Hirdetés
- Posztapokalipszis és nosztalgia szegezett a képernyő elé
- Elbaltázott tankolás miatt csúszik a NASA Holdutazása
- Francia ügyészek razziáztak az X párizsi irodájában, Muskot is beidézték
- Elégedetlen lenne az NVIDIA AI gyorsítóinak tempójával az OpenAI?
- Leleplezte az új Xbox generáció érkezését az AMD vezére
- Kényszerűen visszavesz az AI-ból a Windows 11-ben a Microsoft?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Autós kamerák
- RAM topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Új kezdeményezéssel pofoznák ki a Linuxot a játékosoknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hú Srácok, Ti se magyar KKV IT részlegén dolgoztok szerintem!
-
-
Héraklész
aktív tag
válasz
Kisgépkezelő
üzenetére
Egyrészt a cikk tárgya ugye nem ilyen. Az egy szabadon álló asztali kijelző.
Másrészt a gép gyártójának, szervizelőjének gondja az alkatrész, ha speciális, arra x ideig szerződést kötött, lefoglalt stb. nem boltban vásárolja nézve hogy hú megjelent egy újabb kijelző. Azt neki gyártják kért paraméterekkel. -
Rosszul látod, nem feltétlenül a fillértoszás miatt van ez így, hanem lásd a fentebbi gépet, egyszerűen ennek van hely kialakítva, vagy csak épp ezt lehet legkönnyebben beszerelni, még ha nem is pont passzol. Aki nem dolgozik fémipar környékén, az nem tudja, hogy mennyi 80-as, 90-es évekből származó, egyszer már modernizált (!) élhajlító dolgozik például mind a mai napig, némelyiken még NT fut, vagy jobb esetben XP. Ilyen gépek mellé a VGA kimenetre (amit amúgy koaxból alakítanak át eleve) rakhatsz nyugodtan bármilyen monitort, egy fokkal nem lesz jobb az eredmény...
-
Kisgépkezelő
senior tag

Iparban azért alkalmanként (de tényleg csak egész ritkán) megesik, hogy a PC körül mondjuk van egy szoba méretű millió eurós gép. Az aprópénzzel történő szexuális kapcsolat létesítésén túl is van rá indok, hogy miért akarnak oda egy ugyanolyan elavult kijelzőt, ha esetleg egy dolgozó mérgében belehajít egy kalapácsot a meglévőbe. -
ricsip
addikt
válasz
powerage76
üzenetére
Pont hogy nem vagyok meglepve, h. megvették 1996-ban a 486-ös ipari PC-t, és 29 évvel később meg megy a fejvakarás h. mi a 'szt csináljunk mert bedöglött, ÉS NINCS MIRE cserélni?!?! Igaz, hogy már ezelőtt 15 évvel is le lehetett volna cserélni, de a spúr tulajdonos szerint mineka' megy ez még a világ végéig. Na, hát most van a világvége. Ilyenkor jó ilyen Eiizo-knak lenni, ahol fostos 1024x768-as felbontású meg analóg VGA dugós szarokat rá lehet sózni erre a nyomorult sóher klientúrára. Mert ilyenkor millió forintot is kifizet a tulaj kínjában egy zsibvásáros CGA monitorra, ha pont éppen ég-a-ház van. Fizessék ki csak 1összegben most hirtelen azt, amit a fokozatos modernizálás mellett apránként 20 év alatt amúgyis elköltöttek volna.
-
Robitrix
senior tag
Azért régen is gyártottak speciális monitorokat. Például dokumnetum archiváláshoz használtak kifejezetten álló formátumú monitort. irattárakban és egyéb helyekre. Az jobban igazodott egy beszkennelt A4 irathoz. Aztán létezett olyan ahol forgatni lehetett a képernyőt 90 fokkal fekvő és álló mód közt. de ezek nem voltak tömegesek, mert egy speciális réteg igényt támogatott. az 5:4 arányú monitor se lesz tömeges. igaziból nem is tudom mire lehet használni. Rosszabb az aránya a régi 4:3-as monitoroknál. Ahol 0,75 volt a két oldal aránya. egy 16:9-nél ezy úgy 0,53. egy 5:4-es monitor arány 0,8 négyzetesebb, mint a régi 4:3 monitor egy 21:9-es ultrawide monitor y:X aránya 0,43.....
-
powerage76
csendes tag
Meg lennél lepve, hogy ipari környezetben hány helyen van még üzemben olyan gép, ami mai szemmel technikatörténeti érdekesség, de komplett gyártási folyamatok épülnek rá és nem tudod csak úgy átszerelni/lecserélni őket valami újra. Oda az ilyen monitor jó tartaléknak, árban meg nem számít ha nagyon kell.
Nekem kellett már pl életre hekkelni ~2015 táján egy dokumentáció nélküli, Windows NT 3.51-et futtató ampullaátnéző gépet, ami egy üzem termelésének kb felét ellenőrizte le és hiányában csak a kézi átnézés volt az alternatíva. (A termelés másik felét egy ennél is régebbi vassal csekkolták.)
-
ricsip
addikt
válasz
bitblueduck
üzenetére
EIZO FlexScan S1934H
- 19"
- 1280x1024
139 390 Ft-tólÉn is be tudok írni árgépen bármilyen 2005-ös hardver nevét, amit 20 éve nem vesz már meg senki 5 ezer forintért sem, PEDIG 2005-ben 140 ezer forint volt az ára.
-
-
ricsip
addikt
válasz
bitblueduck
üzenetére
és ez azért drága... mert?
elsősorban kissé archaikus felszereltségű irodákba --> szóval miért is kell irodába pont ilyen?
Miért nem kezdenek el kínai cégek beágyazott 486-osokat gyártani 100 ezer/darabért, csak mert vmi iráni uráncentrifuga PLC vezérlője 486-al fut?
-
-
-
cucka
addikt
ez a cikk az apple 2 millió forintos pro display-ről szól, vagy egy ~30 ezer forintos occsó irodai fapados mindentkispóroltunk-belőle monitorról?
Egyikről sem, szerintem itt a tévedés.Ez nem egy fapados irodai monitor. Ez főleg olyan helyre való, amire a "vezérlőterem" a legjobb kifejezés. Tőzsde, erőmű, vasút, stb.
Ezeknél a fontos szempont, hogy fizikailag beférjen (ezért ilyen törpe 17" méretű), hogy adott felbontása legyen (mert egyedi szoftver fut rajta, ami jó eséllyel adott felbontásra van tervezve) és hogy működjön a meglévő kábelekkel (ezért van rajta dsub és dvi, és ezért nincs semmi modernebb)Szóval ez nem egy olcsó monitor az irodai mancikának. Ez arra van, hogy ha a máv/paks/stb. vezérlőtermében elromlik egy 15-20 éves monitor, akkor legyen mire kicseréljék. Ezért olyan a mérete, felbontása, csatlakozó kínálata amilyen.
És hidd el, akik ott dolgoznak, azoknak ez egy jelentős minőségi ugrás lesz, mind pwm flicker-ben (ccfl helyett led), mint látószögben (ócska tn helyett ips panel) -
ricsip
addikt
Esetleg annyi, hogy a nagyon olcsó monitorok jellemzően 60 hz-esek, és a nagyon olcsó monitoroknál valószínűbb a pwm flicker jelenség.
Az alsó polcos teszkó gazdaságos 60hz-es monitornál jó eséllyel tapasztalni fogod.
A 2 millió forintos apple pro display-nél meg jó eséllyel nem fogod tapasztalni, pedig az is 60hz.
-> ez a cikk az apple 2 millió forintos pro display-ről szól, vagy egy ~30 ezer forintos occsó irodai fapados mindentkispóroltunk-belőle monitorról?
-
-
cucka
addikt
Semmi köze a két dolognak egymáshoz, a háttérvilágítás pwm frekvenciája független a képfrissítési frekvenciától.
Esetleg annyi, hogy a nagyon olcsó monitorok jellemzően 60 hz-esek, és a nagyon olcsó monitoroknál valószínűbb a pwm flicker jelenség.
Az alsó polcos teszkó gazdaságos 60hz-es monitornál jó eséllyel tapasztalni fogod. A 2 millió forintos apple pro display-nél meg jó eséllyel nem fogod tapasztalni, pedig az is 60hz.Egyébként mindenki mindig az összes monitoros cikk alatt a 60hz-en panaszkodik. Én nem tudom, miért olyan nehéz felfogni, hogy nem mindenki játékra veszi a monitort. Nekem szoftverfejlesztéshez kellett, az idő 95%-ában statikus szöveg van a képernyőn, pont teljesen lényegtelen, hogy 60hz vagy 120hz.
-
cucka
addikt
Szerintem összekevered a háttérvilágítás vibrálását és a képfrissítési frekvenciát.
Egyébként ez már ips paneles, meg ahogy olvasom a cikkben, háttérvilágítás flicker-re is van valami megoldása.
Az, hogy hány hz-es, az ennél pont tök mindegy, nem tudom, mit kell ezen ennyit derpegni. -
ricsip
addikt
válasz
bitblueduck
üzenetére
Pl. a 60hz LCD-nél is lehet szar, nem csak CRT-nél. A PWM-es vezérléses vibrálás is kötelező, csakmer' paks-ra megy a vezérlőbe?
Ezt az ódivatú faszságot, h. "az irodai rabszolgàknak elég a 60hz-es flickeres TN fos, nem kell nekik jobb, mert a végén még nyugati bért is kéne nekik fizetni?" valami középvezető hülye v. valamelyik informatikai antitálentum pénzügyes pcsa nem hagyja kihalni még 2025-ben sem.... -
ricsip
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
retro pc-hez crt dukálna nem?
-
Nagyon király, végre kapni retro PC mellé újonnan moncsit, ha valakinek épp az kellene.
-
scdlsc
senior tag
Minden ilyen monitornál elkap a birtoklási vágy. Használtak között is feltűnik néha hasonló vagy 1:1-es arányú régebbi darab. Tök jó lenne kiegészítő monitornak. Csak igazából semmi szükségem rá.
-
bitblueduck
senior tag
cikkből:
archaikus felszereltségű irodákba és ipari vezérlőtermekbe szánja a gyártó
eizo flexscan S1734 oldaláról:A 5-year warranty and long-term supply ensures it can be used in back offices and control rooms reliably throughout the long life of the system or application.
de szerintem is ezért fognak hőzöngeni a Tatabányai hőerőműben a mérnökök, hogy a monitor nem támogatja a g-syncet meg jó lenne azért legalább 160Hz.
az meg kit érdekel, ha mondjuk egy ipari szoftver csak adott méretre meg felbontásra van megírva, vagy hogy 5 év múlva is legyen mire cserélni ha meghibásodik? -
Alusky
senior tag
Azért egy 1920x1536-ot bele lehetett volna tenni.
-
Héraklész
aktív tag
A japánok úgy a 90-es évekig voltak innovátorok, és ott meg is álltak.
-
ricsip
addikt
egy pillanatra azt hittem elmászott a dátum és 2005-ös hírt nyitottam meg 20 évvel ezelőttről

Kell a fenének 4k 160hz meg hdmi 2.1 és displayport, ide nekem az analóg vga-t!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kényszerűen visszavesz az AI-ból a Windows 11-ben a Microsoft?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Hardcore café
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- MacBook Air M1 13" 16GB RAM 256GB SSD 27% áfás számla, (0228)
- Dell Latitude 7210 2-in-1 12" FHD touch, i7 10610U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs