- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- RAM topik
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
AMDaZERG_1
senior tag
válasz
Crafter32 #40 üzenetére
"Szóval nem csak a magánszemélyek használata aggályos hanem az állam felől is."
És mi is ezzel a probléma? Miért aggályos, ha bűncselekmény felderítésére használják?
Valahogy azt érzem, hogy a bűnözőknek van leginkább útban egy kamera, mely akár fentről is tud felvételt készíteni. Az, hogy egy drón tulajdonosa készít felvételt adott területről, ahol akár egy ember tartózkodik, de nem felismerhető rajta nem sért személyiségi jogokat a felvétellel.
Teszem azt egy utcába beállva fotókat készítek, de Józsi bácsi a kertjét kapirgálja, és a felvételre rákerül, ami nem középpontba helyezi a személyt nem sértek semmilyen jogot a felvétellel. Sőt, bárki testrészéről készíthetek felvételt anélkül, hogy bíróságra kellene járkálnom. Túllihegi néhány hibbant ezt a drón kamerát!
Nem kicsit, nagyon! Sokan azt sem tudják milyen minőségben tud rögzíteni egy-egy drónra szerelt kamera, de azonnal nyivákolnak, mint a majmok, és kb annyi is az eszük, de részemről ennyit erről.
Néhányan a tudatlanságukra büszkék, és habzik a szájuk... -
Crafter32
őstag
Magyarországon is használnak már Drónt a hivatalos szervek. Pont nemrég hallottam, hogy egy kertesház tulaja azt vette észre, hogy fentről körbenéz egy ilyen szerkezet, majd a kapuba becsöngetett a nav és rendőrség. És most nem kell hatalmas fekete gazdaságra gondolni. Szimplán csak a szomszéd feljelentette, rosszban voltak. Szóval nem csak a magánszemélyek használata aggályos hanem az állam felől is.
-
Teréz Atya
senior tag
No, gyerekek, Szlovakiaban augusztus vegen eletbe lepett az uj, modellekre vonatkozo torveny.
0 - 0.5 kg - jateknak szamit. Annyi a kitetel h 2X olyan messze kell lenned embertol, kocsitol, haztol mint amilyen magasan vagy. Max 30m-re mehetsz fel. Vegre nyugodtan eregethetem a 130g-os Dromidamat a parkban
0.5 -20 kg - mint eddig mindentol (ember, jarmu, epulet) min 50 m tavolsag kotelezo, max 120 meter magassag.
termeszetvedelmi terulet, etc. hatosagi engedely kell. Repterek kozeleben repkedesert is harapnak.
Meg nincs torveny a felvetelekre, csakha profi videos vagy, arra meg vizsga kell. -
nyunyu
félisten
-
Teréz Atya
senior tag
válasz
#65675776 #34 üzenetére
Ha van kilenc kopterem es egyiken sincs kamera akkor az elmelet megdolt?
Ha igen, akkor van kilenc kopterem es egyiken sincs kamera@ alevan - felenk falun nem hisztiznek az emberek ilyesmi miatt. Igaz, eddig senkit sem kaptam le. Meg lehet, hogy velem van a baj, de ha majd veszek kamerat, inkabb a hattyukat fogom lekapni, mint a szomszed bacsi komuves-dekoltazsat.
-
alevan
őstag
válasz
1 among many #33 üzenetére
Vidéken élek, így ez nem érint. Ellenben ha egy városi gyerek jön a drónjával miközben kint gyomlálok egy alsónadrágban a kertben a nyári melegben, levideóz és feltesz anoním jútúbra. Na az pl. zavar.
És csak azért írtam le, mert ha lenne drónom, biztos én is hasonlót csinálnék (ha lenne hozzá pofám).
-
Kékes525
félisten
válasz
tatararpad #32 üzenetére
Egyetértek, azért is írtam, hogy csak az ellenőrzése nehéz. Ezért lényeges, hogy az elfogásáról, adott esetben a megsemmisítésről is gondoskodni kell, kellene.
(#34) daa-raa: Nekem fényképezős drón kellene, hogy a szomszédaimat megfigyelhessem, de engem senki se figyeljen meg!
Az ember már csak ilyen, önző, saját egyéni érdekeit helyezi előtérbe. Ezért is kellenének erre az estre, esetekre pontos, betartható jogszabályok és gondoskodni kellene a drónok egyszerű, gyors és hatékony megsemmisítéséről is, ha olyan helyzet adódik. -
törölt tag
válasz
1 among many #33 üzenetére
Érdekesen kombináltad össze a két részmondat tartalmát. A mindenki ugye a megfigyelésre vonatkozik, és azellen kb mindenki tiltakozik. Ha rendeznénk egy szavazzást bármilyen körülmények közöt, a megfigyelést ellenzők aránya 90% felett lenne. A drónokkal kapcsolatos tagmondatban semmiféle ilyesmi nem szerepel, oda nem érvényes a mindenki. A sajátjára viszont érdekes módon mindenki kamerát akar minimum. És nem látják a kettő között feszülő ellentétet.
-
1 among many
tag
válasz
#65675776 #31 üzenetére
Mindenki? Szalmabáb... Legfeljebb pár ide kommentelő gyerek.
A saját birtokomon nem csak kamerát akarnék rá, de fegyvert is. Más birtokát és magánéletét pedig éppúgy tiszteletben tartom, mint ahogy azt másoktól várom.Egyébként nem értem, miért a drónoktól féltik sokan a magánéletüket. Városi környezetben, egymásra néző sokemeletes házaknál egy optikával közel ugyanazt el lehet érni szemből, mint egy drónnal. Akit zavar, hogy belátnak az ablakon, az eddig is be kellett húzza a függönyt. Valaki földje, telke felett pedig éppúgy tilos repkedni az engedélye nélkül, mint ahogy besétálni lenne. Mások magánéletéről felvételeket készíteni és publikálni eddig sem volt szabad, függetlenül attól, hogy azt milyen módszerrel teszik.
Ostoba és gyáva emberek hozzáállása, hogy mindenféle eszközt tiltsunk be, mert veszélyes lehet. A velük való visszaélést kell büntetni és ennyi. Ez pedig már most is így van. -
tatararpad
őstag
Azért tartom nehéz dolognak mert valahogy észre kell venni azokat, akik kibújnak az ellenőrzés alól. Ha rendszám nélkül vagy akár lejárt műszakival furikázok egy idő után elkap egy kamera vagy rendőr, de egy Kínából alkatrészeként rendelt otthon összerakott valahol a lakótelepről irányított drónt már már egy fokkal nehezebb detektálni, vagy éppen ami rosszabb, nem kifizetődő, olyan drága az ellenőrzése. És bármilyen szabály csak annyit ér amennyire be lehet tartatni, ha egyszerű kibújni alóla, akkor semmit nem ér.
-
törölt tag
Érdekes egyébként, hogy mindenki hangoskodik a megfigyelés ellen, de a saját drónjára mindenki kamerát akar és azzal megfigyelni másokat. Mert ugye neki ehhez alanyi joga van, hogy képzeli bárki is, hogy ezt korlátozza?
-
hpsafl
tag
válasz
macilaci78 #10 üzenetére
Bocsánat, rosszul írtam, a naviga is az akku súlyt korlátozza(a cellák száma, és a kémia jelleg mellett).
Pontosan az általad is leírt ok miatt. Motort meg csigát olyat használok, amilyet akarok.
Arra viszont senki sem válaszolt, hogy mitől drón a drón.
-
tecsu
addikt
válasz
1 among many #28 üzenetére
Egyetértek.
-
1 among many
tag
Sokan nem igazán látják szerintem át a problémát. Nem a fejre eséstől paráznak a drónokkal kapcsolatban.
Inkább egy rárakott fegyvertől, gránáttól stb.Ha valaki még nem látta volna:
De vannak komolyabb darabok géppuskákkal is. Évek óta vannak fent róluk videók.
A hatalmak pedig mindig ki akarják sajátítani maguknak a hatékony eszközöket. Ahogy a haszonállatoknál általános szokás a szarvak eltávolítása, hogy annyival is könnyebben kezelhetőek legyenek, úgy a kétlábú birkáknál is fontos, hogy az önvédelemre (is) alkalmas eszközöktől meg legyenek fosztva.
Az, hogy tömegrendezvényeken korlátozzák a mások biztonságára veszélyes dolgok jelenlétét, teljesen rendjén való. Egy normális ember sem szereti, ha mondjuk részeg idióták sörösüvegeket dobálnak rá egy koncerten. Vagy drónokat.
A gond az, hogy ilyen vonalon elindulva viszont jellemzően megtiltják, hogy akár a saját birtokodon tarts és használj sok mindent.
Mivel ha probléma van veled, mondjuk úgy érzed, hogy a 3x visszafizetett lakáshiteled negyedszeri, ötödszöri kifizetésének követelése nem annyira jogos, és nem kívánod önként elhagyni az ingatlanod, akkor nehogy már mellesleg a te adódból fizetett pribékeknek valami komolyabb problémával kelljen szembetalálkozni az utcára hajításod közben.
Ezt persze mindenféle álszent társadalmi blablával magyarázzák, amit a sok gyáva népség be is vesz, mert jobban fél a szomszédjától, mint a gazdáitól. -
VIC20
őstag
válasz
Cathfaern #22 üzenetére
Egy praktikussági szempont (a fontossági kérdésről szót sem ejtve):
1. Nagyobb az esélye, hogy a pápa körül komolyabb tömeg verődik össze, mint pl. körülötted. Nem tudom, hogy csinálja, de ez van.
2. Nagyobb az esélye, hogy a pápa körül akarnak egyesek mindenféle okból drónokat röptetni. Nem tudom, hogy csinálja, de ez van.Következtetés: Nagyobb az esélye, hogy a pápa körül megsérül valaki (akár maga az egyházfő), ha a fejére pottyan egy ilyen szerkezet, mint pl. körülötted. Nem tudom, hogy csinálja, biztos vonzza a bajt...
-
atike
nagyúr
....vennem kellene már egy drónt...
-
electrodoki
aktív tag
Oda kell b@..ni egy EMP gránátot
-
Kékes525
félisten
válasz
tatararpad #9 üzenetére
Lehetne speciális rádiójel, kód alapján az azonosítása.
Csak az ellenőrzése nehéz. Az autót könnyebb észrevenni, mint a drónt. Mi van, ha azonosító "rendszám" nélkül repül?
Az elfogásáról, adott esetben a megsemmisítésről is gondoskodni kell. Ki kellene fejleszteni egy hatékony és veszélytelen megsemmisítési módot. Például a lézer erre jó. Gyors és pontosan irányítható, a megsemmisítésekor nagyon kicsi a környezetében okozott kár, mint hagyományos robbanószerek, lővedékek esetében. -
dchard
veterán
Szerintem arra próbált célozni, hogy miért fontosabb a pápa, mint bárki más, te vagy én? Vagy szabályozzuk a drónhasználatot egységesen, vagy hagyjuk az ilyen egyéni tiltásokat a fenébe, mert visszatetszést kelt. Én is ki tudom találni, hogy a pápa meg fizessen közterület használati díjat ahová megy, és térítsék meg az emberek kiesett idejét, mert éppen lezárják a fél várost ahol van és nem lehet közlekedni.
Dchard
-
törölt tag
Hülye kérdés, de miért is kellene ösztönözni a drónok használatát?
-
flash-
veterán
túlértékelt a pápa szerepe.
egy egyháznak a vezetője, nem több aki a saját egyházának a nézőpontját képviselheti,de semmi köze más vallásoknak hozzá.
és nemcsak katolikusok léteznek..(szerencsére) -
macilaci78
nagyúr
A súly mellett az akkukapacitást én nem korlátoznám itt. Amíg egy hajó kvázi tetszőlegesen nagy terhet tud szállítani pusztán a vízkiszorítás emelésével, addig egy repülő eszköznél a teljes össztömeg lényegesen fontosabb kérdés. Jelenleg az akkumulátorok tömegegységre vetített kapacitása véges.
-
tatararpad
őstag
-
hpsafl
tag
válasz
1 among many #7 üzenetére
Én is súlyhoz, vagy teljesítményhez kötném, de még az akku kapacitás korlátozása sem rossz ötlet(mint a Naviga szabályzatban, csak az hajóhoz van).
A másik kérdés, hogy a quadrokopter(de ez akár tri-, hexa-, vagyoctokopter is lehet) is drón lesz? Pl egy marokméretű infrás játék drónnak minősül, és nem lehet majd az utcán/kertben reptetni pl egy kisgyereknek, ami azért lenne gáz, mert ez erősen a játék kategória, és erős napsütésben amúgy sem működőképes, és a hatótáv is max 15m.
Vagy mondjuk amiben GPS van az drón, vagy csak fpv rendszerrel minősül annak? Elöbbi esetében a rend őrei ezt hogyan fogják megállapítani? Rákeresnek a neten egy típusra, a matrica alapján? Mi van egy olyan drónnal/quadrokopterrel ami egy új vázra van építve, és nincs rajta jelölés?
-
1 among many
tag
Ezekhez is csak az uraknak és pribékjeiknek lesz joga, a szolgáknak éppúgy tilos lesz, mint fegyvert viselni, vagy szabadon beszélni, írni.
Egy bizonyos mérethatár / súly felett a vizsgához kötés jogosan hangzik. A baj az, hogy ilyen címszó alatt szoktak gyakorlati értelemben teljesen ellehetetleníteni dolgokat a pórnép számára.
-
Kékes525
félisten
Lassan olyan kicsik lesznek, hogy egykönnyen észre sem fogják venni.
-
sztanozs
veterán
"nem szabad sűrűn lakott terület felett röptetni" vs. stadion feletti reptetésért kapták el.
Mondjuk egy stadion nem tudom mióta sűrűn lakott hely...Amúgy ha valaki tényleg vissza akar vele élni, azt hogy kapják el - ha nem helyi távirányítóról kezeli, hanem remote (internet kapcsolatról)? A drónt még csak csak begyűjtik, de a tulajt...?
-
alevan
őstag
Az a gond a drónnal, hogy felelőtlenül használva csak kár okoz.
Fotós-videós ismerősöm megengedte eg rendezvény során, hogy "játszak" kicsit vele. De amikor csak úgy kíváncsiságból be akartam nézni egy emeleti ablakba a park melett, kikapta a kezemből a kontrollert. Utánna rájöttem én is mit is akartam csinálni (és hogy mennyi bírságot fizetett volna ha elkapnak minket
).
Ha megjelennek kicsi, apró és halk drónok, azok emberek magánélethez való jogát súlyosan csorbíhatják. Emelett nem könnyű reptetni egyet, és ha egy 5KG drón 15 méterről ráesik egy emberre vagy egy kocsira, annak jó vége nem lessz.
Szóval én pl. mindenképp "jogosítványhoz" és engedélyhez kötném lakott területen a használatát. A jogosítvány alatt azt értem, hogy tanfolyam és vizsga (ez a véleményem a városban való bringázásról is de az egy más téma).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Lassan a mindennapjaink részei és kockázatai lesznek a különféle pilóta nélküli járművek – így egyre több hír szól róluk.
- PlayStation 5
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- E-roller topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Gitáros topic
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Last Epoch
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen2i 14" FHD IPS i5-1145G7 16GB 256GB NVMe gar
- MSI Thin GF63 12VF 15.6" FHD IPS i7-12650H RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- RTX 2060 6GB DDR6/ garancia/ ingyen foxpost
- KINGSTON Fury Beast Black DDR4 64 GB (2x32 GB) eladó, GARANCIA! // KF436C18BBK2/64
- iPad Pro M4 13" 256GB wifi hibátlan 2025.06.06. Apple jótállás
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest