- Jobb biztonságot és energiahatékonyságot kínál a Bluetooth 6.1
- Módosította az előző generációs Dimensity csúcslapkáját a MediaTek
- Visszafogva, de még visszatér a GeForce RTX 5090D
- Computex 2025: mindenkinek elérhető AI szuperszámítógépeket vizionál az NVIDIA
- Computex 2025: közeleg az NVIDIA Computex előadása
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Computex 2025: mindenkinek elérhető AI szuperszámítógépeket vizionál az NVIDIA
- 3D nyomtatás
- Mini PC
- Jobb biztonságot és energiahatékonyságot kínál a Bluetooth 6.1
- Házimozi belépő szinten
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
t72killer #58 üzenetére
A bizalmon felül a kereslet/kínálat. Lehet bízom egy valutában/devizában, de ha nem kell, akkor megint más a helyzet. A valós termékeket, szolgáltatásokat az adott régió, ország valutájával fizetik ki, így az eladó és vevő is érdekelté válik a pénznem használatában. Így pro és kontra egymást generálják, mérséklik a piac mozgása szerint. Amíg viszont a bitcoin nem válik nemzetközileg szabályozottá valamilyen felügyeleti szerv által, addig szerintem igaza van annak, aki piramisjátékot emleget, mert addig csak úgy profitálsz, ha valaki ad érte neked jegyzett valutát/devizát (vagy ahol elfogadják, de az ugye egyéni döntés és nem nemzeti vagyvtársadalmi döntés) Gondolom tőzsdén nem jegyzik a bitcoin-t?! Akkor addig csak az fog valós pénzt adni érte, aki később uralni/meghatározó szereplője akar lenni egy később kialakítható rendszerben, vagy mert hisz a rendszer kialakulásában. De hogy az megszületik-e vagy nem, nem lehet tudni. Mivel a bitcoin megírójáról is csak legendák vannak tudomásom szerint, lehet csak egy jól kitalált rendszer, amiből valaki hasznot gerenál. Gondolok itt a GPU cégekre...
Mert hogy valós haszonról nem tudok. Gépek emésztik az energiát, miközben semmilyen értékteremtést nem végeznek. Se nem kutatják betegségek lehetséges gyógyformáit, se nem gyártanak alkatrészeket. Tulajdonképpen, pusztán fűtik a bolygót, miközben egy valaki által kitalált devizát probálnak generálni. Valutában pedig nem is létezik, szerintem több mint gyanakvásra intőek a jelek és információk. ( Ui.: A tévedés és véleményváltoztatás jogát fenntartom. Egy ember.)
-
azbest
félisten
Két hangárnyi raspberry pi-kel vezérelt célhardveres bitcoin bányász. 3:10-től jön az a rész.
1.5MW fogyasztás, 1PetaHash. [link]"If he is using the 16xBitFury ASIC boards (which do 40 GHash/sec), then 1PHash means 25,000 boards. At 16 boards/Pi, that’s 1,562 Pis…. wow!"
Csak hogy lehessen érezni, kikkel versenyeznek a többiek
-
Psych0
őstag
Az az USB3 kábelen átvitt x1 link az adja... Láttam már HDMI-set is, az sem volt semmi. Persze a szabványos megoldás drága. Ezeknek az elosztóknak mindig egy PCIe packet switch a lelke. Tipikusan a PLX gyárt ilyen chipeket. Van belőle mindenféle, olyan is ami x16 linket oszt szét több portra, és a sebességkorlát nyilván az upstream port.
-
szab.tam
nagyúr
én a #122 alatt kérdeztem, hogy miféle riser-ek ezek.
mi a konkrét nevük.
volt, aki hozzászólt, hogy létezik 4 kábeles, ami 16*-os sebességet is biztosít.
őt is kérdeztem.de sehol, semmi...
Oliverda
köszi, hogy újra meg lett nyitva a topik!
(de sajnos borítékolható, hogy újból kell majd átirányítás felhívás a szaktopikokba...) -
Ilyen árak mellett semmi értelme. Főleg, hogy a bányászat profitabilitása is épp a léthatáron van (=minimálktgvetésű hardver reálisan kb 3/4-ed - 1 év alatt hozza vissza az árát). Egy ilyen splitternél olcsóbb egy teljes alaplap+proci kombó, és az tuti működik. (Amúgy nem vok benne biztos, hogy működik a dolog, még a beépített slotokat se lehet mindig VGA-kkal teletelepíteni, hiába a powered riserek és az elvágott 12V).
-
azbest
félisten
Hardveres érdekességként úgy láttam a neten, hogy léteznek pcie port többszöröző megoldások is. Nem tudom ezek mennyire működnek, nem emlékszem hogy a dupla gpu-s vga kártyákon 2x8 felé vették csak szét vagy mindkettő 16x volt és osztoztak a buszon egy segéd chip segítségével. Ezek is aktív eszköznek tűnnek:
Másik gyártónál meg egész arzenált látni, lényegesen drágábban:
-
Oliverda
félisten
ITT lehet folytatni!
-
válasz
banhammer #41 üzenetére
Főleg, hogy nem rég olvastam talán az indexen, hogy valami japán bitcoin tőzsde lehúzta a rolót és nem kevés embernek ragadt bent a pénze...
Én biztos nem raknék egy ft-ot se ebbe az egészbe...
Az igazán nagy befektetők, mint pl: Soros papa vagy Buffet is megmondta ez egy baromi nagy lufi és , ha eldurran sokan fognak hoppon maradni... Ez látszik a bitcoin hirtelen nagy ingadozásában is.
-
válasz
mallory303 #153 üzenetére
Ez már rizikós terület, nagy szerepe van a jövedelmezőségben az árfolyam alakulásának. Gondolom a bányabevételt egy kicsit az új coinban tartottad, aminek közben felment az ára - > ha a profit jórésze az árfolyamemelkedésből jön, nem megtérülősebb bányászat helyett inkább közvetlen a cél-kriptopénzt venni? OK, más feeling...
menjünk át a Litecoin topicba sztem
-
mallory303
csendes tag
válasz
t72killer #101 üzenetére
A GPU bányászat nincs leáldozóban, ezt rendkívül jól mutatja, hogy az AMD képtelen annyi 280x-et gyártani, mint amekkora a kereslet. Már jó rég megjelent, de gyakorlatilag még mindig nem lehet kapni, mert amint jön egy szállítmány a bányászok aznap szétkapkodják.
A hangsúlyok tolódtak el, a régi nagy coinokat annyira már nem éri meg bányászni, de rengeteg új coin van, azokba ha időben belenyúl az ember, szépet lehet kaszálni. Nekem sikerült egy hétszámjegyű összeget összebányásznom 3 hónap alatt egy új coinnal, 3 db 5970-essel. -
-
gabber01
addikt
Igen, igen, ezerszer hallottuk már ezt a mantrát, de még mindig nem kaptam érdemi választ, és kihangsúlyozom újra hogy ez a része baromira nem érdekel most, a véleményem és fenntartásom megvan, el is mondtam már többször, több helyen, de most NEM ez a lényeg.
Ha kell bemásolom még 100x is az eredeti felvetéseimet.Oliverda: pedig most válna igazán érdekessé... A serverek pedig talán még elbírnak pár hozzászólást anélkül hogy felrobbannának...
-
jocomen
aktív tag
"Közösség"ként jellemezni egy olyan embercsoportot, akikben csak annyi a közös, h mindegyik könnyen szeretne pénzt keresni, túlzásnak érzem.
Elfogadják ezek az emberek egymás bitcoinját fizetőeszközként? Talán egyenlőre igen. De ha nem áll be mögé egy nemzeti bank, vagy egy önkéntes tőkeerős személy, aki garantálja a BC beváltását, akkor ez se tart sokáig. Attól, h pár kapzsi hardvergyártó adja alájuk a lovat, .... ugyan hány olyan egyéb dolgot lehet kapni, aminek semmi értelme, és szükség sincs rá. Nem okoz a gyártóknak lelkiismeret-furdalást, vagy álmatlan éjszakát, ha eggyel több ilyen termék van piacon.
És a bányászok se csak azt a pár dolgot akarják megvenni, amit kapni érte... más az, h nyilván a fölöslegükből űzik ezt, ezért tudnak várni.Ha meg egy befolyásos pénzügyi (spekuláló) csoport megunja a dolgot, és kilobbizza, h a hatóságok rászálljanak pár nagyobb bányászra (törvénnyt hoznak az anonimitás ellen, vagyonosodási vizsgálat, ...), milyen lavinát indítana ez el, és mi lenne akkor a BC árfolyamával, egy hasonló, nemzetközi szintű hatósági fellépés esetén?
Szerk:
elfelejtitek, h csak addig anonim valami, ameddig a hatóságok hagyják. Ha vannak legális szereplői a láncnak, azokat kötelezni lehet. Pl az elfogadó, átváltóhelyeket. Innentől kezdve borul az anonimitás. Ha meg a legális elfogadóhelyek ez miatt inkább kivonulnak belőle, akkor kutyagumit fog érni. -
Centre
tag
válasz
gabber01 #142 üzenetére
A cryptocurrencyk lényege, hogy internetalapú pénzek azaz nem függnek semelyik állam semelyik kormányától, számlái nem fagyaszthatók be, adóztatni nem lehet. stb stb stb.
Amikor valaki bitcoint vagy bármelyik másik cc-t bányássza akkor végig ellenőrzi az ÖSSZES korábbi tranzakciót, amit aztán a bányászott block ellenőrzésének alapja lesz, ez biztosítja azt, hogy gyakorlatilag nem lehet csalni. Minden létező tranzakciónak és coinnak a teljes életútját újra és újra ellenőrzik.
A bányászat másik célja a kezdeti elosztás szabályozása azaz ez nagyjából BTC-k (vagy litecoinokat, vagy dogecoinokat vagy .. kb végtelen lista) IPO-jának vagy elsődleges piacának felel meg.
A BTC-k és barátaik vonzerejét az adja, hogy egyesek a cryptocurrencyk előnyei miatt vagyonuk egy részét ilyen fizetőeszközökben akarják tartani, mások pedig csak spekulálnak.
-
gabber01
addikt
válasz
Pttypang #143 üzenetére
Az előbb még a rendszerbe jutás mikéntjétől volt értéke...
Egyébként meg pont leszarom, hogy mitől van értéke. Azt hiszem ésszerű kérdéseket vetettem fel, azokra próbálnék ésszerű válaszokat kapni!!! Baromira nem érdekel, hogy most, jelenleg, perpill, rövidtávon kinek, hogyan, miért jó, meg milyen pozitív tulajdonságokkal ruházzák fel. Tekintsünk már előre a jövőbe pár évet vagy évtizedet az isten b****a meg! -
jocomen
aktív tag
Nem tudok elvonatkoztatni a hasznos munka (előállított érték) hiányától.
Például, ha a katonákkal a kiképzőtiszt behordatja a téglarakást a napról az árnyékba, mert a tégláknak a napon melegük van, aztán meg vissza, mert az árnyékban meg fáznak, ez sok elvégzett munka, de a munkának ettől még nem lesz értéke. Mert nem hasznos, nem állított elő értéket, amiért bárki fizetne.
Itt is ez van.Ha a katonák építenének egy házat, azért már fizetne valaki. Érzékeled a különbséget?
Itt annyi van, h örüljön a katona (bányász), ha estére fáj keze-lába, mert abból tudja, h van neki, és a fájdalom is egy életjel, meg hasonlók...Ha csak pénzként tekintünk rá, akkor meg mennyi hitele van egy olyan fizetőeszköznek, ami mögött nem áll egy nemzeti bank, aki garantálja, h bármennyit átvesz, bevált belőle?
E mögött egy fiktív személy áll, aki(k)nek a kilétét nem ismerjük. Garanciát sem vállal rá senki, panasszal se lehet sehol élni, ha a nyakadon marad.
Tehát pénzként nem legitim.@schawo: értem én, h a nyomott, használt hardverárakra játszol.
-
válasz
gabber01 #142 üzenetére
Ha nem fogadod el a tényeket, akkor miért nem írod le inkább, milyen választ szeretnél látni, hátha valaki lemásolja neked?
A közösség miatt van értéke a bitcoinnak. Amíg a közösség szerint van értéke, addig lesz is. Amíg adnak érte x dollárt, addig x dollárért fogják árulni. Ezen mi a nem ésszerű neked? -
gabber01
addikt
Azt egyébként meg tudja magyarázni egy bitcoin szaki, hogy mi az értelme a folyamatosan és gyorsuló nehezítésének a rendszernek? Hova ez a brutális számítási teljesítmény? Valaki itt említette, hogy már a Top500 szuperszámítógép összkapacitásának a sokszorosa fordítódik csak erre. Iszonyatos mennyiségű hulladékot fog ez generálni, nem beszélve a gigantikus energiapazarlásról. Tessék mondani, ez ésszerű? Értem én, hogy most örülünk (már aki) az esetenként könnyen jött pénznek, de tetszenek tudni távlatokban gondolkodni?
-
válasz
Pttypang #136 üzenetére
Továbbra sem látom be, mitől válna széleskörben elfogadottá egy Nonamecoin
. 2-3 kriptopénz létjogosultságát teljesen megértem, de 100+-ét nem.
#138: Igen. Vagy First-come-first served, vagy vmilyen technikai sajátosság vagy bizalmas adatkezelés (a bitcoin műveletek ugyebár nyitott könyv), stb.
-
válasz
Pttypang #134 üzenetére
Igen, bármire megvan az esély. Tény, h arra elég kicsi, hogy egy x+1-edik, sufni mögött kitalált, extrém volatilis (=reggel 100$ este 3$-t érő) "fizetőeszközt" bárki gyakorlati kereskedelemben elfogadjon. A volatilitás nem vicc, egy kereskedőnek az EUR/HUF ingadozás is csomó munkát ad (természetesen át kell terhelnie a vevőre, különben gyorsan kiürül a kassza...).
-
Valahogy azt sejtem, h ez lesz a vége a kicsi "coin"-oknak. A bitcoin tényleges fizetőeszközzé nőtte ki magát, lehet vele több helyen is fizetni. De vehetünk szoftvert/processzort/sört penguincoin-ért? Kutyakaját Dogecoin-ért?
-
Ez egy fizetőeszköz. Aki befektetésnek tekinti, az a spekuláns, és mint olyan, definíció szerint kockáztat. Akit meg nem hoz lázba, az egyszerűen egy fizetőeszköznek tekinti, és használja. És mint fizetőeszköz nem tudösszeomlani, legfeljebb elértéktelenedni, ha esetleg egyszer eljön az idő, amikor valamiért senki sem akarja elfogadni. Pont úgy viselkedik, mint bármilyen fizetőeszköz. Ahogy a Kossuth Pengő is értéketelen, hiszen 2014-ben sehol sem lehet fizetni vele.
-
jocomen
aktív tag
Az van, h amikor hallok egy ilyen jó lehetőségről, akkor felteszem azt a pár fránya kérdést, amre rendszerint nem kapok "meggyőző" választ.
Általában mást kéne megszívatni a beléptetéssel, h nyerjek rajta. De hát nem akarok senki kárán meggazdagodni, ekkora lúzer vagyok ... ez van.BC-nél a beszervezés nem kitétel, de ez nem jelenti azt, h nincsenek belépők, se hogy nem ez működtetné a rendszert. Hiszen sokáig nem volt beváltható a cucc, csak miután sokan beszálltak, és sok pénzt befektettek. Tehát kellettek az új belépők!
És a lóláb itt is kilóg. Az ötletgazda az, aki a legtöbbet keresné, ha hivatalosan elismertté válna a BC. Mert ő rendelkezett a teljes induló készlettel, és ha jól emlékszem a felét meg is tartja (legalábbis még nem cáfolták meg). Itt a tényleges motiváció az egész mögött. Ha bejön neki, gazdag ember, úgy h 1 bitet se számoltatott.
Az, h közben meg ráépült egy iparág? ... A gátlástalan marketingesek bármit eladnak, bármire, .... még a rozsdás szöget is.Nemrég volt egy másik eset (Banners broker). Az ugyan beszervezős, de szintén megbukott a "teszt"-emen. Fejszámolással levezettem egy srácnak, h a rendszer összeomlik. Ha működik, ha nem.
Ha nem teljesíti a beszervezős kvótát, megszívja, mert büntető díjat fizet. He teljesíti, akkor 2 éven belül a lánc körbeér, senki se tud beszervezni, és a rendszer összeomlik.
Röviden: havi fejenként +1 ember, az 2^2-en növekedés havonta. ~2.5 év alatt a taglétszám elérné a föld teljes lakosságát.
És még 1 apróság: a szerződésben a Bannersbroker nem vállalt fizetési hatásridőt!!
Mehet bárki bármilyen bíróságra ezzel a szerződéssel, ... elhajtják.Pár hónap múlva hallom vissza (mástól), h az illetőnek már több millája van virtuálisan, de nem tudja felvenni, mert a kifizetések "átmenetileg" szünetelnek.
LOL
-
Mókás, hogy milyen savanyú a szőlő azoknak, akik lemaradtak az elejéről, most pedig már csak próbálják bizonygatni, hogy nem maradtak le ők semmiről. Persze azokat, akik az elején okosak voltak, nem lehet eltüntetni, aki ebből gazdagodott meg, az megérdemli, éljen boldogan ^^
-
pilu85
őstag
szánalmas, hogy van akik ennyit fektetnek be egy nagy semmibe. :S nagy üzlet az amd-nek ez...
-
janos1988
addikt
"Bár bitcoint már jó ideje nem éri meg GPU-val bányászni..." - Igazából BC-t bányászni sem éri meg...
-
válasz
gabber01 #118 üzenetére
Mi is a hibás abban, hogy a papírpénz mögött minimális a valós fedezet? Javaslom, tedd a nyugdíjmegtakarításod görög v kolumbiai államkötvénybe, majd ha közel kerülsz a 65-höz, újra beszélünk a témáról...
Illetve nézd meg, hány $-t kellett egy uncia aranyért adni 1900-ban és mennyit kell ma? (h ne legyen olyan durva, mennyit kellett az aranyárlufi előtt, mondjuk 2000-ben?)
-
gabber01
addikt
válasz
micafighter #117 üzenetére
Nekem nem kell magyarázni, hogy mire akart utalni, csak éppen nagyon leegyszerűsítette és ráadásul hibásan is.
-
micafighter
nagyúr
El tudom képzelni hogy mennyire hihetetlen lehet ez annak aki nem ezzel foglalkozik, de valóban bizalmon alapul a gazdasági rendszer. Teljes fedezet sose volt, az arany standard eltörlése óta pedig alig van. Magyarországon például az MNB szabja meg a pénzintézeteknek, hogy mekkora fedezetük legyen. Kötelező tartalékrátának hívják, az MNB honlapján utána lehet nézni. Ez 0 és 20 % közé esik nagyjából, az elmúlt években inkább 0 és 10, és a 0 felé konvergál. Ez a tartalékráta jelenti a materiális fedezetet %ban. Ha ez mondjuk 10%, ez azt jelenti, hogy 10 millió digitális forint fedezete a bankban 1 millió forint (materiális) bankjegyben.
-
törölt tag
Kicsit meglepve olvastam mind a cikket, mind az itteni hozzászólásokat, egy kipukkadt lufiról beszél a többség. (bitcoin)
-
Kulcskérdés sztem, hogy a költségoldalt mennyire tudja leszorítani az ember. Ingyen áram, jó árú (használt?) hardverek sokat nyomnak a latban.
Most úgy néz ki, hogy egy tipikus 5MH/sec riggel napi 15-20$-t (áramktg nélkül 20-25$) lehet profitálni a legnyerőbb coinokon. A jobb poolok kb hozzák a top coinok teljesítményét (nyilván ezeket bányásszák...), ergo kb ez a max, amire bevételoldalon számíthatunk.
Ahogy fentebb elmélkedtem, az áramköltség a profit felét elviszi (igazából nem értem a coinwarz számlálót...) ergo a hardver is kétszer annyi idő alatt térül csak meg, ami milliós befektetés esetén már elgondolkoztatja az ember. Persze, ha tudnánk, h a buli még évekig menni fog (pl megtérülési idő x3) és a rig áramszámla mellett is kitermeli a bekerülés dupláját, akkor lehet rá alapozni.
-
szmissz
senior tag
válasz
t72killer #110 üzenetére
Nekem napi 3 másodperc munka ránézni a könyvjelzőim között a linkre, amin látom a "termelési" görbét.
De való igaz, hogy vásárlással egy bizonyos nagyságrendig érdemesebb lehet most beszállni, de ez nem volt így 2-3 hónapja és megint nem lenne, ha 40-50 dolcsin mozogna az árfolyam. Gyorsan változnak itten a dolgok...
-
Ha meg is történik, nem sokkal egyszerűbb - és ha az áramköltséget plusz a munkaidődet is számolod költséghatékonyabb dolog közvetlenül LTC-t venni? Egy hosszútávra hagyott (nem napi szinten menedzselt) forex befektetéssel nincs annyi gond, mint egy riggel, amit naponta konfigolni kell, hardveres nyavajáit kell gyomlálgatni, jobb poolt kell neki keresni, stb.
-
szmissz
senior tag
válasz
t72killer #101 üzenetére
Majd térjünk vissza erre a veszteség dologra, ha a most 16 dolláros Litecoin árfolyam !!**__esetleg__**!! felmegy 100-ra...
Lehet, hogy nem történik meg, de lehet, hogy igen. És nem 1200-ról beszélek, mint ami a Bitcoinnál megtörtént, csak 100-ról. Vagy legyen csak 50. Nagyobb hasznot hozhat, mint akármelyik más, nagyobb kockázatú jelenlegi befektetési forma.
-
válasz
antikomcsi #106 üzenetére
Négy szóban is le lehet írni: Mivel árfolyama van, eladható.
#107: Ez volt a Prohardveres cikk címe.
-
Lomha 8V
addikt
(#103) jocomen: A kutya(célhardver)vásáron és a gilisztás buli említésén jót röhögtem, köszi!
Veled értek egyet.
(#106) antikomcsi: "Bolondok aranya" - Ez még nem jutott eszembe, de az eddigi legtökéletesebb jellemzés.
-
válasz
Jim Tonic #105 üzenetére
Köszi, abban én nem találtam semmit, pedig átfutottam.
Annyit kellett volna írni, mint ami a #89-ben van. Az bőven elég.
Ez az egész dolog a kitalálóján és egy kis rétegen kívüli csoportnak, nem több, mint a bolondok aranya.
Használt vas vásárlásakor lehet majd nézni a gyártási időt, meg attól parázni joggal, vagy alaptalanul, hogy vajon mennyit ment előtte a vas maxon hajtva.
Az enyém is csak egy vélemény a sok közül, nem a megdönthetetlen igazság, ha valaki szerint ez jó biznisz, akkor csinálja.
-
válasz
antikomcsi #82 üzenetére
-
Reggie0
félisten
Mar nem eri meg banyaszni, valtogatni sokkal jobb es kevesebb beruhazast igenyel.
-
jocomen
aktív tag
válasz
t72killer #101 üzenetére
Nem hoz lázba.
Amúgy kösz a számítást, engem is érdekelt. Tehát óvatos becsléssel, bő 2 év alatt térülne meg a hardver, ha marad a jelenlegi arány. Csökkenő hozammal pedig csak a gari időn túl, vagy soha.
A kondikat 5-10k óra üzemidőre hitelesítik. Ez 0-24-ben 208-416 nap. Tehát még a TUF kondik garanciája is a várható megtérülési idő feléig tart csak ki.Ami nekem feltűnt még ezzel a bányászással kapcsolatban: az eddigi játékokban csak azok (és hozzátartozóik) szívták meg, akik beszálltak. Itt viszont mindenki más is:
- Mindenhol a takarékosság szükségességéről beszélnek, fogyó szénhidrogén készletek, felmelegedés, ózonlyuk... itt meg megy ki a sok áram a levegőbe.
- Aztán a sok hulladék meg majd valamelyik 3-ik világbeli ország talajvizét szennyezi, vagy az óceánét.
- A nagy kereslet felhajtja az árakat.Ez csak 3 dolog.
-
A GPU-s bányászat már most leáldozóban van. Ha valaki nem guberálja a hardver felét és nem ingyen kapja/lopja az áramot, akkor veszteséges. Főleg, ha a belefeccölt munkaidőt is számoljuk. Tipikus, hogy most kezdenek előjönni a túlárazott "bányászgépekkel", a benne lévő hardver árának kb dupláját elkérve. Tavaly ugyanezt láttuk aranyra - a csapból is az folyt 1800$-os aranyárnál, h vegyél aranyat, mert neked az jó. (érdekes módon ezek a hirdetések most, 1300$-nál eltűntek).
Nézd meg ezt a "gyönyörűséget"...
-
jocomen
aktív tag
Kötelező (tan)anyag bányászoknak:
Mesék Mátyás királyról: Egyszer volt Budán kutyavásár
Akkor a kutya volt a célhardver.
A '90-es évek "humusz"-bizniszében meg a - speciális, erre a célra tenyésztett - giliszta.
Most meg az ilyen-olyan bányász gépek, amik 0-24 -ben számolják a végtelen ciklust. De a dedikált bányászgép még azt is gyorsabban! Mintha nem lehetne 1 db feltétellel megvizsgálni a hardvert, és "xy" célhardvert észlelve másik számláló fut...Szerintem nem az a kérdés, h kipukkad-e, hanem hogy mikor.
-
jocomen
aktív tag
A piramisjátékot már a középkorban is ismerték. Írásos dokumentum is van róla, a magyar népmesékben.
Az első ismert biznisz az "Egyszer volt Budán kutyavásár", amit Mátyás király fejlesztett ki. -
-
-
Garada
őstag
Wow!
nagyon jó ksi cucc
-
Légyszíves ne keverd a scryptet az sha-val. sha-ban (bitcoin) a vga a múlté. Ja, és nem GH hanem MH (scrypt teljesítmény - ahogy a kép is mutatja, amit beszúrtál, sha-t nem tudom) Scryptre még eléggé gyerekcipőben járnak az asicok.
Amit linkeltél egy bitcoin miner, nem tud Litecoint bányászni. (más algoritmus)
-
_SPD_
tag
válasz
t72killer #89 üzenetére
5 db R9-290x tud úgy kb 4,4-4,5 GH/s-et összesen.....ez kb (dollárban) 5*650=3250$ most.
Ezzel szemben egy ilyen: [link] tud 600 GH/s-et és csak 2200$.
A GPU már a mult. Két 5 GPUs rendszer árából veszem 3 ilyen kártyát és 1,8 TH/s-et tudsz ami még elég kb 1,5-2 évig utána már az is kevés lesz.
-
-
A HUF-nál és az EUR-nál is zümmög a gép, illetve mennek a súlyos összegek a fenntartó maffiának. Csak épp nem a szobád sarkában zümmög a gép, hanem Pesten és Frankfurtban, és te egy kanyi fillért sem nyersz a "pénzteremtés műveletén" - ahogy ezt a FED hívja.
A modern pénzrendszerben hívőknek komolyan javaslom a Zeitgeist: Addendum c. dokumentumfilmet.
#82 antikomcsi: regisztrálsz az egyik kereskedőcégnél - pl BTC-e, akitől lehet venni és akinél el lehet adni Bitcoint ill különböző kriptopénzeket. Ezenkívül egyénileg is át lehet utalni privát vevőnek/BTC-t elfogadó perecesnek, Mercedes-szalonnak, stb.
#88: az USB-miner témának nem jártam nagyon utána, de GPU fronton ne egy db karival felszerelt erős gépet végy számításba, hanem egy olyat, ahol a proci+alaplap+RAM+HDD értéke max 50eFt, az érték nagy részét a karik teszik ki. Ma kb a leggazdaságosabb a 6(+) kártyás rendszer, ahol a VGA-kon felül kiadandó pluszktg már marginális (kevesebb, mint egy VGA ára). Ez kb 200eFt/Mh, ami olcsóbb annál, amit az usb-minerre írtál.
-
_SPD_
tag
Csak összehasonlítás képen:
Sapphire R9-290x oc+ alaplap, proci, táp, ház, hdd, stb + áram költség egy évre az kb 460-470 eFt ezért kapsz 900KHash/secetUgyan ez usb-s megoldással:
Dual miner 10db + raspberry pi+ áram egy évre kb 280-290eFt igaz ez csak 700KHash/secPersze Litecoinról beszélünk.
Még így is nagyon nagy ár különbözet van. Már nem éri meg a GPU mineing..... -
Vladi
nagyúr
"Hol tudsz Te "bányászni" eurót?"
Pedig lehet. Jobb, mint a btc. kell hozzá egy símaszk, egy fegyvernek látszó tárgy és vér a bizonyosba. igaz kicsit kockázatos, de a helyi otp fiókból kibányászhatsz elég sokat elég hamar.(#82) antikomcsi:
SEHOL. nem lesz. Ha mégis lesz, akkor azt valakitől elvetted. Legálisan.
Ébredejtek már fel! Kicsit gondolkozzatok reálisan! Abból, hogy zümmög a gép a sarokban és fogyasztja az áramot, nem lesz vajas zsömle. Csak egy zümmögő gép a sarokban sok áramfogyasztással.
-
Vladi
nagyúr
2000 w?
Oszlopos fúró...
"is viszonylag jó hozammal ki lehet termelni"
Cuki. Oszt a hozamot ki fogja kifizetni?Jó hát az msinek jó ez.
-
_SPD_
tag
válasz
antikomcsi #82 üzenetére
Van lehetőség az interneten eladni egy kereskedőnek aki pénzt utal a számládra cserébe. De az utcán egy mobiltelefonról is el lehet utalni, ha valakit találsz itthon akinek kell. Nem Bonyolult.
-
_SPD_
tag
válasz
Sondi1986 #83 üzenetére
[Hybrid ASIC miner]
Vannak igen jó ezzel foglalkozó külföldi oldalak. Mindenki rá tud keresni értelem szerűen. Érdemes követni, mert kb 3-4 hónapja kint vannak már a piacon az ilyen minerek.Most tervezek egy 4-5 raspberry pi-s rendszer építését.
-
-
Zsohi
őstag
"Tehát azt nem hiszem, hogy az egész világot a jóindulat és a kölcsönös bizalom mozgatja, és azt sem, hogy bármiféle fedezet nélkül lehet huszonakárhány millió dollárt előállítani, amivel fizetni, kereskedni lehet."
Addig amíg a fizetőeszközödnek a valós értéke nem egyezik a ráírt értékével, addig a bizalom mozgatja a világot.
-
WayneGace
őstag
Olyanoknak való ez, akik lopják az áramot és van pár milliójuk belekezdeni. Átlag embernek max. érdekesség ma már. Legalábbis így tűnik számomra.
-
válasz
antikomcsi #70 üzenetére
Kb. egymillió helyen megtalálod a választ, pl. ebben a topikban is.
-
_SPD_
tag
Ha azt nézzük hogy egy kis usb pendrive méretü ASCI miner kb 50-60 euró és 1,2-2,2 GHash tud, mellé egy raspberry pi + egy 10-16-os USB hub ebbe mind egy miner már 10-15x többet tol egy nap mint egy ilyen szörnyszülött. és az áram is a tizede....
-
Zoltn
senior tag
Ezen megy a krájzisz 7?
-
válasz
t72killer #48 üzenetére
Még annyit kérdeznék, hogy bemegyek a boltba, és valós pénzt adok oda a kasszásnak az alkatrészekért, ahogy számoltad akkor úgy 900eFt-ot.
Aztán számoltatok valamit a masinával és lesz egy hónap múlva jó esetben 1.5BTC. Ebből nekem, hogy lesz újra forint a kezemben, ha le akarok szaladni a kis közértbe egy zsömléért?
-
vinibali
őstag
azt mondod, hogy van.
illetve a pénzt kibocsájtó mondja azt, hogy van fedezet. senki sem fogja ellenőrizni, mert mindenki akkora kutya már, meg a másik kezére játszik... a biztos háttér minnél tovább van titkosítva(a tényleges fedezet vagy annak nem létezése), annál tovább él a pénznem.
ez így kicsit kusza, illetve számomra is érthetetlen vagy inkább értelmetlen, de így működik(#65) Zsohi: azt AMD csak épített egy erős architektúrát. követlenül nincs közül ahhoz, hogy valaki erre használja.
-
Valamennyi fedezet van, csak az a baj, hogy 10+ szoros a tőkeáttétel, ergo 100 dollár mögött jó esetben áll 6-10$ materiális vagy digitális jószág. Jó mutató erre az ingatlanok ára, pontosabban, hogy hány évet kell dolgozni egy lakásért. Mivel manapság senki sem megtakarításból (=valós, munkahátterű pénz) vesz ingatlant, hanem kreált hitelpénzből, így az árak teljesen elszálltak.
-
Az egészben nekem továbbra is az a rejtély, hogy ki adja a matematikai problémákat, illetve fogalmad sincs, mire adod a géped kapacitását (egy részét a tranzakciókra, ahogy egy cikkben van, de aztán pont a lényeg hiányzik). Számomra ez egy önkéntes botnet esete. A kitalálója zseniális, akárcsak az FB esetében: ha az emberek titkolják a kilétüket, vedd rá őket, hogy önként és dalolva megosszanak mindent. Ebben az esetben, ha az emberek rühellik a spameket és lázadnak, hogy minél biztonságosabb legyen az internet, vedd rá őket, hogy önként, a tudtukon kívül segítsenek feltörni oldalakat, szoftvereket, bankokat, stb.
-
Zsohi
őstag
...és az ilyenek miatt lett nekem 270X-em a 290 helyett. Egy irgalmatlan nagy tökön rúgással díjaznám minden szereplőjét ennek a gigászi f@szságnak. Az elsőt megkapná az AMD, a rövid látása végett egy kokival megfűszerezve. A másodikat a tucat kártyát vásárló bányászok és a viszonteladók, akik igazi patkány módjára használják ki az előttük kialakult helyzetet. [link]
-
Olajka02
aktív tag
válasz
t72killer #58 üzenetére
Én ezt nem így látom (lehet hogy rosszul).
Pénzmozgások mögött mindenképpen van valamilyen kifejezhető, hol materiális, hol virtuális anyag (pl.: talicsk a talicska gyárból, vagy egy render egy CAD-es 3D-s fie-ról).
Ezt le lehet fedezni egy virtuálisan kreált összeggel (ami a bakban virtuálisan jelenik meg), ami estenként lehet több is, mint annak a -nevezzük- terméknek az értéke.
Ha ez az érték túl nagy, fedezethiány alakul ki (durván leegyszerűsítve) és ha jól tudom így alakult ki a világválság is.
Lehet hogy annó az első bankokat még megfelelő pénztőke nélkül alapították, és az sem kétséges, hogy a teljes "virtuális" vagyona egy banknak több, mint amit ténylegesen fedezni tud (nagy részben ebből is élnek ők), de azt nem hiszem el, hogy materiális - valós - anyagi háttere nincsen a pénzintézményeknek (miknek a nagyobb többsége, hitelek formájában az embereknél van, vagy egyéb befektetési kintlévőségekben).Tehát azt nem hiszem, hogy az egész világot a jóindulat és a kölcsönös bizalom mozgatja, és azt sem, hogy bármiféle fedezet nélkül lehet huszonakárhány millió dollárt előállítani, amivel fizetni, kereskedni lehet.
A bankok megjelenése, egyszerűen a materiális javak más kifejezését és kezelését hivatott létrejönni (amin a pénzintézet nem kicsit kaszál, ha azt valami nem szorítja határok közé).
Nekem ez az észrevételem de majd jobban utána olvasok...
Üdv: Olaj
-
"nem centralizált pénzzel folyik kereskedelem." - igen, ez szimpatikus dolog. Egy csomó ország van, ahol korlátozva van, hogy mennyi nemesvalutát birtokolhat/válthat az ember (pl a kínai jüant se lehet korlátlanul dollárra, euróra váltani, ill meg van szabva az árfolyam. Argentin peso-ról meg ne is beszéljünk, ott akár le is csuknak, ha túl sok dollár van nálad). Még az EUR-országokban is: cipruson az államcsőddel a bankbetétei 10%-át bukta az állampolgár. Mo.-gon hiphopp bevezették a tranzakciónkénti 0.3-1% sarcot. Nem sokkal jobb ennél egy független rendszer, amibe nem tudnak belenyúlni a korrupt, a köz pénzét eltapsoló/offshore számláikra kitalicskázó politikusok?
-
vinibali
őstag
igen, ahogy leírta (#58) t72killer.
én azt mondom, hogy ennek van értéke, mert az én szavam számít.
a dollárt állítólag a FED nagyon elkezdte nyomni, mégsem romlik az értéke. mocskos egy világ ez a pénzügyi, a legnagyobb pénzmosások itt vannak.
a bitcoin értéke meg negatívan inflálódik, egységnyi érték az idő múlásával kevesebb bitcoinba fog kerülni. ez az érték mind azon múlik, hogy a piac hogy áll hozzá. ha holnaptól senkit sem érdekelne, akkor nem lenne értéke. viszont amíg ekkora zsongás van körülötte és egyre több ember érdkelt benne, menni fog...
szerk.: pontosítanék annyival, hogy biztos nagyon szúrja a "hivatalos" pénzügyi szerveket nagyon zavarja, hogy egy rajtuk kívül eső, nem centralizált pénzzel folyik kereskedelem. -
FiachraBán
tag
válasz
t72killer #58 üzenetére
Pontosítanálak annyiban, hogy nem 40 év az, hanem a bank és hitelrendszer kitalálója óta. Ugyanis az első ilyen ember/emberek úgy adtak hitelt másoknak, hogy arra nem volt megfelelő fedezet. Aztán kidolgozták, ezt a meglehetősen instabil bank és hitelrendszert.
A bitcoin-ba meg max az elején volt érdemes beszállni, mert amikor felduzzadt, akkor jól megszedhette magát az ember, de azóta csak csökken az értéke, illetve jelen pillanatban stagnál. Befektetésnek még mindig rossz.
Jim Tonic:
(Mivel az elején volt érdemes beszállni így tekinthető egyfajta piramis- vagy láncjátéknak, persze nem a szó legszorosabb értelmében, mivel itt senki nem hív be senkit, csak belevágnak.) Amúgy nem vagyok ellene, de mellette sem. -
"minden pénzügy mögött van valami kézzel fogható fedezet.
Ha nem is első szinten, de másod, harmad, vagy negyed szinten igen (ház, autó, kenyér, búza, gép, kp., arany, Magyar Nemzeti Bank arany és értékpapír készlete és egyéb...) "Ez bizony már kb 40év óta nincs így. A "valódi" pénzek ugyanúgy nem többek egy halom 1-esnél és 0-nál, mint a bitcoin. Egy dolog áll mögöttük: a bizalom, ami ugyebár nem túlságosan kézzelfogható dolog.
Az MNB aranytartalékáról Surányi óta nemigazán beszélhetünk (90%-át eladta potom áron) - de még az "aranyban gazdag" országok tartaléka is minimális a forgalomban lévő pénzhez (ami ugye nagyrészt szintén csak számla/digitalis "pénz") képest.
Értékpapír - ugyanolyan digitalis "jószág", mint a modern pénzek. Annyit ér, amennyire bíznak benne az emberek, lásd pl görög államkötvény...
Apropó környezetszennyezés/erőforráspocséklás: bizony a banki és tőzsdei szerverek is nagyon durva tételt tesznek ki minden országban, hogy működőképes legyen a pénzügyi rendszer. Külön iparágyak szolgálják ki, mind hardver/eszköz (lásd bankautomata, stb) mind szoftvertéren.
-
Olajka02
aktív tag
Na én elolvastam a cikket és még mindig nem értem....
Talán túlságosan is földhözragadt vagyok, de minden pénzügy mögött van valami kézzel fogható fedezet.
Ha nem is első szinten, de másod, harmad, vagy negyed szinten igen (ház, autó, kenyér, búza, gép, kp., arany, Magyar Nemzeti Bank arany és értékpapír készlete és egyéb...) itt ha jól értem nincs... illetve van, valamilyen dekódolható (amihez kell az erős gép) virtuális programsor, vagy valami.Szerintem ennek nem lesz így jó vége.
Ha jól tudom, a gazdasági világválságok is a megfelelő fedezet hiánya nélkül szoktak létrejönni.Arról nem is beszélve, hogy feltörték a pénztárca szolgáltatókat és onnan ellopták a Bitcoint...
Miiiivan???
Gondolom 1 BTC az virtuálisan valahogyan leírható (pl.: 100110101011010101010)
Most csak mondtam valamit.
Azt hogy a büdös fenébe nem lehet érvényteleníteni, újra kiadni?A fizetéseddel ezt nem tudják megtenni, hiába virtuális, míg a bankon belül mozog, mert arra van egy fix fedezet (vagy a főnöködnél, vagy a banknál, vagy valahol), amit nem lehet duplikálni.
Ha a virtuális pénzedet duplikálják, azt biztos, hogy valakitől kétszeresen fogják levonni a megfelelő fedezet híján (szintén főnök, elszámolás esetén, a bank visszakéri tőled, vagy levonják a banki alkalmazott fizetéséből).Szóval én ezt a "levegőben lebegést" vagy "virtuális térben lebegést" még mindig nem értem...
Túl egyszerű a gondolkodásom ehhez.
Üdv: Olaj
-
banhammer
veterán
válasz
SteveButabi #55 üzenetére
Amit mondasz van valami.
Inkább bányásznának.
Kapacitás, pénz bőven lenne rá. -
SteveButabi
csendes tag
ironia on
Hülyék ezek a VGA gyártók mind. Ahelyett hogy a zsíros bitcoin-t bányásznák, simán csak elherdálják a jófajta VGA-jukat, hogy más tollasodjon meg rajta.
ironia off
-
gerii
addikt
válasz
Jim Tonic #37 üzenetére
Köszi a cikket, már érthetőbb a dolog.
Az idegesít amit írtak is, hogy valós javakat nem teremt elő ez az egész dolog, energia és eszközpazarló ( hány VGA, CPU stb megy tönkre...). Miért nem használják ezt a sok energiát, kapacitást értelmes dologra, mint egy kutatás például, amiért cserében pénzt kaphatnának, és így valódi haszon rejlene a gépek működtetése mögött. - Ehhez persze az kell, hogy az adott gépek amúgy is be legyenek kapcsolva valami más miatt, és a kihasználatlan kapacitást (nem csúcsra járatva azt), haszonnal tudnák eladni. Így a kutatóknak nem kellene eszközöket venni, elég lenen olcsóbban bérelni azokat (SETI egy jó példa).Szóval ez egy baromság, letörném a kezét az ilyeneknek.
-
válasz
Sondi1986 #51 üzenetére
Ja, elfelejtettem hozzátenni az előzőhöz:
Senki nem mondta, hogy bitcoint bányászik az ember a fenti felállásban, egyszerűen BTC-ben van a profit elszámolva. Akkor is, ha litecoint v vmi profitábilis scrypt coint bányászol. A bitcoin bányászat VGA-val ma már durván ráfizetéses, kb 100-adrészét keresnéd a fenti 0.05 napi egységnek.Ez a 0.005-0.01BTC/Mh/nap érték a bányásztársaságok jellemző profitrátája mostanság.
-
Sondi1986
addikt
válasz
t72killer #48 üzenetére
Forget Mining BITCOIN, Start MINING LITECOIN with Home
Be kell vinni a munkahelyre a gépet.
-
"Hogy jön ki egy ilyennek a pénzügyi mérlege?"
Egy valamirevaló rig 5Mhash/sec-nél kezdődik - mondjuk 6db r9 290-es kari.
Költségek:
1. Hardver:
VGA-k: 6-700eFt
Alaplap, CPU, RAM, HDD: 40eFt
2x1000W táp: 120eFt
6db riser, extra hűtőventik: kb 20eFt
->Szumma Hardverktg: kb 900eFt/3k€2. Áram:
összfogyasztás kb 1800W=40kWh/nap=50eFt/hó.Bevételek:
Legjobb esetben kb 0.01BTC/MHash/nap = 1.5BTC/hó = 120eFt/hó, de mostanság inkább cask 0.007BTC/MH/nap értékek körül látni.Ergo, ha az áram nem ingyen van, akkor nagyon rizikós vállalkozás. Ingyen áram mellett kb fél3/4-ed év alatt kitermeli a vas árát, áramköltségekkel is számolva sztem soha. Főleg, ha számításba vesszük, h a bányászőrület elvonulásával eladhatatlanok lesznek a kazán 290-es VGA-k és a böhöm tápok.
-
xtremez
aktív tag
Valaki felvilágosítana miről szól is ez az egész dolog ?
Nem értem, csak tippelni tudok.. -
banhammer
veterán
Nem látom értelmét a bányászatnak, mert:
- mivel a (bit)coin-ok száma véges és emiatt egyre nagyobb számítási kapacitás kell a bányászáshoz.
- aki az elején ugrott bele a buliba az még jól is járt a bányászással, meg a kibányászott (bit)coin-nal (ha nem tapsolta el idő előtt). Elég piramisjáték szaga van a dolognak.
- nagyon "könnyű pénz" és már gyülekeznek a nagy ragadozók (hackerek) akik vadásznak a (bit)coin-okra.
- most még megéri bányászni, befekteteni a bányászhardverbe mert még az "egekben" van a (bit)coin árfolyama, de semmi, senki nem garantálja, hogy ez így lesz továbbra is. -
hendricbeta
újonc
Nem rossz. Es egy ilyen kb. mennyi penzt termel havonta?
-
atike
nagyúr
Ez már beteg....
-
Olajka02
aktív tag
Sziasztok!
Valaki nem írná le nekem, hogy ebből a virtuális dologból hogyan lesz valós pénz?
Egyáltalán mit bányásznak, az kinek kell, és miért fizetne ezért valaki...
Nem nagyon értem ezeknek (bitcoin, litecoin) a mechanizmusát.
Ne linkeket küldjetek, ha kérhetném, hanem tényleg pár mondatban a lényeget...
Előre is nagy köszönet annak, aki ezt megteszi.Üdv: Olaj
-
joysefke
veterán
egy felsőkategóriás kártya (280X - 7970GHZ) nagyságrendileg mennyi pénzt tud havonta "kibányászni" 100%-os kihasználtság mellett?
J.
-
Zotya84
őstag
Ha már ilyen hosszabbítókról van szó, egy kérdés: nem létezik/létezhet olyan hosszabbító-elosztó, amelyik egy db x16-ot tud elosztani több x16-ra, amelyikbe minden lane külön van vezetve, persze megfelelő tápellátással, hogy ne azt az egy PCIe tápot kapja mind?
-
Frenky89
addikt
Mi van akkor, ha ez az egész coin hype csak azért jött létre, hogy fellendüljön a desktop gpu és a kW-os tápegység piac?
-
vittorio7
őstag
TE jó Ég...
-
Tidus
addikt
Érdemben és anyagilag ér valamit, amúgy így semmit. Mivel a mai világban önnállóan már nincs értelme neki állni bányászkodni.
A bitcoin-bányászat nehézsége mára már nagyon magas szintet ért el ahhoz, hogy egyre jobban ellehetetlenítse az egyéni bányászatot.
Kell keresni egy bányásztársulást, és valamilyen módon bekerülni egy kihegyezett géppel. A társulások azonban lehetőséget adnak felhasználóknak arra, hogy összesítsék a gépeik bányászkapacitását, magas szintre megnövelve így az esélyeiket egy-egy újabb blokk legenerálására. A sikeresen legenerált blokkért járó jutalmat aztán annak arányában osztják szét a társult bányászok között, hogy ki mennyi számítókapacitást adott a közösbe. Ezért kell a kihegyezett gép.
Ha kezdő vagy a dologban akor csak az alapszíntű bányász programot tudod kezelni. Viszont a komolyabb társulásban végzendő bányászathoz parancssor alapú programokat kell futtatni, amihez komoly tapasztalat, és ismeret kell.
Röviden. -
Tamás9x
őstag
Cinkes lenne most mindenkinek külön válaszolni, azért volt nekem fura, mert GPU-val fejtek vissza 1-2 dolgot és nekem nagyban befolyásolta a sebességet a sín szélessége 1x-esfoglalatban 5-6x tovább tartott mint egy 16x-os foglalatban.
Végig olvastam a cikket, a bios ugyan annyit fog mutatni
Már látom nem használja olyan intenzíven, hogy szükség legyen a 16x-os foglalatra -
Fél-egy év múlva lesz egy csomó használt felső kategóriás vga olcsón, ami szépen lenyomja majd a teljes használtpiac árait a vevők örömére.
-
Psych0
őstag
Nincs szükség akkora sávszélességre a kártya és a rendszer között. A PCIe link ebben az alkalmazásban csak az input feltöltésére és a végeredmény letöltésére szolgál. A kártyák meg magukban elvannak a számolással. Egy x1-es PCIe link sávszélessége nettó sávszélessége 5Gb/s.
-
banhammer
veterán
Jó pár éves teszt de érdemes elolvasni.
-
-
csaba951
veterán
Azért mert minimális az adatforgalom a kártya és a gép többi része között. Csak a kártya számítási kapacitása van a lehető legjobban kihasználva.
Maga a gép tetszetős darab, de sehol nincs a kicsiii fórumtárs által épített géphez képest! Ő vízhűtéssel oldotta meg a kártyák hűtését!
#9 nbg
Vagy sima hosszabbító vagy hosszabbító/táp combó. Utóbbi azért kell, mert a legizmosabb alaplapok sem bírnának el 6-7 db R9 290X-et táplálni az alaplapi csatlakozóból. Ilyenkor külső segítségre van szükség, hogy ne olvadjon el a terheléstől az alaplap. Természetesen ezek mellett továbbra is szükség van a hagyományos 1-2 db 6-8 pines táp csatlakozóra a kártyáknál.A riser kábelek további előnye, hogy így egyáltalán csatlakoztatni lehet egy csomó kártyát az alaplaphoz. A kártyás 2-3 slotos fizikai mérete miatt nem lehetne hagyományos módon, az alaplapra csatlakoztatva használni ennyi kártyát egy gépben.
Harmadszor meg azért használják, mert így a kártyák távolabb kerülnek egymástól, és ennek jótékony hatása van a hűtésükre. Ha egymás mellett lennének összezsúfolva akkor sec-perc alatt túlmelegítenék egymást.
-
nbg
senior tag
Errol a "speci" PCI-e cuccrol valaki meseljan mar egy picit bovebben legyszi, ez most nekem uj...
-
Popalcsek
tag
Nos.. bányászati szempontból teljesen lényegtelen hogy 16x vagy 1x slotban van a VGA, ezért "érdemes" illetve nincs jelentősége... a 16x slotnak játékoknál van létfontosságú szerepe. Sőt, ha egy VGA-t csak 1x-es PCI-E csatlakozással kötsz be egy hosszú, hagyományos, VGA-nak szánt slotba, akkor is ugyanúgy ad képet, van win desktop, stb, stb.. csak gamelni ne akarj vele...
-
dgabor80
tag
Hogy jön ki egy ilyennek a pénzügyi mérlege?
Mármint belekerül x összegbe a megvétele. x összegbe a működtetése.
Bányászik valamit pl litecoin-t....amit hol is lehet elkölteni? Egyszer csak beváltom dollárra a virtuális számlámról, és kész? Árfolyamfüggőnek tűnik nagyon...
-
Th1sN04ll
senior tag
válasz
freestailo #4 üzenetére
És érdemben ez már valami? Bocs a lámaságért, de gondolom nem a semmiért tekeri a villanyárát ez a cucc
-
Meridian
senior tag
Amúgy egy 1x-es PCIe-es kártyát ezek alapján bele lehet tenni a 4x vagy 8x-es slotba is (azaz a kisebbet a nagyobba)? Vagy hogy van ez a PCIe csatlakozóknál?
-
Th1sN04ll
senior tag
Van információ a bányászkapacitásról? Mekkora Hype lengi körbe ezt a dolgot
-
Tamás9x
őstag
Csini cikk, de mi értelme van ekkora kártyákat 1-2x-es slotba tenni? (ebből az átalakítóból nekem is van az 1 kábeles 1x-es a 2 kábeles4x-es a 4 kábeles 16x-os átvitelre képes )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy A26 - csak a szokásos
- 3D nyomtatás
- EAFC 25
- EA Sports WRC '23
- Mini PC
- További aktív témák...
- 27% számla! HP Z4 G4 workstation! I9-7900X / RTX A4500 20GB / 64GB DDR4 / 512SSD SSD!
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Mac Mini M2 8GB/256GB
- ÚJ AKCIÓS RTX 3080 10Gb GDDR6 PC DDR5 10 Magos 14. Genes Intel Core I5-14400/16GB/512Gb Nvme SSD/2ÉV
- ÚJ RTX 3070TI AKCIÓS! DDR5 10 Magos 13.Genes Intel Core I5-13400/16GB/512Gb Nvme SSD/2ÉV
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest