- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- VR topik
- Apple asztali gépek
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- UHD filmek lejátszása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen alaplapot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Hát lassan amúgy az lesz... csak embargó lesz azokra a termékekre, amikre az átlag parasztnak fontos lenne az árstop.
#372: "2021 elején viccelődtem mikor 360ft lett 1kg kenyér, hogy "újra háromhatvan a kenyér!" azóta 1 év telt el, és most 500ft ugyanaz az 1kg kenyér ugyanott. "
Az euro ugyanezt az utat fogja bejárni.
-
KROK640
nagyúr
Azért jó lenne tudni mikor volt 1090ft a a pizza, meg 55ft a pogácsa, és stb. Mert ugye úgy lehetne arányaiban nézni, hogy mekkorai s volt a fizetésemelkedés.
De tény, hogy 2 éve húztam a pofám mert 25ft a sóskifli a sarki boltban, mostmeg könnyes szemmel adom ki érte az 50ft-ot...2021 elején viccelődtem mikor 360ft lett 1kg kenyér, hogy "újra háromhatvan a kenyér!" azóta 1 év telt el, és most 500ft ugyanaz az 1kg kenyér ugyanott. Mindeközben a fizetésem mindössze 7%-ot emelkedett.
Ha ebből indulok ki, akkor elmondhatom, hogy tényleg jelentősen csökkent a vásárlóereje.
De hát ma eldöntötte az ország, hogy jól van ez így ... -
sakal83
addikt
Te GDPbol szamoltat irsz. A netto fizubol szamoltat nezd amai arakon. Eleg csak a 2015est es a mait megnezni. Lesz durvasag.
Don Pepe pizza 1090rol 2690. Ez 2.46x. Aucha sajttal szort pogacsa 55ftrol 110ftra. 2x. Ingatlanar min. 3x. Egy 10 eves toyota verso. 1.5m vs 3.3m. Ez 2.2x. Fizetesvaltozas 1.8X. Ez minden csak nem vasarloero növekedés!
-
Cassi
őstag
"hany liter benzint/pizzat/autot/nm lakast tudsz venni"
Ezt hívják fogyasztói kosárnak, ebből számolják a PPP értékeket.
Az átlagos fogyasztásban általában a helyi szolgáltatások, ingatlan, élelmiszerek stb. dominálnak, az import iparcikkek csak néhány százalékot tesznek ki.
"egy szlovák átjön Magyarországra"
Csak az emberek töredéke jár át más országba fogyasztani, azért nem érdekes ez statisztikailag. -
bteebi
veterán
Ez ugyan alapvetően igaz, de ha a fenti szlovákos példánál maradva egy szlovák átjön Magyarországra, akkor neki habzsidőzsi van, míg ha egy magyar megy át Szlovákiába... na akkor nem. Nyilván kisarkított példa, de azt hiszem lehet érteni. A PPP csak az adott országban számít, ha ott dolgozol és ott is élsz.
-
sakal83
addikt
Hahaha.
Görögország a tolvaj politikusoknak koszonhetoen van ott ahol. Most nezz egy vasarloerot Mon. Ne a GDPhez merten hanem az avg ber vasarloerejen. Nezd meg hany liter benzint/pizzat/autot/nm lakast tudsz venni. Meglepődtem a 2014es es a mostani helyzeten. Marmint az idein. Ha megnezed rajossz hogy hova futott ki az egyértelmű forintgyengitesen alapulo barbatrukk. Nagyon durva szamokat fogsz látni...
-
ElEvEn11
senior tag
Mondtál példaként három olyan országot, ahol a gazdaság állapota és a korrupció alapból gátolják, hogy működjön. Amúgy kérdezd meg az észak-olaszokat, mit mondanak a pápáról vagy a déliekről. Ők egyedül elvinnének egy osztrák szintű gazdaságot simán, csak ott van az ország többi része is. Én még mindig EU és Euró párti vagyok. Inkább az, mint bármi más. De ez ugye, csak az én véleményem és könnyen beszélek Dániából.
-
Cassi
őstag
A PPP GDP fejezi ki jobban az "életszínvonalat". Hiába keresel 10%-kal többet, ha 15%-kal drágább majdnem minden.
Itt a PH-n mindenki azzal méri a saját jólétét, hogy hány processzort tud venni a fizetéséből, de azért az átlagember valójában arányaiban keveset költ eletronikai cuccokra.
-
Cassi
őstag
válasz
ElEvEn11 #356 üzenetére
Az árfolyamot lehet akkor is rögzíteni az euróhoz, ha nem lép be az ország az ERM II-be. Csak nincs sok értelme.
Nem egyértelmű az euró hatása hosszabb távon, lásd Görögországot, Olaszországot. Szlovákiát visszaelőztük PPP GDP-ben. A magam részéről már nem szavaznám meg.
-
ElEvEn11
senior tag
válasz
#54625216 #195 üzenetére
4 éve élek Dániában. Amikor kijöttem 42 Ft körül volt egy dán korona. Most az 50-et simán nyaldossa, de volt felette is. Ha a koronát az euróval hasonlítom össze, akkor gyakorlatilag az látszik, hogy 2003-tól a mai napig szinte ugyanaz az árfolyam. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy szinte csak szimbólikus – nemzeti érzelmeknek persze megfelelő – jelentősége van annak, hogy itt még van nemzeti valuta, de az valójában euró már így is. Értelmesebb lenne valahogy így kalkulálni, de a gazdaságilag és nominálisan is „független forint”, mint „önálló nemzeti valuta” mítosza olyan fontos a regnáló kormányzatnak és gazdasági holdudvarának, hogy ez még így marad egy darabig szerintem. Most persze pilláznak, hogy amíg tudtak játszani a forinttal, addig mekkorákat tudtak rajta nyerészkedni, most meg nem ők irányítanak a háború miatt és totál kicsúszott az árfolyam a kezükből.
Ha az, ami az aláírásodban van vas, fizikailag is megvan öregem, akkor hatalmas nagy kalapot emelek előtted és kicsit irígy is vagyok. -
Tigerclaw
nagyúr
Igen, ott mar nincsenek demokratikus valasztasok. Ezert kell nekunk mas iranyt jarni. Akkor mar keso, ha a kormanyzas minden aga egy kezbe fut ossze es nincsenek mar se fekek, se ellensulyok. Sajnos mar mi is sokkal kozelebb vagyunk egy diktaturahoz, mint a demokraciahoz es a birka kisebbseg meg csak beget hozza orommel, de ok visznek mindent mert a tobbseg meg el se megy szavazni.
-
bteebi
veterán
válasz
Tigerclaw #325 üzenetére
"Ez lesz abbol, ha a buta tomeg elhiszi, hogy a valasztasoknak nincs tetje, haszna."
Egy nyolcvanvalahanyas rádiókabaréban mondta Koltai Róbert, talán párttitkári szerepben:
"A régi szép idők. Amikor még 97,5%-kal én lettem az első. És 2,5%-kal a második is, hogy biztosan bejussak..."
Választás <> demokratikus, nem elcsalt választás. Szóval mehetne akár az összes szavazásra jogosult orosz is szavazni, az értelmesebbje akár kétszer is, Putyin akkor is annyival nyerne, amennyivel csak akarna... Őt szerintem "demokratikusan" már NEM lehet leváltani. Sajnos... Persze vannak radikálisabb alternatívák is a hatalomátvételre, amiket ebben az esetben nem elleneznék. De ennek is vannak, lennének hátulütői.
Nem is tudom már, hogy ki(k) és hol írtá(k), hogy az is a baj az olyan országokkal, mint mondjuk Oroszország vagy Magyarország, hogy a "rendszer" kitermeli az újabb viktátorokat, szóval érdemi pozitív változás vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan lesz. Mondjuk n×10 év alatt, ahol n pozitív egész szám, és nagyobb mint 2.
Amikor Kim Dzsongil sajnálatos módon itt hagyott minket, én akkor nagyon bizakodó voltam, hogy a svájci elitiskolákban nevelkedett fiacskája majd változtat a rendszerükön. De tulajdonképp minek is tenné, vagyis tette volna??? Neki mindene megvan, és azt csinál, amit csak akar, mindenféle következmény nélkül. Az emberek meg, akikből nagyon sok van, magasról le vannak szarva...
-
lemusz
addikt
-
-
Gyakorlatilag 100%-os ruszki függéssel, orosz fegyverkereskedők, pénzmosók, kémek aktív rejtegetésével és Európa civilizált felének aktív bomlasztásával én egyáltalán nem lepődöm meg, hogy behasalt a forint. Pénztárcánk büszkesége olyanokkal van igen szoros kölcsönhatásban, mint az orosz gáz hosszabbtávú elérhetősége és a Paks2 projekt kivitelezhetősége.
-
Reggie0
félisten
Persze, nyilvan manipulacio es nem arrol van szo, hogy egy megbizhatatlan, hintapolitikat folytato orszag valutaja, amiben nem sok befektetoi bizalom van... Tipikus szemellenzos, "midi' a magyat bancsak" szoveg. Persze kenyelmesebb az aldozat szerepeben tetszelegni, mint beismerni, hogy hulyek vezetik az orszagot es hulye donteseket hoznak es ezert szopunk. Termeszetesen a nep is hulye, mert erre szavaz.
-
-
hokuszpk
nagyúr
keletnémetek is anno milyen sokáig jutottak az orosz nyersanyaggal.
azóta is felzárkóztatás alatt vannak, úgy 30 éve ; ha valami, akkor az a sikertörténet, amire emlékeznek a németek, és ami miatt Amerikának nem kell félnie, hogy egymásratalálnak az oroszokkal. De már máshol is irtam, hogy kb. azért is lehetetlen, mert a német és az orosz is magának akarja egész európát, és két dudás nem fér meg egy csárdában, szóval nem kell minden vizionárius hülyeségét kritika nélkül benyelni. -
dabadab
titán
Minek kellene mást adni az oroszoknak, mint nyersanyagot?
Hát, hogy legyen valami szinergia. Eddig is adtak nyersanyagot az oroszok a németeknek, szerinted ezt hogyan lehetne úgy továbbfejleszteni, hogy azzal mindketten jól járjanak?
Elég bénák egyébként ezek a second-hand összeesküvéselméleteid, amikkel gyorsan telespammelted a topikot. -
Gaga
tag
És az USA magától fejlesztett atomot, nem? Ja, hogy német állampolgár volt az összes, aki odafért az asztalhoz. Meg még a rakétatechnológiát sem tudták az amcsik megcsinálni maguktól, ahhoz is egy német kellett.
Az orosz olaj Pakisztánnak és Indiának is kell. Mekkora aránya a Föld népességének Kína+India+Pakisztán+Oroszország? Elég nagy piacnak látszik? -
Gaga
tag
-
-
Gaga
tag
Minek kellene mást adni az oroszoknak, mint nyersanyagot?
Német technológia, orosz nyersanyag. Piac mindkét oldalon. Honnan kapja meg Németország azt a nyersanyagot? Honnan kapják most a németek azt a nyersanyagot? Az erdeikből? Meg kapnak lengyel szenet?
Megrendelték az örökké fújó szeleket és az éjszaka is perzselő napfényt? Atomerőművekre nincs szükségük, mert pfuj. A franciáknak nem pfuj, érdekes. Ugyanaz az EU, vagy más a zöldes-politika a két országban?
Milyen áron lesz mindez? A nagyon okos EU-s szószólók már most hangoztatják, hogy drága lesz az orosz energiahordozókról leválni, de az KELL, mert az JÓ. Így kell helyzetbe hozni az USA-t, hogy az EU torkig nyomja magának a bránert, természetesen a szövetségesek "segítségével". Ügyes!
-
Gaga
tag
válasz
t72killer #98 üzenetére
Igen magasról tojok az okostelópiacra. Nekem most is megfelel a Lumia 800 is, de akár az Nokia 101-gyel is ott vagyok, mert telefonálni kell csak.
A világ pedig úgy működik, hogy ha valamiből van, azt értékesítem, a ellenértékért meg veszek azt, ami nincs, és kellene. Neadjisten, cserélem valamilyen szorzó szerint. -
-
Gaga
tag
válasz
Dr. Akula #126 üzenetére
Nem csak olaj, hanem gáz is. Gáz KELL, vagy gáz lesz. A németek az orosz gázra alapozva akarták kiváltani az atomerőműveiket gáz- és gőzturbinás erőművekkel (>60% hatásfok!), de nem éppen LNG-üzemmel, mert az igen drága mulatság. Nem baj, egyre több szénerőművet röffentenek be a méregzöldek most, amivel alaposan odaszankcionálnak az orosz energiahordozók exportjának. Kopnak a német erdők is, ez biztosan nem így szerepelt a Ződ párt programjában, de ki emlékszik már arra a választók között. Inkább vesznek teamécsest a németek és összebújnak a migránsokkal a virágcserép körül.
Búza is kell, mert az olaszok már most sem tudnak tésztát gyártani az ukrán és az orosz búza nélkül. Jön már a jó világ, alig drágult az élelem a vírus-mese miatt cirka 1,5 év alatt, nem? Most pörög csak fel igazán a jólét.A COCOM-listáról súgok picit: nézz utána, hogy miért és hogyan működtek a magyarországi impexek. Így kell kereskedni a Nyugatnak a Kelettel. Azokkal az impexekkel mindenki jól járt, csak Magyarország nem. Mi kifizettük az üzlet árát, és azóta is sulykolják nekünk, hogy lusta magyar, nem dolgoztál, ezért maradtál csóró. Ha már ott vagy, ahol ezeket elmesélik, akkor rávilágítanak neked a világ működésére is picit erősebb lámpafényben.
Nem olvastam olyan blogcikket, nem is hallottam még a blogról, de oké.
Ha jól emlékszem, te vagy az a Windows phone-hater arc, aki a vécékagylóba is belekiabálta annak idején, hogy "DÖGÖLJÖN MEG MÁR AZ A RENDSZER!" Jobb lett azóta az életed, mert teljesült a kívánságod?A német-orosz szövetség kérdésében eddig is a most regnáló világhatalom hozta a döntéseket, és biztos magától le akarna mondani a hatalmáról másnak a javára, nem? Hogyne, kész örömmel.
Irigylem a jövőbelátásodat, erős víziók ezek az új Szovjetunióról. Az EU-ról pedig csak jókat lehet elmondani, nem? Szinte szárnyal minden téren.A németek miért kérnének tanácsot bárkitől, mert a nyersanyagért piaci alapon fizetnek? A Volkswagen dízeles szívatása tudod, hogy miért történt? Nem, nem az oroszok kérték. A mindenben nagyon szövetséges USA dobott lasszót a németek nyakába, hogy ne száguldjanak már azok az eladások annyira.
-
sakal83
addikt
Abszolut nem nagy piac oroszorszag. Tul van misztifikalva a gazdasagi ereje foleg piackent. Kb 150e ftos az atlagber (sztem bruttoban). Moszkva Petervar kimagaslik a tobbi rohad es fakerget eszik... Ez a ber nem piac. Ezert is vicces/szanalmas hogy ez az orszag a gdpjenek 10%at hadseregre kolti. A masik felet meg ellopja... Közben eroskodik. Ereje az atomfegyverei es a nyersanyag. De képesek voltak ennek ellenére elerni azt amik most. A vilag legszegenyebb atomhatalma. Igazi buta ostoba nép sajnos. Vannak kimagaslo egyenek de tarsadalmilag sajnos nullak. Ezt mutatja az eletszinvonaluk is. (mi sem lehetunk buszkek!) Most jelenleg orosz lovi az oroszt delkelet Ukrajnában. Ezt veghezvinni azert 5*
-
Komplikato
veterán
A piacot vásárlóerőben mérik, nem a lakosság számában. Az orosz lakosság nagy része nem csak luxus cuccoknál nem számít, de még nálunk is alapvető elektronikai cuxcoknál sem. Ezért teheti meg a kínai telefongyártó is, hogy ő sem ad semmit rubelért. Mert halál minimális a bukta rajta.
-
sakal83
addikt
A 145mos piac alatt mit értesz? Ha az orosz nyuggerekre gondolsz akik fakerget esznek az orosz vidéken akkor az a piac inkabb kisebb
-
KROK640
nagyúr
Na, akkor itt az ideje, hogy csökkenjenek a VGA árak, elvégre kisebb hiány lesz kiesik egy 145+10 MIlliós piac ...
-
ElEvEn11
senior tag
Ha valaki elúszik a szélsőségek irányába (bármelyikbe) akkor az nálam is ugyanebbe a kategóriába kerül. Egyébként az értelmes vita pártján állok, de ha valaki egyre látványosabban, csak hitbeliséget tükrözve szajkóz, amúgy nem bizonyított, de legalábbis egyáltalán nem objektív dolgokat, főként ha még ebbe bármilyen fűtöttségű gyűlöletet is belekever, na ott már nekem kiszállás van.
-
ElEvEn11
senior tag
válasz
Komplikato #296 üzenetére
Valahogy úgy...
Legalábbis ez volt a benyomásom róla, de az is lehet, hogy én tévedek. Én legalább már tudom, hogy tévedhetek.
-
-
Tigerclaw
nagyúr
Akinek megy az angol vagy az orosz, erdemes vegigneznie a youtube-on az 1420 nevu csatornat. Persze nem reprezentativ, mar csak azert sem, mert nagyon kevesen vettek a batorsagot, hogy nyilatkozzanak, de mar ez is jol mutatja, hogy milyen allapotok vannak Oroszorszagban... illetve persze az is hogy mit gondolnak ok az ukran "haborurol", putyinrol, vagy a szankciokrol, cenzurarol.
En ugy latom, hogy ok ugyanolyan tuszok a sajat orszagukban, mint mi es ugyanugy nem tehetnek sokat az ellen, amit az orszaguk vezetoje tesz. Ez lesz abbol, ha a buta tomeg elhiszi, hogy a valasztasoknak nincs tetje, haszna.
-
-
Cassi
őstag
"Legalizálták a videójáték-kalózkodást Oroszországban"
Vannak azért előremutató lépéseik is
-
Tigerclaw
nagyúr
Nemreg allitolag lemondott Feheroroszorszagban a vezerkari fonok, mert nem tudott osszeaallitani egy mennyisegben es minosegben utokepes sereget, annyi katona tagadta meg hogy haboruba menjen Ukrajna ellen. En attol tartok, hogy Putyinnak elmegy az esze, vagy otthon megprobaljak eltavolitani es ledob egy atombombat valahova nyugat Ukrajnara, vagy az elfoglalt atomeromuvek eggyikenel csinal valamit.
-
A szírek megfagynak, de olyat is olvastam már, hogy az a terv, h instant megadják magukat és irány "menekültként" Ny-EU.
A fehérorosznak meg elég baja van otthon is, az elmúlt pár évben azon reszelt ezerrel, h meg ne buktassák. Putyin serege ha nem vigyáz gyorsan 2 fronton lopkodhatjál a tankjait-rakétaütegeit. -
bteebi
veterán
válasz
t72killer #318 üzenetére
Mennek majd a szír önkéntes zsoldosok, meg majd beszállnak a fehéroroszok is a háborúba, szóval így vagy úgy, de meglesz Putyinnak Ukrajna... Ár nem számít, emberélet nem számít, következmények nem számítanak, de nehogy azt higgye már a világ, hogy Putyin feleslegesen ment izmozni a szomszédba... Most jól megmutatja! Ő gyakorlatilag úgyis érinthetetlen, és az is fog maradni. Átlagemberből meg úgyis sok van, így azok eleve nem számítanak.
-
-
Tigerclaw
nagyúr
Kina viszont sokkal nagyobb mertekben fugg a nyugattol es a Taiwani fejlemenyek miatt mar igy is sok megrendelo mas bergyartot keresett Kinan kivul. Lehet hogy az Orosz-Kina paros erosnek tunik, de onmagukban sehova se jutottak a masodik vilaghaboru ota. Kina biztos segit Oroszorszagnak, de egyreszt megkeri majd az arat, masreszt nem fog mindenre igent mondani, hiszen nem akarja osszerugni a port a nyugattal, aki penzeli es mozgasban tartja az orszagot.
-
Reggie0
félisten
válasz
fatpingvin #314 üzenetére
Persze, nem mennek at, csak kibovitik az orszagukat, hogy ne kelljen atmenni.
-
sakal83
addikt
Akkor jo gyarmat lesz Oroszország
es annal nincs is jobb ha egy helyre adsz el csak valamit amit a masik masik helyről is tud venni
ez tökéletesen latszott a shell altal az oroszoktol minap 28usdert vett olajara mikozben a piacon 140 usd volt. El tudom képzelni azt a targyalast a kinai es orosz kozott. Putyin:30 usd az olaj. Aktuális ferdeszemű: 29, 28, 27, 26...
Jo poziba hozta magat a stratégia medve akirol kiderült hogy az egyetlen ereje a 60 eve az usakoktol lopott atombomba meg mindig. Azota sem sikerült nekik semmit osszehozni... A tobbi szuperhiper dolguk meg csak képeken létezik meg propagandaban
-
-
g0dl
addikt
válasz
Komplikato #309 üzenetére
Engem nem zavar, ha mások okosak, és stratégiában gondolkodnak, az viszont igen, hogy az eu rendszeresen tökön rúgja magát, hála a félhülye 68-as politikusgárdájának, és szellemi ivadékaiknak.
-
g0dl
addikt
válasz
Komplikato #305 üzenetére
Ami Kínának nincs, az az energiahordozó, és néhány nyersanyag. Na ez mind van az oroszoknak.
Biztos okos döntés őket szoros szövetségbe szorítani.
-
Gargouille
őstag
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hieronymus: Három júniusi képem
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- VR topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Eredeti játékok OFF topik
- Apple asztali gépek
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- További aktív témák...
- Latitude 5450 27% 14" FHD IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vibill gar
- Új Steelseries Arctis Nova 4 Wireless gamer fejhallgató 1 év garanciával
- Urmet Dialog PA3120 180 wattos digitális erősítő 1 év garanciával
- Lenovo Thinkpad USB-C dokkoló
- Csere-Beszámítás! MSI Suprim X RTX 3080 10GB Videokártya!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Gombászkönyvek egyben
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest