AMD: 90 nm minden szinten

Az AMD drezdai Fab 30 üzemében a végéhez ért a 90 nanométeres csíkszélességű SOI (silicon on insulator) gyártástechnológiára való átállás – mondta egy telekonferencián Hector Ruiz, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Az AMD tavaly augusztusban kezdte szállítani 90 nm-es processzorait, bár hivatalosan csak szeptemberben jelentették be az új technológiával készített chipeket, közöttük is elsőként a mobil Athlon 64 3000+-t. A chipgyártó immár Opteron, Athlon 64, Athlon 64 FX, Athlon 64 X2, Sempron, valamint Turion 64 processzorcsaládját is ezzel az eljárással készíti, s az átállás eredményeképpen hamarosan megjelenhet az első K8 architektúrára épülő energiatakarékos Geode chip is.

Amint ebből is látható, a technológiaváltás nem pusztán kisebb struktúrákat és ebből fakadóan hatékonyabb működést jelent, hanem a K7 generáció kihalását is. Az AMD64 mikroarchitektúra veszi át a helyet valamennyi szegmensben, kiszorítva az Athlon XP, majd a Socket A-s Sempron processzorokban még alkalmazott Thoroughbred, illetve Barton magokat. Ez persze nem jár együtt szükségszerűen a 64 bites üzemmód támogatásával, az olcsóbb termékcsaládokban egyelőre továbbra is kínálnak modelleket letiltott AMD64 funkcióval, amelyek így csak 32 bites kódok futtatására képesek.

Amint korábban beszámoltunk róla, az AMD új üzeme, az ugyancsak Drezdában létesített Fab 36 is áll már, és tesztelik, hangolják gyártósorait. Az új üzemben 2006 első negyedévétől kezdve állítanak elő processzorokat, s a tervek szerint három, a 65, 45, illetve 32 nm-es csíkszélességű generáció gyártására lesz alkalmas. A Fab 36 legalább hat évig, azaz 2012-ig lehet az AMD processzorok gyártásának első számú bázisa. Itt kezdetben havi 13 ezer darab 300 mm-es szilíciumszelet feldolgozására nyílik lehetőség, ez a szám azonban elvileg 20 ezerig is emelkedhet. A vállalat ezenkívül a Chartered Semiconductor üzemében is gyárttat majd processzorokat – persze nem teljesen idegen terepen, hiszen az IBM-mel közösen fejlesztett technológiát az AMD szállítja partnerének.

A vállalat az idei év második negyedében a vártnál sokkal jobb üzleti eredményeket ért el, amelyben persze a processzorok forgalma volt döntő tényező – elemzők a kedvező trend folytatódását várják a harmadik negyedévre is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés