreállás? ki van csukva. 99.9%-os rendelkezésre állás az kevesebb, mint évi 9 óra leállás. Az itt simán megvolt ("közel egynapos leállás").
Idén már borult meg a gugli is, különböző részei több alkalommal. Mindez csak a szerveroldal, a távközlés még nincs is benne.
-
-
janos1988
addikt
válasz
dragon1993 #12 üzenetére
Ja, csak a pendrive kéznél van...
-
fene_vad
senior tag
valoban sokvaltozos dolog ez, a rendelkezesre allas ezernyi szempontja mellett az adatvédelem, torvenyi szabalyozasok, integraciok meglevo szolgaltatasokhoz, kontroll megfelelosegek es meg ezernyi dolog...
Velemenyem szerint a maga cloud nem ordogtol valo, de vallalati szinten, felelosseggel alkalmazva sem tud tul sok mindent helyettesiteni, maximum kiegesziteni.
Ez az Netflix balhe meg ugye durva reputacio veszteseg, nem csak az Amazonnak, de altalaban veve cloud-alapu megoldasoknak. Szivtak a karacsonyi netes-filmnezok, szoval ha nekem lenne ilyen szolgaltatasom, cloud bevezetese elott, akkor meggondolnam nem csak azt, hogy Amazonnal szerzodjek, de azt is hogy ne jegeljem-e az egeszet par evig, amig jobban kiforr a dolog es mellesleg lejjebb mennek az arak. Vagy fordul a trend valami igazan giga balhe miatt. -
haxiboy
veterán
Én tapasztalatból beszélek, szerintem a cloud nem kicsit hasznos dolog. Nyilván előfordulnak üzemzavarok, de amikor túlterhelnek egy rendszert nincs miről beszélni, bővíteni kell az erőforrásokat, legközelebb nem fordul majd elő. A cloud alapú adattárolásnak szerintem úgy van leginkább értelme ha offline is tárolod. Én el sem tudom mondani hányszor jött jól a dropbox
-
Mister_X
nagyúr
válasz
atti_2010 #20 üzenetére
Hiszed vagy sem, pont az FPS-eket lehet a legjobban felhőből játszani. Az a 25-30ms megvan alapjáraton a többségnek, csak ugye te felhőn keresztül ezt máshogy látod - azért egy Prince of Persia vagy egy versenyszimulátor kellemetlen vele, mert ott tényleg ki kell centizni mindent.
Én megvárnám, hogy a Gaikai újra előtérbe kerüljön, jelenleg még a Sony felvásárlása óta ügyködnek a háttérben - a Gaikainak Európaszerte is vannak szerverei, ellenben az OnLive-val, tehát lesz abból a 25-30ms-ból 10-15.
-
bambano
titán
nincsenek semmiféle kételyek, amiket erősíteni lehetne...
-
ddekany
veterán
Azt ne felejtsd azért el, hogy egy nagyvállalati "prod system" mögött szinte mindig van egy pár szerver, és jobbára Internet kapcsolat is. És persze van is rá példa, hogy bekrepál, és akkor jön is a kötbér meg egyebek. Ez ilyen. A kérdés csak az, hogy az Amazon/Google/MS virtuális gépein megbízhatóbb futni, vagy a cég sajátjain... Az nem kérdés, hogy néha le fog rohadni mind a kettő. Le fog. A kérdés, hogy milyen gyakran, mennyi időre, mennyi adatvesztéssel, és mennyibe kerül mindez neked havonta.
Más kérdés, hogy hogy a nem-gigavállalati-rendszert, vagy akár CAD-et akármit, érdemes-e felhőbe rakni. Erre én kb annyit tudok szólni, hogy nem lenne idegesítő lag, akkor is gáz, hogy minden dolgozónak egyszerre rohad le... Inkább gyakrabban de csak egy-egy dolgozónak rohadjon le a gépe. Viszont a Netflix nem ez a kategória, mert pont az a lényege, hogy netes... meg most filmnézés, na, ott aztán nem ügy, ha néha lerohad.
-
fene_vad
senior tag
teljesen mindegy, hogy mi mondta fel a szolgalatot (load balancer, hattertar, ISP, napszel, foldrenges whatever). A rendszer nem ment, ennyi, ha ez egy prod system lenne, johetne a kotber, aztan a cloud szolgaltato pereljen akit akar (vendor, hardvergyarto, netszolgaltato, Joisten)
-
atti_2010
nagyúr
Lassan csak beleér a kezük a bilibe, nemrég még a lövöldözős játékokat is cloud akarták játszatni, gyönyörű lenne 25-30 ms laggal és hol megy hol nem alapon.
-
fene_vad
senior tag
"egeszen pontosan 0" - ja, a cikk mirol is szol?
senkit nem erdekel az _elmeleti_ 0, ha gyakorlatban meg osszefossa magataz adatbiztonsag legkezenfekvobb es legolcsobb megoldasa mindig is a redundancia volt, aminek a cloud NEM lenne szabad, hogy alternativaja legyen, sokkal inkabb eszkoze.
(Az, hogy mennyire alap lemez helyett kepfalj-t hasznalni arra inkabb nem is terek ki...) -
bobsys
veterán
Nemcsak karacsony este volt gond, tegnap sem indult el elsore a Netflixes film es menet kozben is leallt parszor gondolkodni, hogy merre is tovabb. Kulonosebben nem zavart, belefert. Ami jobban zavar, hogy sok-sok film (pl star trek mozifilmek) egyszeruen nincs is fent
-
oO7
őstag
egy BD lemez olvasásához pont nem csak áram kell... kell egy BD lemez olvasó is, ami erőteljesen a "mozgó alkatrész" kategóriába sorolandó, és megközelítőleg nem olyan megbízható, mint az adatok felhőben való tárolása... emellett maga az, hogy az adatokat egy lemezen tárolod, megintcsak kockázati tényező... egyrészről mert _egy_ lemez, másrészről pedig mert egy lemez, ami megkarcolódhat...
rendelkezésreállás szempontjából számolj csak utána, hogy mit is jelent az, hogy 99.9%-os rendelkezésre állás és ki is jön, hogy ennyi bizony belefér...
emellett pedig arról beszélsz, hogy "Nem csak áram kell, hogy legyen, hanem internetkapcsolat plusz a távoli szervernek is működnie kell - plusz a távoli szervernek is zavartalan netelérése kell hogy legyen... Ha ezekből csak egy is hibázik már bukta az egész"... namost ez ellen kliens oldalon azzal szokás védekezni, hogy redundáns netkapcsolat van, szerver oldalról pedig maguk a szerverek redundánsak, több helyen van ugyanaz az adat fizikailag és annak az esélye, hogy a komplett szerverpark leálljon globálisan egy felhőszolgáltatás mögött, egészen pontosan 0... ha ez valami csodával határos módon mégis bekövetkezne,akkor valószínűleg a legkisebb gondunk lesz az, hogy nem érhető el az online videótéka...
-
Syl
nagyúr
Ezért kell a filmeket az enkórból kölcsönözni
-
Dany007
veterán
Egyetértek... Évek óta mondjuk, hogy a cloud nem túl megbízható. Csupán csak plusz egy kockázati tényezőt rak a rendszerbe.
Hiszen ha valakinek otthon a gépen esetleg BD lemezen vannak a filmjei, akkor ahhoz mindössze áramellátás kell, hogy legyen a működéshez. Ez az egy egyénen kívüli kockázati tényező van.Cloudról streamelt média esetében már ez az egy kockázati tényező további kettővel növekszik. Nem csak áram kell, hogy legyen, hanem internetkapcsolat plusz a távoli szervernek is működnie kell - plusz a távoli szervernek is zavartalan netelérése kell hogy legyen... Ha ezekből csak egy is hibázik már bukta az egész...
És, amint látjuk van ilyen. Amíg ezen szolgáltatások megbízhatóság nem lesz egyenértékű mondjuk az elektromos árammal - vagy 99,9%-os rendelkezésre állással addig csak fenntartásokkal szabad kezelni és úgy is kell hozzáállni. -
dragon1993
őstag
Szerintem a pendriveon tárolt dolgok előbb elszállnak mint cloudban.
Ami a rendszert illeti valóban küzd még gyermekbetegségekkel ,de előbb utóbb túljut ezen a fázison.
Én örültem amikor a sony megvette a gaikai-t azt hittem lesz belőle valami de nem igazán akar megtörténni.
(onliveból sok népszerű cím hiányzik ezért vártam annyira a sony-t.)Természetesen nem azt mondom ,hogy mindent tegyünk a felhőbe ,de azért az itt található felhőellenesség kicsit túlzás.
-
saelin
veterán
Sajnos tényleg sebezhetőek a felhő szolgáltatások... Ezért mindig tartok backupot, mondjuk én max szöveget, képet cloudolok. Azt meg egy pendrivera is vígan rárakom.
A jó oldala is megvan: Jártam már úgy, hogy bekrepált a pendriveom, de a felhőben is megvolt az adat másolata, így no para.
-
djculture
félisten
aram01 Sok minden más is kéne...
Ja egyszer jártam én is hogy egy program telepitő kódja ott figyelt a gmail fiókomban, persze hogy akkor kellett volna mikor a google egy csomó szolgáltatása elment pihenni több órán át. Azóta minden legyen meg offline ami fontos elvet követem. Helyi internet is bármikor bedögölhet meg az adott szolgáltatás szervere/hálózata is. Ez már egy dupla sérülékenység elve.
-
anulu
félisten
-
djculture
félisten
Semmit se érnek a csak online meglévő adatok/szolgáltatások ez már ezerszer tapasztalhatta mindenki.
Ezekre a szolgáltatásokra nem lehet számítani.
Annyi féle esemény miatt lehetnek elérhetetlenek ami nagyon sérülékennyé teszi.
Már egy hülye mail-t érdemes lementeni pár adathordozóra ha fontos nemhogy mást. Filmek zenék is legyenek meg otthon. -
anulu
félisten
a cloud stabil és megbízható! oh wait...
nem vagyok kárörvendő. nem
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Formula-1
- EAFC 25
- Eredeti játékok OFF topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!