Új hozzászólás Aktív témák
-
L3zl13
nagyúr
Láttam a fickó előadását a ME-ben, amiben beszélt a felületi plazmonokról.
De mint látod, ő is már 30 éve foglalkozik a témával. Azért nem arról van szó, hogy tökéletesen tisztázott volna minden kérdés.
Főként nem olyan mértékben, hogy a tömeggyártás indulhatna... -
orbano
félisten
Megvan! Bővebben: link
-
b@ndi
tag
Long live közgazdaságtan
Az elmélet jó csak a feltételeket hagytad figyelmen kívül.
1. Nagy számú és kis részesedésű piaci szereplő
2. Egymást helyettesítő termékek
A probléma, hogy ezekből egyik sem teljesül. A kereskedelmi (tehát nagy mennyiségben végfelhasználónak eladott) processzor piacon nincs kis szereplő. Mind az Intel, mind az AMD lazán kiszorítana bármilyen új belépőt a piacról. A termékeik sem helyettesítik egymást. Nézz csak át egy flame topicba pl. Melyiket vegyem AMD vagy Intel? A nagy megrendelők pedig végképp nem nézik, hogy milyen processzor van benne. Megvan a saját OEM beszállítójuk (pl. Dell, IBM,...) és azok döntik el gyakorlatilag, hogy mi kerül a gépbe. Természetesen nekik jól fizető szerződéseik vannak a ''nagyokkal'' tehát kizárt, hogy harmadik fél alkatrészét építsék be a gépbe.
Példa a fentire (na ebbe jól bele lehet majd kötni)
Szövegszerkesztésre egy 800Mhz-es Transmeta processzor is bőven elég lenne. Olcsó, kis fogyasztású és gazdaságos. Csak hát semmilyen nagy OEM nem karolta fel emiatt nem is terjedt el. -
orbano
félisten
Azért nem olyan egyszerű belemenni egy ilyen technológiai váltásba. Gondolj csak bele. teljesen új, soha nem használt eljárások, teljesen új áramköri elemek az alaplapokra. Ez a PC-s architektúrát teljesen átalakítaná, mivel most a processzort kiszolgáló buszoknál megvan az a korlát, hogy nem lehet tetszőlegesen hosszú és tetszőlegesen gyors. Ezzel a technológiával viszont igen. Így a rendszersínt a rácsatlakozó egyéb eszközök buszait is át lehetne tervezni. Gyakorlatilag megszűnne a komponensek közötti sávszélesség korlát (pci-e is értelmét veszítené, mert ilyen távolságra akát többszáz Gb/s adatátvitel is megvalósítható lenne).
Valamint meg kellene terevezni a rézalapú technológiával való kompatibilitást is, mert ugye biztos nem fog az összes chipgyártó milliárdokat fektetni új gyártósorokba egyhamar... -
orbano
félisten
válasz
#65675776 #22 üzenetére
Ez meg nem a vezetőben halad hanem a vezető felületén. Az Élet és Tudományban volt erről egy 2 oldalas cikk. Tetszőlegesen kicsi hullámhosszt lehet elérni, olyat, amilyet fénnyel soha... nagyon durva technológia, majd rákeresek neten, hátha találok róla valamit. Az ÉT-ben valami ''új fény'' néven emlegették
-
orbano
félisten
Nem figyeled amit írtam: a többi alternatív megoldáshoz képest kerül fillérekbe. Mivel a mostani litográfiai eljárásokkal megvalósítható, így nagyjából ugyanannyiba kerül. Csak párszáz ghz-cel nagyobb órajelet képes elérni az áramkör...
Nem tom mennyien olvassák, de kitettem, nem kerül semmibe -
Bgs
senior tag
Szerinted, ha mondjuk (egyszerusitett arak) az Intelnek es az AMD-nek is 50e-be kerul egy csucs proci eloallitasa es 100e-ert tudjak eladni. Akkor nem erne meg mondjuk az AMD-nek atallnia uj technologiara, amivel 10e-be kerul az eloallitas es 50e-ert adja a procit?
Ha kiegyenlitett lenne a piac a ket ceg kozott, akkor mukodhetne egy megegyezeses vagy halgatolagos egyensuly, de ez nem igy van. Az AMD-nek jol jonne a piacnyeres, meg a procinkenti profit karara is... egy olyan ceg, amely nem egyszer volt mar a csod szelen, lazan belemenne egy ilyen valtasba... -
Fade_Away
őstag
még egy icipici magyar cég is ha szabadalmaztat valamit álá korinfár akkor azt 20évig nyugodtan gyárthatja és annyit kaszál vele amennyit nem szégyel.
Egy AMD, egy INTEL, egy IBM úgy szabadalmaztat, hogy te azt a büdös életbe nemtudod megkerülni.
Ráadásul a mikroelektronika pont egy olyan terület ahol a dolgok ezen a szinten már nem is másolhatóak....
közgázos dolog elvan felejtve, remélem nembaj, hogy szóltam miatta! -
Vallon
tag
Minden dolog szabadalmaztatható, és minden találmányon lehet olyan aprócska módosítást végrehajtani, amivel a szabadalmi törvények nem tudnak mit kezdeni. Vagy ahogy te mondtad, licencelhetik sok pénzért, de egy biztos: ha forradalmi technológiai változásról van szó akkor az soha nem fog megmaradni egy gyártó kezében. Az OTTO és boxer MOTOROKAT is szabadalmaztatta valaki, most nem egy autogyár alkalmazza őket. Ami egyébként ''Remélem nem a közgázon szereszted a diplomádat'' kijelentésről csak annyit, hogy sajnálom, hogy ezzel megbántottam valkit, álmomban se gondoltam volna hogy ez személyeskedés, magánbeszélgetésben fel se tünne senkinek, persze utólag gondolva rájöttem, hogy leírva nagyobb súlya van.
-
Fade_Away
őstag
''Hát remélem nem a közgázon szerezted a diplomádat, ugyanis elmondom.....''
személyeskedést tessék abbahagyni! Minden normális forumon így PHn is tilos!
btw
high techbe halottál arról a dologról, hogy szabadalom?
csak én gyárthatom ergo annyiért adom el amennyiért akarom.
Szerinted mennyi pénzt kapott a korinfár felfedezője? Mennyi 1doboz korinfár előállítási költsége? Exportálták korinfárt mindenhova? Mennyi volt a korinfáron a gyártó haszna?
aszem erről ennyit. Ha meg akarsz cáfolni hajrá de érvelj és ne személyeskedj! -
Vallon
tag
válasz
Fade_Away #21 üzenetére
Hát remélem nem a közgázon szerezted a diplomádat, ugyanis elmondom: nem lehet valamit 1ft-ért gyártani és 100000-ért eladni, mert a szabadpiaci verseny miatt egymás alá lictálnának, és ha még törvényt sértve felrúgnák is a versenyt, mely a modern piac-gazdaság alapja, akkor megjelenne egy harmadik, ami jóval az ő áruk alatt értékesítené a procikat és így pár hónap alatt lemennének 1 ft-ra, emiatt az ördög vitte al az egész bissenes-t.
-
törölt tag
Lehet én tévedek, de mintha jelenleg szilícium (vagy angolosan silicon) alapú lenne a félvezetőgyártás! A réz csak a chipet köti össze a tok kivezetéseivel.
A fémeknél is van határa a frekvenciának/hullámhossznak, nemcsak a fénynél. Itt ugyanis bejönnek a kapacitív és induktív hatások. A vezetőben haladó fényre viszont mindezek nem hatnak. -
Vallon
tag
''Hozzájuk képest fillérekbe van...'' Hát itt a bibi. A filléres dolgokhoz filléres haszonkulcsot lehet használni. Pl: egy kiflit nem lehet 2000%-os haszonkulcsal árusítani, mert akkor 200 ft lenne, pedig így nem lenne gondban a magyar gazdák(meg ha szövetkeznének
) Tehát ha valóban olyan olcsó az általad leírt technológia, akkor az éltbe nem fogják támogatni azt a procigyártók. Egyébként lenne egy kérdésem a hirdetéseddel kapcsolatban. szerinted valoban olvassák csajok ezeket a fórumokat?
-
JulWCZar
senior tag
Ez lehetseges, de mara mar egyaltalan nem a fo iranyvonal, hiszen a ketmagos chipek fele mozdult az iparag, es a jovo inkabb a magszamrol, a parhuzamositasrol fog szolni.
Jelenleg azonban a legnagyobb akadaja ennek nem is a gyartastechnologia, hanem a szoftverek.
Remeny azert van, remeljuk egyes termekeknel a 64 bitre atallasnal a parhuzamositasra is szannak egy kis idot -
orbano
félisten
Én abban reménykedem inkább, hogy egy jópofa kis magyar találmányt haszonsítanak inkább a gyártók. Egy fémfelületek mentén terjedő elekromágneses hullámmfajtával iszonyat dolgokat lehet elérni. A hagyományos, rézalapú chipeknél is megszokott litográfiai eljárásokkal lehet létrehozni az áramköröket, viszont a fémszálakban nem áram fog futkorászni, hanem a fémrácsok felszínén fognak hullámok szaladgálni. Az optikai megoldásokkal szemben nagyon sok előnye van: pontosabb, tetszés szerint kicsinyíthető (a fénynél van egy határ, aminél kisebb hullámhosszal nem lehet dolgozni). Ráadásul az egész már a mostani technológiákkal is kivitelezhető. Ki tudja, lehet hogy 10 év múlva már az asztali PC-kben is ilyenek lesznek. Nagyon komoly kis találmány, veri az összes fotonos megoldást, és hozzájuk képest fillérekbe van...
-
Vallon
tag
Akkor 1 évtized mulva akár 1terrahertz-es procik jönnek? Na jó ez túlzás, de mindenképpen 20-30 Ghz-esek?
-
L3zl13
nagyúr
válasz
Overlocker #12 üzenetére
Ja. De már 5 éve is ezt mondták...
-
TeeJay
félisten
-
_cirmos_
őstag
''..Ez persze nem jár együtt szükségszerűen a 64 bites üzemmód támogatásával, az olcsóbb termékcsaládokban egyelőre továbbra is kínálnak modelleket letiltott AMD64 funkcióval, amelyek így csak 32 bites kódok futtatására képesek...''
de mit? sempronból lassan itt vannak a 64 bites darabok, és nem hiszem hogy párhuzamosan lesz belőle 32 és 64 bites. maximum a geode lehet 32 bites, arról nemtok semmit. -
L3zl13
nagyúr
válasz
Overlocker #5 üzenetére
Szvsz ő sem úgy donfolta, de valami technikai újítás nélkül akkor sem fog menni szerintem.
Úgy ahogy a 90nm-hez kellett a SOI, úgy a 65-nél kissebbekhez meg valami újabb gyártási technológia fog kelleni. -
L3zl13
nagyúr
65nm még csak csak, de a többihez megint kell valami új technológia szerintem, mert különben gondok lesznek...
Szép sorban feleződik a magméret azonos processzorszámnál, de utánna mi lesz... -
65 beveszem még, de a 45, 32-t csak elméletnek tartom. Már így is alig bírnak a szivárgással.
-
thaler2
senior tag
elemzők a kedvező trend folytatódását várják a harmadik negyedévre is.
me too... -
fanatic
aktív tag
''tervek szerint három, a 65, 45, illetve 32 nm-es csíkszélességű generáció''
Ez jól hangzik!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Befejeződött a 90 nm-es SOI technológiára való átállás.
- Autós topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Hobby elektronika
- Milyen TV-t vegyek?
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Elfelejtettem a film címét
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest