- Zeneszerkesztő és DJ topic
- Milyen széket vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
bakagaijin
tag
Valószínű az lesz, mint anno pl. a Raspberry Pi-al. Valaki épít egy clustert, újraforgat és csomagol, aztán ha van van rá igény akkor felveszik hivatalos listára.
http://arstechnica.com/information-technology/2013/03/how-two-volunteers-built-the-raspberry-pis-operating-system/
-
quailstorm
nagyúr
én tudok róla, csak szarul fogalmaztam
AsRock i775 65G-ben volt a Celeron D336, utolsó gnome 2 64bites Ubuntu szépen futott rajta, aztán 2GB RAMmal felraktam a Win7 x64-et is szórakozásból, ki lehetett bírni. De már rég eladtam.Ha meg most lenne még mindig, akkor alighanem XFCE menne, ahogy írod. LXDE nekem túl low end.
Vagy Gnome3 legacy módban. -
válasz
quailstorm #55 üzenetére
A 478-as Prescott P4-ek Cerka D-ék még 32 bitesek voltak, de a 775-ösök jórésze meg már inkább 64 bites.
Amúgy egy Linuxos 64bites rendszer lájtos ablakkezelővel simán elvan akár 1Gb-on is, szóval akár egymagos A64/P4/Cerka D-re is feltehető (már amelyik támogatja a 64bitet ofkorsz), ilyen gépekre ha vki jót akar úgysem erőltet Unityt Gnome3-at vagy KDE-et, egy XFCE meg 64biten sem eszik sokkal többet 200Mb ramnál, de amelyik progik meg profitálnak a 64bitből azok meg csak gyorsabbak lesz. -
Vladi
nagyúr
Ugyan ez a nyűgöm nekem is. T60-at használok, még teszi a dolgát derekasan. De csak 32 bites cpu.
Viszont centos 6 van rajta, az még 2020-ig támogatott. Max akkor veszek egy használt 64 bites cput bele kétezeréé(#39) a_n_d_r_e_w:
Jó a felvetés. Erről jut eszembe, hogy xy 32 bites progikkal mi lesz? Van még ilyen sok? mert akkor a 32 bites libeket nem tudják kukázni. Akkor meg nem mindegy,a forgatnak egy kernelt is és ott az 32 bit iso? Jó hát nagyvonalakban.
(#42) Elrood:
Nekem kb 2004-óta van 64-es gépem, de linuxnál csak 2007 körül használtam 64-est. Mert nem volt indokolt, de a 64-esek még kicsit bugosabbak voltak.
-
Vladi
nagyúr
Én korainak tartom. Ha jól tudom, bizonyos core duo procik 64 támogatás nélkül jöttek ki, meg talán pár atom.
Meg különben is, ez linux. Még csak 12 éves pc-t miért dobnánk ki?
Egyébként enterprise linux 7-ből sem készült csak 64-es. Talán a centos csinál 32-est, de nem biztos, hogy lesz rá kapacitás.
-
tatararpad
őstag
válasz
tatararpad #61 üzenetére
-
P.H.
senior tag
Az Intel (név)váltógazdaságában nehéz követni a dolgok valódi nevét, de az igazság az, hogy (szerintük, jelen állás szerint):
- az Intel 64 = AMD64 (~ EMT64) mint az aktuális architektúra
- IA-32 a nem 64 bites x86 architektúra neve náluk (nem az eredeti i386-é, hanem a kvázi-végleges, PAE-vel ellátott változatáé, ami a Pentium Pro-ban jelent meg; más meglátások szerint szerint a Pentium 4-ben bevezetett No-Execution Bit-tel (DEP) lett végleges és lezárt az x86 strukturális szinten)
- IA-64 az Itanium architektúra neve -
bambano
titán
válasz
tatararpad #57 üzenetére
vagy nem.
az intel64 az az itanium, az amd64 meg az amd által fejlesztett, később az intel által is megvásárolt x86_64.
legalábbis linuxos körökben ez a jellemző. -
vinibali
őstag
válasz
FollowTheORI #47 üzenetére
szerintem a linux disztrók esetében az AMD64-re gondoltak, mint 64bites lehetőség.
-
törölt tag
válasz
quailstorm #53 üzenetére
Celeron D-t írtál, és általánosan. Az pedig nem igaz, hogy minden Celeron D 64 bites. Szóval téves volt az információ.
-
quailstorm
nagyúr
válasz
#65675776 #51 üzenetére
én nem tévedtem, mert nem írtam dátumot sehova
pont az a lényeg, hogy a P4 HT egy olyan példa, aminél az újabb gagyi proci gyengébb, ami mellékesen 64bites is volt már(viszi is az Ubuntut), konkrét a D336-ra gondoltam
de sose volt egy árban a kettő az is biztos
de ezen kívül nem nagyon tudok olyan csak 32bites cuccot ami manapság még nem idegesítő
atomot most hagyjuk, arra úgyis szar a support, nem hiszem hogy érdemes vele szaladni a legfrissebb mainstream disztrókhoz, mert nem bírja -
Nagytalp
senior tag
Persze 16-ról is átálltunk 32bitre anno tehát ez is menni fog. Én alapvetően 64bit rendszereket teszek fel de mint mondtam 4-5 éves cuccok közt is van 32bites. De ez sem lehet gond max. mire kikopik a motyó már nem akarom majd frissíteni.
Pár hónapja még ppc-t használtam pedig az sem mai csirke szóval nincs itt igazi gond!
-
törölt tag
válasz
quailstorm #6 üzenetére
Tévedés, a Deleron D-k csak 2005-től támogatnak 64 bitet. (Az 1-re végződő modellszámúak.) Az Atom-ok meg eleve csak 2010 óta támogatnak x64-et.
gyulank: XP-re speciel még a legfrissebb FF is felmegy.
-
törölt tag
Nekem az előző gépemen például 32 bites Windows 7 és Debian volt, mert a kevés RAM (2 Gb) miatt ezek mentek jobban, mint a 64 bites. Pedig 64 bites volt a proci. Virtualizációnál is jó a 32 bites, ha kevés ramot akarunk/tudunk adni egy guest rendszernek.
Pár éve még elég sok low-end gépet szállítottak 2 gb rammal.
Szóval ezzel azt akarom gondolni, hogy egyetértek veled, nem olyan egyszerű a kérdés, hogy már több mint 10 éve 64 bites procik vannak, szóval mindenki elfelejtheti a 32 bitet.
-
buherton
őstag
válasz
FollowTheORI #46 üzenetére
Azért nem csak ennyi, közel sem csak ennyi. Rögtön úgy indul, hogy pl. nincs nomrális typedef, aztán azzal folytatódik, hogy át kell szervezni a memória tereket, újra kell írni az összes drivert, mert a hardveres komponensek regiszter map-je is változik (ez már önmagában magával rántja a kód felét), stb... Egy új termék bevezetése is majdnem 1 év, pedig az előzőből indult ki, és semmi változott meg gyökeresen. Mi lenne akkor, ha a mikrokontrollereket kellene leváltani?
-
Elrood
őstag
válasz
FollowTheORI #47 üzenetére
Hoppá, tényleg, régen volt, nem emlékeztem.
Pedig rákerestem pár Prescottra és 32 bites utasításkészletet dobott ki, úgy néz ki túl gyorsan keresgéltem
.
-
-
-
vinibali
őstag
Athlon64 is már fillérekért van, jó ideig használtam ilyen egy magos AMD-t, teljesen vállalható egy Xubuntu alatt, akár 1GB rammal is!
-
Dhampir
félisten
Feltételezem, hogy sok munkával jár a PAE-kernel karbantartása, emiatt érthető.
-
Dhampir
félisten
Ennek nem örülök. Talán csak én vagyok az egyetlen, aki Linux alatt gányolt már össze 32 és 64 bites libeket... ?
Jó nekem a 32 bit is, ha nem autóversenyzésre kell. -
Elrood
őstag
válasz
Hunpriest #36 üzenetére
Elvégre, már bő 10 éve minden architektúra 64 bites x86 fronton.
Ezzel egy kicsit vitatkoznék.
AMD vonalon teljesen igaz, amit írsz. Ha jól googliztam, akkor 2003. decemberében mutatták be az Athlon 64-et. Ha az emlékezetem nem csal, akkor ez után már nem adtak ki x86-64 mentes CPU-t mobilra és desktopra.
Intel vonalon viszont nem igaz.
Intel első x86-64-es procija a Core 2 volt, ami 2006 második felében jelent meg, ez nem tíz év.Intel az Atom vonalon 2006 után is kiadott csak x86-os CPU-t. Pl. Medfield és Clover Trail(+), bár ezek leginkább android-os gépekbe kerültek.
Másrészt, attól, hogy ezek a CPU-k megjelentek nem lett a világon az összes gép lecserélve ezekre.
Pl. 2004 nyarán vettem AthlonXP-s gépet, mert még a Socket754-es Athlon64 is nagyon drága volt számomra.Az általuk kiadott grafikonon is látszik, hogy csak 2011. Q3 környékén előzte meg a 64 a 32-est. Bár olyan torzító hatás lehet, hogy nem mindenki rakott 64 bites vas alá 64 bites oprendszert akkoriban.
-
moli.hu
őstag
ez az egesz cikk felre van csuszva, ugyanis itt nem a hardverrol van szo, hogy ma (10 eve) mar minden gepben 64bites proci van, akkor meg minek tamogatni a 32 bitet, hanem arrol van szo, hogy a mai napig hasznalni KELL 32bites csomagokat, az en gepemen is van fent vagy 150 darab 32bites csomag, a napokban installaltam a 32bites wine-t, hogy tudjak futtatni egy adott programot! A francos google earth ha multiarch a rendszered, akkor csak a 32bites valtozat hajlando felmenni! ahhoz pedig fel kell rakni egy csomo 32bites csomagot.
szerk: a_n_d_r_e_w, ja meg a skype, az a masik. szoval nagyon nincs rendben itt meg a 64bit. -
Cathulhu
addikt
Linuxos skype működik már rendesen 64 biten vagy még mindig 32-es libeket kell alátaknyolni? Napi szinten használom, de bevallom fogalmam sincs, mert az utóbbi pár mint és ubuntu ezt már megcsinálta magától, és nem kézzel kellett szerencsétlenkedni és azóta jött néhány skype frissítés is. Nekem az az egyetlen app ami kell és esetleg gond lehet vele, ha megszűnik a 32-es supportja a repoknak.
-
Hunpriest
senior tag
Már ideje lenne. Elvégre, már bő 10 éve minden architektúra 64 bites x86 fronton.
-
ViZion
félisten
Ettől nem fog eltűnni holnapra a 32 bites, szal. ezen kár aggódni szerintem. Akinek az kell, biztosan talál majd disztrókat.
-
Elrood
őstag
A váltást egyébként az Ubuntu és a Fedora szorgalmazza a leginkább.
Ubuntuék remélem jelenleg támogatott LTS rendszer esetén nem szakítják meg a 32 bites támogatást.Mondjuk ha 2016-os LTS csak 64 bites lesz, az annyira nem zavar. 14.04 LTS még 2019-ig támogatott lesz.
Apropó, ez csak x86-ra vonatkozik ugye? 32 bites ARM megszüntetése már fájóbb lenne.
Nekem van egy ThinkPad x60s-m, amiben egy Core Duo L2400 van, ami egy 32 bites proci.
Jelenleg egy Ubuntu 14.04 LTS fut rajta. Elég sok mindenre használható (és használom is), bár elismerem, a weboldalak egy részétől teljesen meghal.
-
gyulank
addikt
válasz
quailstorm #29 üzenetére
A 64-bites rókák se voltak gyorsabbak,
de a lényeg, hogy a 32-bites annyira működik,
hogy 64-bites Windowson még csak olyan van.
Ezzel arra utaltam, hogy emiatt felesleges 64-re váltani.
De ha nem is felesleges, muszáj nem lenne. -
quailstorm
nagyúr
legközelebb tagold ha lehet
" Szerintem többet, mint a 32-64 bit, vagy duo-dual közti különbség"
főleg ha saját bevallásod szerint is a Pentium 3-ra fordított rókát használod, akkor nem kell csodálkozni hogy nem használja ki az erőforrásokat
óriási probléma, hogy a tartalomelőállító appokon kívül, de még sokszor ott se merik meglépni a váltást 10 évre visszamenőleg...
pedig van amikor már nincs értelme P3-at, P4-et, XP-t támogatni
aztán ebből mit lát az újgépes user? hogy nem lett jobb... -
gyulank
addikt
Én azt tudom, hogy amíg Pesten ingyen, vagy 500-ért hozzádvágnak 1-2 használt tápot, gépet, házzal, vagy anélkül, addig vidéken még a régi gép is drága. Én nyilván, ha vennék, jobbat vennék. Egyébként a gépem vagy 5 éves, kb. 10e volt a lap, 10e volt az E3300 proci, 10e a 2GB memória, azóta rendeltem hozzá az új procit meg 2GB memóriát összesen tizen valahányért. Igazából nem feltétlenül vettem észre különbséget, csak a tudat, hogy 4 GB, meg Duo, az reményt adott, hogy biztos jobb lesz. A 32 bites rendszerről 64-re váltásnál se tapasztaltam semmit, főleg, pl. Windowson, még most is 32 bites a Firefox... Az órajel sokat számít, meg a memória. Szerintem többet, mint a 32-64 bit, vagy duo-dual közti különbség. A régi ház nem biztos, a táp, vinyó szintén nem biztos, ha IDE volt. Tápra nem drága az átalakító, de ha van SATA-IDE az drágább lehet. De RAM-al együtt annyiért gondolom vehet jobb gépet is, ami nem 20W-ot fogyaszt. A régi gép meg miért fogyasztana 200W-ot? 1-2*700MHz-es proci szerintem nem fogyasztott annyit se, mint az E3300 ami tán 65W volt, legyen 45W, a lapon lévő dolgok lehet többet fogyasztottak a maiaknál, de nem hiszem, hogy annyival, ha meg a rossz hatásfokú tápot, és legtöbbet fogyasztó régi winyót nem cseréli ki, miért lesz 20W? Vagy ha csak a procira, videókártyára, hangkártyára, hálókártyára, alaplapra gondolsz, akkor sem hiszem, hogy mindenestül, processzorral együtt nyaldosta volna akár a 100W-ot se, nem hogy 200-at.
2GB memóriával se, 256MB videókártyával se. És nyilván lassabbak ezek, bár nem feltétlenül a 32 bit, hanem processzor sebesség, memória méret és órajel miatt. Nem mondtam, hogy hú de faszák, a 64-re se mondom... lehetne gyorsabb a mostaninál is... Mindenki olyat vesz, és akkor amikor, amilyet tud, ha tud, anyagilag, és tudásilag. Engem manapság is hívnak utólag, hogy vettek gépet, és csináljam meg, és hát nem találok szavakat, mikor meglátom, olyan ótvar masinák.De nem mindenkinek az a fontos, hogy gyors legyen, van akinek szükségből kell, és csak annyit fizet ami nagyon muszáj, és/vagy nem ért hozzá. De simán 256MB-os gépek voltak pár éve a Telenornál, meg floppykat használnak a suliban.
Meg nekem is van régi gépem, és nagyon szépen megy rajta akár a 720p is, 1080p-t már nem, de lehet, hogy a videókártya miatt. Viszont nagyon sokan nem néznek 720p-t, hanem divixet néznek. És nekik, a csere nem jár annyi előnnyel, mert amiatt nem cserélnék le.
-
berVi
senior tag
Az ilyen felhasznalo majd valaszt a maradek 2000 disztro kozul, ami meg tamogatja a 32 bitet, az lesz.
Egyebkent meg tenyleg nem ertem a nyafogast, hogy jaj, mi lesz a regi gepekkel, ne mondd mar, hogy ezek a fostaligak milyen hu de faszak. Ma mar 20 ezerert kapsz APU-t alaplapba integralva, ventillator sincs mar rajta, annyira hatekonyak. RAM-mal egyutt 25, a regi haz, tapegyseg, vinyo meg jo ebbe is. Mondhatod, hogy jaj hat az penz, igen, penz, akkor most vedd bele a kepletbe azt is, hogy egy ilyen alaplap mindenestol fogyaszt 20 wattot, a 10 eves geped meg alsohangon ennek a tizszereset. Ugye milyen gazdasagos az a 10 eves gep?
-
quailstorm
nagyúr
remélem nem gondoltad komolyan...
Celeron E3200+CUDA mellett egy rohadás volt 720p-t szerkeszteni, pedig azon igencsak futkorászott a Metro 2033 64bites rendszerestül. Mostani Xeon se egy videomágus.
Hang, hát az már a P3 időkben is ment, egy korrektebb Athlon XP-n ki lehet bírni, nem fejlődött azóta olyan sokat.
Böngésző, na az az amiknek az utóbbi években a RAM és CPU igénye 5-10-szeresére nőtt élén a google chrome-mal, de a róka se panaszkodhat. Hogy te egy olyan fostalicskán hogy netezel élvezhetően, ami nem bír el egy 64bites linuxot, azt nemtom. P4 HT is határeset már.
Libreoffice, húha, az még 60-70MFlopson 256RAMon is eldöcög ARM Cortex-A8 alatt, szal az se komoly. Skype is Windowson eszik többet.
Komolyabb HD anyagok se mennek azokon a régiségeken. Képszerkesztésből meg csak az alap, emlékszek mekkora kínlódás volt a Photoshop CS5 a Celeron D-n, kösz nem kell.Egy olyasmi gép ami az aláírásodban van, már nem drága, kicsit gyengébben brand gépeket, 2maggal, 2GB DDR2-vel, Win7 kompatibilis DX9-10-es IGP-vel Intel AMD vonalon 25k körül alatt kapsz használtan, és akkor az igényes, minőségi.
Ez alatt még vannak az Athlon 64-ek, meg az 1magos 64bites Intelek.
És ha még erre sincs dodó, akkor amíg a 14.04 LTS kitart, addig kibírod hogy nem a legeslegeslegfrissebb van mindenből...eembörök
nem a mainline linux kernel szűnik meg 32bitre
hanem a pár "user friendly" fogyidisztró
mainframe-re, meg ipari gépre ugyanúgy lehet heggeszteni mint eddig, és biztos vagyok, hogy kisebb 32 bites disztrók is maradnak, mint a CrunchBang, vagy ArchBang. Esetleg Puppy. De még lehet a Debian is, hiszen az is kb mindenre van.
Ubuntu meg a Linuxok Windowsa az óriási tömegével, nem az kell a régi gépre. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #17 üzenetére
Azt akartam érzékeltetni, hogy egy csomó disztró marad még 32 biten (is) akkor is, amikor már sok nagy 64 bit only lesz. A Debiant azért hoztam fel, mert kb. nem tudsz olyan architektúrát mondani, amire ne lenne lefordítva és az iparban is használatos.
gyulank: az XP egy halott termék. Természetesen csak viccből mondtam.
-
buherton
őstag
válasz
Dr. Akula #17 üzenetére
Azért remélem azzal tisztában vagy, hogy nem csak ő használsz 32 bites Linux-ot, hanem nagyon sokan mások is. Bizony vannak helyek, ahol még mindig a 20 éves architektúra van (és folyamatos a gyártása is változatlan formában), és a fölött cserélgetik a kernelt, meg heggesztik a drivereket és a modulokat. Hidd el nem akarod azt, hogy ezekre ne legyen frissítés.
Egy ilyen rendszernél a 64 bitre állás azt jelenti, hogy az egész kódot (amit több mint 20 éves, és még nem mertem programmal kiszámoltatni) egy az egyben ki kellene dobni. Ezt a költséget nyilván a vásárlóra terhelnék részben, aki tovább hárítja a végfelhasználónak, azaz neked.
-
buherton
őstag
A grafikonon hol vannak a többi architektúrák? Különösképpen az arm, arm64, mips és ppc-re gondolok. Nem lett volna látványos az x86, és x64, mert annyira eltörpült volna ezek mellett?
-
gyulank
addikt
Az XP-vel, meg a régi OS-ekkel az a baj, hogy nem feltétlenül lehet telepíteni rá új programokat, pl. Firefoxot sem, és ha valamit változtatnak az oldalakon, nem biztos, hogy a kiegészítő telepíthető a régi verzióra, meg úgy alapból nincs rá semmi, se vírusirtó, se javítócsomag, se frissítés, se program. Ezért volt helyette alternatíva a használható Lubuntu, amin megmarad a frissítés, és támogatás is. Erre már az se. 64 bitnél nem lesznek nagyobb processzorok? Én már 5 éve is 128 bites gépet akartam.
-
Dr. Akula
félisten
Azt írta vezérlésre kell, gondolom nem netre kötött CIA központ védelmét látja el ilyen komoly vasakkal, hogy olyan nagyon kell oda a frissítés.
Ha meg mégis, már turkálóban is fillérekért hozzád vágnak egy 64 bites masinát, így a 21. században nem olyan éles váltás ez. Ha most azt mondanák hogy holnaptól csak 128 bites lesz, na az már igen.
-
Ha most minden fut, akkor nem kell új disztrót feltenni.
Amíg a csomagok elérhetőek 32bitre, addig tuti lesz olyan disztró, ami 32-es.
Aztán, ha a Fireofx, Króm, stb nem jön majd ki 32 bitre, és a régebbi böngésző verziók ilyen-olyan okoból elvulnak, akkor már arra sem lesz jó a 32bit.Sajna, sok olyan hardver megy a kukába, ami még bőséggel használható lenne, csak senki nem hajlandó rájuk szoftvert írni.
Létre kell hozni egy alapítványt, ami régi hardverek támogatásával foglalkozna.
Lehetne adományozni, és akkor vagy talpon maradna a dolog, vagy nem.Én még tavaj írtam játékot Enterprise128-ra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nálunk a Chakránál már 2012 nyarán meglépték a 64 bitre váltást. [link]
-
Nagytalp
senior tag
Értem... És mi a helyzet a 32bites Atom ITX cuccokkal? Az azért nem 10+ éves!
-
bambano
titán
kilószám vannak 32 bites gépeim, vezérlésre, egyéb ilyen dolgokra.
-
gyulank
addikt
válasz
quailstorm #6 üzenetére
Mire nem jó? Netezni lehet 32 biten, ebbe benne van e-mail, skype, böngészés, libreoffice fut, hangszerkesztő fut, videó szerkesztő fut, bár tudnám, ha egybeírom, miért húzza alá, ha a hangszerkesztőnél nem tette, lejátszók futnak, képszerkesztő, képnézegető fut, online tárhelyek mennek, le-feltöltés megy. Ez szerintem bőven több, mint átlagos felhasználás, és menne a régi gépeken.
-
quailstorm
nagyúr
pedig a proci tudna 64-bitet
utálom ezt az egész hányás UEFI-t ami a baytrailekben van, azoknál szarabbakat életemben nem láttam
túl azon, hogy a legtöbb ilyen vackon linuxot bootolni is művészet, nem valami könnyű
8.1, Win10 preview, mást nem eszik
Asus Vivo 8-ról van szó amúgy. Pedig 8.1-es munkaeszköznek meg kiváló a vas ott van...(#7) tatararpad: százalékosan nem olyan sok az énszerintem, Celeron D-ből kiindulva. Meg jobban is járhatsz, pl egy app c-ről nem mindegy hogy i386-ra, i586-ra vagy i686-ra, netán AMD64-re van fordítva.
Google Chrome HTML5 gyorsult 64biten 15%-ot legalább. Szóval nem baj az ha kihasználhatod az utasításkészletet. JAVA is gyorsabb.szerintem nem lesz több LTE 32biten, de a mostani amíg kitart, addigra olyan szinten kukaszökevény meg retro lesz a 32bit, hogy nagyon
-
tlac
nagyúr
válasz
quailstorm #6 üzenetére
de tényleg, mi az manapság, amire azt mondod mindenre jó és csak 32bites
egy rakás win-es tablethez csak 32 bites támogatás van (32 bites az uefi is)
-
tatararpad
őstag
válasz
quailstorm #6 üzenetére
Tapasztalataim szerint egy 64 bites disztribúció több erőforrást használ, mint egy 32 bites, hiába van 64 bites processzor. Ha meg már van elég memória akkor rakok rá inkább egy Windowst. Szerintem kevésbé fájdalmassá lehet tenni a váltást ha a következő LTS még kijön 32 bites változatban, csak ez megölné a váltás lényegét, a spórolást a supporton.
-
dragon1993
őstag
Az 512MB-s VPS-en még mindig Ubuntu 14.04 x86 fut, tesztek azt mutatták ,hogy LEMP-et futtatva x86 jobb választás, memória szempontból legalábbis.
-
gyulank
addikt
Aztán mi lesz mondjuk a direkt régebbi gépekre szánt Lubuntuval? Mire nem elég a 32 bites gép? Átlagos felhasználásra bőven jó. Azt értem, hogy nekik többe kerül 2 verziót csinálni, de az hülyeség, hogy a felhasználóknak az igényeit kell növelni, mert nem feltétlenül lesz annyival jobb élmény, mint amennyiért új gépet vesz.
-
tatararpad
őstag
Ha jövőre váltanak az mit jelent? Tehát a 2016-os LTS-ből lesz még 32 bites, vagy csak 64 bites?
-
quailstorm
nagyúr
Nekem se nagyon fog hiányozni. Azért remélem a 64bites verzió olyan hibridnek megmarad mint most, hogy futtat 32bites appot drivert, miegyebet. Bár ez nem okoz nehézséget
32bites processzorhoz nagyon régi gép kell, P4, P3, AthlonXP. Már egy Celeron D is 64 bites közben meg hót gyenge.
Aztán hiába van 32 bites *buntu, ha a P4-emhez csak FX5600-ra futotta, és nincs hozzá driver. Az a legnagyobb gát, komolyabb ablakkezelőt, meg friss kernelt nem szereti. Debian 7 3.2-es kernelen ami megy, és Gnome3 felejtős. Pedig Tux Racer megy rajta, tehát 3D gyorsítás van.
Úgyhogy tényleg csak pár, komolyabb VGA-val rendelkező öreggépes fogja nagyon hiányolni. -
rootkiller
őstag
Bizony ideje. OS X-ból a negyedik főverzió van kinn ami x86-64 kizárólag.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A 32 bites architektúrák támogatása egyre kevésbé tűnik kifizetődőnek.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Gyúrósok ide!
- Jellyfin, Emby, Stream.io, Plesk Streaming platform
- További aktív témák...
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- ASUS Vivobook Pro 14 OLED - RTX 3050 - R7 5800H - 16GB RAM - 500GB NVME SSD
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB Cooler Master CMP 510 Seasonic850W
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 04.24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest