Aktív témák
-
Power
senior tag
válasz burgatshow #63 üzenetére
Ez attól függ, hogy kiknek szántad.
Nagy gáz nem volt benne.
pl. Szupergamezes cikknek túl jó lett volna :))Power
-
erdoke
titán
Ez igaz, de tulajdonképpen a pontos méretnek nincs jelentősége. A Prescott elég kicsi a tranzisztorszámhoz képest, de ahogy a fogyasztási adatok mutatják, talán túl ''sűrű'' lett az alkalmazott technológiához. Hozzá viszonyítva az én Opteronom egy óriás.:) Mikor megláttam, azt hittem, vmi tréfa.
[Szerkesztve]A legjobb aláírás a héten
-
Power
senior tag
Erre én is gondoltam, de:
Thomas Sonderman, az AMD gyártástechnológiai igazgatója szerint a 90nm-es opteron magmérete 114 mm2 lesz.
Na most a kétmagos opteronné 90nm-en aligha lesz ekkora. :)
65nm-en azonban jónak tűnik, csakhogy itt nem arról volt szó, meg amúgy akkor már K9 lesz.Power
-
Power
senior tag
válasz burgatshow #54 üzenetére
Annyira nem :))
Olvastam már rosszabbat is.
Pár szösszenet.
Sztem alapvetően nem ''két magos''-nak nevezném hanem több magos-nak, hisz bár először csupán 2 maggal jönnek, de aztán pár évre rá jönnek azok többel is plusz SMT. Tulajdonképpen itt az Amdnél nem is nevezném új architechtúrának, hisz csupán egyenes folytatása, tovább fejlesztése az opteronnak, de semmiképp sem új architechtúra, az intelnél sem az 1-2 magtól lesz új architechtúra.
''A két magos technológiában két mag kerül egy foglalatba.''
A chipben azaz amit processzornak nevezzünk abban lesz több mag. A foglalaltban több mag az kicsit más, arra is van példa pl. az IBM MCM-je(4 Power4/5 chip-et pakolnak össze).
''mag mérete pedig 100x120mm2 lesz''
Nem sok ez egy kicsit? :))Power
-
burgatshow
veterán
Írtam egy összefoglalót! Nagyon gáz? [L]http://xmods.uw.hu/news.php?extend.58[/L]
Véleményeket, esetleg + infókat! köszi! -
hobizoli
nagyúr
hobizolitöbb drón kell ;P
-
Bgs
senior tag
Mitol vannak eloiteleteid ? En is dolgozom Opteronos gepekkel, de eddig semmi gondom nem volt veluk. Viszont komolyan erdekelne, ha van konkret tapasztalatod!
Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
tocsa
senior tag
Ja, a Prescottokhoz meg majd jon a jo kis Socket T foglalat. A legtobb kepen el van cseszodve a foglalat. Lasd legujabb hirben is:
[L]http://prohardver.hu/rios3_content.php?mod=10&id=6342[/L]
Bocs, kicsit OFFAcer Predator Helios 500 Ryzen, Samsung 960 Pro NVMe + GeChic 15.6" kulso monitor a mobil irodahoz
-
Gorneck
legenda
-
erdoke
titán
Írják az elején, hogy 512/533-as Xeonokat tesztelnek, mert az Intel nem ad csúcs dual Xeonokat tesztelésre, megvenni pedig nem fogják a két db. csúcsprocit.:)
Sajna ezzel nem lehet mit kezdeni, úgy kell figyelembe venni. Az Opteronok/FX-53 vs. 3,2 P4 vonatkozásában nem rossz a teszt, elég sokrétűen tesztelnek, inkább a professzionális alkalmazásokra fektetve a hangsúlyt, de játékokkal is.A legjobb aláírás a héten
-
Power
senior tag
A 90nm-tel vannak gondok, de azt elfelejted, hogy a prescott 125 millió tranzisztort tartalmaz, míg a Northwood csak 55 milliót. Ez több, mint 2x.
A másik meg az, hogy a kiindulás is más.
2,2-es Opteron max: 89W
3,2-es P4 max: 103W
prescott P4 3,2/3,4 jelenleg: max 127W
Én nem félek, hogy ez utóbbit meghaladna egy 2 magos opteron. Teljesítményben meg azért lesz egy kis különbség.Power
-
tocsa
senior tag
Csakhogy a fogyasztas nem a szilicuimfelulet nagysagaval aranyos. Az a tranzisztorok szamaval, es azok allapotvaltozasanak szamaval aranyos!!! Hutes szempontbol a kisebb feluleten leadott ugyanakkora homennyiseg kedvezotlenebb, mert nehezebb elvezetnia hot (a tuningmesterek ezt tudjak: kisebb core-u procit nehezebb huteni)!
Az mar igaz lehet, hogy lehet, hogy a ket proci nem lehet egyszerre 100% kihasznalva. Remeljuk, hogy lehet, mert akkor fog nagyot utni a kalapacs.Acer Predator Helios 500 Ryzen, Samsung 960 Pro NVMe + GeChic 15.6" kulso monitor a mobil irodahoz
-
tocsa
senior tag
A nagy cache igenye a tesztnek pont az INtelnek kedvezne... de nem kedvez :D. A jo oreg EV6 busz leszarmazottja, es a dedikalt HT linkek dedikalt savszelt biztosithatnak a procinak, es valszeg itt huz el. SZVSZ.
Acer Predator Helios 500 Ryzen, Samsung 960 Pro NVMe + GeChic 15.6" kulso monitor a mobil irodahoz
-
Power
senior tag
Ezek egyrészt régi számok, másrészt a SPEC tesztek is néhol elég érdekes eredményt produkálnak. Elég sokat dob egy jó nagy cache rajta, meg a kellően optimalizáció, ami azért egy valódi alkalmazás esetén nem jön ki.
A valós alkalmazás tesztek sokkal többet érnek.
Ami az egykori világcsúcsot illeti az pedig erősen vitatható, hisz mit nevezzünk 2 utas rendszernek? A sima SPECint/fp-nek már amúgy is leáldozott, hisz csak egy szállat mér.Power
-
Adi
senior tag
Ahem, köszi. Hát az osztott cache lényegesen hatékonyabb lehet, pláne ha a két mag pl. ''egymás mellett'' tud kommunikálni más-más HT kapcsolaton (már persze ha az adott műveletek éppen ezt megengedik/igénylik).
A hőtermelés viszont így valóban érdekes lehet. :DDDldm start-reconf primary
-
LionTm
aktív tag
Khm....
www.hardwareoc.hu
Hihetetlen dual Opteron eredmények!
Írta: Yvorl Időpont: 2003. április 22., kedd 06:36
Fierynek köszönhetően egy igen érdekes tesztet találtam, melyben egy kétprocesszoros Newisys Opteront hasonlítottak össze egy Intel Xeonos rendszerrel, illetve a kapott eredményeket összevetették az Itaniumokéval is. A teszthez természetesen nem 3DMarkot használtak, hanem a professzionális felhasználók körében egységesen elfogadott SPECMarkot. Az eredmény igen érdekes, nem hiába állítja a New York Times, hogy az Intel az elmúlt 10 év legnagyobb csatájának néz elébe az Opteron megjelenésének köszönhetően.
Az egész illetve lebegőpontos számokkal végzett műveletek gyorsaságát a SpecIntRate2000(base) és a SpecFPRate2000(base) mutatja meg, az eredmény pedig rendre 22,4 és 18,4, ami rendkívül jó. A jelenlegi leggyorsabb Xeon munkaállomás két Xeon 2800 processzorral csak 18,9-re képes SpecIntRate2000-ben, sőt, a kétutas Opteron 22,4-e a jelenlegi világrekord. Az Intel jelenlegi leggyorsabb 64-bites Itanium processzora kétutas rendszerben mindössze 15,5-re képes.
Ami a lebegőpontos teljesítményt illeti, a dual Opteron 18,4-e lényegesen magasabb, mint a kétutas Xeon 14,4 pontja, igaz, a rekordot ezúttal az Itanium tartja.
Az egyprocesszoros SPECint 1048 pontja csak 5 százalékkal alacsonyabb, mint az eddigi leggyorsabb, 3,06 GHz-es Pentium 4, mely PC1066 RDRAM-mal érte el ezt az eredményt. Az egyprocesszoros SPECfp 998 pontja viszont csak a 2,53 GHz-es Pentium 4 szintjét éri el, és messze elmarad az Itanium 1000 1431 pontjától.hm..hm..hm..
-
Power
senior tag
Ebben igazad van, de az intel a minnél nagyobb L3 cache-ekkel plusz chipkészletekkel ezt valahogy tudja orvosolni, amíg le nem cseréli a buszrendszert(2005-2007). Ez kevésbé elegáns és hatékony megoldás, mint az opteronné. Az Itanium-ok is azt hiszem 2007 környékén kapnak normális buszt, akkor jár le a szerződés, ami megakadályozza ezt.
Power
-
Adi
senior tag
Idézem belőle:
...There, Google CEO Eric Schmidt had shown me the company's endless banks of servers, all filled with in-house processor boards, themselves stuffed with older generation chips and cooling fans.
Google, he told me, was never buying expensive servers again, and its use of budget components not only reduced expenses but increased reliability.
''You know what that means, don't you,'' said Andreesen, taking a bite out of his Hobee's sandwich. ''It's the death of Sun.''
Valahol nagyon igaza van. Ha az ember kiskálázni akarja a gyenge szerverét, akkor IA32/AMD64 alapon sokkal olcsóbban megteheti. Ha meg fölskálázni, akkor ott vigyorog az IBM zSeries. :DDD
Na befejezem, mert nagyon OT vagyok. :)ldm start-reconf primary
-
Adi
senior tag
Lehet, hogy ebben most is jók. De másban nem.
Itt van egy érdekes cikk: [L]http://abcnews.go.com/sections/Business/SiliconInsider/SiliconInsider-1.html[/L], amiben a szerző egyenesen azt javasolja a Sunnak, hogy szűnjön meg, mert évek óta veszteségesek és lassan semmi igazán komoly, régi önmagukhoz méltó dolgot nem tettek le az asztalra.ldm start-reconf primary
-
Adi
senior tag
Én sem arra céloztam, hogy lesz-e, mert nagyon valószínű, hogy lesz, mintha az Intel be is jelentette volna már (nem emlékszem pontosan).
Én arra gondoltam, hogyha egy Xeonon belül több mag lesz, akkor az az osztott busz miatt további osztozkodást jelent a sávszélességen.ldm start-reconf primary
-
marcee
addikt
Ezért jó, hogy az AMD nem gyárt chipset-et: nem érdeke, hogy évente lapot cseréltessen a néppel. :D
Ha ez a hír a hónap eleje felé jön ki, azt hittem volna, hogy tréfa, de ha igaz lehet, az nagyon komoly. Nem is gondoltam, hogy meg lehetne csinálni. Vajon már a platformot úgy tervezték, hogy kivitelezhető legyen, vagy a mago(ka)t trükközik úgy össze, hogy menjen. De, ha előre betervezték, miért nem reklámozták: ''Vegyen most 1 procis szerver jövőre kettő lesz belőle!''
[Szerkesztve]\m/
-
Miracle
senior tag
OFF
''Pl. a Sun szerverei regebben hagyomanyosan ebben voltak igen jok, annak ellenere,
hogy a procijaik viszonylag lassuak. A PC meg mindig I/O-ban volt iszonyu sz*r.''
Mi az, hogy ebben ***voltak*** jók? szerintem még mindíg nekik skálázódnak legjobban a
rendszereik, de az enterprise cuccokhoz már egy kicsit így is kevés, alatta meg túl
drága, mert nem skálázódnak annyival jobban, mint amennyivel lassabbak. sajnos. de
hogy a sokszor idézett dolgot még egyszer leírjam:
''Wait for the Niagara...''
ON
[Szerkesztve]értelmező késziszótár :: rekurzió --> lásd : rekurzió
-
Power
senior tag
''Es azt se felejtsd el, hogy a ket procimagot egyszerre, 200%-ban nem fogod tudni kihasznalni, ahhoz baromira jol parhuzamosithato feladatot kellene csinalnia a gepnek.''
Ez viszont pont probléma, mivel akkor is jelentős a hőtermelés, ha épp mindkettő 1%-os kihasználtságú.
Az L2 pedig vagy dupla nagyságú lesz, vagy 2 db dedikált lesz(én ez utóbbi fajta ábrát láttam).Power
-
Adi
senior tag
Az Intelnel viszont lesz egy ''apro'' problema, ami mar most, az egy magos Opteronokkal szembe elojott es szivtak is a szervertesztben a Xeonok, mint a torkos borz! :DDD Sajnos nem tudom most, hogy hol lattam, de valami adatbazisteszt volt, talan Anandeknal.
Roviden:
1-2-4 processzorig kb. egalban volt a teljesitmenyuk, hol ez volt jobb, hol az. A 4 procis rendszernel az Opteron mar kezdett kicsit elhuzni, a 8 procisnal meg korberohogte az Intelt. A titok nyitja pedig az, hogy az Opteronoknal dedikalt HT busz van a procibol kifele, tobb is, pont-pont kapcsolat. A Xeon MP-k meg osztozkodnak a buszon (ami MP Xeonnal meg csak most mozdul(t) effektiv 400 MHz-rol folfele!), ami a procik szamanak novelesevel egyre jobban leterhelodik.
A szerveresdi meg bizony sokszor nem arrol szol, hogy a proci nyers teljesitmenye mennyi, hanem hogy az egesz rendszer ateresztokepessege mekkora! Ebben benne van a memoria/proci/buszok savszelessege, a proci teljesitmenye, es meg a hattertarake es vezerloike is.
Pl. a Sun szerverei regebben hagyomanyosan ebben voltak igen jok, annak ellenere, hogy a procijaik viszonylag lassuak. A PC meg mindig I/O-ban volt iszonyu sz*r. :DDDldm start-reconf primary
-
Adi
senior tag
válasz Adrian Mole #5 üzenetére
Pont ez az, hogy nem lesz a hotermeles is duplaannyi, szerintem - merthogy nem jelent automatikusan dupla akkora sziliciumfeluletet! Plane ha valamilyen szinten osztozkodnak a cache-en, ami az L2 cache eseten igencsak valoszinu.
Es azt se felejtsd el, hogy a ket procimagot egyszerre, 200%-ban nem fogod tudni kihasznalni, ahhoz baromira jol parhuzamosithato feladatot kellene csinalnia a gepnek. Olyan meg nem igazan letezik (vagy nem sok), az SMP rendszereknek pont ez a problemaja, hogy nem linearisan emelkedik a teljesitmeny a processzorok szamaval. Ha mar kozelit hozza kicsit is, akkor a gyarto a segget veri a foldhoz oromeben. :DDDldm start-reconf primary
-
Power
senior tag
válasz Adrian Mole #5 üzenetére
90nm-es procik lesznek, szóval a mostani 130nm-hez képest azonos órajelen nem lesz olyan nagy növekedés, nyílván nem 2,4+ GHz-en kell hajtani.
Power
-
Adrian Mole
senior tag
Amellett, hogy leborulok az AMD nagysága előtt, azért elgondolkodtató, hogy vajon milyen hűtés is kell majd egy ilyen rendszernek... Elvileg dupla hőtermelés majdnem ugyanakkora felületen.
42
-
fLeSs
nagyúr
Impressive!!! ;]
Mikor jön a dual-core Athlon 64? :DDD ;]"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
jerry311
nagyúr
Ez jó akkor nem kell 4 procis lapot vennem :DDD
-
twollah
nagyúr
válasz gericooper #1 üzenetére
Szerintem nem eszik ennyire forron azt a kasat.
-
gericooper
aktív tag
ha ilyen könnyű lesz az átállás, akkor én is alkalmazom majd :)
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, bontatlan - Gari 2030.01.28. - ig - Eladó!
- KÉSZLETEN! ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Processzor felvásárlás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest