Aktív témák
-
LionTm
aktív tag
válasz
peace&love #92 üzenetére
A GEOS... no igen....
A PC eleinte a C-ről koppintott... -
X-COM
nagyúr
majd a novell fog írni valamit a novellnak, mikor már nt4 idején is folyamatosan piacot veszített.
Most meg már kénytelen a linuxba csimpaszkodni.
lehet, hogy az NDSnek valamivel kisebb a gépigénye, az ad sizer tool, 16000 userra és elég komoly igénybevételre egy 4procis 550Mhzes P3-t dobott ki, 512M rammal, egy mai középkategóriás servernél nem hiszem, hogy komolyabb gondot okozna
(ja, ebben benne foglaltatik egy ad integrált DNS zóna is)
Nem is beszélve arról, hogy ennyi felhasználónál (sőt igazából bármennyi felhasználónál), már úgysem 1 domain controller van, hanem több -
Hmm...
Nem a Microsoftnál fog bérmunkában dolgozni, hanem a Picipuha felkérte a Novell-t, hogy jó pénzért csináljanak neki vmit, amivel helyettesíteni lehet az NT-s domain-szerkezetet.
Nah, pl. egy példa az AD-NDS közötti különbségre:
ua. hardveren (legyen mondjuk egy középkategóriás x32 alapú szerver) AD alatt kiszolgálsz 4000 usert, NDS alatt 16000-t. Ezek azok a mennyiségek, amelyeket még elfogadható sebességgel ki lehet szolgálni... -
X-COM
nagyúr
ez egy elég rosszhiszemű szóbeszéd a VMS-NT, ill. NDS-AD
főleg az utóbbi, előbbit még osztom
de gondolod, hogy novell programozó, ms-nél fog bérmunkásként dolgozni?
Ezt Te sem mondhattad komolyan, meg ms-nél sem hülyék, lejönne nekik a turpisság.
Az, hogy az AD miért nem is annyira jó, még mindig nem derült ki.
Erre mondhatnám, hogy az NDS nem is annyira jó. -
Az egy dolog, hogy ha egy jobb fizetésért elcsábítanak egy másik munkahelyre és megint más, ha bérmunkában végzel egy melót, miközben maradsz a fenekeden. Ilyenkor nyilvánvalóan nem fox valós konkurrenciát állítani a saját termékednek. Így van ez a VMS-NT dologgal kapcsolatban, de ugyanígy igaz az AD-NDS kapcsolatra is.
Egy ideig én is néztem, hogy miket lehet megcsinálni AD-vel, csak aztán sikerült egy kicsit megismerkedni az NDS-sel is és kiderült, hogy az AD nem is annyira jó... -
X-COM
nagyúr
ez már megint honnan van?
egyébként még, ha igaz is, végülis tökmindegy. A programozó/rendszertervező odamegy, ahol megfizetik és épp ezért nem is fog trehányabb munkát összehozni.
Sajnos nem ismerem az NDS-t, de mi a baj az AD-vel?
Biztos vagyok benne, hogy mindkét oldalon lehet felhozni érveket. -
válasz
rATdrAgOn #84 üzenetére
Amennyire megfizették őket...
Mit gondolsz, az Active Directory-t kik írták a Windows2000-be? Igen, Tiéd a pici piros hangszórópárocska, nyertél, a Novell programozói, mert a M$-éi nem tudták sehogyssem összehozni... Jah, még valami: hasonlítsd össze az AD-t az NDS-el és rájössz, mennyire igaz a legelső mondatom... (Saját magának senki nem csinál konkurrenciát.) -
dabadab
titán
-
rATdrAgOn
senior tag
Nemnem. :)
Betoltotodott az io.sys, msdos.sys, majd a _COMMAND.COM_ (maskulonben hogy hajtodott volna vegre a config.sys es az autoexec.bat?!), majd meghivta a win.com-ot. :)
DOS-os mokat meg ugy kellett megcsinalni, hogy:
1. attrib -r -s -h msdos.sys
2. edit msdos.sys
3. BootGui = 0
4. elment
5. attrib +r +s +h msdos.sys
6. reboot
Ja, es az _OSSZES_ W9x-et meg lehetett allitani buutkor ugyanugy mint a jo oreg 6.x-es DOS-okat.. nyomva tartottad a bal shiftet. :) -
rog
addikt
''And its true that Win95 provides 32-bit file access that bypasses the file I/O code in DOS. But the same could be said of Windows for Workgroups 3.11. Win95 relates to DOS in the same way that Windows 3.x Enhanced mode has always related to DOS. Win95 continues to use DOS for many non-file operations, including getting the current date and time, getting and setting the current drive, managing PSPs, and so on. (One important difference, however, is that Win95 provides memory-mapped file I/O: this new feature is a good example of what bypassing DOS really looks like.) ''
-
Sipi
addikt
Még emlékszem arra az apró módosításra, amit a win.com-ban kellett eszközölni (pár JUMP utasítást nullázni), így bootoláskor egy normális DOS-promptot kaptál, amiből a win.com beírásával hívhattad a GUI-t, majd exitre visszaadta a DOS-promptot.
Eredetileg ugye ''lelőtte'' a gépet, de megnézve kiderült, hogy egy végtelen ciklus volt a win.com-ban, ezt kellett hatástalanítani, és violá!, megkaptad a tökéletes DOS-os GUI-t. :D
Sipi -
dabadab
titán
''Azért a win9x már nem DOS-ra épült''
Dehogynem, faszan ott volt alatta a DOS 7.0.
''betöltődött egy io.sys,msdos.sys, aztán ez húzta be a kernelt''
Igen, ez a ket .sys konkretan a DOS, csak a command.com helyett a win.com indult el :) Azonkivul nem csak a kernel behivasa volt a feladatuk, hanem pl a lemezkezeles is. A Win 94/98/Me DOS ablak sem DOS emulator volt (ahogy pl az NT-kben), hanem a rendszer alatt levo DOS futott ott. -
dabadab
titán
Nem, akkor pont nem jelent meg Windows (a FOLDOC alapjan, sajna '98-as az entry, a tobbit lusta vagyok elokeresni, de pl a Win2000 megjelenesi evet mindenki maga is kiszamolhatja :) ):
a DOS vonal:
1985 {Windows 1},
1987 {Windows 2}
1987 {Windows/386}
1990 {Windows 3.0}
1992 {Windows 3.1}
1992 {Windows for Workgroups 3.1}
1993 {Windows 3.11}
1993 {Windows for Workgroups 3.11}
1995 {Windows 95}
1998 {Windows 98}
Windows ME
ill az NT vonal
1993 {Windows NT 3.1}
1994 {Windows NT 3.5}
Windows NT 4.0
Windows 2000
Windows XP -
-
-
Xmas
tag
Az NT legalább op.rendszer volt, de ha jól tudom, azt meg valamely jóképű egyetem alkotta tán megbízásos alapon.
Utána jött a Win95, ami még mindig nem volt önálló op.rendszer. Még ez is fullosan a DOS-ra épült. (A kapcsolatot a DOS rezidens alaklamazásaival oldotta meg.)
Igazából senki sem tagadhatja, hogy a Windows hasznos előnyös és fontos volt.
Csak az bánt, hogy egyik eleme sem saját kútfőből termett, mindig a dekor felé indultak, ahelyett, hogy valódi op.rendszert alkottak volna és hogy a Longhorn modularitása is csak 5%-ra várható, holott egy kernel és egy shell már önmagában op.rendszer kellene legyen... -
Xmas
tag
Nekem megvan, és sikerült nagy nehezen felraknom egy oldschool gépre. Különleges képessége, hogy nem működik.
Egyébként a Windows 1.01 úgy készült, hogy a bemutató forgatókönyvét végig lehessen játszani és azon kívül semmi mást nem garantált.
Egyébként pedig az ötlet nagyon eredeti volt a grafikus ablakos/ikonos kezeléssel kapcsolatban. Csak a Xerox-nál fémjelezte valaki... Viszont Billy volt a gyorsabb a jogokat illetően... Mostanában is ez a lényeg nála és nem a termék. -
kymco
veterán
Win95-ig bűn lenne OS-nek nevezni a Windows verziókat. A Windows, mint op. rendszer csak ekkor kezdett élni. Addig csak egy grafikus kezelőfelületnek lehetett nevezni.
-
-Devil-
aktív tag
''A felhasználók azonban sokszor kifogásolták a rendszer stabilitását; ez utóbbi problémát maga Bill Gates is tapasztalta 1998-ban, ugyanis a Windows 98 bemutatásakor - nemes egyszerűséggel - összeomlott a rendszere.''
:DD Láttam a videót, egy hangyányit durva volt! A srác kinyitotta a szkenner fedelét, erre akkora kék képernyőt kapott, hogy ihaj! :DD ;] -
-
fanatic
aktív tag
válasz
Warlock_42 #49 üzenetére
Min. hardwer követelmény: NASA fejlesztői cluster-e!
-
rog
addikt
válasz
Warlock_42 #49 üzenetére
ja de rambővítés nélkül olyan lassú volt, szinte használhatatlan volt.
-
yahagyma
tag
memoria nem szamit....
mindenkinek eleg lesz:) -
azzio
aktív tag
szia tildy!
volt min futtatni, illetve volt olyan rendszer, ami hagyta magán futni a vírusokat :)
viccet félretéve a vindózhoz köze nem volt a vírusnak eleinte. ott volt viszont a dos, mindent lehetett vele csinálni nem voltak felhasználó-korlátozások, minden alkalmazás, bárki indította úgy garázdálkodott, ahogy akart (illetve teszik ezt ma is, sajnos mostmár nem csak vindózon) -
azzio
aktív tag
válasz
Warlock_42 #49 üzenetére
öcsém lepetéztem...
oké, az ofisz egy csomó csillivilli baromságot tud jó sok erőforrásért cserébe (bár hogy mi értelme, azt nemtom. amit nem lehet jegyzettömbbel megszerkeszteni, azt szerkesszék meg a titkárnők...)
de azt nem gondoltotam, vagyis arra nem emlékeztem, hogy a GEOS ilyen komoly volt... -
tildy
nagyúr
Micsoda véletlen 20 éves a számitógépvirus is.
-
Warlock_42
senior tag
Semmi gond. Nosztalgia rulz.
Kíváncsiságból levettem a polcról az 1001/2 játék-ot, és:
GEOS Berkeley Software 1986
'' nyílt rendszerként tervezték meg....''
'' szövegszerkesztő GEOWRITE.... nagyfelbontású rendszer.... lehetőség van a megszerkesztett képek felhasználására a szövegszerkesztőben is.''
'' a felhasználó különböző betűtípusokat, tetszőlegesen változtatható betűméreteket használhat, amelyek pontosan úgy fognak a képernyőn megjelenni, mint nyomtatáskor a papíron''
1 MHz, 64k ram...
Mi is az Office min. hardware-követelménye? -
azzio
aktív tag
válasz
Warlock_42 #47 üzenetére
okéoké, bocsesz... úgyvettem, hogy rám van szólva. nagyon régen láttam már, voltam vagy 10 éves, de jól elvoltam vele, mert az egyik ismerősömnek ''ájbíem'' volt, azon meg csak csúnya fekete alapon csúnya fehéres betűk voltak :) arra emléxem, hogy lemezt másoltam vele, meg rajzoltam, meg írkáltunk bele hülyeségeket, és jókat röhögtünk. aztán játszottunk az ACE 2-vel ''multiban'' :) meg a trust-tal felváltva...
nosztalgia rulzik -
azzio
aktív tag
gondolom Te is vindózt használsz, sőt azt is merem gondolni, hogy nem vetted meg, sőt az is átsuhant az agyamon, hogy soha életedben nem (használtál) láttál mást, vagy ha esetleg kipróbáltál egy linux verziót, azzal szívtál mint a torkosborz, és nem a vindózzal. jól gondolom? ha igen, akkor mi is a baj? miért nem szeretjük a vindózt? ha nem, akkor elnézést kérek előre is...
-
rog
addikt
erről jut eszembe:
''Amikor az IBM megtervezte a PC architektúrát, kereskedelmi, és nem egyedi termékeket alkalmazott, és (forradalmi) IBM-PC Technical Reference Manual kiadványában gondosan dokumentálta a csatlakozási felületeket az alkatrészek között. Miért? Azért, hogy más gyártók is készíthessenek alkatrészeket. Amíg a gyártók betartják a csatlakozási felületek előírásait, termékeik használhatók lesznek a PC-kben. Az IBM célja az volt, hogy a PC alkatrészek piacát tömegcikkek piacává változtassa, mivel ez a piac a PC piac kiegészítője. Sikerrel jártak. Rövid időn belül cégek sokasága ugrott be a memóriakártyák, merevlemezek, nyomtatók stb. piacára. Az olcsó kiegészítő termékek megnövelték a PC-k keresletét.''
[L]http://hungarian.joelonsoftware.com/Articles/StrategyLetterV.html[/L] -
fledermaus
csendes tag
A Windowsok korán halnak, mint a mosónők...
-
Male
nagyúr
Igen, viszont a Xerox-osok gépe kib@szott drága volt, az IBM meg ha jól emlékszem a tizede -> a Xerox féle megoldásnak esélye sem volt, pedig ott volt állított képernyő (a mostani 90 fokkal elforgatva), meg egy csomó minden. Az Apple meg egyszerűen elbénázta a dolgot (pl nekiment az IBM-nek, ami nagy hiba volt).
Az MS meg összelopta az ötleteket, megírta a lehető leginstabilabbra, viszont a jóval olcsóbb IBM gépeken futott.
Ja valaki kérdezte a régi win újabb gépeken: Hát én egy K6-233-ra még felraktam a Win 3.11-et, egy Riva128-as videokártya volt benne, amihez volt még Win 3.11-es driver is (tulajdonképpen ezért próbáltam ki). Hát igencsak gyors volt. Utána RAMdrive-os megoldással is vacakoltam (az egész win 3.11 RAMDrive-on lett volna), de végülis nem volt rá időm, hogy rendesen megcsináljam. Az újabb gépeimre már nem próbáltam. -
cartman|
tag
éljen bill gates!
éljen bill gates!
éljen bill gates!
kenyéren és vizen! -
Terminus_
aktív tag
80-as években hol volt ez még operációs rendszer?! na mindegy.
A régi windowshoz meg csak annyit tennék hozzá, hogy valami ősi dos kell neki szóval érdemes azt is szerezni hozzá, mert már 6.22 se jó neki. Azt hiszem 1.0-hoz 3.3-as dos kell. -
tocsa
senior tag
Szerintem nagyon fontos odatenni a Windows mellé az MS szócskát. Ugyanis ha már történelemóra, akkor vagy egy kisebb bekezdésben, vagy apró betűben meg lehet említeni olyan kulcsszavakat mint: Xerox, Palo Alto, Macintosh, Apple. Utána jöhet a Windows. Ilyen sorrendbe ment a koppintás.
-
dabadab
titán
A felnis problema nem annyira tartozik ide, hiszen lehet tudni, hogy milyennek is kellene lennie annak a felninek, minden bizonnyal van egy szabvanyos jelolese is, csak eppen senki nem gyart ilyet, mert nincs ra kereslet - amugy meg pl benzin eseteben sokkal jobb a helyzet :)
-
Genialis
aktív tag
Éjjen, éjjen, éjjen. Ne sokáig.
-
dabadab
titán
''Nem a szoftver fejlettségéről beszélek, kizárólag arról, hogy mindenki ezt tudja használni.''
Sokkal inkabb helyenvalo lenne az, hogy mindenkinek ezt kell hasznalnia (ami ugyan nemileg csusztatas, de azert bizonyos szogbol nezve eleg kozel van a valosaghoz)
''[Én tisztelem őket azért, hogy egységessé tették a PC szoftverpiacot (bedarálták).''
Ize, pont erre lennenek az igazi sztenderek, mas szoval szabvanyok.
Az a baj, hogy a MS pont ezt felejtette igazan megcsinalni.
Persze, vannak affele ''szabvanyok'': pl ott a DirectX, csak az a baj, hogy ott eloszor csinaltak vmit, aztan azt dokumentaltak (raadasul eleg hanyagul, a multkoriban DirectSoundot kellett hasznalnom, es jopar ellentmondast sikerult fellelnem az MSDN meg a valos elet kozott), raadasul eleg gyakran valtoztatjak is (). Hasonlistd ezt ossze pl az RFC-kel: ott eloszor volt a dokumentacio, es utana az implementaciok - igy aztan lehetseges pl. az egyik ftp server programot lecserelni a masikkal, elore lehet tudni, hogy ugyanazt fogjak nyujtani.
''Valakinek meg kellett tenni...''
Es miert? Egyaltalan nem volt szuksegszeru. Megfelelo, nyilt szabvanyok alapjan egy csomo gyarto jelen lehet a piacon, lehet verseny. Nezd csak meg a processzorok, memoriak, videokartyak, mobiltelefonok v autok piacat: jopar gyarto van, es megis, mindenki altal hasznalhato termekek szuletnek. -
anulu
félisten
Hír kiegészítve: ...és a kék halál :)
-
hungeek
senior tag
van egy kérdésem... ami lehet hogy eléggé láma...
a mai gépeken is lehet normálisan futtatni pl a Windows 1.0-át? mert lehet 1x feltenném :) -
detri
aktív tag
Szerintem jó kis progi volt ez, nemtom mért szidjátok. :)
Win1.01, 1985
[L]http://winhistory.uw.hu/1.01/101_logo.gif[/L]
[L]http://winhistory.uw.hu/1.01/101_paint.gif[/L]
[L]http://winhistory.uw.hu/1.01/101_write.gif[/L] -
nilrem
aktív tag
Az egesz otlet ugy lett lopva igy egy kalap szart nem er ez a datum!
-
dabadab
titán
Hat, meg a Win95/98/Me is amolyan Terminator-jelleggel mukodott: 32 bites ablakos kulso 16 bites DOS vazon (emlekszik meg vki arra, hogy mit szivott akkoriban az Intel a Pentium Pro(?)-val, mert ugyan gyorsan futtatta a 32 bites kodot, a 16biteset viszont egyaltalan nem, es emiatt Win95-tel lassabb volt, mint az elozo generacio?)
-
faster
nagyúr
Kissé rondácska volt:
[L]http://www.digibarn.com/collections/software/microsoft/windows10/page_01.htm[/L] -
A hír magyarra fordítva:
20 éve szívunk az ablakokkal... :( Most erre veri magát Gates bácsi? ;] -
e-biza
őstag
válasz
Warlock_42 #7 üzenetére
már akkor a jövö gépére irta a windowst, ahogy teszi ma is? :)
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Jobb lett volna, ha Gates bátyó 1983-ban fát ültetett volna... Mára egész nagyra felcsepredne :D
-
Obi-1
őstag
Éljen! Szerintem nagyon nagy dolog, hogy ilyen általános sztenderdet tudtak létrehozni.
-
xuldar
addikt
Poén, hogy 2 napja volt egy hír, miszerint 20 éves a számítógépes vírus... :DDD:DDD:DDD
-
dabadab
titán
A csudat husz eves.
Az lehet, hogy mar '83-ban beszeltek rola, de az nem jelenti azt, hogy egy fel sor kod is volt belole - ha ilyen metrikat hasznalunk, akkor rovidesen johetnek a ''10 eve jelentek meg a BitBoys videokartyai'', ''5 eves a Duke Nukem Forever'', meg hasonlo cikkek )
A Windows 1.0 1985-ben jelent meg.
Aktív témák
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest