Hirdetés

Jövőre teljesen 64 bitre válthatnak a Linux disztribúciók

A Linux is halad a korral, így jelenleg szinte mindegyik lényeges disztribúcióból létezik 32 és 64 bites verzió, annak megfelelően, hogy a felhasználó milyen igényekkel rendelkezik. Ugyanakkor a disztribúciók fejlesztésével foglalkozó csoportok, illetve cégek korábban azt mondták, hogy még jó ideig megfér egymás mellett ez a két opció.

Mára úgy néz ki, hogy változtak az álláspontok, ugyanis a következő év során több Linux disztribúció esetében abszolút követelmény lehet a 64 bites architektúra. Bár továbbra sincs technikai akadálya a 32 bites opciók támogatásának, de nem kifizetődő pénzt áldozni erre, amikor ma már teljesen elvárható, hogy minden felhasználó 64 bitet is támogató PC-vel rendelkezzen.

A 64 bit feltörése a Fedora felmérésében
A 64 bit feltörése a Fedora felmérésében [+]

A váltást egyébként az Ubuntu és a Fedora szorgalmazza a leginkább. Bár a legtöbb Linux disztribúciónál a 64 bites változat az ajánlott, de az Ubuntu és a Fedora esetében már arra vonatkozóan is történnek felmérések, hogy mi lenne, ha a 32 bitet teljesen elfelejtenék.

Bár a legtöbb felhasználó csak annyit lát, hogy az egyes disztribúciókból lesz egy 32 és egy 64 bitre fordított operációs rendszer, de valójában ezeket tesztelni kell, illetve különálló technikai támogatás is szükséges hozzájuk, vagyis a 32 és a 64 bites verzió elkészítése nagyjából ugyanannyi pénz emészt fel, miközben előbbinek már messze nincs akkora létjogosultsága. Biztos lesz olyan felhasználó, aki a váltásnak nem fog örülni, de egy bizonyos idő után már nem éri meg az elavult architektúrák támogatása.

A Ubuntu és a Fedora felmérése egyébként egy utalás is akar lenni, arra vonatkozóan, hogy ideje PC-t váltani, ha az adott masina nem támogatná a 64 bitet. Bár ennek kicsi az esélye, hiszen az elmúlt tíz évben csak olyan processzort lehetett venni az üzletekben, amelyek támogatják a 64 bitet. Ebből ítélve a váltás valószínűleg problémák nélkül lezajlik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés