- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Egyelőre túlmelegszenek a Huawei új AI gyorsítói
- Intel találgatós topik
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Apple MacBook
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csabis
aktív tag
Fura tavaly nyáron vettem 3080Ti 12Gb
-
Soulles
aktív tag
Köszönöm a részletes választ!
A next-genek árazása lesz nagy kérdés. Az biztos, hogy a gyártok látva, hogy milyen árakat tudnak lenyomni most az emberek torkán nem fognak a 3000 szériához hasonló MSRP-vel kezdeni. Érthető módon nem szeretnék, ha a profit nagy része a scalper-ek kezében landoljon. Ebben még a bányászláz alakulásának lesz nagy szerepe, mint anno mikor mikor a 3000 széria beharangozására egymás alá hirdetve szabadultak a 2000-es kártyáktól. Aztán meg...
Kérdéses, hogy ki jár majd jól, aki még időben eladja a 3000-es kártyát mielőtt beköszön a 4000 (és lesz olyan szerencsés, hogy tud is venni egyet), vagy aki HODL
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nyilván azért cserélte le az NV csendben egy 12 GB-os modellre, mert a 10 GB nem elég. Tehát a 12 GB hosszú távra sokkal jobb vételnek számít. Az a kérdés, hogy mekkora az árkülönbözet, mert most elég nagy lehet, és beleszámolva azt, hogy a next-gen kártyák közül a legkisebb Navi 33-on már futnak a programok, és vonalzóval csapkodja a Radeon RX 6900 XT hátát, miközben kiépítésben sokkal inkább hasonlít egy 6600-ra a 128 bites buszával.
A next-gen nem sok jót jelent majd a most sok százezerért megvett VGA-k kapcsán. Innen nagyon sokat számít, hogy az ember kétszáz vagy háromszázezret akar bukni fél év alatt, és általában egy százas különbség lesz a 10 és 12 GB-os modell között.
Úgy reálisan nézve drága, százezer forint fölötti VGA-t most semmi értelme venni. Az egy nagy pénzégetés, mert az év végi next-gen bohócot csinál belőlük, miközben az értékük heti szinten fog ötven rongyot esni.
Az NV is tudja amúgy, hogy a memóriakapacitásban problémás választás volt a GDDR6X, de nincs nagy gyorsítótáruk, mint az AMD-nek, hogy bevállalják a GDDR6-ot, tehát persze sokkal több értelme lett volna a 16 GB-nak, csak nem volt megvalósítható.
-
Soulles
aktív tag
Akkor ezek szerint a 10GB os 3080 inkább egy ideális 1440p "future proof" kártya, ami 4k-ra már most sem teljesen elég. Az árkülönbségtől eltekintve a 12GB-os modellek mennyivel jobb vételnek számítanak hosszú távra? Nem lett volna értelme legalább a 3080TI re 16GB-ot pakolni? Köszi!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az leginkább egy tipp, még az AMD oldaláról is. A probléma az újabb API-kkal, hogy magának a drivernek sincs halvány lila dunsztja sem arról, hogy mi hol van a VRAM-ban, és mi mennyi helyet foglal. Ezt az alkalmazás tudja, de erről sincs teljes kép, viszont legalább az erőforrásokat nyomon lehet követni. Ezzel lehet megtudni, hogy egy adott felvett frame mennyi VRAM-ot használt: [link] - Az AMD driveres megoldása tippel a terhelés alapján, de a pontossága +/-40%. Ez azért nem okoz különösebb felháborodást, mert senki sem hasonlítja össze a driveres tippet a RMV-vel, mindenki bekajálja, amit a driver mond. De ha az pontos lenne, akkor nem kellene a fejlesztőknek egy RMV.
Nincs baj a 10 GB-os 3080-nal sem. A lényege ennek a megoldásnak a transzparens működés, hogy ne küldje padlóra a VGA-d. Sokkal inkább az olyan megvalósításokkal van gond, mint amilyen a Far Cry 6-é. Ott be is szarik a 10 GB. Ha a Far Cry 6 ugyanolyan megoldást használna, mint a COD, akkor 10 GB-os 3080-on is simán hozható lenne a high részletesség. Jó néha töltene pár objektumra low részletességet, de kb. észrevehetetlen. Egy játékmenet az nem pixel peeping.
-
linkeltem egy videó tesztet 4 K ultra 6800XT 9,5 és 11,5 között mozog, gondolom ez amit foglal.
médiumnál már engedi feltelni a Ramot 13 GB ra is, kényelmesen Low grafikán meg 14-15 GB ot lefoglal. Gondolom egy 10 GB os 3080 nál sem kezd el agyon butítgatni első körben, ez miatt, ha egy 6800XT nél megelégszik azzal. A valód ram használat szerintem a 50-70 % része lehet. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezt nem lehet kimérni. Az a lényege az ilyen rendszernek, hogy transzparensen működik. Hogy ne vedd észre. Egész korrekt textúrákat használ a motor, csak ha nincs elég VRAM-od, akkor nem biztos, hogy egy adott területre betölti a max részletességet. Lehet, hogy pont egy low részletességgel találkozol az adott jelenetben, ami megmagyarázza, hogy miért tűnhet egyeseknek 2010-es szintűnek. És innen az is bekövetkezhet, hogy pár perc múlva visszatérsz az adott jelenetbe, majd jobb minőségűnek látod a textúrát. Folyamatosan változik.
Ez régen azért nem működött, mert DX11-ben marha drága volt törölni. DX12-ben és Vulkan API-ban viszont olcsó. Ez teszi lehetővé ezeket az újításokat.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
És fut is, hiszen úgy írták meg a motort, hogyha elfogy a VRAM, akkor ne dögöljön meg, hanem cserélgesse kisebb részletességűre a betöltött tartalmakat. Nem teljesen értem, hogy ezzel a megoldással mi a baj. Nem ez az első játék, ami ezt csinálja.
Össze tennék sokan a kezüket, ha például a Far Cry 6 ezt csinálná, mert akkor nem kellene egy csomó tereptárgyra low minőségű textúrákat használni, mert a motor nincs felkészülve arra, hogy dinamikusan döntsön erről, tehát vagy mindent megkapsz, vagy semmit, ami hülyeség, ennél sokkal elegánsabb az a megoldás, amit a COD használ. [link]
-
Akik írták a kódot ezt írják: [link]
ULTRA 4K
The ultra specs to run the game at a high FPS in 4K resolution:
OS: Windows 10 64-Bit (latest update) or Windows 11 64-Bit (latest update)
CPU: Intel Core i9-9900K or AMD Ryzen 9 3900X
RAM: 16 GB RAM
STORAGE SPAGE: 177 GB
HIGH-REZ ASSET CACHE: Up to 64 GB
VIDEO CARD: NVIDIA GeForce RTX 3080 or AMD Radeon RX 6800 XT
VIDEO MEMORY: 10 GB
GRAPHIC DRIVER: NVIDIA 472.12 or AMC 21.9.1 -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Dragon3000 #142 üzenetére
Ez azért van, mert a COD motorja az elmúlt egy-két részben dinamikus grafikai beállításokat használ a textúrákra. Úgy működik, ahogy a Capcom motorja a Resident Evilben. Mindegy, hogy mit állítasz be a textúrákra, az csak egy lehetséges maximumot jelent, ha nem fér bele a VRAM-ba, akkor elkezdi az egyes textúrákat alacsonyabb részletességűre cserélni. Ha pedig van elég sok VRAM-od, mondjuk 16 GB-od (az már bőven elég), akkor befér mindenből a max részletesség. Szóval nem szemetet tárol ott, hanem felismeri, hogy a kért részletességhez nincs elég VRAM-od, és automatikusan korrigálja a részletességet.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
#11083776 #140 üzenetére
Akkor megpróbálom másképp, amíg 6GB-os vga-m volt, addig szinte a teljes 6GB-ot lefoglalta a játék, amikor 8GB-os volt, akkor kb a teljes 8GB-ot ugyanazokkal a beállításokkal.... egyik esetben se volt akadozás vagy bármi más jele, hogy elfogyna a ram, sőt low grafikán is lefoglalta szinte az összes ramot. Olyan mint a gépben lévő ram, addig terjeszkedik benne, amíg van, ha kell, akkor felszabadítja a feleslegesen elfoglalt helyett, amíg nem kell, addig ott marad a szemét. A mostanival még nem indítottam el a játékot, de gondolom kb lefoglalná mind a 10GB-ot.
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #139 üzenetére
na most ugy beallitottam,hogy irjon ki minden vram hasznalatot allokációt is
is szinte ugyanannyi
igaz ez vanguard most es boven benyel 12gb felett ez is 14gb-15gb -
Kansas
addikt
válasz
#11083776 #135 üzenetére
Attól függ, mi van rajta... és hogy akarod-e, hogy széttekerje a SWAP-ot. De pl 16GB és 32GB közt az esetek 95%-ában nincs látható különbség - ha csak nem futtatsz virtuális gépeket.
Ne keverd össze a rendszermemóriát a VRAM-mal, nem azonos módon vannak használva PC-n. -
carl18
addikt
Hajszálal jobb mint a elődje, inkább raktár űrítés. Minden el lehet most adni, és úgy is mindjárt itt a RTX 4000-es széria.
Emberi áron úgy se lesz, szóval tök mindegy mit dobnak piacra. -
Kansas
addikt
válasz
#11083776 #131 üzenetére
Ez nekem allokációnak tűnik...
Így lett beállítva?#133msiman
A VRAM használat nincs kőbe vésve, sok játék több memóriát foglal le, mint amennyire feltétlenül szüksége van, ha látja hogy van elég rendelkezésre álló.
"many games such as Call of Duty Modern Warfare will even allocate more than 20GB of VRAM if your graphics card has it" -
törölt tag
válasz
Dragon3000 #129 üzenetére
ha csak 8 gb od volt akkor kenytelen volt
akkor 10 en nem mehetett
-
törölt tag
13-14 gb-ot et megesz a cod high-on, full hd
-
nexplo
őstag
Én balga azt hittem hogy csak rácsapnak +2Gb ramot. Ehhez képest azért belenyúltak rendesen. Most ember legyen a talpán hogy 3080 10GB - 3080 12Gb - 3080 TI 12GB között döntsön. Van valami tesztoldal aki összevetett őket? A 3080 TI esetében eleve már a 3090 24GB-ot karcolgatták. Érdekesen össze lett hozva az élmezőny...
-
Fücsök007
őstag
A minta nagy, de mutasd meg ebből mennyi OEM gép!
Továbbá fizikailag lehetetlen, hogy 22-szer több 3000-es kártyát adjanak el mint RX6000-est, nem gyártottak belőlük ennyivel többet! Nagyjából 4-5-ször több a legyártott Nvidia kártyák aránya modelltől függően, és mindkét gyártó eladta a legyártott kártyákat, mindegy hogy kinek.
-
Soulles
aktív tag
Át lehetne írni a címet ennek a magyar megfelelőjére -12GB GeForce RTX 3080 Review, Shameless Cash Grab Edition- ? Sokkal közelebb állna a valósághoz.
-
Cassi
őstag
A decemberi Steam survey-ben kb. 8% az NV 3000-es desktop és 3% a 3000-es notebook GPU-k aránya, összesen 11%. Az RX 6000 sorozat viszont alig éri el a 0,5%-ot. Kár, hogy így alakult, ennél sokkal jobbat érdemeltek volna, de azért tény, hogy a magas árak és a hullámzó kihozatal hatásaiból az NV jobban jött ki, tovább erősödött a pozíciójuk.
-
mater799
csendes tag
válasz
Dragon3000 #117 üzenetére
3090 -> 120mh/s ~ 275W
6900XT -> 65mh/s ~ 220WNéhány százalék eltérés előfordulhat ugye a lottó függvényében.
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000 #117 üzenetére
az sok mindent megmagyarázna
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000 #108 üzenetére
most hogy mondod biztos sok vga pcb-t láttam tesztekben, de nem igazán maradt meg
hahakocka
gondolom ott a hashrate sem annyi adott fogyasztás mellé -
Cassi
őstag
Azt hiszem utoljára látunk 2000 dollár alatti ajánlott árat x080-as kártya mellett. Most kell venni, amíg még olcsó
-
hahakocka
őstag
Közben ennél erősebb 6900 XT 570e ft sok helyen itthon is! Ez is drága na de mégse 1 milla mint a 3080TI 3090
Ami 1-2% al ha jobb. S ez 16gb os s jön márciusban a minden gamere állítható FSR is (DLSS) driverben. S ez majd 400w ot eszik a 6900 xt a 7nm miatt 320 at.
3080 al egál 6800 XT meg 450-500e közt van 300w al alapból 16gb rammal nem kell 3 szor megvenni ?D (ala 3080 10-12gb 3080TI 12gb). -
Dragon3000
nagyúr
Igen egyszerű elég ha megnézed a ph-s teszteket, mindig szerepel benne a főszereplő szétbontva (ebből a szempontból egy 2080 hűtő nélküli képe is ugyanúgy megfelel, mert látni lehet, hogy hány vram chipnek van hely a nyákon), a vram fizikai mérete nem igazán változott az elmúlt 10 évben, így ha tudod, hogy 1GB-os chipek kerültek rá, akkor hamar észre veszi az ember, hogy fizikailag nem fér el ennyi egy oldalra.
-
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000 #106 üzenetére
egyszerű ha tudod hogy mennek rá a ramok
a tudása nagyon jó
de egy kazán, az ára már eredeti msrp-n is elég gatya volt - a régi genes 2080ti-hez képest azért nem - , szóval különösebben nem néztem utána -
Chaser
legenda
válasz
Dragon3000 #104 üzenetére
köszi
nem vágom annyira a 3090 lélektanát
-
1dude
senior tag
Az új szériákban közép és felső kategóriás VGA -k voltak, ha 8,12 és 16GB VRAM -mal számolok, átlagban az is 6 modul / VGA, ha mindre ilyen 2GB -os került volna. 50 millió VGA -nál az már 300 millió modul. Ha csak 1 dollárral kerül többe, már egy vagyon.
A kérdés már csak az új NV 40es széria és a 7es AMD széria lesz, ha megemelt MSRP -vel kezdenek, akkor a halandók számára ennyi volt a dVGA vásárlás
-
Chaser
legenda
ha én gyártó lennék emelnék, onnan
mert:
hülye azért nem vagyok ( :
ha nem vinnék így a bányászok menne a gamer piacra, ott ugyanúgy rápakolnának a nagykerek/kiskerek, end user ugyanúgy drágán venné, de senkinek sem tűnne fel hogy én is meggazdultam' :d
több tízezres farmok is vannak, ma kértem egy vidit gy.b-től, olyan lazán mondja a tag hogy több tíz ezer kártya van a farmon, mintha standard lenne kb ( :szerk:
1dude
2021-ben talán 45-50m dvga ment el nagyságrendileg
de ebben benne van az összes nv+amd -
nexwo
őstag
válasz
fatpingvin #93 üzenetére
-
nexwo
őstag
3090-ben mind két oldalon van 1 gigás és elméletileg a 3090 ti újítása az hogy egy oldalon 2 gigás. Ez egy elég új technológia, még nem készült annyi
Volt valami gubanc a gyártási hiba aránnyal azt hiszem de azt megoldották (sőt a Samsung már GDDR6X-nél gyorsabb GDDR6-okat tervezett).
-
Chaser
legenda
mondjuk nem igazán értem
van egy termék amit vinnének és más nem gyárthatja
de kitaláltak egy árat ami úgy néz ki irreális, mert nem veszik
mért nem csökkentenek az áron? mondjuk nem ötszörösébe kerülne, "csak" háromszorosába az 1gb-os chipnek
vagy annyival drágább lenne gyártani?fatpingvin
lásd fentebbi ( :tasiadam
jah, főleg hogy a csilliós kártyáknál sem veszik meg az illetékesekszerk:
Abu85
oké, ez nekem is megy:d
kérdezem másképp:
bármilyen valid terméket tudsz, amiben 2gb-os gddr6x van?
mert ha nem, akkor ez kb csak egy elméleti dolog, ami lehetne ha vinnék/árat csökkentene a micron -
Chaser
legenda
válasz
fatpingvin #80 üzenetére
az én kérdésem erre irányult
oké hogy vannak ezek a chipek, de a vga gyártók eszerint nem veszik
na de akkor hova kerülnek?nexwo
az oké, de ezen a kártyán is elvileg 1gb-os chipek vannak
a 3090-re kerülnek 2gb-os chipek?
egyébként a 3080 lazán lehetett volna népszerű, a jóval drágább 2080ti-ket is vették azért néhányan, és hát no, a 3080 "sima" is szépet ment hozzájuk képest
persze nem átlag gamer gépbe mentek volna az biztos
a népkártya meg sztem egészen más árkategória - leginkább 50-100e közt valahol - -
nexwo
őstag
Alapjáraton ezek a 3080 és felette lévő kártyák high-end/Enthusiast kártyák, nem gyártanak belőle sokat mert nem veszik őket mint a 3060 ti (népkártyát) és a 3070-et. Legalább is így lenne, ha nem lenne ez a digitális coin. Ráadásul csak a Micron gyártja a GDDR6X-et. A jelen helyzetet nem kell magyarázni
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Komplikato #75 üzenetére
Ha nem JEDEC szabványt használsz memóriaként, akkor benne van a pakliban, hogy a versenyhelyzetre nem kényszerített memóriagyártó annyit kér az új lapkákért, amennyit akar. Ha nem tetszik az ár, akkor sem tudod mástól megvenni, mert nem szabványos a memória.
-
nexwo
őstag
válasz
Komplikato #75 üzenetére
Hidd el ha HBM3 lenne a kártyákon, most nem lenne gamer akinek lenne GPU-ja
-
Komplikato
veterán
"Pár top játéknál amugy teszteltek Vram használatot és még 4k max-on se volt közel a 10Gb-hoz."
Mert az nem életszerűbb, hogy az előző generációk csúcskártyáihoz van kimaxolva az összes kapható AAA játék, tehát nem futhat ki a 10-11GB VRAM-ból, mert ezeken ennyi volt? Magyarán a mérés saját magát igazolja. -
1dude
senior tag
-
1dude
senior tag
+2 GB VRAM csodákra képes. Pl megduplázza az msrp árat
-
nkmedve
őstag
A képes megenni általában nem azt jelenti, hogy annyira is van szüksége. Én kétszer is végigjátszottam az FC5-öt 8GB VRAM-mal, Ultra, 1440p, és semmi gondom nem volt FPS tekintetében.
Ettől eltekintve szerintem is kevés volt egy 3080 kaliberű kártyára a 10 GB, bár a 12 sem olyan túl sok. Bányászoknak jó lesz, más úgysem kap majd belőle. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
fatpingvin #64 üzenetére
tippelem
szvsz az a problemad, hogy a vbios nem megy at a szoftveres egeto checksum ellenorzesen ezert nem egeti be, ha meg veletlenul megis sikerul, akkor ebredeskor a bios maga is vegez ilyet, es ha nemstimmel, akkor dijaz valami uzenettel.
de leteznek moddolt banyaszbiosok is, ok is megoldottak valahogy, mondjuk az valo igaz, hogy a hardveres epromegeto hasznalatanak javallata nem epp a mindenkinek elerheto praktikus megoldas. -
-szabi-
addikt
Újabb videokártya amiből nekem nem lesz.
-
fatpingvin
addikt
te amúgy legalább nagy vonalakban tisztában vagy azzal hogy amiről írsz az hogy működik?
figyelj, ha ennyire profin vágod ezt a dolgot szerintem máris írj a linux kernel levlistákra, Linus személyesen fog köszönetet mondani ha erre a kérdésre praktikus megoldást tudsz mutatni, ugyanis ez az agybaj az egyik legnagyobb akadálya a 3rd party szoftveres támogatásnak, például a reclocking ezért nem működik a nouveau driverrel. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
fatpingvin #62 üzenetére
de olyat tudok irni, amibol kihagyjuk a checksumellenorzest, es majd legfeljebb nem szoftveresen egetjuk be
-
tlac
nagyúr
Eleinte például válogattak Navi 21-et a Radeon RX 6800-ra. Az új steppinggel ez felesleges, mert gyakorlatilag mindegyik lapka felhasználható a 6900 XT-re is. Némi túlzással szökőévente van egy olyan, ami nem jó rá, azt meg kidobják, mert olcsóbb így dolgozni, mint három eltérő rendszerre válogatni.
amd webshopban is ez a tendencia látszik, hogy szinte csak 6700xt-ket meg 6900xt-ket árulnak
meg van még egy minimális 6800, 6800xt, de azok is tűnnek el, utóbb már egyik sem volt -
Chaser
legenda
válasz
goodboy007 #56 üzenetére
igen, és annak szép ára van úgy
gddr6 is eleve drága - mondjuk nem mintha nem tudnának árat emelni emiatt, jelenleg kb mindegy -
de sztem inkább úgy vannak vele használják az 1gb-os olcsóbb chipeket és így is kimaxolják a profitothokuszpk
de, azért kérdeztem mi az oka hogy más nem gyártja?Abu85
így érthető, erre voltam kíváncsi -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ilyen van a sorozat elején, de a 8 nm-es Samsung node elég öreg. Az NV binneli a GPU-kat, de ma már nem per VGA szintjén. Van pár GA102-akármi verzió. A 10 és 12 GB-os 3080-ra gyakorlatilag mindegyik GA102 verzió jó. A gyártó szabadon eldöntheti, hogy 10 vagy 12 GB-osra rak ezekből, attól függően, hogy van-e elég memóriája az utóbbihoz.
Eleinte azért van sok verzió, mert jó a binnelés, új a hardver, új a node, de másfél év alatt csináltak legalább egy új steppinget, így ma már nincs akkora értelme annyira binnelni, mert az több pénzbe kerül, mint nagyobb kategóriára hitelesíteni egy GPU-kat. Ezért van az, hogy a manapság gyártott 3080-ak kapnak GA102-250-et is. Így olcsóbb, fejlődött annyit a gyártás másfél év alatt, hogy nem kell már kismillió eltérő verziót válogatni, ami igazából az elején hasznos, de idővel csak pénzkidobás.
Ebből a szempontból az NV nem hazudik. Szállítanak olyan GA102-ket, amik jók a 10 GB-os 3080-hoz. Aztán a gyártók majd eldöntik, hogy mennyi ilyet gyártanak még. Valószínűleg annyit, hogy a még meglévő NYÁK-okat és komponenseket kiszórják, aztán csak 12 GB-osra állnak át, mert GDDR6X memóriából nincs hiányuk.
Ezt egyébként kb. mindenki így csinálja. Az AMD-nek is volt elég sok GPU-verziója az elején, aztán manapság már csak egy verziót szállítanak mindegyik Navi lapkából. Volt pár új stepping és fejlődött annyit a gyártástechnológia, hogy a kihozatal gyakorlatilag nem gond. Eleinte például válogattak Navi 21-et a Radeon RX 6800-ra. Az új steppinggel ez felesleges, mert gyakorlatilag mindegyik lapka felhasználható a 6900 XT-re is. Némi túlzással szökőévente van egy olyan, ami nem jó rá, azt meg kidobják, mert olcsóbb így dolgozni, mint három eltérő rendszerre válogatni.
Ez a jövőben is így lesz. Eleinte megy majd a binnelés, aztán egy-másfél évre rá javul annyit a kihozatal, hogy hasztalan erre sok pénzt fordítani.
#53 goodboy007 : 14 dollár környékén megy az 1 GB-os GDDR6X lapka, és kb. 70 dollár a 2 GB-os verzió. Utóbbi simán mehet lejjebb, ha többet gyártanak belőle, de egyelőre pont azért irtóznak tőle a gyártók, mert két 14 dolláros 1 GB-ossal is ugyanott vannak, és spóroltak rajta csatornánként ~40-50 dollárt, vagyis a leadott rendelés se igazán nő.
#54 Chaser : GDDR6X-et csak a Micron gyárt. Ezt a memóriát a JEDEC nem szabványosította, így meg kellene egyezni a gyártóknak a Micronnal a licenceléséről. Azt meg kb. senki sem akarja. A Samsung főleg nem, mivel már elérték a GDDR6 szabványon is a GDDR6X sebességét, így pedig minek.
#55 b. : De ez nagyon az elején volt. Ha nem tudja egy bérgyártó másfél év alatt megoldani ezeket a problémákat, akkor be kell zárnia a boltot és el kell menni zöldségesnek. Ez színtiszta fizika. Gyártod, tapasztalatot szerzel, és megoldod a problémát. Ma már a kezdeti gondok nem léteznek. Majd 4-5-6 nm-en lesznek újak, amiket megint egy év lesz megoldani, de az más kérdés.
-
goodboy007
senior tag
Na ezaz, hogy ha jól sejtem nem pár száz, de még csak nem is pár ezer, hanem több tízezer darabos tételben veszik tőlük az egyes gyártók.
Ráadásul ha igazak a pletykák, akkor a 3070Ti-ből -ami szintén GDDR6X- , nem sokára lesz 16GB-os verzió, ami szintén erősíti, hogy a gyártók részéről hisztiről van szó.
Persze mást nem tehet az ember, drágán vásárol vagy vár néhány évet -vagy reménykedik, hogy az ETH PoS után nem lesz más megérős coin-.
-
Иван
őstag
válasz
Joachim21 #39 üzenetére
Közben a Steam rekordot döntött 28m concurrent userrel és az RTX30-asok is nagyot nőttek a hardware surveyben.
Az a helyzet hogy sokan lenyelik ezeket az árakat. Ami azért szívás, mert a gyártók látják ezt, és ha össze is csuklik a cryptoscam biznisz meg vége lesz a chip hiánynak ezek az árszintek normalizálódtak. 300k lesz az új mid range
Abu85: én azt hittem az RTX3080-asok azért 320 bitesek és kevesebb magosak mert a GA102-ön vannak defektív lapkák és így binelik. Azt feltételeztem hogy a 3080Ti egy jobb minőségű lapka (90 és 80 közti bin). Nekem furcsa lenne ha az AIB döntene erről, mert akkor a 3080 megszűnne létezni. Melyik AIB adná el a 80-ast ha ugyanaz a mag mehetne 80Ti-ba 500 dollárral többért? Az NV meg azt kommunikálta hogy a 80-as továbbra is forgalmazva lesz. Szóval nekem továbbra is furcsa hogy az AIB döntené ezt el. Szerintem az NV megmondja hogy ez a lapka ilyne kártya lesz és pont. (Főleg egy olyan control freak vállalat mint az NV.)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Növelni nem nehéz, mert a csatornák ott vannak. Csak kicseréled a lapkákat nagyobbra.
#41 b. : Az már itt nem számít. Ahhoz túlságosan kiforrott a Samsung 8 nm-es node-ja. Nincs is már per modell szintű válogatás. Egyszerűen többe kerülne, mint egy adott modellverziót leválogatni, és azt többféle VGA-ra felhasználni. Ilyenkor a letiltás-feloldás plusz órajeljáték már csak a fogyasztásnak szól.
#42 --Disztroj-- : Technikailag megoldható lenne a 20-24 GB, de az a gond, hogy a Micron a 2 GB-os GDDR6X-et az 1 GB-os árának ötszörösében méri, holott ennek a kapacitása csak a duplája, az előállítási költsége pedig nem is magasabb sokkal az 1 GB-os modellnél. Szóval a Micron ugyan teljesítette a 2 GB-os ígéretét, de adtak a szarnak egy pofont, mert jóval olcsóbb kétszer annyi 1 GB-os GDDR6X-et venni a VGA-kra, amit viszont már eleve nagyon drágának tartottak a gyártók.
Mobilban azért vannak 16 GB-os modellek, mert ott sima GDDR6-ot használnak, ami több nagyságrenddel olcsóbb memória. Köszönhetően annak, hogy ha esetleg a Samsung ára nem tetszik, akkor kéred olcsóbban mondjuk a Hynixtől. A GDDR6X esetében ezt nem lehet eljátszani. Vagy kifizeted, amit a Micron kér, vagy elküldenek a fenébe.
#45 hokuszpk : Azt nem lehet megcsinálni. A mai rendszerek már nem olyanok, mint régen. Elég komoly le vannak védve ahhoz, hogy ne tudj mikrokód szintjén módosított BIOS-t belerakni.
#49 NandoXXL : A csúcskategória és a belépőszint nem ugyanaz. Belépőszinten elég a 4 GB is, mert a GPU ereje nem akkora, mint egy csúcshardveré. Manapság a legnagyobb memóriazabáló a ray tracing, és azt aligha fogod bekapcsolni egy "olcsó" GPU-n.
-
NandoXXL
senior tag
https://prohardver.hu/hir/amd_navi_24_jatekosok_megcelzasa_magyaraz.html
A másik kártyánál meg megy a
kamuzás:AMD 4GB elég mindenre'A 4 GB VRAM viszont egy reálisan járható út, '
Nem gondoljátok hogy link alakok vagytok? Itt 10GB nem elég a jövőre, ott meg 4GB elég, úgy hogy egy kisebb fizetésbe fog kerülni, egy szaros 570/1060 szint 4GB-al..
Abu néztél tükörbe? Hány embert tévesztetek meg a kevés vram-mal a másik cikkben?
-
-
Chaser
legenda
válasz
Joachim21 #39 üzenetére
a soc amd-től jön - jelenleg és a régebbi genben is tőlük volt -, és pár évre most nyilván megvan a szerződésük az illetékesekkel - ms/sony -
úh. olyan hatalmas terjedést nem gondolnék
fogyni fogynak, de fogytak az új genesek már mióta megjelentek bő egy éve is, azóta is kb soha nem elérhető az xsx/ps5 azonnal és msrp áron - de némi várakozással azokból azért van -
nyilván a megdrágult vga-k miatt sokan átpártoltak pc-ről, és ha jgy marad mennek még többen -
--Disztroj--
senior tag
A jövő valahol 16+ giga környékén lenne ideálisan / ezt mobilplatformon sikerült is belőni /
Picco#1: Ez már az ő piacuk. 2022ben gépet építeni annak éri meg, aki keres rajta.
Közben egy 3080 árán veszel egy 3080as notebookot / 8+ maggal, 16-64 Gb rammal /
Aki tényleg csak játszani akar, annak bőven van lehetősége és tök jó áron.
Tartalomgyártani is király.
Ami ennél durvább asztali rendszer kell, az csak a meló indokolhatja, mert bütykölni már luxus, bármennyire is jó -
anulu
félisten
játékokra hivatkozni egy high-end kártyánál? ne vicceljünk már!
kapott néhány youtuber ilyet (driver nélkül), a többi már a bányában van. ezek a kártyák gamer PC-k környékére nem fognak kerülni.
-
Mikor kijött az volt a terv, hogy Micron nem sokra rá bemutatja a 2 GB GDDR6X modult és ugyan arra a buszra engedélyezte is Nvidia megjelenéskor azt a gyártópartnereknek ,hogy legyen 20 GB RTX 3080.vagy hogy 2 GB modulokat használjanak. Sajnos Micron nem kicsit letojta a dolgot, ezért lett ez most 12 GB os verzió.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem. A lapka ugyanaz. A gyártóknak van 10 és 12 GB-os NYÁK-uk. Aztán a memóra rendelkezésre állása függvényében döntenek arról, hogy melyikre használják a vásárolt GPU-kat. A 10 GB-os verzión nyilván 64 bitnyi busz nincs kivezetve a NYÁK-ra, de ettől még a lapka kompatibilis. A BIOS majd mondja neki, hogy melyik buszok vannak kivezetve.
Ez igazából egyszerűsítés az NVIDIA számára, mert már így is kezelhetetlenül sokféle modellt hitelesítenek. Nem hiányzik nekik egy x+1-edik. Majd a gyártók megoldják, vannak annyira felnőttek.
-
Hát nem mindegy hogy 10 vagy 12 gigavéram van rajtuk ha hatszáztricsilliárd forintba kerül?
-
Chaser
legenda
ha mondanak árat ha nem, ha boltban x ft akkor x ft, ha kell kell
sztem már teljesen lényegtelen
nyilván fe akkor ebből nem lesz, az msrp ár leginkább arra vonatkozik - vagy ha nincs fe akkor a beugró kártyákra -
de mint tudjuk az msrp ár ma már vga-nál csak arra jó hogy felháborodjon a nép - már azok akik még mindig hisznek benne - -
Chibass
tag
Amikor kijött a kártya rengetegen fújoltak a 10GB miatt, én azért nem fogok a kardomba dőlni, hogy most picit igazuk lett.
Remélem jó sokáig ki fog szolgálni, főleg ha ilyen magas marad az ára minden GPU-nak. -
podtibi
senior tag
"Listaárat az NVIDIA a 12 GB-os GeForce RTX 3080-ra nem szabott meg, de manapság ez annyira nem is számít." Mért ne számítana? Azért csak tudnia kellene a vásárlónak hogy az nvidia milyen árat is szab rá. Azzal hogy nem nyilvánítják ki a kezdő árat, azzal számomra inkább csak magukat takarják. Hiszen mi szégyellni való van mindabban hogy mi az alap ár? Ez alapján gondolhatom azt is hogy a gyártók jóval olcsóbban jönnek ki mindebből. A probléma pedig így nem más mindebben, hogy akár valóban jobban is járnak a gyártók. De bármi más is lehet e mögött. Természetesen erről nem kell hogy tudjon a szimpla vásárló.
-
tasiadam
veterán
Vasarlokonzonseg: nVidia, kene nekunk olcso es hasznalhato kartya, pl a 3050 normalis aron.
NVidia: 3090ti, 3080 12gb akk jo lesz? -
Kansas
addikt
Alighanem jól gondolod, ezzel együtt viccesen néz ki, hogy több VRAM van a 3060-on, mint a 3080-on, a 3070Ti, 3070 és 3060Ti-on meg még kevesebb...
#19 Sinesol : most, de ez esélyesen változik 1-2 éven belül, ha nem is a játékok többségénél, de elég ha a piacvezető 10 játék közül 2-3-ban visszafogja a VRAM a teljesítményt...
-
Sinesol
veterán
Pár top játéknál amugy teszteltek Vram használatot és még 4k max-on se volt közel a 10Gb-hoz. Biztos meg lehet oldani mindenféle extra beállitassal driverből, de normál esetben azért nem igazán kevés az a 10 sem. A másik furcsaság, hogy 1-2 évente szinte duplázzák a FulHD-s elvárásokat, kb vicckategória, hogy lasan ott tartunk, hogy 6Gb egyesek szerint FullHD-ra is kevés. Érzek némi mesterséges gépigény növelést a cikkírók részéről.
-
Kansas
addikt
válasz
Találtgyerek #13 üzenetére
Na ja, ahhoz túl erős a GPU, az egyszeri gémer hajlamos olyan dolgokat is bekapcsolni rajta, amit nem kéne...
Ennyi kéne ahhoz, hogy elég legyen a 10GB(vagy a 12): Ultra Quality Settings are Dumb
De nyilván ilyet az NVidia vagy az AMD soha nem fog mondani, még utalás szintjén se.
De nyilván nem véletlen, hogy az AMD a nagyobb kártyáira 16GB VRAM-ot pakolt(de még a 6700XT-re is 12-t). -
Chaser
legenda
válasz
fatpingvin #8 üzenetére
anno a 10gb vram és nagy zaba miatt hagytam ki - mikor még lehetett itthon lőni 330e-től -
ez már tényleg jó lenne, kíváncsi vagyok max 200w-ból mit produkálhatszerk:
Találtgyerek
a 3080ti is 12gb-os nem?
az pedig ahogy rémlik igen combos, elég közel van a 3090-hez -
Kansas
addikt
válasz
fatpingvin #10 üzenetére
Mennyivel jobb volt az élet, míg a Radeonokat kanadai és nem amerikai cég gyártotta... bár így is valahogy olcsóbbak, mint az azonos erejű GeForce-ok... a hashrate-hez lehet köze...
-
tlac
nagyúr
válasz
fatpingvin #11 üzenetére
ez biztos?
én azt gondoltam, hogy ezt az nvidia csinálja -
tlac
nagyúr
Az NVIDIA a régi GeForce RTX 3080-at hivatalosan nem vezeti ki, de sok múlik a gyártópartnereken mivel ugyanazt a GPU-verziót kapja a 10 és 12 GB-os modell is, így az adott gyártó dönti el, hogy a leszállított lapkákból mennyi 10 és mennyi 12 GB-os modell készül.
ezt hogy kell érteni?
a gpu nem teljesen egyforma, sem az órajel, sem a cuda magok száma nem stimmel
akkor hogyan dönti el a gyártó, hogy mi készül belőle? -
Kansas
addikt
válasz
fatpingvin #5 üzenetére
Valaki rájöhetne, hogy kevesebb a szállítási költség Taiwanról Szuez felé, mint Panama felé, és úgy az USA büntivámot se kell rátenni... ha csak valami gyíkember összeesküvés miatt nem drágább mégis a szuezi irány...
-
Chaser
legenda
ez már faca' kártya lenne videózgatni
természetesen az eredeti 10gb verzió induló ára alatt legalább 50e-rel ( :
és legalább -100w-tal :dnem vágom, ez bányászatra így jobb?
szerk:
fatpingvin
sztem ide eleve nagyon kevés kártya jut már el
a kereskedő meg azért szeretne nem éhen halni, nyilván jobban pakol rá
bárki úgy csinálna aki boltot visz
alza/edigi kategóriás boltok engedhetik meg maguknak hogy nem pakolnak ilyen helyzetben felárat egy motyóra -
fatpingvin
addikt
hogy mondjam... van némi üzenetértéke annak hogy a magórajelet lejjebb vették, kapott plusz 256 CUDA magot és a memóriabusz 64 bittel szélesebb lett, viszont a GPU boost órajel változatlan.
lássuk be nem a gémerek a célcsoport
ezzel baj nincs, csak legyünk reálisak. mondjuk ez kb bármilyen GPU computing feladatra sokkal alkalmasabbá tette, szó se róla. aki gémelni annak ott a konzol
-
Picco
addikt
Alternativ cim: megkedvezobbe tette a banyaszok szamara az nvidia a 3080-at
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Videó stream letöltése
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iOS alkalmazások
- Nintendo Switch 2
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest