Hirdetés
- Asztrofotózás
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MacCaine
őstag
New world order.
-
D.Zsombor
csendes tag
miért pont szegény egyetemistákat?? miért nem a középiskolában vezetik ezt be, ott sokkal hatásossabb lenne szerintem és ott sokkal nagyobb jelentősége van a logásoknak, mint egyetemen...
hogy hova fejlődik ez a világ...
-
janos666
nagyúr
A példában sem én beszélgetek, csak idegel ahogy megszakítja a magyarázatát amire figyeltem azzal, hogy nekiáll fegyelmezni (embert is küldött már ki persze). A beszéd engem még a fülem mellett sem zavar, ha halkabb mint az előadó.
Sőt, ez szerintem szabály, hogy aki aktívan figyelni akar, mert érdekli az előadás (a konkrét előadás, nem a tantárgy) az minél előbbre, aki csak a jelenléti érvért jön az minél hátrébb üljön és hátul senki se panaszkodjon a halk fecserészésre (halkat mondtam, nem vihorászást és sorokon keresztül ordibálást).
Én középre húzok, ilyeneknél hátra.Az a nő szerintem fél a hallgatóktól és a lámpalázát oldja.
-
domi007
őstag
Az ügyesebbek valami frappáns megjegyzést tesznek, amire kínos hallgatással válaszol az előadást zavaró egyén, más előadók pedig szimplán elhallgatnak és ettől észreveszi magát akire néz.
Pontosan, és lám meg is van oldva a probléma. Azzal nyomják az egyetemet, hogy viselkedjünk felnőttként, álljunk a saját lábunkra, legyünk önállóak...ezek után pedig egyes tanárok nem képesek a legalapvetőbb tisztelet megadására sem (néha kevésbé vesznek emberszámba, mint akár középiskolában).
De ez a topik nem a panaszkodásról szól, hanem a nyomkövetésről, szóval ehhez én annyit tennék hozzá, hogy nálunk egy kutatócsoport dolgozik egy ötleten, amely nyárra kész is lesz: az egyetemen lévő WiFi AP-kkal kiháromszögelik a pozíciódat egészen pontosan. Előnyök:
1. Te mondod meg, hogy ha valaki küld egy kérést, akkor annak engedélyezed-e a helymeghatározást (haverokat megtalálni, vagy akár ha a tanár új terembe költözik)
2. Ha nem akarod, hogy kövessen egyáltalán valami is, akkor kikapcsolod a WiFit, azt jólvan.Nem kell méregdrága adó-rendszer, chipkártyák bárakármi...
És a szoftver lesz mobilos verzióban is, meg persze laptopra. Szerintem sokkal egyszerűbb és jobb, plusz nem kerül semmibe, az infrastruktúra készen áll. -
VIC20
őstag
"A Zebra szerint az új technológia javítja a működési hatékonyságot, így növeli a tantermek kihasználtságát, és pontosítja az épületek karbantartási igényeit. További indokok: a pontos beiratkozási és óralátogatási adatok az állami támogatás elnyerését is elősegítik, hiszen láthatóvá teszik a főiskolai források felhasználásának hatékonyságát és bevételi lehetőségeket is teremtenek. És még: a rendszernek köszönhetően felére csökkent az elsősegélynyújtásban képzett munkatársak helyének meghatározásához szükséges idő, és már a rendszer beüzemelésének kezdetén 4%-kal lehetett csökkenteni a HR-költségeket."
Süket duma!
-
azbest
félisten
válasz
janos666 #118 üzenetére
"De van olyan előadó is, aki keményen ellenőriztet és sír ha hátul halkan beszélgetsz, pedig egy perc után ideges eszek tőle. (Már az előadásától is a sírásától pedig a padot vakarom...)"
A beszélgetés tényleg elég zavaró. Hallgatóként is.
Van ennél "jobb" is: nem elég ha csendben vagy és nem zavarod az előadását... ha úgy tatlja, hogy te nem figyelsz eléggé, nem tetszik neki a testtartásod, akkor elkezd kiabálni veled és kizavar a teremből. Ha valaki be akar menni, de késett pár percet (ami nem szép, de teszem azt nem tud átérni a város túlfeléről 10 perc alatt a másik órájáról) azt is leordítja és kiküldi. Magyarázni nem tud. Mivel "kötelező" ezért időnként rákérdez, hogy van-e kérdés, viszont amikor volt kérdés, hogy az előző dián így használt egy jelölést, a következőn meg teljesen másképpen, akkor hogy kell... erre leordította az illetőt, hogy miért nem képes megérteni, ez egy teljesen más terület (akkor jelöld máshogy b@zdmeg
). Persze az utcán nem tud visszaköszönni, csoda hogy el nem botlik, amilyen magasan hordja az orrát.
Persze van ennek női megfelelője is. "Van kérdés?... Csend legyen, itt én beszélek!!!!" Ennél mondjuk volt egy kedves jelenet, amikor évekkel ezelőtt még egyszerre 3 különböző épület termeiben, három előadóval ment ugyanaz a tárgy, mert nem volt még kész a nagy előadó: egy alkalommal összevonták betegség miatt, így ez a nő tartotta mindenkinek. Nem meglepő módon sokan késve értek be, mert a termek ajtajára tett hevenyészet papírfecni volt az értesítés módja, időbe telt átcaftatni és megtalálni a mostani termet.
A "kedves" hölgy egyébként is hisztis, de most folyamatosan járt benne az ideg, ami rángások és ordítás formájában ki is ütközött. Nos a többség nem ehhez volt szokva. Néhányan ezt nem tolerálták és szépen csendben kiosontak. Ettől még idegesebb lett, úgy gondolta, megmutatja ki a főnök és felszólította a hallgatóságot újabb hisztiroham után: "nem lesz itt mászkálás, vagy most elmennek vagy maradnak, de akkor azon az ajtón se ki, se be a végéig" (nem tudok olyan tapló módon fogalmazni ahogy ő tette, a pontos mondatra meg már nem emlékeszem sajnos)
Erre összenéztünk, majd a hallgatóság 2/3-a felállt és elhagyta a temet. Olyan arcot vágott, mint a gyerek, akinek elvették a játékszerét.Egyszerűen arról van szó, hogy nem mindenki alkalmas tanárnak. Szerencsére nem ez a többség. Érdekes, hogy más előadók a hangjuk felemelése nélkül is tudnak rendet tartani. Az ügyesebbek valami frappáns megjegyzést tesznek, amire kínos hallgatással válaszol az előadást zavaró egyén, más előadók pedig szimplán elhallgatnak és ettől észreveszi magát akire néz.
-
janos666
nagyúr
Pedig ezt még az én oktatóim is el szokták akár hangoztatni is, hogy egy egyetemen már az számít mit tudsz, nem az hogy mennyire igyekszel. Ezért nem szeretik ők sem (pár kivétellel, aki aztán sokszor ráerőlteti a munkatársaira) a papír alapú listás jelenlét ellenőrzést sem (de ebből is egyre több van mostanában).
Illetve ez a szemlélet szülte azt, hogy régen sokkal több volt a pótlási lehetőség is, mert az számított, hogy a végére már csak tudtad, amit kellett.
Na meg ez már OFF, de mostanában egyre több a pótdíj. Kifizetem a tantárgyak után a kreditek árát és ha azért bukom meg mert mondjuk be sem jártam órára, akkor plusz 10%-ot elkérnek.
Na ezt mondja meg nekem valaki hol jogos...?Amúgy én rendszeres óralátogató voltam pár olyan előadáson is, ahol én voltam azon 10 fő egyike, aki befáradt a közel 300-ból. De van olyan előadó is, aki keményen ellenőriztet és sír ha hátul halkan beszélgetsz, pedig egy perc után ideges eszek tőle. (Már az előadásától is a sírásától pedig a padot vakarom...)
-
zseko
veterán
Ide most átfedésben ugyan, de nagyjából pont illik ebből a cikkből ez a mondat:
„...Szeretném elérni, hogy ez a technológia úgy szolgálja gazdasági és társadalmi céljainkat, hogy közben a biztonságot, a magánéletünket és az etikai értékeket tiszteletben tartja”
-
tkazmer
addikt
egy egyetem normál esetben több annál, mint hogy biorobotokat neveljen négyzetkilométeres open-officeokba droidoknak. az inkább a főiskola dolga.
---
és igen, egy egyetemi előadás legyen olyan, hogy arra megérje bejárni. legyen olyan, hogy az ott megszerezhető tudást, szemléletmódot ne lehessen simán tankönyvből vagy google-ből megszerezni. ezért fizetik az előadót vagy mi. -
dajkopali
addikt
a "kultúrát" itt szociológiai és antropológiai értelemben vedd
az egyetemi életforma egyik legfontosabb része a bulik özöne, bizonyos időszakokban és szempontokból fontosabb, mint a tanulmányok
persze minden minőség és arányok kérdése: egy okos egyetemista egy bulit sem hagyna ki, de aki egy bulit sem hagy ki, az még nem biztos, hogy okos egyetemista -
Dany007
veterán
válasz
dajkopali #112 üzenetére
"az egyetem kultúra és közösség"
Hehe. Nem vitatkozni akarok, vagy belekötni. Csak ilyenkor eszembe jutottak az egyetemi bulik... Meg az ott meglévő "kultúra", színvonal
Aztán azt valljuk be, hogy az egyetemisták jórésze "lebohóckodja" az egyetemi időt. Nem véletlenül szokták azt mondani, hogy az egyetem vizsgaidőszakig buli. Aztán pár hét stresszes tanulás meg vizsgázás. Aztán folytatódik a buli...
Nálunk a legtöbben ezt csinálták.Sőt, itt Veszprémben több klub, pub - kinek mi tetszik - alakúlt direkt egyetemistákra és egyetemi bulik szervezésére. Mindegyik buli egytől egyig hétköznap volt. Általában szerdán, csütörtökön. Mégpedig azért, mert a tanulók ilyenkor ráérnek! Ráérnek bulizni mert másnap kitudják pihenni. Ellenben ha hétvégén lenne a buli, akkor arra a sok koleszos nem tudna eljönni, mert ők hétvégente mentek haza. Vagy pl. mikor én még csak szki-s voltam, mindig féltünk az egyetemistáktól, mert senki nem tudott olyan jól cso-csózni, mint ők!
Mért? Mert nekik volt rá idejük...
Szóval na, azért van ennek egy másik oldala is -
dajkopali
addikt
az egyetem kultúra és közösség
ez az oka, hogy mindig is érezhető egy jól képzett egyetemet végezett szakember és egy nagyjából hasonló tudással rendelkező, de egyetemre nem járt szakember között a különbség - ne érts félre: nem jobb az egyik vagy a másik, hanem mások
pont az egyetemre járással együtt járó tudományos és közösségi interakciók hihetetlen fontossága miatt nem képes kiütni a hagyományos oktatást a távoktatás, ami ismeretbővítésre, főként már diplomások számára ugyan jó, de egyébként csak segédeszköz
persze ehhez hallgatói igény is szükséges, olyan hallgatói szemléletre van szükség, amikor a fiatal ember nem tudástölcsérként vagy megrendelt szolgáltatásként tekint az egyetemre, hanem életformaként -
azbest
félisten
Ausztráliában így tolják, nem?
Egyébként a tanárok nagy részének más projektje is van/lehet, a tanszékek nem csak oktatnak, hanem kutatás-fejlesztés vonalon is dolgoznak... persze ez egyetemenként és még egyetemen belüli tanszékenként is változó lehet. Nem csak öncélú, elméleti kutatások folynak, hanem komoly ipai projektek is (komoly cégek megrendeléseire).
-
Dany007
veterán
Van benne valami. De ha azt vesszük, hogy előadásokra szükségtelen járni, akkor gyakorlatilag magára az intézményre sincsen szükség.
Hiszen ez esetben elég lenne egy kis épület, egy titkárnővel meg egy vizsgáztató tanárral és kész. Az anyag fent lenne digitális formában egy szerveren. Diákok letöltik, megtanulják. Évente kétszer ellátogatnak a fent említett épületbe és akkor ott a tanárnak írásban és szóban elregélik a tanultakat. És ennyi. Nem?
Mert gyakorlatilag a különböző egyetemi tanár is azért vannak ott az egyetemen, hogy elmagyarázzák a tananyagot, plusz válaszoljanak az esetleges kérdésekre. Na de ha erre a diákságnak nincs igénye - és mégis megtudja tanulni az anyagot - akkor a tanárok voltaképpen fölöslegesek. Max a vizsgáztatásnál. -
azbest
félisten
hát igen...
Aki jó előadást tart, oda a többség bemegy. Aki unalmasat, jegyzetből felolvasósat, oda meg nem akarnak bemenni. Persze van néhány tárgy, aminek elég mostoha dolog tanárának és hallgatójának lenni, ott mégiscsak oktatói részről kellene valahogy emészthetőbbé és érdekesebbé tenni a tálalást.
Persze olyan is van, ahová sokan azért mennek be, mert azt hiszik, akkor jobb esélyük van átmenni... de közben az órán kívüli időráfordításon múlik elsősorban. Nameg a másik vicces dolog, amikor a tanár úgy reklámozza, hogy a kötelező megjelenés óta kétszer annyian végzik el a tárgyat... csakhogy előző évben is kötelező volt már, és akkor még kevesebben mentek át, mint 2 éve... mert aki figyelni akart, az a kényszerből ott lévők zaja miatt nem tudott. Valójában a vizsga termének cseréje lehetett az oka a nagyobb átmenetnek (10 fős szobáról 100 fős teremre váltás).
-
-
bambano
titán
válasz
dajkopali #106 üzenetére
ezt én cikk nélkül is megmondom: nagyon. hiába indítod anonymousnak a szolgáltatást, majd jön egy-két jól képzett matematikus és 5 perc alatt összerakja a részleteket.
semmilyen érdemi indokot nem láttam eddig, hogy mi a fenére jó ez a nagytestvéresdit leszámítva. Összekötik a fűtési rendszerrel? ahha. nem egyszerűbb, ha a tanár felcsavarja a fűtést, amikor bemegy? vagy nem egyszerűbb, ha összekötik a tanulmányi rendszerrel és abból megkapja a fűtésvezérlés az órarendet? vagy nem egyszerűbb azt elfogadni, hogy csúcsra vannak járatva az oktatói termek, menjen a fűtés folyamatosan, mert majdnem biztosan mindig van benne valaki?
"Bódult emberi nem, hát szabad létedre
Mért vertél zárbékot tulajdon kezedre?
Tiéd volt ez a föld, tiéd vólt egészen,
Mellyből most a kevély s fösvény dézmát vészen.
Mért szabtál hát határt önfiaid között;
Ládd-é már egymástól mind megkülönbözött.
Az enyim, a tied mennyi lármát szűle,
Miolta a mienk nevezet elűle." (C) Csokonai -
bambano
titán
továbbra sem értem, miért számít az előadáson való részvétel. az számít, hogy vizsgán le tudod-e írni az elméleti kérdésekre a válaszokat, meg tudod-e oldani a számpéldát. miért kellene, hogy bárkit is izgasson az, hogy hol szedted fel a tudást?
amikor a munkahelyeden dolgozol, érdekli a főnöködet, hogy előadáson tanultad, vagy a haverokkal a kocsmában beszélgettél a dologról, netalántán az egyetemtől teljesen független forrásból tudtad meg, amivel kitermeled a fizetésed? szerintem nem.
-
tkazmer
addikt
ez a chipes nyavaja sem kifejezetten magyar dolog, bár visszaolvasva ahogy látom, hasonlókat itt is használnak...
ugyanakkor ha máshogy nem, a követelményrendszer megfelelő alakításával (pl. az előadás anyaga lényegében csak az előadáson megismerhető, és alaposan számonkért a vizsga során) megoldható lenne ez belső ösztönzőkkel is.
egy ilyen cucc max. a big brother feeling erősítéséhez jó. -
tkazmer
addikt
lehet, hogy én gondolkodom nagyon furcsán, de nem inkább érdekes órákat kellene csinálni jó előadókkal, megfelelő színvonalú szakmai tartalommal, hogy az egyetemisták úgy gondolják maguktól, hiba lenne kihagyni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Canon EOS 1200D gépek, +objektívek +kiegészítők (1400 / 3424 / 6600 / 9575/ 11700 / 14600 expoval )
- HP Envy x360 14-fa0026ne - 2-in-1 ultrabook - Ryzen 7
- Canon EOS 550D gépek, objektívekkel és kiegészítőkkel
- IPhone 12 Pro 256GB gyári független megkímélt Grafit / ezüst
- Lenovo Thinkpad T14s Gen1 (1) /i5-10310U vPro/16GB/512GB M.2
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3054, 96% Akkumulátor
- Hordozható Gamer Számítógép / PC! HP Omen X 1000P / I7 7820HK / GTX 1080 8GB / 16GB DDR4
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Dell 5050 i5 7500 8Gb RAM 128Gb SSD
- Philips NA351/00 Dupla kosaras Airfryer eladó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest