Új hozzászólás Aktív témák
-
lenox
veterán
válasz
oraihunter #40 üzenetére
De szerintem amugy nincs...
-
mzso
veterán
válasz
Los Angeles #37 üzenetére
"Szóval a 4K-nak a moziban a helye, otthonra sokkal jobban örülnék mondjuk a 10bites színmélységnek, és az ezeket támogató megjelenítőknek. "
Jó lesz mindkettő otthonra is. -
lenox
veterán
válasz
Los Angeles #37 üzenetére
ami már 3,2K-ban is enged rögzíteni, persze ez is csak felskálázott kép.
3414x2198 hasznos pixelt javasol az ARRI, szoval inkabb 3.4k, de valojaban egy kicsivel tobbet vesz fel, es ez pixel-to-pixel, nem felskalazott. Es ki tudhatja, mit hoz a jovo, ugy ertem ezek szerint neked szeptemberben meg lesz meglepetes, majd csak figyelj.
Van néhány natívan 4K-s film, ami az 5K-s RED EPIC-re, vagy a 8Kx2K-s Sony F65-re forgott,
Nagyon sok ilyen anyag van, persze ha a hollywoodi mozifilmekre koncentralunk, akkor nem annyira sok, de tv musor nyersanyag az van boven.
Szóval a stream 4x annyi adat továbbítását követeli meg, és tudom, hogy kijött a HEVC, meg a h265, de amennyivel jobban tömörítenek ezek a kodekek, annyival kevesebb részletet is őriznek meg.
Ennek erdemes lenne utananezni, mert igy nagyon nem oke.
Szóval a 4K-nak a moziban a helye, otthonra sokkal jobban örülnék mondjuk a 10bites színmélységnek, és az ezeket támogató megjelenítőknek.
De ha csak moziban lenne 4k, azzal egy csomo ceg nem keresne penzt, tehat nem ezt az iranyt nyomjak. A 10 bitnel meg a high dynamic range az erdekes.
-
Los Angeles
csendes tag
Igen, a hagyományos 35mm-es filmre forgatott nyersanyag eléri, (sőt, ha elég finom szemcsézettségű, akkor kicsit meg is haladja a 4K-t), és az is igaz, hogy az IMAX, meg ennek a 4x-ese, hiszen az 70mm-es, horizontális film. AZONBAN ha az utóbbi 10-20 év filmfelhozatalát szeretnék újra kiadni 4K-ban, hatalmas plusz pénzeket kellene beleölniük a stúdióknak, hiszen a 90-es évek közepétől szinte az összes filmet digitálisan utómunkázták és fényelték, méghozzá 2K-ban. Sőt, a jelenleg is legtöbbet használt digitális mozikamera, az ARRI Alexa is csak 2,8K-s, és ezt inkább lefele scale-elik, mint hogy uprezzeljék.
Érdekességként elmondom, hogy pl. az idén megjelent MARVEL filmek mindegyike még csak 2K-ban finishelődött, és szinte mind az ALEXÁra forgott, amihez csak ebben a hónapban jött ki egy firmware, ami már 3,2K-ban is enged rögzíteni, persze ez is csak felskálázott kép. Van néhány natívan 4K-s film, ami az 5K-s RED EPIC-re, vagy a 8Kx2K-s Sony F65-re forgott, de az elmúlt évtizedek digitális átállása bizony a 2K-ról szólt 99%-ban.
Persze a régi filmek kópiáit be lehet scannelni 4K-ban, csak azt pedig értelmetlen, mert mire egy végleges kópia készül egy filmről, rengeteg átmásoláson, analóg fényelésen, stb. esett át, szóval meg sem közelíti az eredeti negatívok felbontását. Ergó, ha valaha kiadják mondjuk a Mátrix-ot 4K-ban, nagy a valószínűsége, hogy nem fogják az összes effektust újra megcsinálni 4K-ban, hanem fogják az egész filmet és valamilyen algoritmussal scale-elik fel.
Persze, szép a 4K, és kb. 55" fölött már van is értelme (tehát Mo.-n mondjuk 1000 családot érint
), de még egy jó darabig nem nagyon lesz rajta mit nézni natív felbontásban, nem is beszélve a streaming által támasztott követelményeket. (Mert legyünk reálisak: 4K-s TV-adás szerintem idehaza már nem lesz. Eleve csak a nyuggerek néznek TV-t, a fiatalok meg streamelnek, vagy letöltenek. Hamarosan megszűnik a klasszikus értelemben vett TV-nézés. Max. 20 évet adok neki, de csak mert nagyon optimista voltam.) Szóval a stream 4x annyi adat továbbítását követeli meg, és tudom, hogy kijött a HEVC, meg a h265, de amennyivel jobban tömörítenek ezek a kodekek, annyival kevesebb részletet is őriznek meg.
Szóval a 4K-nak a moziban a helye, otthonra sokkal jobban örülnék mondjuk a 10bites színmélységnek, és az ezeket támogató megjelenítőknek. Ezen a téren még rengeteget fejlődhetnének az otthoni TV-k és monitorok...
-
Szuper lehet, csak egy gond van. Kéne legalább egy 75"-os verzió belőle monitornak, 1 méterről nézve, hogy legyen is értelme, ja és persze legalább 4db TitanZ vga. Tv-nek 2-3 méterről már legalább egy 110-120" kéne, ami annyiba kerülne hogy ha eladom a házat akkor talán meg tudnék egyet venni, de az Árpád híd alatt nem lenne az igazi a 8K élmény.
-
Nova96
őstag
Shinobu*
Hát poresznél nincs értelme ennél nagyobb felbontásban, de mindenhol máshol igen.
Bár a egyik szlogen alapján amit lőnek, "sminkel és utómunkával jobbat kap az ember mint életben kaphatna. " Vagy mi a fene.
Bár akkor ha van már van utómunka lehetne, utószinkroniállás, biztosra menve.Egyetlen hátránya ennek a felbontás növelésnek, két dolog.
-Visszafogják a kiadók, az egészet mert nincs egy valag pénz belőle még.
- Tárhely (Egy sorozat pl. Breaking bad 126GB 720p-ben , 1080p-ben meg legalább a duplája.) -
pusszycat
nagyúr
-
SRII
őstag
nekem még full hd monitor tévém sincs!!! oda jutok a végén,hogy nem érem utol a fejlődést és mikor venni akarok egy tévét vagy monitort, addigra meg már nem is lesz csak hologram kivetítés vagy már tévé sem lesz!
azért biztos nagyon részletes szép képe lehet.
de sebaj!!nyoc KÁ az nyoc KÁ
troll on( következő ph-s cikk
Megjelentek az olcsó 8k tévék vagy 2. verzió Megjelentek a megfizethető 8k tévék(aminek az ára 10.0000000) -
LordX
veterán
válasz
-=RelakS=- #26 üzenetére
Mondjuk az M1 HD csak 1080i, és pont a Formula 1-en látszik (közelieknél a gyors mozgás miatt), hogy milyen durva képhibát tud okozni az interlace. Személyes véleményem szerint még a 720p is jobb lenne..
-
mzso
veterán
válasz
Los Angeles #13 üzenetére
Tévedsz. A 4k kb a hagyományos filmnek felel meg a 8k meg az IMAX-nak. (Talán kicsitt jobb a szemcsézettség hiánya miatt meg egyebek)
"Szóval teljesen bizonyos vagyok benne, hogy a 4K fölé menni teljességgel értelmetlen."
Azt nem mondanám. Elméletileg 8k kb a maximum ha kitölti a látóteret a szem felbontásából következően. TV-nek, filmnek otthonra nem sok értelme van.
De mondjuk valami interaktív falnak és "tűéles" monitornak jól szuperálna.,"otthonra szerintem a FullHD is tökéletes."
A 4k még bőven belefér, hogy nagy felületen éles képet kapj.De viszont megnyugodhats mert 8k fölötti felbontás senkit sem fog érdekelni.
-
kpal
nagyúr
4K 8K sokkal jobban tetszik mint a 3D erölködés.
-
Liquid Snake
aktív tag
Nem rossz!
-
tatabike
őstag
-
.mf
veterán
Shinobi-chan, lehet, hogy van, de minek? A HD magasabb felbontása jó volt az SD-korszak után, de a tűéles fHD, amikor egyesével megszámolhatod a pattanásokat a művésznő hátsóján, már nem tudom, hogy hozzátett-e az élményhez, vagy inkább levont belőle
Mondják, hogy a távolság (vagy esetünkben a nem-túl-részletesség) szépít
-
hokuszla
senior tag
Sok okostojgli van akik elintézik a témát azzal, hogy ez már felesleges.
Aztán megnézik az 5 colos telefonjukon 800*480-ban hány óra van. -
TeeJay
félisten
végül is ha azt nézem itthon 21"-os fullHD monitoron nézek filmet, ami azonos a 42" 4K és 84" 8K felbontásnak
ha azonos távolságból nézem el tudnám képzelni itthonra viszont 50"-ra tényleg hulla felesleges mert oda a fullHD is bőven jó.a stúdióknak meg csak jó ha minden eddig kiadott BD filmet 4K meg 8K kiadásban is meg lehet majd játszani mert a sok rajongó azt is megveszi mert hát fullHD-ban nem volt az igazi majd 8K-ban minden apró szempillát látni fog
-
válasz
Lolka Bolka #14 üzenetére
Vannak dolgok a technológiai fejlődésben, amik utólag zsákutcának bizonyultak. SzVSz a felbontás végtelenségig hajszolásának sem látom sok értelmét, lévén x távolságnál nem megyünk közelebb egy kijelzőhöz (mondjuk 40-50 centi - ennyire még egy 50"-os TV-hez is közel mehetünk alkalmasint) és ebből a távolságból adott, hogy mekkora a max pixelméret, amit még folytonos képnek lát egy tökéletes emberi szem.
A 4k-nak még szvsz mindenképp van értelme - 8k-nak nem tudom.
-
Lolka Bolka
aktív tag
válasz
Los Angeles #13 üzenetére
Ennyire ne legyél benne biztos, pláne hogy még nem láttad. Anno az ősember is sok mindenben biztos volt...de ha nem próbálkozott volna egy pár közülük vmi újjal, akkor még most is ott tartanánk...persze nem biztos, hogy az rosszabb lenne!
-
Los Angeles
csendes tag
A filmes utómunkaiparban dolgozom, és tényleg probléma ez az ész nélküli fejlődés. Nem tudsz úgy kamerát vásárolni, hogy fél év alatt ne évüljön el. A számítógépes konfigok folyamatos fejlesztésének szükségeiről már nem is beszélek... Személy szerint úgy gondolom, hogy a 4K-nak talán az IMAX-vásznakon lenne értelme (annak ellenére, hogy még nem láttam olyat, hiszen az itthoni IMAX csak 2K-s), de otthonra szerintem a FullHD is tökéletes. Szóval teljesen bizonyos vagyok benne, hogy a 4K fölé menni teljességgel értelmetlen.
-
harlyngton
tag
Hajjaj, a 8k milyen sávszélességet igényel, számolja mán kivalaki. Tudom tömörítés, de az milyen már, hogy a legjobb minőségre törekedünk, de közben tömörítünk ész nélkül?
-
hpeti2
aktív tag
Amíg a bluray és az M1 HD minősége (tudom, hogy az M1 nem FHD csak annak akar látszani) köszönő viszonyba sincs, addig teljesen felesleges a 4K - 8K butítás.
-
Áhh, a cikk szerint még a 2D mozgásokkal is hadilábon áll a technika. Egyelőre ott tartok, hogy elvagyok még PC-monitorként is egy 42"-os fullHD TV-vel, 4k-n (0.24mm-es pixelméret) már valszleg dolgozós távolságból se látnék pixeleket. A szemem sajnos attól nem lesz jobb, hogy a piacra dobnak majd ilyen x-k-s csodákat...
Aminek örülnék: 4k3D monitor/TV 120Hz-es frekivel, Displayport 1.3-as (még mindig szüttyögnek a szabványon) és HDMI 2.0-ás (na ez kint van, de ritka, mint a fehér holló) csatival és megfelelő videokarival.
-
pusszycat
nagyúr
Amúgy ezek 3D-ek
-
pusszycat
nagyúr
Ez a keret már megint idegesít.
-
Akula
őstag
Én majd akkor szánom rá magamat, ha megjelenik a 64K
-
Kékes525
félisten
Tényleg fantasztikus lehet a képminőség, de még 4k-ás tartalom sincs, vagy legalábbis nagyon kevés van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A 98 hüvelykes prototípus modell eléggé meggyőzőnek tűnt.
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- HP LaserJet Pro M404dn
- ÚJ aktiválatlan Apple iPhone 16 Pro Max 256GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- teljesen ÚJ aktiválatalan Apple iPhone 16 Pro 256GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- HP ProDesk 600 G2 Mini PC (i5,16GB, 256GB+1TB, Win10) Csere/Beszámítás!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest