- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, latom ez behalt, de hatha tud nekem valaki segiteni: AH3030 mely es SK 150-25 kozep adataira lenne szuksegem, kozzetette ezeket anno valaha egyaltalan a Somogyi, vagy ki tudta merni valaki ? Megtalaltam a pinceben az osregi motyom, erdekel, hogy egyaltalan mi az istent hallgattam en anno kamasz koromban evekig. Szetszedem a cuccost.. koszi.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
törölt tag
Háááát....
Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót-1
Ez méginkább:
Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót-2Szóval ez általában nem arról szól, hogy veszek 1-2 olyan hangszórót, ami bele fér a lyukba...Meg hozzájuk keresztváltót. Még a "legalapabb" minőségi kategóriában sem.
Üdv:
ELP[ Szerkesztve ]
-
Ari18
őstag
válasz d33plin3 #328 üzenetére
Szia!
Amennyiben hihetünk a gyári adatoknak ( nem ) ez zártban maximum 44Hz-ig megy le 60l környékén. 120l-ben sem képes többre semmivel. Viszont, ha nem zárkózol el a reflextől, akkor szintén 60l-ben egy 80mmx172mm csővel lemehetsz 33Hz-ig. 8mm-es Xmax-ot feltételezve 100W mellett még nem is fog nagyokat mozogni. GD-sem vészes. Az lenne a legjobb, ha valaki mérne egy valós T/S-t....
[ Szerkesztve ]
-
d33plin3
csendes tag
Kedves hozzáértő urak!
Látom a topik meghalt, de reménykedem, hogy valaki még idetéved és válaszol, ill. segít ha tud.
Nemrég vásároltam egy belépőszintű házimozi erősítőt (Denon Avr-520bt) és egy 5.0-ás hangfalszettet (Wharfedale Vardus 300). Mivel a SUB láda még egyszer ennyibe kerül mint a hangfalszett, az egyenlőre ott maradt. Talán megveszem, talán nem, attól is függ, mit sikerülhet összehozni...
Van nekem egy jó 10 éve vásárolt SAL SA 3050 mélynyomóm, és arra gondoltam, építenék belőle egy szubládát. Van, illetve lesz hozzá egy 100 wattos szub erősítőm hangolható szűrővel. És van hozzá még NULLA tapasztalatom a témában...
Olvasgattam sok helyen már, hogyan kéne, neki is kezdtem meghatározni a doboz méreteit az UniBox-al (többek között, de ezzel a legtöbb sikerrel), de az a helyzet, hogy szerintem nem minden szükséges adattal rendelkezem a meghajtóról, mert az adatlapjáról pl nem tudom leolvasni az Xmax-ot (se), de van egy rakás másik adat viszont, amivel nem tudok mit kezdeni. Az alapján amit próbálkoztam, az ideális értékekhez számításaim szerint egy 112 literes láda kéne..., elvileg ezzel zárt állapotban lemenne 37hz-ig is. Nos...mindegy...nem bízom magamban. A kérésem az lenne...esetleg valaki megtenné, aki ért hozzá, hogy így látatlanban behangol nekem egy szubládát ezzel a meghajtóval, és lepötyögné nekem, hogy mekkora legyen az űrtartalom? (gondolom a térbeli formája ilyenkor mindegy, csak az űrmérete fontos a hermetikus zártság mellett?)
Zárt ládában gondolkodom, és szeretném ha ki tudná szólni azért a 40 hz-t, de úgy, hogy lehessen érezni. Nem tudom, kivitelezhető-e ezzel. A Vardus-ok számomra megfelelő mélyeket adnak egyébként, azok is kiszólják a 38hz-t azt hiszem, de mivel az erősítőm kicsit nagyobb teljesítményű, nem igazán merem kitenni a dübörgős mélyeket rájuk, mentesíteném őket inkább, mert fél hangerőn már nagyon féltem ha van rajta mély. A szoba ahol szólnak nem túl nagy, 4x3 méter, mondjuk nagy belmagassággal, kb (3 és fél). Tudom, hogy bőven elég ebbe a helységbe ez a hangerő, de szeretném igazán érezni is a mélyeket, hogy a szomszéd is azt higyje, most fordul be a Panzerkampfwagen a sarkon, mindezt úgy, hogy a front-ok túl is élik. Még annyi, hogy lefele nézőre tervezném a meghajtót behelyezni, és szempont lenne a helytakarékosság is már amennyire lehetséges.
A segítséget előre is köszönöm!
-
norbert1998
nagyúr
visszatérve a töltők cicergésére, vettem egy xperia sp-t, na annak keményen cicereg a töltője, de az előző nokia nem cicergett hallhatóan
-
solaris17
aktív tag
Inkább nem mondok semmit erre itt. Be is zárom szépen ezt a topikot.
Phenom II X6 | 8 GB CORSAIR XS3 | Kingston V300 | HD 7790 | Creative X-FI Fatal1ty
-
-
robi222
senior tag
Vatelint találtam a méterárú boltban ,csak ott kb:1cm vastag van .Hány centi kellene belöle?úgy jó ha ösze van ragasztva ,hogy vastagabb legyen?
-
llax
senior tag
válasz #10726912 #321 üzenetére
Jó a vatta is, csak nem mindenhez.
Szub tartományokba kevéssé lemenő reflex mélyközéphez jó lehet, illetve bármilyen kisebb zárt dobozba (cca 30-40l -ig).
Szubhoz, vagy méretesebb fronthoz már kevés lehet a testsűrűsége, 20-30Hz körül alig csillapít. Van az a mennyiség, ami elég belőle 20-30Hz körül, csak akkor már a basszus felsőbb régióiban lesz túl sok a csillapítás. Ezen túl a 40-50Hz alatt is teljes gőzzel dolgozó hangsugárzók hajlamosak a reflexnyíláson keresztül a vatta elszabaduló szálait, csomóit kiköpködni. -
törölt tag
Kabátok szigetelő anyagát keresd, a vatelint, más néven, az jó hozzá. Akár rövid méter árú boltban is találsz.
bkercso: Tudtommal a vatta nem jó hozzá, nem elég sűrű, vagy a ..nám tudja miért , de nem jó.[ Szerkesztve ]
-
8th
addikt
válasz User64476 #312 üzenetére
Nem tudom. Megmondom őszintén, nem igazán volt előtte viszonyítási alapom ezért nekem akkor nagyon tetszett ahogy szól. Mások akik huzamosabb ideig hallgattak már valami minőségi aktív sub-ot már biztos a falat kaparták volna sikítva.
Analóg vén majom egy digitális világban
-
robi222
senior tag
Inkább úgy kérdem ,hogy mi az a legg olcsóbb anyag amivel ki lehetne bélelni a hangfalat ,és milyen vastagságban érdemes egy eltax universe-t?
-
robi222
senior tag
2-3 cm szivacsal lehet bélelni a hangfalat?
-
tvamos
nagyúr
válasz User64476 #311 üzenetére
Haha... En is epitettem egy 500l-es reflex subot. Valamelyik regi 4050-et tettem bele. (Asszem zold volt a membran... vagy nem... 15 ev sok ido. Az eredeti terven szereplo KEF-re mar nem futotta, es lehet, azzal is okor modon szolt szolt.) Olyan szarul szolt, nem soka tartottam meg. Bar, van akinek az tetszik. Akkorat emelt az also tartomanyon. (Azert el tudom kepzelni azt a szitut, amikor jo az. Vagy az a jo. )
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Ari18
őstag
válasz User64476 #300 üzenetére
Nekem 4db van dobozonként, soros-párhuzamos kapcsolásban egy ~94literes dobozban. Ebből lejön a reflexcső és a hangszórók által kiszorított levegő stb. Szerintem kb ~22liter jut egy szóróra. A hangolás végül 34,23Hz-re sikerült. Egy 2*70W teljesítményű erősítővel hajtom. Egyelőre, csak az egyik oldal van készen és a váltó is csak kezdetleges, de iszonyat mit tud, főképpen ennyiért. Én azt ajánlom csinálj egy próba dobozt és nézd meg hogyan viselkedik benne. Shala szerint 25liter is mehet neki.
-
BBéci
legenda
válasz jacint78 #303 üzenetére
Ez fájt.
(#300) Baskiria
17 centis, lemezkosaras, pöttöm mágneses hangszórót 30 hertzre hangolni?
Ha ScanSpeak Revelator lenne, akkor azt mondanám, rendben van, erre példást is tudok: [link], de az sem egyszerű eset, kell hozzá némi körítés is.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
jacint78
addikt
válasz hibavissza #297 üzenetére
Nem, a Hi-Fi nem specifikáció, tulajdonképpen valami fiktív elnevezés.
type your text here..
-
válasz hibavissza #301 üzenetére
Na, akkor magyarázd meg mit akartál mondani (vagy mit értettél félre).
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
User64476
őstag
Nekem is van, nem rossz hangszóró, az árán túlmutat. Te mekkora dobozban használod? Én a shalafi féle ajánlás szerint belül maradtam az általa megadottaknak, 18l-es dobozba tettem de van egy olyan érzésem, hogy akármit is mond ennek a hangszórónak nagyobb térfogat kell és mélyebb hangolás (30Hz környéke).
-
User64476
őstag
Kérlek. Nem vészesen rossz hangszóró egyébként, én egy 60l körüli reflex dobozba tenném mélynyomónak. Kocsiba annó próbáltam reflexbe is és zártba is, a reflexből sehogy sem bírtam értelmes hangot kivenni, valahogy a felsőbasszus mindig kevés volt, zártban jobban bírta a strapát is. Mondjuk kb- ennyit is lehet tőle várni szerintem, szobába még nem próbáltam, de van egy itthon, ami késik nem múlik
-
válasz hibavissza #297 üzenetére
Az egy dolog, hogy kiragadsz egy részletet a hozzászólásomból (aminek önmagában nem sok értelme van), de azzal, hogy személyes sértésnek veszed, nem tudok mit kezdeni.
-
hibavissza
veterán
HiFi lényege az, hogy színez és hazudik
igen? őőő ezt még nem hallottam. a hi-fi egy specifikáció nem? az optimális zenehallgatás meg az, hogy azt halljam, amit a hangmérnök legyártott.
ja, hogy egy jó stúdió monitoron kiderül, hogy a hangmérnök fakezű/botfülű? kéremszépen ez talán nem a hifim hibája...[ Szerkesztve ]
-
User64476
őstag
Thiele-Small parameters: SAL SQP2540
Fs = 37.34 Hz
Re = 4.40 ohms[dc]
Le = 1633.15 uH
L2 = 2023.47 uH
R2 = 8.30 ohms
Qt = 0.53
Qes = 0.58
Qms = 5.94
Mms = 53.76 grams
Rms = 2.121892 kg/s
Cms = 0.000338 m/N
Vas = 48.74 liters
Sd= 320.47 cm^2
Bl = 9.804574 Tm
ETA = 0.42 %
Lp(2.83V/1m) = 90.96 dBAdded Mass Method:
Added mass = 41.40 grams
Diameter= 20.20 cm -
jacint78
addikt
Igen, zárt 200L-es dobozba.. egy 30cm-es hangszóróhoz? Még így is nagyon messze van a 0.7-es QTC-től, ha ezt berakod egy 30-40L-es dobozba csodálatos lesz.
HA már kárded SPA-ból mindegyiket mértem, használtm, SBX volt néhány SBV SRP is, mind ugyanolyan üvöltő, mi csak így hívtuk őket. Az eredményeket ne kérd, régen volt már és rég el is vesztek.
Most ilyeneket használok. mondjuk a hírdetésben közölt mérési eredmények semmisek, mert még a DC ellenállás sem stimmel. Ebből van 4db 100L dobozban, falat bontok vele és a hangja is lényegesen jobb, mint bármelyik SAL-nak.
Thiele-Small parameters: k439djc
Fs = 72.92 Hz
Re = 6.60 ohms[dc]
Le = 303.37 uH
L2 = 776.71 uH
R2 = 20.38 ohms
Qt = 0.69
Qes = 0.84
Qms = 4.05
Mms = 7.56 grams
Rms = 0.854350 kg/s
Cms = 0.000630 m/N
Vas = 5.46 liters
Sd= 78.54 cm^2
Bl = 5.227904 Tm
ETA = 0.24 %
Lp(2.83V/1m) = 86.80 dBAdded Mass Method:
Added mass = 9.00 grams
Diameter= 10.00 cm[ Szerkesztve ]
type your text here..
-
-
llax
senior tag
Az a 3g nagyon komoly eltérés. Qms, Qes kb. 30%, Qts esetén 65% eltérés. Csak ennyi... Még az adott hangszóró ajánlható felhasználási is területét is boríthatja. Csak ennyi...
A hely akusztikája más kérdés. Mindig ideális állapotból kell kiindulni, onnét haladni a valóság felé. Egy "univerzálisan" jól viselkedő hangsugárzó a legváltozatosabb körülmények között is képes elfogadhatóan szólni...
[ Szerkesztve ]
-
Ari18
őstag
Mondjuk sokan nem is várnának annyit Shalára amíg elkészül velük, de megéri. Az árukon sokszorosan túlmutatnak a szórói.
A középfrekveciás tranziensviselkedéséről azért van egy elképzelésem...
llax
Mint írtam ez nincsen bejártava, majd 100óra használat után visszatérhetünk rá. Most az az 2,86g mit számít? Mond el mert kíváncsi vagyok rá. Van egy olyan sejtésem, hogy a helyiség akusztikája 100x komolyabb befolyásoló tényező, mint az a közel 3g eltérés.
[ Szerkesztve ]
-
llax
senior tag
Az aggodalmam az, hogy van megbízhatóbb (és elérhető!!!) módszer is némely paraméter mérésére. Amíg van ilyen, addig számomra az az elfogadható.
Sőt, számomra elfogadható a gyári adatlap is, ha a mért Fs nem tér el nagyon a megadottól...A linkelt képen már durva az eltérés a gyári adatoktól Fs-ben, ezzel együtt a az Mms-ben is. Ugyanakkor használat során a Cms változik (bejáratás), míg az Mms egy előre jól megadható paraméter, illetve gyártás során még a leggagyibbaknál sem szórhat ennyire... Így az Mms hihetetlen számomra, de ha annak mérése nem stimm, akkor a Cms is kuka...
-
Ari18
őstag
Ebből a hangszóróból van itthon 8db. Itt a mérésem róla, ez még nincsen bejáratva! Körülbelül 2 órát, ha használtam. Cms, Mms kb. a gyártási szóráson belül van. Ekkora eltérés miatt, semmi lényeges nem változna a doboz méretezésénél. A cső hangolást úgy is impedancia menet méréssel ellenőrizzük. Szóval nem értem az aggodalmad.
bkercso #281
[ Szerkesztve ]
-
llax
senior tag
Az egyik nagy probléma a süketszoba hiánya... A doboztérfogat és egyéb paraméterek kiszámítására megalkotott képletek az kvázi ideális körülmények között felvett TS paraméterekre alapoznak (főleg Fs!!!). Az Fs (házilagos) megállapításához már a "régi időkben" is, épületektől távoli szabad teret javasoltak, de még ott sem beton vagy csupasz kemény talaj felett.
Vannak paraméterek, amik többé-kevésbé mérhetők hangkártya segítségével is. Az lenne az igazi, ha etalonként használható (valamilyen nagyon szűk tűrésű) alkatrészekkel kalibrálni lehetne a programot. Az a tény, hogy az általad mért alkatrészek "tűrésen belül" voltak, még sok jót nem jelent, ha TS adatok meghatározásánál csak itt-ott néhány % is csal a mérés (főleg Mms, Cms), az végeredményben nagyon durva hibákat okozhat. Legtöbb paramétert az Fs-ből próbál visszaszámolni, viszont ebben a Cms/Mms arányának megállapításához nem sok kapaszkodója van (mindössze a kettő szorzatát tudja csak pontosan megállapítani, a szorzat bontása majdnem hasraütéssel megy). Utóbbi miatt borul számomra a mérés hitelessége...
Egy részletes adatlap nélküli hangszóró méricskélésére még el is tudom képzelni ezt a módszert, de komoly használatra már nem igazán.
Mint fentebb írtam, néhány igen fontos paraméter megállapításához nem kell milliós laborfelszerelés. Akik komolyabban tolják a témát, egy-egy jobb hangszóró árának töredékéből megvehetnék azt a néhány alapvető eszközt, amivel pl. a Cms-t precízen megmérhetnék. Mivel az Fs egyszerű módon (akár hangkártyával) mérhető (a fenti feltételek mellett), ebből a kettőből már pontosan számítható a Mms. Ezen adatok birtokában már mérhető lenne az Rms (akár hangkártyával, de az előbbi adatok alapján). Le, Re, Sd paramétereket pontosan megmérheted, Bxl-t, Xmax-t, Spl-t elhiszed a katalógusnak (utóbbit süketszobában mérőmikrofonnal megmérheted...)... Minden más csak számolgatás kérdése (legalábbis ami doboztervezéshez kell).
-
Ari18
őstag
SRP3040:
Nem kuka, csak nincsen erősítő ami elég neki. Azért az a 84dB/W/m nevetséges, mire dobozba kerül már jó, ha marad 80dB/W/m, amit nem kell kommentálnom. Persze sarokba tolva csökkenthető a Baffle Step.
SR1620:
Egy jobb fajta (160-1700mm átmérőjű) mély, mély-közép nem 49Hz-es F3-at tud 20literben.
[ Szerkesztve ]
-
Ari18
őstag
Az ilyen mérések eredményével azért én óvatosabb lennék...
Annyira azért rossz módszer nem lehet, mivel az egész AVX.hu és diyaudio fórum így méri a T-S adatokat. Ott meg nem szarral gurigáznak egyesek. Az Sd-t sem a hangkártya találja ki, hanem én mérem.
Az "Re"-et multiméterrel kell mérni alapból. Van itthon nem egy induktivitásom, kondenzátorom amiket mind-mind lemértem egyesével a hangkártyával. A mért eredmény a megadott tűrésen belül volt, szóval nem hinném, hogy akkora gond lenne a módszerrel. Igen az Xmax sokszor meg sem adják, de kiszámítható Lengőcséve magassága - Légrés magassága/2, persze olykor ezeket sem adják meg. -
llax
senior tag
válasz norbert1998 #275 üzenetére
A Monacor és a SAL gyakorlatilag ugyanazt az üzleti modellt alkalmazza, csak előbbi teljes Európát lefedi... Kínai "egyengyártmányokból" összerakatott (x mágnes y kosárral z membránnal), saját névre színre stb. kérve. A minőségbe kb. annyi beleszólása van, hogy ahol nagyon az alját adják, onnét nem rendel...
A többi (nevükre matricázott) terméküket fellelheted még 5-10-20 egyéb márkanév alatt is a világban...
-
törölt tag
Hm.
Lehet rajta javítani.
Szedd ki belőle azokat az SBX-eket, add el őket. Még a kocsiba sem jók püfögni, nemhogy lakásba. A DT-k maradhatnak, a közepek is, csak a közepeket szedd ki, mögötte lévő teret csillapítsd vatelinnel és szigetelj át mindent, mert csapni való illesztéseket csináltak. Szedd ki a DT-ket is, mert azok alatt is szuszog a levegő. Cseréld le a belső vezetékezést CAT 5-ös kábeleke: a közép-magashoz elég 4-2 érpár pólusonként, a mélyhez 8 eret vigyél pólusonként. Tegyél a mélynyomó fel közvetlenül egy merevítést.
Vegyél SR 25-ös hangszórókat, talán az a sok rossz közül a legjobb rossz, amit vehet az ember a salátáéktól. Tegyél közvetlenül a mélynyomók mögé annyi vatelint, hogy elmúljon a döngő hang.
Kb ennyit tehetsz. (aztán kiteszed a kuka mellé és veszel valami elfogadható neve nincs állót a dájcséktól, pl CAT-ot ). Akarom mondani, ezzel megduplázod az értékét kb
Röviden: Szigetelj mindenhol, tegyél bele CAT 5-ös kábelt és vatelint illetve cseréld le a mély nyomókat.
Ja igen, az erősítő és a hangdoboz közé is mehet a CAT 5-ös kábel, jót tesz a hangjának -
llax
senior tag
Az ilyen mérések eredményével azért én óvatosabb lennék...
Miért???
A dinamikus (akusztikus) mérésekhez süketszoba kellene (szabad térben elfogadható tűréssel elvégezhető, az Fs-t feltétlenül).
A mechanikus paramétereket mechanikus úton kellene mérni (Sd, Cms, de közvetve Mms is mérhető).
A villamos paramétereket (Re, Le), alkalmas mérőműszerrel.Ez mind sokkal pontosabban és biztosabban elvégezhető, mint pusztán a hangkártya használatával, nem is kell hozzá nagyon drága vagy különleges műszerpark (mérőóra, súlykészlet vagy precíz mérleg, induktivitást is mérő multiméter). Van, ami nagyon egyszerűen és kényelmesen, ezek mellett pontosan mérhető hangkártyával is: Fs. A többi adat hangkártyával inkább csak következtetés.
Ami a mértekből nem számítható, elhiszed a katalógusnak (Pl. Bxl, Xmax), ami az eddigiekből számítható, kiszámolod (és amit lehet, más módszerrel süketszobában is ellenőrzöl ). Mindezt alapos bejáratás után...
[ Szerkesztve ]
-
Ari18
őstag
válasz norbert1998 #269 üzenetére
Monacor-nál is szokás kozmetikázni az adatokat, ez egy 33.000Ft-os mélyközép hangszórójuk mérése és a gyári adatlapja összehasonlítva. Tehát azzal érnénk el valamit, ha megmérnénk a tiedet. Az a phonocar meg egy freeair cucc. Egyáltalán nem szobába való.
[ Szerkesztve ]
-
Bence01
tag
Sziasztok,
Engem megfogott ez a cikk, arra gondoltam ideje lenne kisit javítani a házi-mozi hangfalakon.
Témába vágóan egy SAL Silversound 2610f párról van szó. Ezek a frontok. Arra gondoltam érdemes lenne kibélelni, illetve a mélyközepet a dobozon belül elzárni a mélytől, kábeleket pedig másfelesre cserélni dobozon belül. Jelenleg simán van hajtva, de átkötöm a héten BI-AMP -ba ahogy olvasgattam azért az is hoz némi változást. Van aktív mélynyomó is a rendszerben így mélyet nem ettől várok inkább azt szeretném, hogy pontosabbak legyenek a hangok rövid lecsengéssel.
Valami tanács esetleg?Solo Puffin ti darà forza e grinta a volontà
-
llax
senior tag
válasz medium84 #262 üzenetére
Ezért is építetted meg a gyári ajánlást...
Aki picit is foglalkozott már tervezéssel, a legalapvetőbb dolgokat valamelyest ismeri, annak biztosan bántja a szemét az a konstrukció. Nem csak a túl kevés merevítés miatt. Középnek teljesen felesleges akkora üreg, a reflexcső átmérő igen soványka, azon túl ugyanazt a hosszt adják meg többféle, TS paraméterekben nem kicsit eltérő hangszóróhoz (utóbbi miatt ez "nem terv"). "Univerzális" hangváltót legfeljebb elsőfokúra és max. két utasra lehet készíteni, még így is sok kompromisszummal.
Egy dolog, hogy szólt, másik dolog, hogy mit lehetne belőle kihozni kis számítgatással és némi kísérletezéssel (hangolás, legalább valami kezdetleges mérés mellett). -
bkercso
nagyúr
válasz jacint78 #254 üzenetére
Konkrét hangszórótípust írj, esetleg paramétereket, ha megvannak pls! Így levegőbe beszélünk.
llax:
Nekem is jó tapasztalataim vannak velük, fülre is. Biztos nem egyenletes afrekvenciamenet, de elfogadható. SRH440-es fejessel tolom, elektronikát évek óta fejlesztek, és mégígy is korrektnek mondom a SAL-os mélynyomómat (160 Hz-tő lefelé). Ha bejátszod a csillapítóanyagot, akkor jó az ompulzusátvitel, szépen játszik a mélyekkel és mélyre megy, 40 Hz alá (10+ éves SRP1620 vagy 1615 (?), 20 literes reflex dobozban).
Közép-magasra meg, ha olcsó kell, akkor pl. Visaton FRS8.medium84: Nagyon spórolnak a merevítőkkel ezeken a terveken.
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
medium84
aktív tag
Minek ilyen cikket felrakni? Még az én zsebemben is kinyílt a bicska, pedig nem vagyok nagy szakértő. Nekem is volt Somogyi hangfalam a fősuli kollégiumában, de legalább betartottam a gyártó ajánlásait.
Kiváló partyhangfalnak, de a HiFi szót együtt említeni a Somogyival költői túlzás.[ Szerkesztve ]
-
llax
senior tag
válasz jacint78 #254 üzenetére
Én már pötyögtem be adatait WinISD-be és máshová is. Nem tudom mely modellekkel próbálkoztál, de nálam a ...2030, ...3050 szériákkal egész normálisan lehetett dobozt tervezni (papíron). A végső, füllel tapasztalható hangminőség most más kérdés. Amihez kezelhetetlen dobozméretek kezdtek kijönni, azok a 40cm-esek és felettiek voltak, amihez tényleg sok száz literek, azok az SPA, PA célokra kínált típusok voltak. Amik papíron működtek is, a reflex sugárzó nyűgös eset volt, nagyon mélyre menni velük nem lehetett, viszont ezek elmondhatók a nagyobb gyártók olcsóbb típusairól is.
Ugyanakkor a kisebb típusokkal (...1320, ...2030) zárt dobozra papíron nagyon is jó eredmények jöttek ki, ha kicsit jobb minőségben és kisebb szórással gyártanák ezeket, szerintem szub mellé tisztességes házimozi szettet is össze lehetne hozni velük. Persze mindezt a low-end kategóriában. A szappanos dobozokat most is megeszik reggelire, legyen azokon bármilyen nagy márkanév és kerüljenek akárhány tízesbe vagy százasba (az más kérdés, hogy azok árában mit lehet összehozni)...
Ugyan túl jó fülem nincs a minőség megítéléséhez, de amit egész tűrhetőnek tartottam közülük, azok a papír és kevlár membránnal, ezen belül a méretükhöz képest nagyobb mágnessel szerelt változatok voltak. Korábban több típushoz is volt szerencsém, de már akkor sem a kirakatból választottam méret, watt és szín alapján (volt olyan is, cca. 15 éve: AH3030, amit akkor leginkább a mérete miatt vettem)...
-
jacint78
addikt
Pötyögd be az adatait winISD-be. Az ajánlott doboz kb. 2 m3 lesz, ha pedig normális dobozt tervezel hozzá olyan kiemelés lesz 100Hz környkén, hogy a füled beleszakad. Használhatatlanok és ez mindegyik "hi-fi" hangszóróra igaz a SAL-nál. Pincebulizni jó, részegen lehet rá duhajkodni, de másra nem.
type your text here..
-
jacint78
addikt
Nem a szórással volt a legnagyobb gond, hanem azzal, hogy az újabb verziók ugyanolyanok voltak ,vagy még rosszabbak.Volt régebbi SPA4050-em egész elviselhetők voltak, majd vettem újakat, amnik már kissebb porvédővel voltak szerelve és merevített kosaruk volt, de a TS adataik sokkal rosszabbak voltak, mint a régieké.
type your text here..
-
tvamos
nagyúr
Tetszik ez a hangfal, ugyes vagy!
Elsonek jo ez, ha masikhoz fogsz, akkor jobban utana jarsz, es jobb lesz!
Barkacsolni jo!Ha a fiam 13 evesen hangfalt epitene, segitenek neki, es megdicsernem, ha elkeszul vele.
Addig sem a tv-t bamulta, vagy szamitogepen jatszott.
Meg akkor is, ha a high-end cucc felebol 10x jobban szol!"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
kromatika
veterán
Érdekes és hasznos cikk.Köszi.
-
jacint78
addikt
Ez sajnos egyáltalán nem igaz.A SAL autós mélyek éppe azok amikkel lehet vlamit kezdeni és képesek lemenni akár 30Hz-ig és a többi hangszórójuk olyan, hogy 80-90Hz-en emelnek ki akár 6-8dB-t is az F3 pontjuk meg 70Hz környékén van. Az autósokon kívül nem lehet jót választani a SAL-ból, mert mindegyik ugyanolyan brozalmas paraméterekkel rendelkezik.
type your text here..
-
-
WD40
aktív tag
Ez egy nagyon korrekt leírás , ha szabad kiegészítenem egy hasznos tanáccsal, akkor éremedes úgy méretezni a reflexcső átmérőjét, hogy a hangszoró membránfelületének (Sd) fele és 10%-a közti mérettel számol az ember:
Sd/2 > T > Sd*0,1
T=r^2*3,14 = (d^2*3,14)/4
Az analog világ utolsó (?) harcosa.
-
bkercso
nagyúr
válasz jacint78 #238 üzenetére
Mélyre én úgy vettem észre, hogy el lehet boldogulni több SAL-al is. Nem mindegyikkel, ez tény.
De meg lehet próbálni tervezni egy rendeset. Sokan pl. reflexbe szeretnék tenni a compoundba tervezett hangszórót, vagy 30 Hz-et szeretnének hallani olyan hangszórótól, amit 50l-es autós dobozba terveztek azzal a célllal, hogy adjon 70 Hz-en 120 dB-t az jóvan. Azért a Somogyinál sem hülyék, csak jól kell választani abból is, illetve ingyenhagszórónál megsejteni, mivel is van dolgunk. Szerintem.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
jacint78
addikt
Nem, semmibe sem való, talán az autó kalaptartójába, ott jó nagy térfogat van. Írták páran, hogy a SAL han gszórókhoz is méretezni kellene dobozt, de sajnos azokat sem lehet semmibe normálisan illeszteni. Egyszerűen vannak hangszórók amik tényleg használhatatlanok.
type your text here..
-
bkercso
nagyúr
Ezt írtad: "milyen adatai vannak a blogban szereplő Viper hangszórónak?"
A terhelhetőség (W) is paraméter végül is, de ezt hazudják (még csak nem is "hazudják" ), és hát hallod is: ha torzít, akkor nem érzi jól magát, ha meg nem torzít, akkor még jól érzi magát.
A többi paramétert, ami alapján egy neki való dobozt méretezhetsz vagy a jelenlegit behangolhatod viszont már méri az AudioTester. Ezek a Vas, fs, Z (spektrális), Qts (Qes és Qms-ből). Xmax és Sd meg mérhető vonalzóval, ez csak a cső minimális keresztmetszetéhez kell. De ha ez kicsi, úgyis puffogni fog nagy hangerőn, ha meg túl nagy, akkor a kívánt hossz adódik akkorára, hogy nem fér be a dobozba.A reflexdoboz méretezése (ennyi elég ahhoz, hogy ne nyúlj nagyon mellé):
Vopt=10*Vas*Qts^3,3
doboztérfogat: Vb=0,2*Vopt .. 5*Vopt között legyen
fb'=(Vas/V)^0,31*fs
korrekció=0,145*ln(Vb/Vopt)+1
rezonanciafrekvencia (erre hangolod a csövet): fb*korr .. fb között legyen (a továbbiakban ezt jelölöm fb-vel)
-3dB-es alsó hatáfrekvencia (itt kezd halkulnialul): f3=(Vas/Vb)^0,44*fs
Megmozgatott légtérfogat: Vd=Sd*Xmax (itt dm-ben helyettesíts be, hogy litert kapj!)
Min. csőkeresztmetszet: Amin=0.8*fb*Vd
A cső keresztmetszete: A
A cső effektív hossza: Leff=(10*343^2*A)/(4*3,14^2*fb^2*Vb)
r=gyök(A/3,14)
Ha L>0 (van cső): L'=1,46*L
Ha l=0 (csak nyílás van): L'=1,7*r
A beépíthető csőhossz: L=Leff-L'Minden [méter] és [Hz], kivéve, ahol mást írtam.
Aláhúzva a megválasztható, vastaggal a beépítendő/lényeges jellemző paraméterek szerepelnek. Excelt tudok küldeni róla, bár egy csomó honlap is számolja ezt, linkeltek is fentebb (az excel számol frekvenciamenetet is, és zárt dobozt, meg compoundot is, meg segít a tervezésben).Kritériumok:
- a hangszóró paramétereit mérjük, nem elhiszzük a katalógusnak
- a cső férjen el a dobozban, akár hajtogatva is
- a doboz férjen el a lehallgatóhelyiségben, és férjen be az ajtón vagy ablakon
- fs>30Hz mozira, fs>40 Hz hifire, fs>60Hz buliraMerevítsd a dobozt, pl. szemközti lapok közé ragassz keményfa lécet (2-5 cm vastagot)!
A dobozt utólag hangold be a végleges felűllítási helyén csillapítóanyaggal (pl. vattával, vagy egyéb szálas anyaggal): ha brummog, keni a mélyeket, akkor tegyél még bele; ha puffog, tompa, akkor vegyél ki belőle!
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
sanyek2
senior tag
Hmm... Rosszul írtam volna meg a blogot?... A blog címe is másra utalna... Nem értem miért asszociálsz ennyire a hangosításra. Így van, a Reflex hangszóró koncerteken használatos és hangosításra való.
6 db hangszóróból 2 hangosításra való, de tetszik tudni ingyen volt. Mivel nem hangosításra használom (többnyire) ezért csomagoljam egy dobozba és vegyek/építsek egy szobai használatra valót? Nem értem. Vagy csak elsiklottál az összefüggés felett. A viperhez poton pénzért, a reflexhez ingyen jutottam hozzá. Francba az egésszel, vegyek egy 250.000 ft-os komplet rendszert, ami produkál hasonlót, mert nem passzol egyik a másikkal? Hangváltókkal a kellő hangsávok megvannak, valamint EQ-el nagyon jól visszafogható a KHS120 hangja. De muszáj megkérdeznem... hallottad már ezt a típust élőben, vagy csak utána olvastál. Nem mintha nem lenne igazad, tényleg csúnyát ad le, HA feltekerem a hangerőt. Hétköznapi használaton nem veszem észre azt amire te gondolsz. Viszont anno nem volt pénzem kicsengetni még 9000ft-ot egy darab magas sugárzóért, hogy passzoljon a Reflexhez, mint hangosításra szánt hangfal. De gyere át a blogom kommentjeibe, ez már off
Az jutott eszembe, hogy megmutatom milyen hangja van egy általad választott zenének, ha ezzel a magassugárzóval játszom le, az én hangrendszeremmel. Válassz egy kedvedre való számot, és én felveszem, ahogy lejátszom a számot, és elmondod a véleményt Mit szólsz?[ Szerkesztve ]
-
-
Ari18
őstag
Még mindig nem érted. Egy hangszóró nem ad le teljesítményt. Az adatlapokon megadott Watt-szám azt jelenti, hogy hány Wattal lehet terhelni/meghajtani. Persze ezt agyon variálják, hogy minél magasabb számokat írhassanak rá. Az érzékenysége mérhető egy hangszórónak halál egyszerűen,ha az megvan, akkor már kiszámítható a maximális hangnyomása (ez érdekel téged, ezt hallod nem a wattokat) amit dB-ben adnak meg.
Az a Viper meg valami autós hangszóró lehet, amik nem az érzékenységükről híresek. Mi a bajod vele? minek neked adatok hozzá?
[ Szerkesztve ]
-
sanyek2
senior tag
Igen, rosszul fogalmaztam. Nem tudom, hogyan képes megmérni a teljesítményét. Hogyan tudná megmondani egy program, hogy hány W-os egy hangszóró? Az csak akkor derülhet ki, ha felcsavarom a hangerőt maxra, és műszerrel mérek egy utolsó pontot, de az is csak az erősítő maximális teljesítményét tudja megmutatni, ha az erősítő a gyengébb.
-
sanyek2
senior tag
Hoppá.. a kérdés lemaradt...
Tudja valaki, hogy milyen adatai vannak a blogban szereplő Viper hangszórónak? -
sanyek2
senior tag
Gondoltam farokméregetésként lökök be egy képet az én rendszeremről, de közben eszembe jutott, hogy ha írok egy blogot, akkor még segítségemre is tudtok lenni, mert volna egy-két infó, amit hosszú évek alatt nem tudtam kideríteni.
Farokméregetés elmarad (úgysem lenne korrekt), viszont elismerésem a kitartásért, és kivitelezésért!
Tanulságos, és kedvet kaptam újra a barkácsoláshoz!
A bass testet is flac-ben töltötted le? Nekem vagy egy úgymond Extreme Bass test-em, ami 5Hz-től 60Hz-ig kijáratja a zümmögőket. (Emberi fül számára hallható tartomány 15Hz-től keződik )
Szeretném kérni az olvasókat, hogy segítségnyújtás céljából látogassanak el az én blogomba is (melyet erre a cikkre felbuzdulva írtam)! -
VS461
tag
Igazad van. Nekem mindössze a túlzott oltás bántotta a szemem, és elsikkadni láttam az igyekezetét az általa elkövetett hibák felemlegetése közben. Tizenévesként, kezdőként több türelmet érdemelne.
Helicopter pilots are different... "За всю историю никто и никогда не сумел завоевать Афганистан. Hикто и никогда" - 9я рота
-
törölt tag
Akkor megvan a következő projektem-megélhetésem. Veszek egy ladát, kicsicsázom a szokásos módon, csak még tökéletesebben: a bólogatós kutyu távirányítóval kapcsolhatóan ugatni fog (a villogó ledek, amiket a "dörzsgenerátor fog megtáplálni, nem lesz kapcsolható). A No Fear alá magyarázatképp oda biggyesztem az M.N.C Ultimate feliratot, csak hogy tudják már, mivel állnak szemben, A műanyag bárány szőrével takart kalaptartó SAL Dominance Theather ötösöket fognak rejteni, hogy azok a meglepetés teljességével csaphassanak le az oda kerülő gyanútlan nézelődőkre, a verda kínai sárga színben fog pompázni, a hengerenként V12-es hang meglétéről pedig a SAL Boxerek és az MNC HighEnd subb nyolcszázasok fognak inteligens, motor fordulat vezérlés figyelő /követő IQ központtal szerelt ULTRA 2018 CAR Magic rendszerrel karöltve gondoskodni. Potom másfél milláért vehető-vihető. Jól fog kinézni, tehát MIGIRI!!
Lehet privátban leadni a rendelést az egyedi lada style-re, tessék csak tessék![ Szerkesztve ]
-
Pistiboy88
aktív tag
válasz vadkörte #214 üzenetére
Sajnos nem csöves. Tranzisztoros. Egyedül az egyenirányításhoz használt diódák melegednek kicsit, mert alulméreteztem. Nem baj, annyira nem vészes, kézzel meglehet fogni. A hűtőborda, mely a tranyókat hűti 50-55 fokos. (kb 1,5 kiló alu) De ez ilyen. Ha a nyugalmi áramot leveszem kicsit, már észrevenni a különbséget a hangzásban. Jó ez így nekem. Egyenlőre
A csöves az a jelen projekt. Csak nem sok időm van rá. Már annak a terve is legalább fél éve készülőben van. Majd egyszer kész lesz, nem hajt a tatár.
De azt megígérhetem, ha egyszer elkészül akkor cikk tuti lesz. Még az előzőnél fényképek sem készültek, itt fognak. -
törölt tag
120 literes kukába nagyot szólna Az unio nyugodtan hozhatna egy olyan rendeletet, amivel kitiltaná ezt a sok kínai szemetet
jacint78: Én egy kutya ólat dobtam össze utoljára, az meg is jelent az összes kimittudösszeszegelni5sörután jellegű szakmai folyó iratban.[ Szerkesztve ]
-
vadkörte
addikt
válasz Pistiboy88 #213 üzenetére
Csak nem csöves?
(#212) bteebi:
Vivaldi - Négy évszak (bármelyik tétel) és Máté Péter - Elmegyek (voltak) a kedvenc teszt track-jeim.CD-ről LAME-val CBR 320kBps-ba és FLAC-ba lekódolva a FLAC-nak mindegyik esetben észrevehetően szebb volt a hangképe még a nemkifejezetten audifil Genius 5.1 SW-HF 3600-amon is. Persze erősen függött a hangkártyától is. Akkoriban Creative Live! 5.1 volt benn, most integrált alaplapi Realtek. Sajnos XP felett a Live! halott...
Üdv. V. Körte
-
Pistiboy88
aktív tag
Nekem is tetszik a barkácsolás. A régi önmagamra emlékeztet.
De benőtt a fejem lágya, s inkább 1 évnyi tervezés után megépítettem eddigi álmaim hangfalait és erősítőjét.
A erősítő "A" osztályú 2x8W. Igaz, hogy hűteni kell elég keményen, de nem tudom mihez hasonlítani. A Denon AVR x2000-esem a közelébe sincs. Pedig az sem egy utolsó darab. Akkorát tud szólni, hogy a dobhártya majd kiszakad a fülemből, s ezek mellett iszonyatosan tisztán.
A hangfalakkal már nagyobb bajban voltam, mert elég sokat építettem, de egyik sem volt tökéletes. Mígnem jó pár hónap tervezgetés után megszületett a végeredmény. Bass Reflex alagutas 2 utas hangfal. Hangváltót szerettem volna bele, de felesleges lett. A selyemmembrános magas egy 220 mikrós kondival van bekötve, míg a mélyközép semmit nem kapott. Elsőre nem gondoltam volna, hogy ilyen szép telt hangzást produkál, de végül összejött. A dobozok anyaga 22mm-es bútorlap. A belseje akusztikai szivaccsal lett bélelve. A csavarozás szóba sem jöhetett, így ragasztva lett az egész doboz és fatiplikkel lett összeütve. Ezek után az összes illesztésnél bentről kinyomtam Patex Total ragasztóval, s a szivacsok is ezzel lettek beragasztva, így nem "szelel" sehol sem.
Mivel a mélyközépeket külön csináltattam, darabja 20k volt, a toroid trafók darabját 8k-ért tekerték, s be is öntötték. Még az alu hűtőbordák voltak húzósak, mert az is 15k környékében állt meg. Igaz, ha egybe veszem és nem én csináltatom akkor olcsóbb lett volna, de így pont akkorák, amekkorák kellenek. Összesen valahol 100-110k-nál álltam meg. De megérte, mert végre úgy szól, ahogy én szerettem volna. Audiofil haver is elismerően bólogatott, mikor megmutattam Neki. Számomra az Ő elismerése a legnagyobb dicséret.Úgyhogy csak így tovább.
-
bteebi
veterán
válasz #32839680 #144 üzenetére
Ha jó minőségű a rip, akkor nem olyan rossz a 320-as mp3 se. Sőt, inkább úgy mondanám, hogy az esetek többségében meglepően jó. Ettől függetlenül törekszem a lossless tömörítés használatára. De javaslom neked is, hallgass meg egy jobb FLAC-ből konvertált mp3-at egy vakteszt keretében, akár több bitráta mellett is .
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Dorian
félisten
Jó dolog a barkácsolhatnék, nem is ezzel van itt a hiba, hanem a mértékvesztéssel.
Az is becsülendő, ha valaki önmaga a haverral összetákolja a telekre a nyaraló-bódét abból amihez épp hozzájutott, csak utána nem kell építész folyóiratban megjelentetni és Ybl díjas házzal egyenértékűnek kikiáltani.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
jacint78
addikt
Nem rosszándékból, de ilyenre azt mondani, hogy minőségi... Hangszórók hasracsapva berakva valami dobozba, hangváltó sem a hangszórókhoz lett hangolva, ráadásul ismerem a mélyhangszórót, csodálatos paraméterei vannak, kb. semmilyen dobozban nem lehet értelmeset kihozni belőle.
type your text here..
-
törölt tag
Nem egyedül csinálta, autós hangszórók...a Te rendszered jobban szól.
Nem csodálom, hogy a Polkot megvetted az Orionokhoz, mély terén gyengélkednek kicsit, de egyébként tényleg kedvelhető hangú dobozok
15 ezerért CAT hangfalakból ki lehet fogni jó hangú állókat, az kicsit több mélyet tud, mint az ORION, és általánosságban (szinte minden téren) is többet tud azoknál. De ahhoz türelemmel kell várakozni. -
MongolZ
addikt
Nekem tetszik a barkácsolhatnék, én 16 évesen ennél sokkal rosszabbat építettem. Bár akkor marha jónak tűnt, végülis a többiek hasonló színvonalú barkácsolásaihoz képest tényleg jó volt, de ma már meg sem hallgatnék egy olyat.
Picit nekem is megjött a kedvem a barkácsolgatáshoz, de gyorsan leküzdöttem, mert se helyem, se időm, se pénzem... maradok a H/K erősítőmnél és a jó kis Orion hangfalaimnál. Komolyzenére tökéletes, főleg hegedűre. Hasonló árkategóriában (15e Ft egy jófajta használt HS hangfalpár) sehol nem találni hasonlót. Na azért be kellett szereznem egy PolkAudio mélynomyót is...
Lehet átfutottam rajta, de senkinek nem szúrta a szemét a 20 cm-es mélynyomó? Nálam az még közép kategória...
[ Szerkesztve ]
-
aszamóca
aktív tag
Főleg ha az utóbbi időkben reneszánszát élő csöves technológiát vesszük. Komplett színes ceruzakészlet.
A stúdiómonitorok is színeznek azért, sőt mi több, ugye ezeknél paraméterezhetőek a kiemelések, vágások piano kapcsolókkal. Alapból a szabvány 3dB szinteltérést engedélyez náluk a frekimenet hullámosságában. Ennek elérése sem egyszerű. Az olcsóbb közeltérieket valóban használják otthon néhányan, (ezekben meglepő módon elég kommersz elektronika rejlik) de a komolyabbak már nem kerülnek ilyen felhasználásra, hiszen egy családi ház árával vetekszik némelyikük. (egy Genelec 1035B pl. 10milla/db)Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
User64476
őstag
válasz Csabroncka #192 üzenetére
Köszönöm a kéretlen jótanácsot.
-
rootmin
tag
Én a MüPa nagy hangstúdiójában láttam B&W csúcs cuccokat, talán pont ezt. Viszont ott ugyanúgy van Genelec is, a hangmérnökök pedig választhatnak, hogy épp melyikkel dolgoznak.
Felteszem, hogy a Genelec precízebb, jobban felfedi a hibákat, míg a B&W szebben szól.
Hogy mikor melyiket használják? Bár ez csak tipp, de szerintem mondjuk egy-egy hangsáv paraméterezése, effektezése közben a Genelec-et, az összkép meghallgatása, a végső masterlés közben meg a B&W-t preferálják.Valószínűsítem, hogy egy ilyen szintű cuccnak, mint a Nautilus, a komolyzene egyszerűen jobban fekszik.
Ez már rég nem az a szint, hogy a színezést úgy értsük, mint az olcsó hifi kategóriában (mosolygós EQ és társai), inkább arról van szó, hogy a rendszernek van egy karaktere, aminek a megítélése már igencsak szubjektív és nagyon apró különbségek vannak. Így kerülnek bele érzelmeket kifejező szavak egy műszaki cikk tesztjébe. (ahogy mondjuk luxussportautó vs. luxsussportautó viszonylatban is inkább az egyéni benyomások számítanak, nem az hogy 3,6 vagy 3,7 alatt gyorsul százra...)
BBéci majd kiegészít
-
Érdekes, mert elvileg a HiFi lényege az, hogy színez és hazudik, ezért szól szépen. Monitor esetében viszont szürke és őszinte cucc kell, különben elveszik a lényeg. Kb, mint egy-egy felső-kategóriás TV és wide gamut monitor. Max azt tudom elképzelni, hogy egy szint felett már a kettő összeér, ekkor tényleg lehet választani a másik oldalt is.
-
BBéci
legenda
Ennek ellenére több neves stúdióban B&W Nautilus hangdobozokkal dolgoznak. Nem az ős Nautilus, ami a csigára hasonlít, hanem a Matrix 800-as sorozat. [link].
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest