- Milyen processzort vegyek?
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen lézer nyomtatót vegyek?
- 3D nyomtatás
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#24737024 #56 üzenetére
Neked persze, hogy jó volt az egyetem, csak viszonylag alacsony azon állások száma, ahova ezek az ismeretek kellenek. Egy üzleti alkalmazást fejlesztő embernek viszont az egyetem nagy része felesleges szivatás, cserébe olyan, riktán-lassan változó dolgokat, ami nekik kell meg nem adnak le. A baj az, hogy a nagy egyetemi expanzió idején a progmat és a mérnökinfó is csak létszámot emelet, pedig abból a tudásból most sem kell sokkal több ember, mint amikor 50 fős volt egy évfolyam, aztán csodálkoznak, hogy nagy a lemorzsolódás, aminek csak egy része a "hülye vagyok ehhez", a többiek inkább nem túráztatják magukat feleslegesen, és elmennek dolgozni.
-
ledan
csendes tag
válasz
#24737024 #56 üzenetére
Nem tudok egyetérteni. Pont az informatikában nem lenne szabad az egyetemeknek száraz elméletet oktatniuk. Ez talán régebben jól működött, hogy mindent tartsunk fejben és programozzunk papíron, de szerintem a XXI.században a szemlélet elsajátításához ez már kevés. Engem legalábbis halálosan untat, amikor pl. algoritmusokat kell magolni. Miért? Mindenhol azt mondják, hogy ne találjuk fel újra a spanyolviaszt: ott a neten 20 millió kódtár, 2 mp Google-keresés 2 napnyi magolás helyett. Állítólag a programozás manapság egyre inkább a legózáshoz hasonlít, de éppen a részek kapcsolódását, adott problémák megoldását, algoritmizálását nem oktatják megfelelően. Jobban átlátja egy alkalmazás szerkezetét az, aki autodidakta módon tanult, mint az aki egyetemen (hallgatótársaknál tapasztaltam).
Fehérváron pl. a Szoftvertechnológia I-II. tárgyat (ami talán a helyes programozástechnika alapja lenne) annyira elmismásolják, hogy én szégyellem magam helyettük. Kérdem én, mit kezdjek egy Lego Mindstorms alapokra és Androidra épülő robothajóval, ha még a git működését se magyarázzák el normálisan, nem tanítanak meg csapatban dolgozni és még nekem kell az anyagköltséget is fizetnem. Rengeteg idő és energia kvázi semmire.
De az is felháborító, hogy C# 3 félév, Java 1 félév. Oké, nyilván sok a hasonlóság közöttük, de heti 2-3 laborórával hogy akarnak megtanítani jól programozni??
Gyalázatosan vissza vannak vágva a laborórák, még mindig nincsen egységesítve a digitális tananyag és messze nincsenek kihasználva a web nyújtotta lehetőségek. Nincs meg az egyetemen a WOW-faktor, hogy nekem ez kell, ebbe én szeretnék jobban elmélyülni. Az sincs meg, hogy a szakma egészét átlássuk és egyáltalán pár mondatban szóba kerüljenek a legmodernebb technológiák, amik a cégeknek kellenek.
Több házi feladat kéne, több útmutatás ha elakadunk és színesebb, naprakészebb tananyag.
A jelenlegi tanrend kb. felét kukázni kéne és 4-5 évente nem sajnálni időt, pénzt és energiát a tananyagfejlesztésre. -
törölt tag
válasz
#24737024 #56 üzenetére
"Én azt tapasztalom, hogy a cégek elvárásai sokszor nagyon specifikusak és hiányzik belőlük a hajlandóság a munkaerő átképzésére."
Ez sokszor ilyen róka fogta csuka faramuci helyzet, mert elég gyakori hogy miután a cég átképezte/kiképezte az adott embert, az ennek a piacképes tudásnak a birtokában már azonnal lelécel egy többet ajánló céghez.
Ezért aztán a cégeknek nincs kedvük a konkurenciának embert kiképezni, inkább megpróbálják átcsábítani onnan a szükséges embert, amivel aztán kialakul egy ördögi kör.
Új hozzászólás Aktív témák
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Samsung Galaxy A25 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 15S FHD LED Matt Ryzen5 5500U 4.0Ghz 8GB RAM 256GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest