Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Valamivel több x86-os CPU kerül eladásra. Bár arról nincs pontos adatom, de úgy 340 millió lehetett az előző évben, de nagy átlagban vehetjük a 320 milliót is, végül is annyira nem számít. Annyit tudok biztosan, hogy 2011-re a JPR 477 millió GPU-t becsült előre. Az persze még kérdés, hogy mennyit adnak el, de trendeket figyelembe véve, ebből még 510 millió GPU is lehet, ha a Q4 nem hoz valami drámai visszaesést, de szerintem inkább erősödést fog hozni, mert az Intel és az AMD állítja le az IGP-k nélküli procik szállítását. VGA-ból valóban úgy 150 millió fogyhat, ami erős esés az előző éves 185 millióhoz képest (ez Mercury adat, sajnos a JPR ezt külön nem méri - szóval itt bele kell kalkulálni, hogy a JPR több bolttal dolgozik, de ez max. +2 milliós eredményt jelent éves szinten).
Az, hogy így esik a piac szerintem elég rossz. A JPR 33%-os mínuszt mondott. Ez valszeg nem lesz ilyen rossz, de úgy mínusz ~25-28% befigyelhet. Ez évek óta magasan a legrosszabb eredmény, és úgy, hogy az Intel még csak most dobja be azokat a szabványokat, amelyek megtiltják a dGPU-k beszerelését. Szerencsére az ultrabook egyelőre csak rétegtermék, így ez nem fenyegetés, valószínűleg még évekig nem lesz az, de a thin Mini-ITX-re mindegyik gyártó átáll a következő évben, hiszen szabványos keretek között olcsóbban gyárthatnak AIO gépeket (ugye kevesebb eltérő gyártósort kell fenntartani). Innen tehát kapásból kiszorulnak a dGPU-k, ami baj, mert jelenleg az asztali PC-k mozgatórugója az AIO. Ez a terület nőtt a legtöbbet idén. A nettop és az SFF picit nő, míg a hagyományos PC-k masszívan csökkennek, kb. annyira, mint amennyivel az AIO nő. Jövőre ez nem tudom mennyivel változik, de a gyártóktól úgy tudom, hogy sem az AMD, sem pedig az NV nem tervez a belépőszintre komoly vérfrissítést. Az AMD hoz egy új belépő GPU-t a Deccanhoz, de nem igazán a teljesítmény oldaláról közelít, hanem nagyon apró chipet csinál, hogy nagyon olcsón lehessen adni, meg ideális legyen az új Fusion mellé. Mivel ez SoC lesz, így a vezérlőhíd helye felszabadul, vagyis Brazos szintű dizájn mellett telepíthető mellé egy dGPU Dual Graphics módban. Ezt a Brazosszal is meg lehet csinálni, csak nem az alapdizájn mellett, így túl nagy lesz az alaplap. Az NV-től konkrétan a GK100-ról, a GK104-ről, és a GK107-ről lehet tudni. A belépőszintre megmaradnak a Fermik (elsősorban a GF118 és a GF119). Itt egyébként az AMD is továbbviszi a régi termékeket (a Caicost - vagy mobil nevén a Seymourt - láttam már egy gyártó ütemtervében HD 7000-es névvel). Nincs értelme ide pénzt költeni, mert nem jön vissza.[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.