- Szemérmes szerzet a Gigabyte lefrissebb csúcs-VGA-ja
- Egységesebb USB-s képességeket szeretne a notebookokon a Microsoft
- 3320 MHz-ig skálázódnak az XFX Radeon RX 9060 XT kártyái
- Elegáns és igen kompakt NVIDIA Blackwell VGA-t villantott az MSI
- Szinte megfizethetetlenül magas lesz a TSMC A14-es node-jának ára
Új hozzászólás Aktív témák
-
Depression
veterán
válasz
philoxenia #320 üzenetére
Persze, hogy magyar volt az első.
-
Mr X
veterán
válasz
philoxenia #320 üzenetére
Firefoxot használok otthon, itt melóban Explorer van. De nem szoktam helyesírás-ellenőrzőket alkalmazni. Időnként van ilyen időszakom, hogy teljesen alap dolgokat elírok, nem tudom, miért.
-
Mr X
veterán
válasz
philoxenia #315 üzenetére
Bazz, nem tudom, mi van, ma nem tudok helyesen írni...
Az a legszomorúbb ebben, hogy olyanok sem hajlandóak legalább társalgási szinten megtanulni egy nagyobb nyelvet, akik pl. turizmusból keresik a kenyerüket.
-
WN31RD
addikt
válasz
philoxenia #312 üzenetére
Nyilvánvalóan nem úgy értettem, hogy minden egyes emberre vonatkozik a siralmas nyelvtudás.
Egyébként pedig természetesen nem egyszerű probléma ez, nem is feltétlenül ez a legnagyobb gond ma Magyarországon, és kétségtelenül nem az egyetlen, de a "szépek az idegen kultúrák" és főleg az "ápoljuk a magyar nyelvet" problémakörnél, ahol az ilyen jellegű beszélgetések rendszerint ki szoktak kötni, még mindig százszor fontosabb megítélésem szerint.
-
Mr X
veterán
válasz
philoxenia #312 üzenetére
Bár nem egyértelműen jelent foglalkoztatottság-növelést a nyelvtudás, de szerintem sehol sem jelent hátrányt az életben. Mindenkinek illene legalább alapszinten ismernie egy idegennyelvet, praktikusan németet vagy angolt.
Röhelyes az, hogy ha például lerobbanik külföldön, a magyarok nagy része képtelen segítséget kérni, mert meg sem tud szólalni semmilyen nyelven.
-
Morden24
nagyúr
válasz
philoxenia #309 üzenetére
Nem szeretem a rap-et, sőt rühellem, szóval tőlem aztán...
fordfairlane: Az még csak egy dolog, hogy gulyásleves, de amikor laboron kikaptál egy olyan kutyatépte kazettaszériát, hogy akár egy idegen civilizáció adása is lehetett volna...
-
Morden24
nagyúr
válasz
philoxenia #306 üzenetére
Merem remélni, nem gondolod komolyan, hogy mint a magyar nyelv ékét linkeltem ezt a szart, ahol még az ik-es igéket sem tudják használni?
Nekem egyébként magyar popból Ákos és Nox leginkább, de külföldiek terén is elég begyöpösödött vagyok, leginkább még mindig a Pink Floyd-nál meg a Queen-nél tartok
-
Morden24
nagyúr
válasz
philoxenia #303 üzenetére
de ha linkelsz olyan rap-et ami csak magyar szavakkal is élvezhető és érthető, elhiszem Neked, hogy alkalmas.
-
parandroid
félisten
válasz
philoxenia #295 üzenetére
Néhány Shakespeare-szonett azért segítség lehet. Nem mellesleg ezeknek a magyar fordításai is csodálatosak (mint ahogy annyi más magyar műfordítás) - de ahhoz, hogy igazán tudd érteni és értékelni őket, igenis ismerni kell az eredetit is.
Francia, olasz filmeket eredetiben szeretek nézni, felirattal, csakúgy, mint az egyre több színvonalas távol-keleti filmet, amikből aztán pedig tényleg nem értek egy szót sem. Német filmből igazán jót most hirtelen nem is bírnék mondani, ezek valahogy kiestek az éreklődési körömből, pedig jó eséllyel még érteném is őket. Orosz filmeket megintcsak feliratosan néztem a közelmúltban, eszembe sme jutott szinkronnal keresni őket (akárhányadik század, éjszakai/nappali őrség, amit így nemrégiben néztem). A spanyol nyelv eleve a szívem csücske, bár nem beszélem kicsit sem, még akkor is, ha emiatt nem kezdenék el mexikói teledrámákat nézni.
Ha pedig mindenáron kultúra és költészet, akkor nyomás az angol mellett latint, németet és franciát tanulni. Kezdésnek.
p
-
Morden24
nagyúr
válasz
philoxenia #300 üzenetére
Mit kérsz?
Since the first time I saw you I can't even think about resisting your beauty. You took residence not only in my dreams, but even in the deepest corners of my heart. On our first date I already knew that you're not just the best, but my only chance for happyness.
If you need something less cheesy, please consult me after I grab a smoke
Ja, és ne értsd félre, bár modi vagy, de ez csak érdekkapcsolat lenne, semmi értelme nincsen
-
Vassili
tag
válasz
philoxenia #298 üzenetére
Ne hiszem, hogy túl ismert lenne. Ez underground! És szerintem sokkal több érték van benne, mint a populáris szarokban! Hozzáteszem hogy az általad linkelt verset is lehet reppelni, a magyar nyelv igenis alkalmas rá! Vannak olyan repszövegek amiket ha nem hallgatsz, hanem olvasol akkor akár vers is lehetne, nyílván ez nem egy olyan volt amit belinkeltem, viszont ez vágott most témába! Keresgélj!
Szerk.: segítek
-
Morden24
nagyúr
válasz
philoxenia #295 üzenetére
Egy basic angol összekötő nyelv kezd kialakulni tudtommal, de az csak az alapvető érintkezésre elég különböző nyelvű emberek között, szerelmet ki tudna itt például angol nyelven vallani a kedvesének?
Bárki, aki középfokú szinten beszéli az angolt, és látott mondjuk tucat romantikus filmet ezen a nyelven. Esetleg egy kis affinitás és kreativitás is elkél, de közel nem annyira durva és nehéz feladat azért, hogy ki kelljen emelni
Egyébként a globalizáció (és ezzel egy kialakuló bizonyos szintű uniformizációs folyamat) megállítása már nem hogy nem lehetséges, de nem is érdemes. Az, hogy a közös nyelv az angol lett, az nem annyira kulturális, hanem simán történelmi okokra vezethető vissza, arról nem is beszélve, hogy rendkívül egyszerű nyelv, tehát elég logikus választás is.
Angolul egy kellemes társalgási szint nem igényel annyi tanulást, mint egy francia vagy orosz, de ne beszéljünk egy kínairól. Arról nem is beszélve, hogy az angolnak már kismillió deform nyelvjárása van, amik egymást bőven jól megértik, így a multikultinak egy nagyon jó alapja.
A másik logikus választás a spanyol lett volna a világ számára, de az meg elég diffúz nyelvjárások tekintetében (legjobb tudomásom szerint egy mexikóinak pl. alig van esélye megérteni kasztíliait, vagy egy ecuadorinak egy kolumbiait), ráadásul a kellő időben (tehát a globalizációs folyamatok II. vh utáni idejében) nem hordozott elegendő gazdasági pontenciált.
Tehát azért az angol, mert a világnak ez volt a legkönnyebb. És mondjuk attől függetlenül, hogy én egy francia vagy spanyol filmet is felirattal nézek (nem beszélve a japó animékről), a filmek többsége angol (nyelven készül), ráadásul a jelentőség miatt a nemzetközi piacra szánt médiatartalmak alapvető nyelve.
-
Depression
veterán
válasz
philoxenia #283 üzenetére
Ez azért nem egészen így van. Finnország Európa egyik legelmaradottabb országa volt, és ott nem ma kezdték a nyelvoktatást.
Egyszerűen túl kevesen vannak ahhoz, hogy szinkronizálást megengedjék maguknak (kb. 5 millióan). -
parandroid
félisten
válasz
philoxenia #289 üzenetére
"Sok embert ismerek, akik annyira rosszul és lassan olvasnak, hogy emiatt nem szeretnek feliratosan nézni filmeket, azokat irtsuk ki? "
Nem, őket tanítsuk meg készségszinten olvasni. Meg jrni és számolni. Ezután pedig figyeljünk oda, hogy az általános iskola alsó tagozata tényleg betöltse ezt a szerepét, és ne utólag kelljen korrigálni.
Szerk: Főként azért, mert az értő olvasás alapfeltétele az élet során bármilyen tanulási folyamatnak, legyen szó akár szakmáról, akár társadalmi kötelezettségről, akár hírekről, akár valami nyavajás használati útmutatóról. Nem is beszélve arról, hogy a folyamatosan megjelenő új technológiák, módszerek miatt akár vízvezetékszerelő, akár kőműves, akár szívsebész az illető, olvasnia folyamatosan kell, ha képezni akarja magát, és nem akar megragadni egy szinten. És itt jön be a képbe, hogy sok esetben szerencsés az, ha idegen nyelvű szövegeket is megért, hiszen nem minden esetben áll rendelkezésre fordítás akár útmutatókhoz, akár cikkekhez, nem is beszélve a nemzetközi fórumokon található felbecsülhetetlen mennyiségű információról.
p
-
--Disztroj--
senior tag
válasz
philoxenia #283 üzenetére
akkor így
Csak abba gondolj bele, hogy a finn kőműves gyereke hányszor mehet pl. anyanyelvi környezetbe gyakorolni egy évben /anyagi oldalról nézve/ és a magyar kőművesé hányszor....
senki nem takarózhat azzal. hogy ő azért nem tud angolul mert kiba..tt messze van az a hely ahol beszélik... alapvetés hogy magyarország büszke hogy hiperszínvonalas szinkronmunkákat készít, de ez hatalmas átok is a népességnek, főleg akkor, ha még az mtv-n is leszinkronizálják az olyan valóságshowkat is, ahol hiperlényeges lenne az eredeti szöveg és hang... kiváncsian várom mikor lépi meg valami csatorna végre azt, hogy felirattal nyomjon le valami filmet...valszeg soha
"Angliában mondjuk magában az angol nyelv akár tökéletes ismerete nem konvertálható pénzzé, gondolom"
ahogy a külföldi sem tudja a tökéletes magyarát pénzzé tenni itthon, de legalább el tud helyezkedi bárhol, ugyanis beszéli az ország nyelvét
-
Vassili
tag
válasz
philoxenia #285 üzenetére
9 ből 8 a bölcsész itthon marad
Kiközösítettük a BTK-s fattyot
-
Vassili
tag
válasz
philoxenia #285 üzenetére
Sorry télleg ott van kicsit másnapos vagyok sorry a flame-ért! Ja amúgy tényleg van ilyen akit máshova nem vettek fel és pénzért lesz tanár! De hát most erre mit lehet mondani....ha ilyen hülye, hogy havi 100k ért tanárak megy!
-
Vassili
tag
válasz
philoxenia #281 üzenetére
Azt mondod hogy aki pénzért dolgozik az nem érdemel pénzt????
Miért dolgozik az ember szerinted, mert én nem dicsérő szóért, meg nem vállonveregetésért, hogy "jól van bazd meg Ádám"! Amúgy leszögezném, hogy nem vagyok tanár; édesanyám tanár, de ő gyerekkora óta az akart lenni és nem azért lett az mert másra nem vihette volna, tehát azért csinálja meg csinálta mert szereti, de mostanába ő is azt mondja hogy ott kéne hagyni és más valamit csinálni mert nem éri meg éhenhalni PONT Részemről vége az offnak!
Mert ledobta az agyam az ékszíjat!Szrek.: tegnap elmentünk haverokkal kocsmázni 3ad 4ed 5öd évesek van köztük mindenféle szakos Geográfus, környeztudányis, Bölcsész, informatikus, vegyész és 9 emberből 8 azt mondta, hogy kap majdnem ingyen egy diplomát és úgy itt hagyja az országot mint a szart, mert ez egy süllyedő hajó! Se keresni nem fog jól senki ha itt marad se elismerést nem kap ez van ez ma Magyarország! Persze ettől még szeretem mert otthon és anyanyelvem (ugye ollie)!
-
Depression
veterán
válasz
philoxenia #277 üzenetére
Persze nem az, mert ott kötelező legalább 2 nyelvet tanulni. Ez, ha jól tudom alapkövetelmény, de kb. ugyanúgy, mint itthon is kötelező a nyelvtanulás.
Hozzáteszem,szerintem nincs magyar meg skandináv nyelvoktatás: Tanár van, diákok, meg óraszám. -
dabadab
titán
válasz
philoxenia #176 üzenetére
A "wanna", "gonna" meg tarsaik nem kifejezesek, hanem olyan "szoosszecsuszasok" (biztos van ra vmi szep szakkifejezes is), mint a "don't", a "won't" meg a tobbiek. A "wanna" konkretan a "want to", a "gonna" meg a "going to" rovidulese.
Egyebkent tudom ajanlani az Urban Dictionaryt meg persze a vonatkozo PH-s topikot. -
ígyvanferi
addikt
válasz
philoxenia #154 üzenetére
Ez tetszik. Viszont a kicsengetneket már nem sikerült tisztességesen leírni.
(#145) euforia: itt éppen hogy inkább azok vannak többségben, akik képesek értelmesen, urambocsá' helyesn írni. Ez egy kulturált, intelligens emberek számára létrehozott fórum, ami általában látszik is.
Az Édes, Ékes Apanyelvünk videót köszönöm bullseyenak! Na igen, ahhoz nem igazán lehet kommentárt fűzni, magáért beszél.
.volkovy.: nem igazán sikerült megértened, amit philoxenia írt. Nehéz ám a magyar nyelv, ezt az előző bekezdésben említett Bencze Imre mű is példázza.
-
.volkovy.
tag
válasz
philoxenia #158 üzenetére
Miért tennék ilyet, amikor más érdekel?
Nagyot mondani én is tudok, csak az meg titeket nem izgat fel. -
.volkovy.
tag
válasz
philoxenia #156 üzenetére
Még mindig inkább az eredeti szöveget bogarászom, mint egy félrefordított, előre megrágott magyar verziót.
Igenis meg lehet tanulni egy nyelvet a játékokból és az internetről. Sose tanultam effektíve tanulás jellegűen angolul, mégis megy.. (és nem csak az, hogy Find the red key to open the red door) -
Konflikt
addikt
válasz
philoxenia #149 üzenetére
En ezt igy ismerem: Bancsa meg hasogassa a fulunket a rosszul ragzasod
Persze, perfekt, anyanyelvi szinten biztos lehet angolul is valasztekosan beszelni. De a magyarban annyira nagy a szinonimak, tobbjelentesu szavak szama, illetve a rengeteg toldalek, igekotok, stb. szama, - es sorolhatnank meg - h egy muvelt angol anyanyelvu messze nemtud olyan valasztekosan kommunikalni, mint ahogy egy muvelt magyar tud(na...)
Ennek ellenere felirattal, angolul szeretek filmet nezni. Az eredeti szoveg adja vissza a film igazi hangulatat, ahogy azt keszitok, irokelkepzeltek. Egy felirat fordito, aki tfh full perfekt angol sem biztos h ezt vissza tudja azt adni. persze lehet a felirat, szinkron utos, de az nem az eredeti hangulatot adja vissza.
-
Konflikt
addikt
válasz
philoxenia #143 üzenetére
A Tudod-e........ki, hogyan hal meg? tenyleg a magyar nyelv sokfelesegenek, gazdagsaganak egy gyonyoru bizonyiteka, peldaja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- Milyen okostelefont vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Reklámblokkolók topikja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Stellar Blade
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Keresek ROG Ally X-et.
- Új Lenovo Yoga Pro 7 Profi Ultrabook -40% Ryzen 7 7735HS 8Mag 16/512 2,5K RadeonT 680M 2GB
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- Bomba ár! Dell Precision M4700 i7 Extreme 3940XM I 24GB I 256SSD I 15,6" FHD I K2000M I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest