Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Mi lett a vége a történetnek danih?Ismerősöd jobban lett?
-
Huma
addikt
Én egy nulla vagyok. Azt nem tom, hogy pozitív vagy negatív.
Nekem sosem volt semmi problémám véradás után, de volt olyan, hogy egy csaj szó szerint lefordult a székből amin a véradás után ücsörgött. De gyorsan magához tért vízszintesben.A tizedik után kaptam egy tök jó kis kitűzőt. Vércseppet mintázott. Sajnos már nincs meg.
Régebben még vizelet mintát is kellett adni. Vicces volt mikor ott álltam az egyik kezemben a pisis pohárral a másikban pedig a teával.
Mindkettő ugyanolyan pohárban volt. Mindkettő sárga volt. Mindkettő meleg volt.
Igen erősen kellett koncentrálnom, nehogy összekeverjem a kettőt. -
Raucher
tag
Az első véradáskor csak közelítő pontossággal adják meg a vércsoportot.
Egy teljesen azonosított vércsoport így néz ki:
A RH-POS CcD.ee K-neg
A véradásnak van egy nagyon praktikus mellékhatása. A szervezet megszokja a hirtelen vérveszteséget. Egy baleset alkalmával fellépő veszteség több liter is lehet. Ezt túlélni sokkal könnyebb egy véradónak.
-
-
Ez alkattól is függ. Két ismerősöm is megpróbált vért adni, alacsonyak, vékonyak (lány, 160 magas, 50 kiló, fiú 170 magas, kb szintén 50), a fiúnál fél úton megállt a folyás, a lány pedig menet közben elkezdett szédülni. Volt, aki elájult közben, volt, ki már akkor, mikor a tűt akarták szúrni. Én konkrétan elfordítom a fejem, és érdekes fejet vágok. Volt, aki megkérdezte, hogy fáj-e, mondtam nem, csak nem bírom nézni. Eddig emlékeim szerint 7 véradáson vagyok túl. Örültem, hogy tudtam segíteni, még úgy is, ha aránylag gyakori vércsoportom van. Másfelől pedig olyan frissítő érzés volt utána. Persze lehet csak placebo hatás...
-
Chaser
legenda
-
DeFranco
nagyúr
Én egyszer adtam vért, de akkor majdnem elájultam miközben csapolták (nincs bajom sem a vérrel, sem a tűvel, egyszerűen csak jöttek a karikák). Nem is ez volt a gond, hanem az a riadalom, amit a nővérek csaptak.
Azóta is tervezem, hogy egyszer adok vért, de valahogy ez beéghetett a feltételes reflexeimbe, mert amikor a feleségemet kisértem vért adni, akkor is majdnem elájultam már a látványtól is, pedig tényleg nincs bajom a véradás egyetlen vizuális elemével sem. A vérvétel pedig mindig problémamentes... szóval fura...
-
Nekem A+ vércsoportom van. Gondolom a sürgős helyzetben a procedúra után infúziót kapsz, hogy ne legyen tartósan alacsony a vérnyomás (bár egészséges esetben ebből átmenetileg azt érzed, hogy szédülsz, és a szíved gyorsabban ver, hogy fenntartsa a normálishoz közei keringést.) Abban is biztos vagyok, hogy egy jó darabig nem engednek felkelni. Ilyenkor csak egy dolgot lehet tenni. Ásványvizet inni, sima ásványvizet, és pihenni.
Én csak sima véradásokra jártam, elég sűrű a vérem, igazából egyszer volt baj belőle, amikor két perc után felpattantam, hogy majd megyek vissza suliba (technikus csoport lévén épp gépeket raktunk össze egy másik teremnek), de ennek az lett a vége, hogy tíz percig feküdtem, és örültem, hogy nem ájultam el...egyéb esetben öt perc fekvés után pár percig még ültem, és mehettem a dolgomra...
-
anjani182
őstag
Én vételkor kértem volna.
Itt felénk 4 kémcsővel vesznek, mindet felcímkézik, ezek mennek x helyre. Ha neked vércsoport kell akkor arra külön beutaló kell, vesznek egy 5. ampullát és az y helyre megy!
Tudom, mert tavaly volt egy kisebb műtétem, állítólag nem kellett hozzá vércsoport, de én kérni akartam, hogy mondják már meg, és akkor ezt a választ kaptam
Elvileg nem úgy megy ,hogy "nővérke vegyen már le még egyet"...Tehát én sem tudom a vércsoportom...
-
-
tildy
nagyúr
4-5 dl-t vesznek. Veszhelyzetben is van limit, nem vehetnek 2 litert le akkor sem.
Sot azt mondom veszhelyzetben is pont ugyanannyit vesznek , mint nem veszhelyzetben, inkabb probalnak tobb donort szerezni, minthogy veszelyeztessek az ember egeszseget.
Vakegerke: az regen volt, hogy nullas adhatott. Most mar kerulik, ahogy a vervetelt vevoktol hallottam, mert direkt rakerdeztem (apum kb 40-50 szeres , en 12-13szoros verado vagyok) , mar nem adnak nullast vert mas vercsoportunak.
Anyum amugy A- , de sosem adott meg vert veradason tudtommal
-
Vakegérke
félisten
Mivel nem vagy közvetlen hozzátartozó, tőled csak 420-at vesznek le, tehát kicsivel többet, mint 4 decit. Lazán átvészelhető.
Mondjuk ne vedd készpénznek, hiszen az első (önkéntes) véradásnál csak 330-at vesznek le, utána növelik a limitet.Mondom ezt úgy, hogy szó szerint az éhezés elkerülése okán adtam pénzért vért valamikor a 70-es években. Akkor még így működött. Hogy ez változott, vagy sem, nem tudom.
Egy biztos, nem fognak kivéreztetni. -
danih
veterán
Nos, már menetkész voltam (kajáltam és ittam), amikor csörgött a teló - találtak embert, ezért hála a jó égnek a sűrgősségi faktor jóval alacsonyabbá vált. De a vér attól még kell, úgyhogy megyek - de azt mondták rögtön már nem szükséges, szóval csak holnap.
Köszönöm mindenkinek a sok infót. -
Vakegérke
félisten
válasz
ExtremeClock #38 üzenetére
Már csak az a kérdés, hogy szeretted műtétje esetén hajlandó vagy-e kockáztatni saját életed.
Megtennéd? -
Jhonny06
veterán
válasz
ExtremeClock #38 üzenetére
Lásd: eutanázia.
-
Jhonny06
veterán
válasz
Avicularia #30 üzenetére
Vészhelyzetről van szó, nem átlagos véradásról. Egyébként ez egyszerű jogi dolog, ha aláírsz egy nyilatkozatot, akkor saját felelősségre lazán levehetnek 2 liter vért. Te döntesz a saját testedről.
-
ExtremeClock
aktív tag
LOL
2liter vér az, persze.
Felnőtt ember testében 5-6 liter vér van.
2litert lead mehet elásatni magát.
-
ArchElf
addikt
válasz
Avicularia #30 üzenetére
Nem tudom, ezek hova járnak 2 liter adni... Nem piros foltos a nővérke szájaszéle?
AE
-
Avicularia
veterán
Élettársam ápolónő, kérdeztem tőle de azt mondja ,hogy kizárt dolog,hogy 2 liter vért levesznek
-
ExtremeClock
aktív tag
3x adtam eddig fél liternél nem vettek többet le egyszer sem!
Sűrgős esetben sajnos nem tudom. -
föccer
nagyúr
Leírhatnád, hogy miről van szó, feltéve, ha publikus a dolog.
Egyébként testömeg függő, hogy mennyi vért vehetnek le max károsodás nélkül. Egy 80-90 kb-os megtermett embertől sem hinnám, hogy 1,5 literél többet levennének. Hiába kapja az infúziót a sóoldattal, az csak a vérnyomást pótolja, oxigént nem tud szállítani.
üdv, föccer
-
napocska2
senior tag
Inkább az egészségügyi kiskönyvben jegyzik az ilyesmit, de azt is inkább az utóbbi évtizedekben. A megoldás egyszerű: el kell menni egyszer véradásra és megtudja az ember a vércsoportját.
Vakegérke: mi a férjemmel szintén AB Rh+-ak vagyunk (és nem félünk a tűtől), szükség esetére
Hogy témába vágó is legyek: Nem gondolnám, hogy extrém helyzetben olyan sok vért vennének a donortól, hogy az károsíthatná az egészségét. Hiszen a véradóállomásoknak azért van az adatbázisa, hogy szükség esetén behívják a lehetséges donorokat, így megoszlik a teher.
-
danih
veterán
válasz
Vakegérke #18 üzenetére
Igen, de csak a 0-. Azok meg ritkák, mint a fehér holló.
Tehát csak 0- és A- vér a jó, most nézem a teljes mínuszos populáció olyan 20% (de ebben minden más csoport is benne van), ráadásul ha elvesszük a sok betegséget (pl. diabétesz) ami kizáró tényező, már lehet látni, miért is olyan kevés a kompatibilis ember...Ja, te az AB+ csoportoddal lehet, hogy ritka vagy, viszont mindenkitől kaphatsz vért
-
danih
veterán
Vércsoport A-
kb. fél napra használhatatlanná válik
Egyébként ezért tettem fel a kérdést (sajna megvan rá az ok), hogy kb. mennyi időre.
Meg feltéve, hogy egyszer vesznek... De gondolom ennek megvannak a szigorú szabályai. -
7
addikt
Segíteni sajnos nem tudok, de biztosan jó okkal merült fel a téma. Akárkinek is van szüksége a vérre, remélem rendbejön
-
koshmar
veterán
Tőlem 4,5 decit vettek le, és semmilyen hatással nem volt rám.
-
Xirtam
veterán
Így van vér adás előtt lehet táplálkozni, mivel mielőtt felhasználják a vért átszűrik stb. Ebben az esetben si maximum 1-1.5 liter vért vehetnek. Ha sürgős a dolog többet nem mert 2 liter vér veszteség az már elég komplikált. De ennyi vér veszteség után is fáradt leszel és ennyi. Max 1-2 órán keresztül nem fognak engedni felállni. Lehet adnak egy infúziót is.
-
danih
veterán
Köszönöm.
moha21: szerintem sokkal többet, mert nem sima véradás, hanem komoly vészhelyzet sajna...
Azért durva, hogy beírva a kérdésem a gugliba már harmadik helyen jön a bejegyzés (pedig nem használtam idézőjelet és a kulcsszavak is részben fedik egymást). -
Xirtam
veterán
Fáradtság és szédülés. De 8 óra alvás után semmi. Addigra helyreáll a páciens vérmennyisége.
-
Vakegérke
félisten
06-80-32-42-44
Ez az Országos Vérellátó Szolgálat ingyenesen hívható információs telefonszáma. Ha valakik, ők meg tudják mondani.
-
danih
veterán
Please help.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- HP Victus 15-fb1002AX - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 7535HS - 8GB - 512GB SSD - RTX 2050 - Win11
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest