Új hozzászólás Aktív témák
-
sziszegő
senior tag
Ebben igazatok van csak kérdés hogy van e jövője a dolognak, ki vesz már új nforce 3escuccot amikor már nem fejlesztenek hozzá több CPU-t kvázi 3200+ a plafon, és lassan elérhető árú lesz az A64 és társai.(Persze most nem az átlag felhasználóra gondoltam(Itt a PH-n sem az átlag user a jellemző)). Igy értettem hogy aki egy kicsit is ért hozzá az nem fejleszti a gépét ebbe az irányba (mármint az XP irányába).
-
intelfan
aktív tag
Igen Lordx már leírta miért jó ez, még egy fontos előny:
Azok a komoly külső vezérlők osztoznak a PCI busz teljes max. 133Mbyte/sec sávszélességén ez a megoldás az adatfolyam stabilitásában, processzorterhelésben sokkal rosszabb mint egy integrált vezérlő 2 csatornán, garantált sávszélességgel amivel semmilyen más eszköz nem osztozik. -
LordX
veterán
Külső chippel minden támogat mindent, szóval ennek igazából semmi értelme amit mondtál. Külső chippel lehetne olyan alaplapot is készíteni, amin integrált tűzfal van.
A lényeg itt, hogy ez egy chipen, integrálva, áttervezés teljes igénye nélkül (az észkai híd maradt mint eddig volt! ), és legfőképp: olcsón kapható.
[Szerkesztve] -
sziszegő
senior tag
Igy nem tudok eggyet sem de külső vezérlővel majdnem mindegyik komolyabb igen. Tehát mindegy hogy hogyan de támogatja kb 1-2 éve. Ezért szerintem felesleges ez a chip legfejebb olcsóbbak lesznek az ilyen alaplapok valamivel.
-
sziszegő
senior tag
Igazából szerintem ez már egy elég megkésett chip mert gyakorlatilag már majdnem minden lap tudja ezeket, a tűzfal kivételével.
-
LordX
veterán
Amin az MCP-T volt, azon egyik lapon sem.
Szerk: Az MCP-T-ben csak FireWire ''MAC'' volt (itt nem tudom hogy hívják), PHY nem. Ezt oldották meg külön chippel. Most, hogy nincs MAC sem, bonyolultabb drótozás kell a külső MAC-hez (mondjuk PCI buszt kell elvezetni hozzá), és ha nem integrált MAC+PHY a választott chip, két extra chipet kell rárakni a lapra -> bonyolult drótozás.
Bonyolult drótozás -> drágább megvalósítani, függetlenül, hogy mennyibe kerülnek a chipek
[Szerkesztve] -
LordX
veterán
Anaquer megvílágítására átnéztem a lent/fent (kinek hogy
) említett doksit. Az új déli hidakban valóban nincs:
- SoundStorm
- FireWire(inkább ilyenre pakolnék digitalizáló cuccokat, mert ennek dedikált a sávszélessége, ellenben az USB-vel).
- Dual net (mondjuk egy, azaz egy alaplaról tudok, ami kivezette mindkettőt, az ASUS A7N8X Deluxe-ről (nem-E, abban külön GBE vezérlő van).
A 3Com vs nV MAC-ről: amikor kijött az nF2, akkor találtam teszteket, amiben kitesztelték a két cuccot. A 3Com MAC menedzselhető (mekkora meglepetés, mi?), az nV MAC viszont szinte nulla prociterheléssel végezte a dolgát (ott, ahol az Intel, 3Com vezérlő 10% körül volt, az nv 2-3-4%-körül). Ha lesz időm megkeresem, de a gúgl már mindenféle nF3 teszteket dob vissza..
Mi a halál 23 mega egy 2 oldalas PDF-ben? -
-
béla12
tag
Számomra még mindíg a soundstorm kérdéses. Meg a tűzfalra is erősen kiváncsi leszek, mert tudtommal így integrálva ez az első ilyen megoldás. A tapasztalatom viszont azt mutatja, hogy érdemes megvárni a második vonalat, mivel ott már javítják a felmerülő hibákat. A kérdés az, hogy lesz-e második vonal. Hiszen mire az lepörög, arra már elég jól elterjed a kalapács és nem fognak egy lefutott technikát továbbfejleszteni.
-
DcsabaS
senior tag
válasz
rATdrAgOn #30 üzenetére
Igen, kb. csak annyira (azaz reszlegesen) hardveres, de ettol meg nem kell lebecsulni, ugyanis:
1.) a tisztan szoftveres megoldasnal gyorsabb
2.) a teljesen hardveres megoldashoz kepest viszont szinte ingyen kapjuk.
Elvben a kesobbiekben nincs akadalya, hogy egy ujabb verzio ''meg hardveresebb'' legyen, bar nem igazan szokott szukseges lenni, ugyanis az egyre gyorsabb procik altalaban feleslegesse teszik. (Lasd pl. a modemek esetet. Azok hardvereskent, kulso modemkent indultak, aztan belsove valtak, majd nagyreszt szoftveresse, igenyelve pl. az MMX-et.)
(#33) engusz!
A 3Com gigabites LAN vezerlo valoszinuleg jobb az nVIDIA vezerlojenel, ugyanakkor viszont dragabb is. Ezert elonyosebb az nVIDIA es a VIA (meg masik) szamara is egy sajatot integralni, hiszen a tomeg szamara fontosabb, hogy ne legyen az alaplap 15 szazalekkal dragabb, mint hogy gigabiten csucssebessegu legyen.
''Nálam annyira nem fontos az USB. Egyedül egy webkamera csücsül rajta és néha egy-egy digitális fényképezőgép. Azoknak pedig a nagy része úgy is sima USB-t használ.''
En viszont abban a helyzetben vagyok, hogy kulso HDD-t USB-n keresztul vagyok kenytelen bizonyos gepekre csatlakoztatni es nagy mennyisegu adatot cserelni, mert a gepeket nem szabad megbontani, vagy ujrainditani, es ha vannak is halozatba kotve, altalaban nem latnak ki az internetre, stb. (A regi gepeimbe is rakosgatok USB2-es vezerloket...)
Ugyanigy scannelni is tomegesen szoktam, bar ez valtozoban van, mert egyre inkabb digitalis fenykepezot hasznalok. Viszont mindket esetben nagyon fontos, hogy ne 30 masodpercig tartson egy-egy muvelet (az USB-n keresztul), ha 10 masodperc alatt is mehet.
Szaporodnak az USB-s video digitalizalok es TV kartyak is. Ott is elevenbe vag a sebessegi kerdes. Bar itt mar az atvitel kozbeni CPU hasznalat is erdekes, hiszen a CPU-nak boven van dolga a multimedialis feladatok ellatasaval. Szoval ez egy olyan eset, ahol az nFORCE ujabb deli hidja jol muzsikalhat. Ki kellene probalni. -
Mr.Skyline
senior tag
legalábbis biztos nem haragudna meg senkis érte
-
Ra3
őstag
irhatnának valami normális ide drivert is mostmár.
-
engusz
veterán
''A VIA-nak VT8237-nek kulon illeszto felulete van a gigabit-es LAN vezerlohoz (tehat nem PCI-os), amihez lehet akar VIA, akar mas (pl. 3Com) vezerlot tenni. Szoval ez nem nagy lemaradas.''
Na igen, ez még előny is lehet.
''A The Tech Report tesztelojevel szemben en azt gondolom, hogy az USB2-nel sokkal fontosabb a nagyobb atviteli sebesseg (VIA), mint a kisebb CPU hasznalat (nVIDIA), hiszen amikor az USB-n keresztul mozgatunk adatokat (pl. kulso HDD-rol, fenykepezogeprol, scanner-rol, stb.), akkor ritkan hasznaljuk a CPU-t intenziven masra.''
Nálam annyira nem fontos az USB. Egyedül egy webkamera csücsül rajta és néha egy-egy digitális fényképezőgép. Azoknak pedig a nagy része úgy is sima USB-t használ.
Viszont én még az nVidia féle system tool-nak is örülnék. Tetszik és számomra hasznos program (lenne). -
LordX
veterán
válasz
rATdrAgOn #27 üzenetére
Bővebben: link
Tessék csak azt a testreportot elolvasgatni... Nem holmi gyík NAT állotalapú csomagszűrő tűzfalalt dobtak ezek itt össze... -
rATdrAgOn
senior tag
Na, erre gondoltam en is.
Szoval akkor ez a tuzfal kb annyira hardveres mint a SATA meg a PATA vezerlo az alaplapra integralva.
Masszoval a csoda integralt ''hardveres'' tuzfal. kb annyira az mint amennyire en no vagyok (vagyis semennyire).
Koszonom!
ps: Nem is tudom... szeretem ezeket a mostani ''olcso, hardveres megoldasokat''.
Szvsz veszhelyzet eseten annyit ernek, mint halottnak a csok. -
DcsabaS
senior tag
válasz
rATdrAgOn #27 üzenetére
''Na, ha esetleg valaki el tudna magyarazni, hogy egy alaplapon hogyan lehet ''hardveres'' tuzfalat implementalni egy GB-es rezes ethernet vezerlobol, az ne kimeljen! ''
Nem az eternet vezerlo a tuzfal, ahogyan a nyakad sem a fejed - csak eppen szerencses esetben egyben van vele (.
Tovabba nem teljesen hardveres, csak segit valamit hardveresen. (Illik is, mert a tisztan szoftveres megoldas elegge proci igenyes.)
Bar lehet, hogy jobban jartunk volna, ha nem tokolnek holmi tuzfallal, de a LAN vezerlot megcsinaljak ugy, hogy 10-szazalek fole ne menjen a proci foglaltsaga. -
DcsabaS
senior tag
A VIA-nak VT8237-nek kulon illeszto felulete van a gigabit-es LAN vezerlohoz (tehat nem PCI-os), amihez lehet akar VIA, akar mas (pl. 3Com) vezerlot tenni. Szoval ez nem nagy lemaradas.
Az integralt firewall jo dolog lehet, de egyelore meg kerdeses, hogy mekkora is ra a piaci igeny, illetve hogy egyaltalan jol mukodik-e.
Igy az egyetlen lenyeges kulonbsegnek azt latom, hogy az nVIDIA RAID megoldasa rugalmasabb. Persze talan erre sincs tomegigeny, de azert nagyon jo, hogy ilyen iranyba vittek a fejlesztest.
A The Tech Report tesztelojevel szemben en azt gondolom, hogy az USB2-nel sokkal fontosabb a nagyobb atviteli sebesseg (VIA), mint a kisebb CPU hasznalat (nVIDIA), hiszen amikor az USB-n keresztul mozgatunk adatokat (pl. kulso HDD-rol, fenykepezogeprol, scanner-rol, stb.), akkor ritkan hasznaljuk a CPU-t intenziven masra.
Ezzel szemben a HDD kezelesenel mar nagyon is szamit a CPU hasznalat, ugyanis az szinte mindig szinkronban tortenik mas proci igenyes muveletekkel. Megjegyzem, a VIA PATA kezelesenel akkor es azert lehet ilyen nagy CPU foglaltsagot eszlelni, ha a prioritasa a 4in1 driver-ben maximumra van allitva, ugyanis akkor mas programok addig egyszeruen nem juthatnak szohoz, amig az iras/olvasas be nem fejezodik. A nagyobb chache-sel ellatott HDD-knel nem olyan sulyos a problema, de persze eleg hulye dolog, hogy nem a VIA konfigural jol.) -
rATdrAgOn
senior tag
Ohh... itt valamit nem ertek.
En meg olyan halokartyat nem lattam, amiben lett volna beepitett hardveres tuzfal.
Illetve, mindbe bele van epitve... vagy dugok bele kabelt, vagy nem.
Ha nem, akkor a tuzfal hardveres.
(Mint a tuti tuzfal: 10 centis legres a kabel ket darabja kozott).
Ez kb. olyan szintu marhasag, mint hogy az alaplapi PATA es SATA ''RAID'' vezerlo HW-es RAID lenne.
Na, ha esetleg valaki el tudna magyarazni, hogy egy alaplapon hogyan lehet ''hardveres'' tuzfalat implementalni egy GB-es rezes ethernet vezerlobol, az ne kimeljen!
Nem, nem, koszonom, leulok magamtol is! -
engusz
veterán
Sebességben néhol jobban teljesít a KT880. Viszont felszereltségben már lemarad. Gondolok itt a chipszetbe integrált dolgokra. De, ha jó áron tudják adni őket (mint a KT600-akat), akkor még lehet egy-két jó körük.
De ennek ellenére nekem sokkal szimpatikusabb az új nForce2. Csak már lehessen kapni! -
balkoger
tag
Jo a cross raid ,de sajnos csak 0-as,vagy 1-es ,en raid-nel csak a 0+1-et favorizalom mert biztonsagosabb es kozben gyors is!
Egyebkent biztosan megint a toppon lesznek ezek a csipszetek,ugy latom a KT880 elonye mar veget is ert.
[Szerkesztve] -
DcsabaS
senior tag
Nagyon helyes, hogy az nVIDIA is ujra formaba hozza az Athlon-os chipsetjet! (Messze meg az Athlon64-es uralom.) Az integralt gigabites LAN vezerlo persze mar szinte kovetelmeny, de az integralt firewall es a cross RAID vezerlo is nagyon igeretes.
-
engusz
veterán
-Bővebben: link
Jó csemegézést! -
LordX
veterán
...a déli híd az nForce3 platform részeként már megismert MCP-k egyike
Ha jól tudom, az nF3 1 chipes cucc, szóval nem egyszerűen csak átemelték a a déli hidat az nF2-be, hanem új chipeket kell gyártani (ami csak a déli híd részeket tartalmazza)
A SoundStormról: az nV honlapján van egy doksi, kb. ez a felépítése:
1. nVidia nForce2 MCP specifications:
(blabla)
2. Additional nVidia nForce2 MCP-T specifications:
(blabla)
3. Additional nVidia nForce2 GigaBit MCP specifications:
(blabla)
4. Additional nVidia nForce2 RAID MCP specifications:
(blabla)
És mint tudjuk, az MCP-T-ben van SoundStorm. Úgy vélem, a két új déli hídban is van.. -
Erasmus
őstag
válasz
Fade_Away #17 üzenetére
Már van: az nForce3 250 Gb.
Az új nForce2 nem más, mint a régi nForce2 északi híd és az új nForce3 déli híd párosa. Ezért a chipset mindazt tudja, amit az nForce3 tud (ebben van SoundStorm?). Az NVIDIA RAID-ről ezt találtam még:
''Unlike competitive RAID solutions, the NVIDIA solution uniquely supports both Serial ATA (SATA) and parallel ATA disk devices within a single RAID array.''
üdv, -
Fade_Away
őstag
athlon 64 hez is lesz ilyen hardveres tüzfal chipset és müködni is fog lehet gépetcserélek.
-
engusz
veterán
Feladom, megyek aludni...
-
intelfan
aktív tag
A PATA raid nem chipset tulajdonság legalábbis eddig nem volt ilyen az nvidia-nál.
PATA raid alaplapnál külső gyártóktól HPT/Silicon Image alkalmaznak raid vezérlőt és ezeket az alaplap gyártók tervezik az alaplapra és a PCI buszon keresztül kapcsolódnak a rendszerhez.
Tehát alaplapgyártó függő hogy lesz-e PATA Raid-es kiadás az új déli hídhoz. -
Erasmus
őstag
Nem, ez a közleményből nem derült ki, de:
One of the new features offered on the nForce2 Ultra 400GB is a cross raid controller. This means you are no longer required to go out and buy all Serial ATA drives to run a RAID array on an nForce2 chipset. You may now mix and match the drives to make a RAID array. This can make for a very cost effective upgrade if you want to use a RAID array with existing IDE drives. Only a few existing nForce2 Ultra 400 boards offer IDE RAID, but none offer the cross controller.
Tehát mindkét MCP cross RAID-vezérlővel rendelkezik. Ez az NVIDIA RAID. Átírtam a hírben is.
üdv, -
engusz
veterán
Összekeveredtem.
Szóval úgy néz ki, hogy akkor mind a kettőben van SATA és RAID is. Gondolom, hogy a RAID funkció csak SATA-ra vonatkozik mind a két esetben. De elképzelhető, hogy PATA RAID is elérhető. Bár ezzel kapcsolatban jó lenne utána olvasni. Viszont akkor csak abban különbözne az R a Gb-től, hogy nincs benne LAN? -
Phantom Lord
aktív tag
Ezekben az uj chipsetekben is lesz soundstorm?
-
anulu
félisten
egy kicsit későn jött ki, de ez a hardveres firewall szép dolog az nVidiától, főleg, ha úgy működik, ahogy az el is várható egy ilyen cuccostól...
-
engusz
veterán
''Az nForce2 Ultra 400Gb a korábbi MCP jól ismert szolgáltatásain túl gigabites hálózati vezérlőt, hardveres tűzfalat, valamint Serial ATA RAID-vezérlőt tartalmaz, míg az nForce2 Ultra 400R SATA- és RAID-képességeket kínál, szolgáltatásai közül azonban hiányoznak a hálózati képességek.
A vállalat egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor és mely gyártóktól várhatóak az új nForce2 lapkakészletet használó alaplapok.''
Ez a két dolog szomorú. -
Hory
aktív tag
A gigabites NIC hardveres tuzfallal mar nem rossz egy integralt kutyutol. Vivát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Serial ATA-támogatással és gigabites hálózattal gazdagodott az athlonos chipset.
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! R7 5800X3D / RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest